Črna kronika

V podzemnem delu premogovniškega muzeja gorelo

Velenje, 05. 01. 2012 07.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sinoči je v podzemnem delu Muzeja premogovništva, ki ga upravlja Premogovnik Velenje, zagorelo. Nihče ni bil poškodovan. Muzej je od 23. decembra zaprt zaradi vzdrževalnih del. Premogovnik pa deluje normalno.

Rudnik Velenje
Rudnik Velenje FOTO: Premogovnik Velenje

V velenjskem Muzeju premogovništva Slovenije, in sicer v podzemnem delu, sta sinoči malce po 21. uri zagorela premog in les v starem delu muzeja, so potrdili v Premogovniku Velenje. Sporočili so, da je okoli 50 reševalcev Enote za reševanje ob rudniških nesrečah Velenje požar omejilo in pogasilo.

Vzrok požara še ni znan, prav tako ustrezne službe še niso podale višine materialne škode, ki je pri tem nastala. Iz Premogovnika Velenje so sicer sporočili, da podzemni del muzeja ni popolnoma uničen in da je do požara prišlo v starem delu muzeja. Člani reševalne čete Premogovnika Velenje in protipožarne intervencijske ekipe so pravočasno omejili delovanje požara in zaščitili novejši del muzeja. Koliko opreme je uničeno, je ta trenutek še preuranjeno ocenjevati, so še dodali. Muzej je sicer od 23. decembra zaprt zaradi vzdrževalnih del, kmalu po novem letu so ga nameravali znova odpreti za obiskovalce. Podzemni del muzeja bo tako do nadaljnjega oziroma do izvedbe sanacije ostal zaprt.

Muzej premogovništva, ki je svoja vrata odprl 3. julija 1999, je lani obiskalo več kot 28.400 obiskovalcev, v 12 letih pa že skoraj 347.000 obiskovalcev.

Iz Premogovnika Velenje so še sporočili, da so o dogodku takoj obvestili Inšpektorat Republike Slovenije za energetiko in rudarstvo, kmalu po obvestilu je v muzej premogovništva prišel glavni rudarski inšpektor Anton Planinc.

Sama proizvodnja premoga v Premogovniku Velenje ni ogrožena in normalno poteka, ker so prostori povsem ločeni od proizvodnega dela jame, so še zapisali v sporočilu za javnost.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.