Črna kronika

FOTO in VIDEO: Največji industrijski požar je zajel 10.000 kvadratnih metrov površin in terjal smrtno žrtev

Ljubljana, 12. 05. 2015 12.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
V.L./S.S./STA/J.S.
Komentarji
81

V požaru v Mercatorjevem glavnem skladišču je izgubil življenje vzdrževalni delavec. Ogenj je štiri ure gasilo več kot 250 gasilcev, na straži pa bodo ostali tudi čez noč, saj se je zaradi ugodnega vetra na pogorišču spet vnel manjši ogenj. Kriminalisti bodo pričeli z ogledom objekta, ko bodo pogoji to omogočali.

Več videovsebin
  • Zagorelo v skladišču Mercatorja
    00:25
    Zagorelo v skladišču Mercatorja
  • Požar v skladiščih v Zalogu
    00:16
    Požar v skladiščih v Zalogu
  • Velik požar v Zalogu
    00:33
    Velik požar v Zalogu
  • Požar Mercatorjevega skladišča v Zalogu
    00:39
    Požar Mercatorjevega skladišča v Zalogu
  • Iz 24UR: Požar se je končal tragično
    02:17
    Iz 24UR: Požar se je končal tragično
  • Iz SVETA: Požar zahteval eno življenje
    00:24
    Iz SVETA: Požar zahteval eno življenje
  • Iz SVETA: Gasilci še vedno delajo s polno paro
    01:03
    Iz SVETA: Gasilci še vedno delajo s polno paro
  • Iz SVETA: Gorelo je več 100 ton zalog
    01:42
    Iz SVETA: Gorelo je več 100 ton zalog
  • Iz SVETA: Zaloga trgovin ne bo motena
    00:37
    Iz SVETA: Zaloga trgovin ne bo motena
  • Iz 24UR: V požaru umrl vzdrževalec
    02:33
    Iz 24UR: V požaru umrl vzdrževalec
  • Iz 24UR: Eden največjih industrijskih požarov pri nas
    01:52
    Iz 24UR: Eden največjih industrijskih požarov pri nas
  • Iz 24UR: Pokanje in vonj po kemikalijah
    02:39
    Iz 24UR: Pokanje in vonj po kemikalijah
  • Iz 24UR ZVEČER: Na pogorišču ponovno zagorelo
    01:52
    Iz 24UR ZVEČER: Na pogorišču ponovno zagorelo
  • Iz 24UR ZVEČER: Zakaj se je ogenj tako hitro širil?
    03:58
    Iz 24UR ZVEČER: Zakaj se je ogenj tako hitro širil?

Ob 12.02 je zagorelo v Mercatorjevem glavnem skladišču za osrednjo Slovenijo za sveži program, zelenjavo, sadje in meso na Hladilniški poti v Ljubljani. Požar so pogasili po štirih urah. Zdaj so razmere pod nadzorom, je povedal Jože Ložnar Kranjc iz Gasilske brigade Ljubljana, bo pa okoli 20 gasilcev na straži ostalo čez noč. Zaradi ugodnega vetra se je ponovno vnelo, a do večjih razsežnosti se požar ne more več razviti, saj so gasilci večino že pogasili.

Ložnar Kranjc je pojasnil, da prostori še niso popolnoma pripravljeni, da bi z ogledom objekta že danes začeli kriminalisti.

Vinko Stojnšek iz Policijske uprave Ljubljana je dejal, da so sicer določena območja objekta že pregledali, vendar bodo s pravim ogledom za iskanje vzroka požara po vsej verjetnosti začeli v sredo, če bodo vzpostavljeni pogoji za to. Stojnšek je poudaril, da je preiskovanje požara ena najbolj zahtevnih oblik preiskovanja, ki jih morajo policisti, kriminalisti in forenziki obvladati, saj preiskovanje požarov zahteva širšo paleto znanja in izkušenj.

Požar je terjal tudi eno smrtno žrtev. Kot je potrdil poveljnik ljubljanske gasilske brigade Tomaž Kučič, je umrl delavec enega od zunanjih podjetij, ki je na objektu opravljalo vzdrževalna dela, in so ga pogrešali že od izbruha požara. Kučič predvideva, da ob izbruhu požara ni našel poti ven.

Poleg omenjenega se je v požaru lažje poškodoval še en zunanji izvajalec, ki so ga prepeljali v ljubljanski klinični center.

Z ognjem, ki je zajel skupno skoraj 10.000 kvadratnih metrov površin, so se poleg poklicnih spopadli prostovoljni gasilci iz 25 od skupaj 35 gasilskih društev iz Ljubljane. Po besedah Kučiča je gasilo 254 gasilcev in interveniralo 60 gasilskih vozil.

Vzrok požara za zdaj še ni znan, vedo le, da so v hali potekala vzdrževalna dela in potem je zagorelo. V času izbruha požara je bilo v objektu okoli 150 zaposlenih v Mercatorju, nihče od njih ni bil poškodovan.

Po navedbah uprave za zaščito in reševanje so na kraju požara posredovale sile za zaščito in reševanje ljubljanske občine ter enota za podporo vodenju, ki je koordinirala gašenje, reševanje ter evakuacijo. Poleg gasilcev, policije in reševalne službe so šle na teren tudi elektro in inšpekcijske službe.

 

Mercator: ogenj je uničil vse skladiščne izdelke

V družbi Mercator so v uradni izjavi zapisali, da so zagoreli skladiščni prostori, katerih skupna površina znaša nekaj več 13.000 m2 in so bili namenjeni skladiščenju izdelkov svežega programa, tj. sadja in zelenjave, mesa, delikatese ter mleka in mlečnih izdelkov.

"Po prvi oceni so huje poškodovane okoli dve tretjini skladiščnih prostorov. Poleg tega so bili v požaru uničeni tudi vsi skladiščeni izdelki. Zaradi velikega obsega požara bo gmotna škoda velika, konkretna ocena stroškov pa bo mogoča po zaključku uradne preiskave. Družba Mercator je imela tako objekt z opremo kot tudi skladiščeno blago ustrezno zavarovano," so zapisali.

Zaradi takojšnje prerazporeditve obstoječe oskrbovalne verige dogodek ne bo pomembneje vplival na delovanje trgovin na teh območjih. Dolgoročno oskrbo svojih trgovin bo Mercator zagotovili s prerazporeditvijo svojih logističnih poti iz ostalih dveh skladišč, ki se nahajata v Mariboru in Ptuju ter z najemom zunanjih logističnih kapacitet.

"Na tem mestu izrekamo iskreno sožalje družini ponesrečenega delavca zunanjega pogodbenega izvajalca, ki je v požaru izgubil življenje. Hkrati pa se zahvaljujemo vsem gasilcem, reševalcem, policiji in zaposlenim Mercatorja za hiter odziv in izkazano veliko mero požrtvovalnosti, odgovornosti in poguma," so že zapisali.

 

Evakuirali več okoliških objektov

Predstavniki civilne zaščite so evakuirali več okoliških objektov. Po zagotovilih PU Ljubljana sicer med požarom ni prišlo do sproščanja snovi, ki bi lahko bile nevarne za življenje ali zdravje ljudi, so pa kljub temu čez dan opozarjali, naj se ljudje zaradi dima ne zadržujejo zunaj in zaprejo okna.

Evakuirali so nekaj bližnjih stavb, saj bi na njih lahko popokala stekla na oknih. Stanovalci so se v svoja stanovanja že lahko vrnili.

Zaradi požara klimatskih naprav je obstajala možnost izpusta plina amoniaka, zato se je vodstvo intervencije odločilo za evakuacijo bližnjih vrtcev, v katerih je bilo 266 otrok, med njimi otroke vrtcev Znajček in Pedenjped. Pri evakuaciji otrok iz bližnjih vrtcev so pomagali pri Ljubljanskem potniškem prometu. Kot so sporočili, so jim zagotovili prevoz s šestimi mestnimi avtobusi, ki so jih v ta namen vzeli iz rednega prometa.

Direktor Zavoda G-rega, ki vodi zasebni športni vrtec Znajček, Gregor Pust je pojasnil, da so otroke, stare od enega do treh let, zbudili med popoldanskim počitkom in jih s kombiji odpeljali v Osnovno šolo Polje. "Za evakuacijo smo se odločili zaradi nekaterih opozoril, da bi zaradi prisotnosti amonijaka lahko na mestu požara prišlo do eksplozije, in nismo želeli tvegati," je dejal Pust. Kot je še dodal, so o dogajanju obvestili starše.

Družba Mercator bo zaradi današnjega požara v skladišču na Hladilniški poti v Ljubljani poslovne rezultate za prvo četrtletje letos namesto danes objavila v sredo.

Vodja oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo na mestni občini Ljubljana Robert Kus pa je naknadno povedal, da so pozneje te otroke skupaj z otroki še dveh enot javnih vrtcev odpeljali v Fužine. V vrtcu Pedenjped so tako pojasnili, da so otroke iz obeh enot peljali do končne postaje mestnega avtobusa 20 v Fužine, kjer so počakali na starše, da so jih odpeljali domov. Tudi v Osnovni šoli Zalog so učenci s predmetne stopnje odšli domov, učenci z razredne stopnje pa so starše počakali v šoli, so pojasnili v vodstvu šole.

PREBERITE ŠE: Pred enim tednom smo obiskali skladišče, ki ga je danes zajel požar. Tam smo preverili, kako poteka sprejem in distribucija živil.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1