Črna kronika

Zadeva 'Očistimo Slovenijo': obtoženim pred sodnico niso sneli lisic

Kranj, 15. 03. 2013 11.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Začel se je dokazni postopek v sojenju kriminalni združbi, ki naj bi organizirala prevoz vojaškega orožja iz Slovenije v Francijo. Trojica obtoženih je sojenje spremljala z vklenjenimi rokami in nogami, nad čimer so se zagovorniki glasno pritožili.

Na kranjskem okrožnem sodišču se je danes z branjem listinskih dokazov začel dokazni postopek v sojenju kriminalni združbi, ki naj bi organizirala prevoz vojaškega orožja iz Slovenije v Francijo. Ker trojica obtoženih, ki je od maja v priporu, sojenje spremlja z vklenjenimi rokami in nogami, so zagovorniki opozorili na kršitev njihovih pravic.

Pravosodni policisti so na glavno obravnavo v orožarskem delu tako imenovane zadeve Očistimo Slovenijo danes iz pripora znova privedli 28-letnega Senada Pavlekovića, 35-letnega Veliborja Popovića in 31-letnega Darka Palevića, ki jih obtožnica bremeni, da so novembra 2011 organizirali prevoz orožja v Francijo. 47-letni Rade Bubanja, ki naj bi v Sloveniji hranil orožje, pa je na sodišče prišel s prostosti.

akcija Očistimo Slovenijo
akcija Očistimo Slovenijo FOTO: POP TV

Vklenjeni tudi pred sodnico

Takoj na začetku današnje obravnave je Popovićev zagovornik Janez Stušek opozoril sodišče, da se krši domneva nedolžnosti. Obtoženi imajo namreč tudi pred sodnico vklenjene roke in noge, kar naj bi bilo v nasprotju s konvencijo o človekovih pravicah in Ustavo RS, ki govori o domnevi nedolžnosti, saj je vizualno nastopanje pred sodiščem pomemben del percepcije o obdolženih. O tem je v podobnih primerih v drugih državah že razsojalo evropsko sodišče za človekove pravice, ki je ugotovilo kršitev domneve nedolžnosti.

Kot je poudaril Stušek, razlogov za vklenitev tudi ne gre enačiti z razlogi za pripor. Spomnil je, da je Popović, ko ga je policija začela iskati, prostovoljno prišel v Slovenijo, da bi razčistil nastali položaj. "Povsem jasno je, da ne gre za nasilnega obtoženca, za katerega bi bilo verjetno, da bo poškodoval koga od sodelujočih na obravnavi ali nekako pobegnil iz sodne dvorane," je poudaril zagovornik.

obtoženi pred kranjskim sodiščem
obtoženi pred kranjskim sodiščem FOTO: Kanal A

Popović, ki naj bi bil po obtožnici naročnik orožja, je bil ob začetku sodnih postopkov deležen posebnih varnostnih ukrepov s številčnim policijskem spremstvom, ki se je v zadnjih tednih že skrčilo. Prav zaradi dragega prevoza Popovića iz pripora na sodišče je sodišče tudi izločilo sojenje za prevoz orožja v ločen postopek od tistega, ki na kranjskem sodišču teče zoper obtožene trgovine z mamili iz iste zadeve.

Medtem ko je v sredo na sodišču že stekel dokazni postopek zoper osem obtoženih za preprodajo drog, se je danes začel tudi dokazni postopek za promet z orožjem. Sodnica Andrijana Ahačič je začela brati različne dokumente iz obsežnega kazenskega spisa, od poročil o tajnem opazovanju do poročil o opravljenih hišnih preiskavah.

V spisu je po novem tudi preveden zapis zaslišanja Denijala Stojanovića, ki so ga 17. novembra 2011 italijanski policisti na Fernetičih prestregli z večjimi količinami orožja. Obramba je minuli teden zahtevala neposredno zaslišanje Stojanovića na kranjskem sodišču, sodnica pa je v Italijo poslala poizvedbo, ali je bil Stojanović v Italiji že pravnomočno obsojen in kje se nahaja, če bo potrebna videokonferenca.

Ne glede na morebitno neposredno zaslišanje Stojanovića se v Kranju obeta dolgo sojenje. Sodnica je vse petke do konca aprila rezervirala za sojenje v orožarskem delu in vse srede za sojenje v trgovini z drogami.

Kranjsko okrožno državno tožilstvo je na podlagi lanske obsežne majske preiskave preprodaje drog in orožja začelo kazenski postopek zoper 25 oseb. 13 izmed obtoženih je v prejšnjih mesecih že priznalo krivdo, trije so sodišču nedosegljivi, zoper preostale pa teče sojenje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Birtija
17. 03. 2013 23.17
+4
Zakaj pa hilda nima lisic? Mar nismo pred zakonom vsi enaki?
Jimi1
16. 03. 2013 13.30
+6
Veletrgovci Milan,Janez in Igor pa še vedno brez skbi spijo, pa so orožja za 2 vojaško silo v Evropi premagati prešvetcali mimo mednarodnega embarga....
Brabus
17. 03. 2013 08.58
-5
Pa, zakaj vraga vedno udariš na druge? A si tudi ti mogoče sitna barabca?
dq
16. 03. 2013 12.45
+5
Zalostno je to da nasi politiki pa nimajo lisic pa ceprou majo usi ponarejene diplome!!! in pa baroni tud se kr naprej prosto sprehajajo
Klimbra Zombi Ali
16. 03. 2013 12.26
+6
A pol se v kratkem pričakuje, da bodo tudi Ivančka takole uklenili, pa mu sodili za organizacijo prevozov vojaškega orožja za velik keš v Bosno, na Hrvaško?????? Mah, to pa ziher ne, za njega je že Barbara vse uredila.
Milan Koleznik
16. 03. 2013 09.20
+1
vodilnih mestih
Milan Koleznik
16. 03. 2013 09.19
+2
kaj pomaga ko dobijo samo male ljudi,pravi za očistit pa sedijo na vodi,tudi mediji so vedno bolj tiho,to je sramota.lnih stolčkih države in politike,teh se bojijo vsi,
civitasstain@gmail.com
16. 03. 2013 11.37
-1
trajker
15. 03. 2013 16.52
+13
isto bi naredil z našimi politiki
zenskoros
15. 03. 2013 14.18
+25
Če hočemo res očistit Slovenijo, moramo začeti pri naših politikih....
joze drugi
15. 03. 2013 12.27
+49
"Očistimo Slovenijo", bi moral biti rezerviran termin za čiščenje skorumpiranih "politikov, gospodarstvenikov, sodnikov itd."