Črna kronika

FOTO: Začetek sojenja očetu koroške deklice

Slovenj Gradec, 11. 11. 2011 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Za zaprtimi vrati in z zamudo se je začelo sojenje očetu koroške deklice, ki jo policisti zaman iščejo od marca. Pred sodiščem so mu podporo izrazili aktivisti v majicah z napisom "Dost mamo!".

Na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu se je danes začelo sojenje očetu štiriletne koroške deklice, ki je obtožen odvzema mladoletne osebe – svoje hčerke. Sodni senat je na predlog tožilstva in ob strinjanju obtoženega obravnavo zaprl za javnost, saj bi javno sojenje lahko škodovalo deklici. Zanjo pa ni znano, kje je.

Na sojenje, ki se je začelo z zamudo, so policisti iz pripora v mariborskem zaporu privedli očeta deklice. Pred sodiščem mu je z mirnim protestom podporo izražala skupina ljudi. Protest so organizirali aktivisti Svetovalnice Akcija!, ki so protestirali, oblečeni v majice z napisi Dost mamo!. Nekateri so imeli obraz pokrit z maskami. Razočarani so nad organi pregona. Prepričani so, da bi lahko deklica že zdavnaj živela srečno, če policija, tožilstvo in sodišče ne bi storili toliko napak.

Mati že leto dni ni videla hčerke

Za javnost sojenja se je na začetku obravnave zavzela zagovornica dekličine mame, odvetnica Irma Pavlinič Krebs, ki meni, da zaprtje sojenja koristi le temu, da bi deklico še naprej skrivali. V obrazložitvi še pred zaprtjem sojenja za javnost je povedala, da mati deklice ni videla že leto dni in da je s tem, ko sama doslej ni nastopala v javnosti, ščitila svojo in identiteto deklice. Po njenih besedah se je mati odločila, da bo odslej nastopala v javnosti. Dejala je tudi, da je javnost na strani očeta, ki identiteto deklice razkriva že leto dni. Po zaprtju sojenja za javnost se je obravnava nadaljevala z zaslišanjem več prič.

Po zaključku peturne obravnave, v kateri je bilo zaslišanih šest od desetih vabljenih prič, je Pavlinič Krebsova povedala še, da bodo predvidoma v ponedeljek javnosti povedali vse, kar javnost "ta trenutek mora vedeti", in prosili policijo za intenzivno delo. Po oceni matere je namreč vse, kar se z deklico dogaja, v dekličino veliko škodo.

Drugih izjav zaradi tajnosti sojenja Pavlinič Krebsova ni želela dati, prav tako ni dajal izjav očetov zagovornik Iztok Drozdek. Tudi tožilka Silva Cepec po zaključku obravnave ni želela razkriti, kolikšno kazen zahteva za obtoženega. Obravnava je bila prekinjena za nedoločen čas.

Zavrgli ovadbi zaradi domnevne spolne zlorabe

Policisti od marca letos zaman iščejo deklico, ki je njen oče kljub pravnomočni odločitvi sodišča ni želel predati njeni mami. Aktivisti Svetovalnice Akcija!, ki v javnosti zastopajo interese očeta, vseskozi zahtevajo odpravo pripora za očeta deklice, ki je v priporu v Mariboru od 23. junija letos, in opozarjajo na po njihovem še odprta vprašanja, povezana z domnevno spolno zlorabo deklice s strani dedka po mamini strani. V svetovalnici menijo, da je zaščita otroka potrebna, dokler se nevarnost, tveganje in kakršno koli ravnanje v škodo otroka ne izključi, kar pa se po njihovem doslej ni zgodilo.

Kriminalistično preiskavo iskanja pogrešane deklice, ki že mesece pred izginotjem ni več obiskovala vrtca, njena mama pa je bila z njo nazadnje v stiku pred več kot letom dni, usmerja Okrožno državno tožilstvo iz Slovenj Gradca. Slednje je 18. maja letos tudi zavrglo kazenski ovadbi, ki ju je zaradi domnevne spolne zlorabe deklice zoper njeno mamo in maminega očeta podal dekličin oče.

Kot so pred dnevi pojasnili na celjski policijski upravi, so njihove aktivnosti intenzivno usmerjene v iskanje pogrešane deklice. V okviru preiskave so kriminalisti in policisti od njenega izginotja opravili okoli 130 razgovorov in okoli 40 dodatnih poizvedb.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vladimir Pa?nik
20. 11. 2011 07.24
+1
Mati se je odrekla otroku to je dejstvo .Narobe pa je da sodijo očetu ko je lasnemu otroku samo omogoču dostojno življenje brez zlorab.
slosap@yahoo.de
13. 11. 2011 23.01
@tonbaloni: tožilstvo je razkrilo identiteto očeta deklice!!!!
slosap@yahoo.de
13. 11. 2011 22.59
@anonimus28: če so se policaji pridružili protestu, menim, da bi lahko končno tudi zlomili molk...Vsekakor pa tudi tak protest pozdravljam. Oni zelo dobro vedo kaj je na stvari in kaj se res dogaja. Vendar me pa jezi dejstvo, da je dekličin oče v zaporu. Razne Hilde in Zidarji se pa prosto sprehajajo po Sloveniji...
unity
13. 11. 2011 15.14
KDAJ BODO PRED PRAVICNEGA SODNIKA STOPILI TISTI, KI SI TO RES ZASLUZIJO? Tovsak, Pahor, Kresal in podobni pa ne bo nikol dobili pravicne kazni....temule robinu hoodu bojo pa zivljenje unicli
anonimus28
12. 11. 2011 14.07
POLICAJII V SG SO SE PRIDRUŽILI PROTESTU IN TEJ FARSI, TO SO STORILI NA PRAV POSEBEN NAČIN. NA POSNETKU PRI 1.26 BOSTE OPAZILI DA STA ZASTAVI PRED POLICIJSKO POSTAJO SPUŠČENI NA POL DROGA.
Ramzess
12. 11. 2011 11.47
Tule še kar valijo isto kolo, ...a ni jasno da mora mati sprejeti odgovornost za svoja dejanja in lažne obtožbe, in živeti s posledicami, ...njena hči že mora, ...mati ni izjema. Zakaj eni mislijo, da imajo izbiro, če jo drugi nimajo, ker jim je prvi niso dali. ... Nevem kakšno zvezo ima vrtec s tem, ...nič, samo se išče neka 'oprijemljiva', 'merljiva', ...opravičila. "Po oceni matere je namreč vse, kar se z deklico dogaja, v dekličino veliko škodo." Zelo subjektivna ocena, kajpak, ...kaj pa njeno početje... Naj raje pustijo zdaj deklico ob strani, pa uredijo najprej zadeve med staršema, ...potem se bo otrok tudi pojavil, ...druge logike žal ni, ...otroka v ogenj pač ne moreš vreči, tega je treba namreč prej pogasit, in postaviti primerne temelje.
enasmrklja
12. 11. 2011 11.25
po eni strani sploh ne razumem mame, da je prisilila očeta v skrivanje. lahko bi sprejela svojo odgovornost in se z očetom zmenila za občasna srečanja, tako bi bila deklica verjetno najbolj srečna, a ni to najbolj pomembno????
enasmrklja
12. 11. 2011 11.25
po eni strani sploh ne razumem mame, da je prisilila očeta v skrivanje. lahko bi sprejela svojo odgovornost in se z očetom zmenila za občasna srečanja, tako bi bila deklica verjetno najbolj srečna, a ni to najbolj pomembno????
mayita
12. 11. 2011 10.40
zdaj je deklica brez obeh staršev ne vem kakšna logika je to , sploh pa oče ki ščiti deklico lastno hčerko ne more ugrabiti to ni spravno z resnico
tonbaloni
12. 11. 2011 09.44
MEDIJEM: ne objavljajte podatkov o materi, očetu, saj boste s tem razkrili podatke o otroku. Za vedno bo spremenjen dekličin žiljenjski tok, za sedaj je še anonimno dekličino ime, potem pa nikoli več ...
Vladimir Pa?nik
12. 11. 2011 06.37
+2
vso podporu očetu če bi bilo vse vredu do tega nebi prišlo
blackie9
11. 11. 2011 23.23
sej ne rabite brisat komentarja, je sam resnica..pa velik jih to ve
blackie9
11. 11. 2011 23.20
..na strani kluba direkt, pod album tinkara kovač 26.11.2010 je dokaz kk mamico skrbi za hčerko že eno leto ;)
BMWmunja
11. 11. 2011 22.43
Ja, ja...., to je hudič, ko razni uradi začnejo vsiljevati svojo voljo raji in pri tem upravičevati svoj obstoj in plače neglede na to, kako nehče radi tega trpi. BITI TAKO NEUMEN JA DANDANES ZELO TEŽKO. KONKURENCA JE HUDA IN ŠE NENEHNO DOKAZOVANJE V TEM JE POTREBNO...
HIPOKRATKA
11. 11. 2011 21.49
Ko bo pošteno in pravično opravljen nadzor nad pravosodnimi organi in odvetništvom, ki vodi to zadevo, bo oče deklice takoj na prostosti, oproščen vseh obtožb in deklica spet v njegovem objemu. Za druge akterje pa ne vem kako bo z njimi. Ne dobro.
vagicaa 1
11. 11. 2011 21.40
Jaz dam očetu prav in upam, da jo mati ne bo našla.
rob01
11. 11. 2011 20.57
Da ne bo nesporazuma, narejeno ni bilo noč! Ministrstvo za javno upravo, Irma Pavlinič Krebs, Tržaška cesta 21, 1000 Inšpektorat za javno upravo Glavni inšpektor Ljubljana, 5.11.2010 Zadeva: izvedba temeljitega nadzora nad delom Centra za socialno delo Ljubljana Moste Polje in Ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve
rob01
11. 11. 2011 20.52
Da ne bo nesporazuma, narejeno ni bilo nič! Ministrstvo za javno upravo, Irma Pavlinič Krebs, Tržaška cesta 21, 1000 Inšpektorat za javno upravo Glavni inšpektor Zadeva: izvedba temeljitega nadzora nad delom Centra za socialno delo Ljubljana Moste Polje in Ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve
CDROM
11. 11. 2011 20.52
rob0111.11.2011, 19:53 Kako lahko Irma Pavlinič Krebs izvaja nadzor oziroma kako ji lahko pišete pritožbo da bi karkoli ona ukrepala v tem primeru, ko je prav ona bila odvetnica (na začetku) matere in je predala primer drugemu odvetniku z dnem ko je postala ministrica za javno upravo. To je skregano z logiko in z interesi saj bi lahko imela še vedno vpliv nad primerom in ga vodila iz ozadja. Če se ne motim je Krebsova hči zaposlena v tej odvetniški pisarni, ki je prevzelo vodenje tega primera. Potem ne moreš pričakovat da bo vse pošteno, ko segajo lovke teh ljudi povsod, pa še tisti, ki so pripravljeni tvegat in se nekako postavijo zase in svoja moralna načela jih odslovijo oziroma premestijo na drugo delovno mesto.
anonimus28
11. 11. 2011 20.51
POLICAJII V SGSO SE PRIDRUŽILI PROTESTU IN TEJ FARSI, TO SO STORILI NA PRAV POSEBEN NAČIN. NA POSNETKU PRI 1.26 BOSTE OPAZILI DA STA ZASTAVI PRED POLICIJSKO POSTAJO SPUŠČENI NA POL DROGA.