Črna kronika

Pretirana zaupljivost in pravi bankovci se 'spremenijo' v ponarejene

Ljubljana, 10. 04. 2017 08.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policija opozarja pred porastom t. i. rip-deal goljufij pri najemanju kreditov ali prodaji vrednejših stvari. Storilci v zameno za izvedbo posla zahtevajo polog gotovine, ki jo pozneje vrnejo, a v ponarejenih bankovcih. Pri iskanju in prepričevanju potencialnih žrtev so zelo spretni, zaupanje zbujajo tudi s sestanki v razkošnih hotelih v tujini.

"Ne nasedajte goljufom pri ponudbah za najem kreditov ali za nakup zlata in draguljev," opozarjajo na policiji. Vedite: če je ponudba preveč ugodna, je na mestu še dodatna previdnost.

Policija je v zadnjem letu obravnavala več prijav goljufij pri najemanju kreditov ali prodaji vrednejših stvari. Gre za t. i. rip-deal goljufije oziroma goljufije z zamenjavo gotovine. Nepridipravi so z navidez ugodno ponudbo in premišljenim nastopom žrtve zvabili na led, nato pa izginili z njihovim denarjem.

Namesto pravega denarja žrtve največkrat dobijo ponarejene bankovce za 500 evrov.
Namesto pravega denarja žrtve največkrat dobijo ponarejene bankovce za 500 evrov. FOTO: Thinkstock

"V preiskavah smo ugotovili, da neznanci preko spleta ali posrednikov v Sloveniji ponujajo ugodne kredite ali ponudbe za nakup zlata in draguljev. Ponudniki se predstavljajo kot poslovneži, ki želijo investirati na trgu in pomagati drugim poslovnežem s ponudbami za najem kreditov ali z odkupom njihovih vrednejših stvari. V zameno za izvedbo posla in kot zavarovanje oz. dokazilo o zmožnosti odplačevanja kredita zahtevajo v sorazmernem deležu določeno vsoto gotovine (najmanj 10-50 % vrednosti kredita). Storilci ob sklenitvi posla oziroma pri predaji denarja večji del tega z zvijačo zamenjajo s ponarejenimi bankovci, največkrat v apoenih po 500 evrov," pojasnjujejo na policiji. 

Rip-deal goljufi svoje ponudbe oglašujejo na različne načine, večinoma pa prek spletnih oglasnikov. Potencialnim kreditojemalcem običajno ponudijo visoke kredite po zelo ugodni obrestni meri in z odlogom plačila. Za najem kredita ne zahtevajo nobene varščine, razen deleža gotovine ob sklenitvi posla. Večinoma se predstavijo kot poslovneži iz Italije, Švice ali Francije.

Pred sklenitvijo posla obvezno organizirajo sestanke v tujini, izbirajo pa predvsem mesta, kot so Milano, Rim, Pariz, Dunaj ali Zürich. Sestanki se odvijajo v avlah prestižnih hotelov, ker s tem ustvarijo podobo uglednih poslovnežev z razgledanostjo in znanjem več tujih jezikov, pri žrtvah pa na ta način zbudijo zaupanje.

Identitete storilcev oziroma vpletenih oseb so prirejene ali ponarejene, prav tako so ponarejeni dokumenti in garancije podjetij. Vsi uporabljajo predplačniške telefonske številke, ki po sklenitvi posla niso več dosegljive, so še ugotovili policijski preiskovalci. Pa tudi, da goljufi predajo denarja vedno izvršijo v tujini, saj posla niso pripravljeni izvesti v Sloveniji.
 
Na policiji vsem državljanom svetujejo, naj bodo pri sklepanju tovrstnih poslov skrajno previdni oziroma naj  takih poslov ne sklepajo. Če pa prejmejo take ponudbe v sumljivih okoliščinah, naj o tem takoj obvestijo policijo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tatanka_yotanka
10. 04. 2017 18.46
+4
Ovce so za striženje. Kdo naseda takšnim zgodbicami pa je tudi prav da ga ostrižejo.
mackon08
10. 04. 2017 10.51
+7
Moraš biti res zabit da najemaš kredit pa jim prej nakažeš določeno vsoto denarja.
FesterAdams
10. 04. 2017 09.54
+2
Ko imajo denar v rokah hempeži, takrat "poslovneži" bogatijo...
FrancRode
10. 04. 2017 09.21
+3
Vse po starem. Nič novega nisem izvedel. Vsak si na svoj način služi denar.
macro
10. 04. 2017 09.08
+5
Nič novega. Poglej samo našo vlado.
Principat
10. 04. 2017 08.54
+17
to vejo že otroci v osnovni šoli , ampak med odraslimi pa je to težko dokazovati in govoriti , ker uvožena demokracija , ki še zdaleč ni to , ščiti prav bar abine z kravatami , a žuljeve roke pa zapira , deložira , jih postavlja na steber sramu , v vrste karitasa in psihično ubija in ponižuje , kar je hujše od če bi bila milo rečeno vojna -seveda katere sem našte, a goljufi * -zlobirani med sabo pa uživajo , veliko k temu pripomore JU (poznavalci zakonov )IZČRPAVANJE in GOLJUFANJE države , katerim omogoči to na 1001 način