Črna kronika

Pred smrtjo bežal pred morilcem

Litija, 14. 11. 2011 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
B.G./Š.Z.
Komentarji
2

Ujeli so domnevnega morilca izposojevalca denarja in naročnika, ki naj bi mu za umor plačal 20.000 evrov. Žrtev je pred strelcem bežala v gozd, na truplu je bilo šest strelnih ran, eden od storilcev pa je celo nekdanji policist.

Obdukcija je pokazala, da je bilo izstreljenih najmanj šest nabojev, pravijo na policiji.
Obdukcija je pokazala, da je bilo izstreljenih najmanj šest nabojev, pravijo na policiji. FOTO: Reuters

Prejšnji ponedeljek so v gozdu v Tepah pri Litiji našli truplo pogrešanega 45-letnika. Že na kraju samem so ugotovili, da je bil ustreljen. Policisti so nemudoma začeli preiskavo ter v nekaj dneh prijeli domnevnega storilca in ostale domnevne vpletene.

Kot je danes pojasnil pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije Branko Japelj, so v sredo, 9. novembra, odvzeli prostost 47-letnemu Litijčanu in 46-letnemu Kranjčanu. Dan pozneje so aretirali tudi 27-letnika, ki so ga nato izpustili. Eden od osumljencev je bil po besedah Japlja pred 20 leti celo policist.

47-letni naročnik kaznivega dejanja domnevnemu storilcu plačal 20 tisoč evrov

Po zaslišanjih so ugotovili, da je 47-letnik vse od druge polovice lanskega leta nagovarjal 46-letnika k umoru 45-letnika. Ponudil mu je tudi nekaj več kot 20.000 evrov.

Dan po umoru sta se sestala v ljubljanskem lokalu in naročnik je domnevnemu morilcu izročil obljubljeno plačilo. Že naslednji dan so policisti prijeli oba osumljenca, ki se aretaciji nista upirala, pozneje so našli tudi morilsko orožje – pištolo kalibra 7,62.

So se v Tepah res odvijali pasji boji? Policisti so namreč med preiskavo pokojnikove hiše našli prostor, ki naj bi bil namenjen stvarem, ki bi lahko imele elemente kaznivega dejanja mučenja živali.
So se v Tepah res odvijali pasji boji? Policisti so namreč med preiskavo pokojnikove hiše našli prostor, ki naj bi bil namenjen stvarem, ki bi lahko imele elemente kaznivega dejanja mučenja živali. FOTO: POP TV

Ustrelil najmanj šestkrat

Prijavo o pogrešanem so dobili v ponedeljek okoli 23. ure, zatem so ga našli v gozdu. Obdukcija je pokazala, da je žrtev bežala, ko jo je osumljenec nekaj deset metrov od stanovanjske hiše večkrat ustrelil s pištolo. "Po ugotovitvah na obdukciji je bilo izstreljenih najmanj šest nabojev," je potrdil Japelj. 

Truplo so našli v gozdu, le nekaj deset metrov od stanovanjske hiše.
Truplo so našli v gozdu, le nekaj deset metrov od stanovanjske hiše. FOTO:

Pokojnik je res posojal denar. Hišna preiskava pri njem je pokazala tudi na sum mučenja živali, saj naj bi se ukvarjal s pasjimi boji. "Z ogledom kraja kaznivega dejanja in med hišno preiskavo v tem objektu smo naleteli na prostor, ki je bil, kot kaže, namenjen tudi temu, da so se lahko v tem objektu dogajale stvari, ki bi lahko imele elemente kaznivega dejanja mučenja živali," je pojasnil Japelj. 

Dva v priporu, tretji na prostosti

Zaradi suma umora iz koristoljubja in napeljevanja h kaznivemu dejanju umora je domnevnega naročnika in storilca zaslišal preiskovalni sodnik, ki je za prvega odredil hišni pripor, za drugega pa pripor v zaporu. "Po uradnih evidencah še nihče ni bil kaznovan," je dejal Japelj in hkrati potrdil, da "zoper eno osebo poteka postopek na višjem sodišču v Ljubljani zaradi suma izdaje uradne tajnosti".

Po njegovih besedah bo tudi 27-letnik iz okolice Kranja, ki je bil po aretaciji izpuščen, v nadaljevanju še vedno predmet aktivnosti. "Predhodne aktivnosti kažejo na to, da je bil vpleten v dogodek," je še dejal.

Policisti so letos obravnavali že 15 primerov umorov.
Policisti so letos obravnavali že 15 primerov umorov. FOTO: POP TV

Letos enkrat več umorov kot lani

V letošnjem letu so policisti obravnavali 15 primerov umorov, je povedal Marjan Fank iz uprave kriminalistične policije in ob tem dodal, da je število tovrstnih kaznivih dejanj enkrat večje kot v istem obdobju lani.

Po Fankovih besedah so bili policisti soočeni s tistimi motivi, ki so za preiskovanje zahtevnejši. Povečuje se delež motivov iz koristoljubja in upniško-dolžniških razmerij. Kot je povedal, so imela kazniva dejanja, ki so se zgodila v letošnjem letu, visoko stopnjo organiziranosti in izvedbe ter visoko stopnjo uničenja dokazov.

V letošnjem letu se je povečalo tudi vase usmerjeno nasilje, je še povedal Fank in dodal, da bi vzroke za to lahko iskali v finančni krizi ter v slabših socialnih razmerah v družbi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni