Črna kronika

Skupno 31 let zapora za trojico, ki se je 10 ur brutalno izživljala nad Zorico Škrbić

Ljubljana, 16. 09. 2015 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Trem od štirih ugrabiteljev Zorice Škrbić je sodišče izreklo zaporne kazni. Petrović in Sazdov, ki sta ugrabitev in mučenje priznala, sta obsojena na 15 in 14 let zapora, Livadić, ki je obtožen pomoči pri ugrabitvi, pa je obsojen na 2 leti in 2 meseca.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Sodišče izreklo zaporne kazni
    01:32
    Iz SVETA: Sodišče izreklo zaporne kazni
  • Iz 24UR: Škrbičevo 10 ur brutalno mučila
    02:57
    Iz 24UR: Škrbičevo 10 ur brutalno mučila

Sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča je domnevna mučitelja Zorice Škrbić Željka Petrovića in Blagoja Sazdova poslala v zapor za 15 oziroma 14 let. Senad Livadić, ki naj bi vozil avto z ugrabljeno, pa bo v zaporu dve leti in dva meseca. Sodba še ni pravnomočna, saj je še možna pritožba.

Obema domnevnima ugrabiteljema in mučiteljema je grozila še višja kazen, a sta pred dvema tednoma sklenila sporazum o priznanju krivde, s tožilstvom pa se je sporazumel tudi Livadić.

Željko Petrović in Blagoj Sazdov sta priznala krivdo, sodišče pa ju je obsodilo na 15 in 14 let zapora.
Željko Petrović in Blagoj Sazdov sta priznala krivdo, sodišče pa ju je obsodilo na 15 in 14 let zapora. FOTO: POP TV

Družina pokojne zahteva odškodnino

Vsi trije obtoženi, ki so priznali krivdo, so danes obžalovali krivdo, a so njihove besede močno razburile v sodni dvorani navzočo družino pokojne Škrbićeve, ki je začela vzklikati, da dejanja očitno niso obžalovali in se ga niso sramovali, ko so se znašali nad žensko. Posredovati je morala sodnica s pozivom, naj se ne moti dela sodišča.

Družina pokojne je sicer na današnjem naroku priglasila skupaj za 200.000 evrov premoženjskopravnega zahtevka, tako za premoženjsko škodo kot prestane duševne bolečine. Eden od odvetnikov je zahtevani znesek označil za pretiran. Sodnica Vesna Podjed se z njim sicer ni strinjala, a je kljub temu družino napotila na pravdo, ker da so v zadevi izvedli le narok za izrek kazenske sankcije in ne dokaznega postopka, zaradi česar sodišče ni moglo odločati o zahtevku.

Očitki, da so kazni prenizke

Zaradi podpisanih sporazumov o priznanju krivde sodišče ni moglo spuščati niti višine dogovorjenih kazni, ki sta jih v pogajanjih dosegla tožilstvo in obrambo. Pristojnost sodišča je le, da preveri, ali so predlagane kazni v skladu z zakonodajo, je navzočim v dvorani razložila sodnica.

Družina Škrbićeve je namreč nad izrečenimi kaznimi glasno negodovala. Vendar tudi okrožna tožilka Mateja Gončin ocenjuje, da so kazni, glede na priznanje in torej bistveno skrajšanje kazenskega postopka, ustrezne in pravične. Kazni so tudi povsem primerljive s sodno prakso v podobnih primerih, je dodala. A kar se tiče človeškega vidika, nobena kazen, še tako visoka, ne more nadomestiti človeškega življenja, je še povedala.

Tudi odvetnik Boris Grobelnik, ki zagovarja Livadića, je izpostavil, da je treba pri določanju kazni upoštevati kazensko zakonodajo in to, da pri nas nimamo pristopa "zob za zob".

Trivkovića čaka sojenje

Milan Trivković (v temno sivem puloverju) krivde ne priznava, zato mu bodo prihodnji teden začeli soditi.
Milan Trivković (v temno sivem puloverju) krivde ne priznava, zato mu bodo prihodnji teden začeli soditi. FOTO: POP TV

Za sodelovanje pri ugrabitvi tožilstvo preganja še Milana Trivkovića, ki pa krivde ne priznava, ker da v dejanje ni vpleten. V sojenju, ki bo predvidoma steklo prihodnji teden, bo poskušal s pričami dokazati, da je bil v času ugrabitve doma. Trivković je obtožen hudodelskega združevanja in sostorilstva pri ugrabitvi, saj naj bi vozil vozilo alfa z ugrabljeno Škrbićevo v njem.

Sodišče je ugotovilo, da je žrtev v zadnjih urah življenja trpela zelo hude telesne bolečine, a tudi duševne, saj so jo ugrabitelji ustrahovali, sama pa ni vedela, kako se bo ugrabitev zanjo končala. In tega so se ugrabitelji zelo dobro zavedali, je še dodala sodnica.

Sazdov in Petrović sta sicer na izrek sodbe prišla iz pripora, kjer je tudi Trivković, Livadić pa s prostosti. Livadić je sicer bil obtožen pomoči pri ugrabitvi, saj naj bi priskrbel vozilo audi, ki je sledilo vozilu z ugrabljeno Škrbićevo, in ga po dogodku odpeljal v Srbijo. Pokojno naj bi mučila Petrović in Sazdov.

Sodnica je v obrazložitvi sodbe dejala, da so se ugrabitelji na podvig začeli pripravljati že slaba dva meseca pred dogodkom, si točno razdelili vloge in pripravili načrt, med drugim so svojo žrtev opazovali, da bi poznali njene dnevne rutine in katera prevozna sredstva uporablja. Po mnenju tožilstva sta pri tragičnem dejanju sodelovala še dva za zdaj neznana storilca.

Za izvedbo načrta so si zagotovili mučilne pripomočke. Vnaprej so določili neobljuden kraj v bližnji okolici Ljubljane, kamor bodo žrtev odpeljali, pa tudi kraj, kjer jo bodo odvrgli. Zagotovili so si dve vozili in ukradene registrske tablice ter maskirne kape. Kot je dejala sodnica, so Škrbićevo zvezali in priklenili na drevo. Preden so jo odvrgli v Podpeči, so jo mučili oziroma pretepali kar 10 ur.

Podpeč, kjer so našli odvrženo Škrbićevo.
Podpeč, kjer so našli odvrženo Škrbićevo. FOTO: B.G.

Ugrabitev sredi Ljubljane, nato dolga noč mučenja

Škrbićevo, dolgoletno partnerko enega od obsojenih za rop banke SKB, so v središču Ljubljane ugrabili 26. junija lani. Odpeljali so jo na že prej izbran neobljuden kraj v bližnji okolici Ljubljane, kjer so jo več ur pretepali in mučili.

V zgodnjih jutranjih urah naslednjega dne so jo hudo pretepeno odvrgli v Podpeči. Dekle, od katerega naj bi ugrabitelji želeli izvedeti, kje se skriva plen iz ropa omenjene banke, je kmalu zatem podleglo poškodbam.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3