Črna kronika

Za uboj polbrata in matere v Ihovi 21 let in en mesec zapora

Maribor, 25. 04. 2014 14.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Mariboru so obsodili 45-letnika, ki je avgusta lani na skupnem domu v kraju Ihova do smrti zabodel polbrata in mater. Odvetnik je sicer trdil, da se dejanja ni zavedal, a po besedah sodnice dejstva, da je ubil osebi, ki sta skrbeli zanj, ni mogoče spregledati.

Prizorišče družinske tragedije
Prizorišče družinske tragedije FOTO: POP TV

Okrožno sodišče v Mariboru je Bogdanu Kranerju, ki je avgusta lani v Ihovi v občini Benedikt s kuhinjskim nožem ubil svojega polbrata in mater, izreklo 21 let in en mesec zaporne kazni. Po besedah sodnice Andreje Lukeš ni mogoče spregledati dejstva, da je ubil osebi, ki sta skrbeli zanj. Sodba še ni pravnomočna.

Družinska tragedija se je zgodila 18. avgusta lani, ko je 45-letni Bogdan Kraner v njihovem skupnem domovanju v Ihovi do smrti zabodel 50-letnega polbrata Draga Kranerja. Ko je na kraj dogodka prišla še njuna 70-letna mati Pavlina Kraner, je večkrat zabodel še njo ter večkrat porezal še sebe. Hudo poškodovana mati se je zatekla po pomoč k sosedom, kasneje pa je v bolnišnici umrla.

Odvetnik: Obdolženi potrebuje zdravljenje, ne zapora

Odvetnik pravi, da bi Kraner bolj kot zapor potreboval zdravnika, moril naj ne bi zavestno. Tožilka se s slednjim ni strinjala.
Odvetnik pravi, da bi Kraner bolj kot zapor potreboval zdravnika, moril naj ne bi zavestno. Tožilka se s slednjim ni strinjala. FOTO: Thinkstock

Obdolženi Bogdan Kraner, ki je od takrat v priporu, je kaznivi dejanji priznal in izrazil obžalovanje zanju, a se sklicuje na neprištevnost. Po navedbah njegovega odvetnika Jerneja Kokalja je bil obdolženi že od ranega otroštva nezaželen in zapostavljen v družini, imel je težave z živci in alkoholom, kar naj bi botrovalo tudi dogajanju usodnega dne. "Takšno ravnanje ni bilo zavestno, ampak patološko," je odvetnik poudaril v sklepnih besedah. "Svojega ravnanja ni obvladoval in se še danes določenih okoliščin ne spomni."

Po besedah odvetnika je polbrat, ki je bil tako kot obdolženi pod vplivom alkohola, Bogdana Kranerja izzival in kljub opozorilom s tem ni želel prenehati, zato je obdolženi zgrabil prvi predmet pri roki, ki je bil nož, in ga zabodel. Mater naj bi želel le odriniti, saj ni imel nobenega motiva za njen uboj. "Obdolženi potrebuje zdravljenje, ne pa zapora," je bil v sredo jasen odvetnik.

Pobrata je zabodel v hrbet

Tožilka Ivanka Slana je po drugi strani vztrajala, da je iz zadanih poškodb razvidno, da je Kraner z nožem meril v vitalne dele telesa, kar naj bi bil eden od dokazov, da je dejanje storil zavestno. Nobena od žrtev ni imela obrambnih poškodb, polbrata je celo zabodel v hrbet. Kot je potrdil tudi sodni izvedenec, je imel Bogdan Kraner v času izvedbe očitanega mu dejanja v krvi med 1,9 in 2,3 promila alkohola, kar naj ne bi odločilno vplivalo na njegove sposobnosti razumevanja in obvladovanja.

Tožilka je predlagala 14 let zapora za vsak uboj oziroma enotno kazen 27 let zapora. Ob tem je izpostavila, da je obdolženi pred usodnim dnem že večkrat grozil bližnjim in bil agresiven, prav tako naj bi že bil kaznovan.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1