Črna kronika

Za samomore kriva spletna stran?

Bridgend, 16. 02. 2008 16.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V zadnjem letu se je število mladih samomorilcev v angleškem “mestu smrti“ po obešenju dveh sorodnikov povzpelo že na 16.

V kraju Bringend, ki se nahaja v pokrajini južni Wales v Veliki Britaniji, sta se samo v nekaj urah obesila bratranec in sestrična. Lokalna policija sicer trdi, da primera nista povezana s spletno stranjo Bebo, zaradi katere se je po mnenju mnogih minulo leto v Bringendu začel trend samomorov z obešanjem, vendar je zadnji primer močno podoben dosedanjim tragedijam.

Nathaniel Pritchard in Kelly Stephenson
Nathaniel Pritchard in Kelly Stephenson FOTO:

15-letni Nathaniel Pritchard je samomor storil na podstrešju družinske hiše. Starši so ga sicer še našli živega, vendar je kasneje v bolnišnici umrl. Ko je za novico izvedela njegova 20-letna sestrična Kelly Stephenson, se je obesila v kopalnici hiše, kjer je bila na počitnicah.

Sorodnika Nathaniel in Kelly sta živela v isti ulici v Bridgendu, njuni svojci pa so povedali, da sta bila oba aktivna člana internetne skupnosti Bebo, ki deluje po podobnem principu kot najbolj priljubljeni spletni strani za socialno mreženje Facebook in MySpace.

V Bringendu je v zadnjih dveh mesecih samomor storilo 9 mladostnikov, skupaj v zadnjem letu pa že kar 16. Primere raziskujejo policija in strokovnjaki s področja socialnih služb, zdravstva in izobraževanja.

Spletni kult samomorilnosti?

Obstaja sum, da so mladostniki, ki so storili samomor, bili povezani preko spletne strani Bebo. Sumijo, da bi lahko obstajal nekakšen “kult samomorilcev.“ Pred tedni se je v Bridgendu obesila 17-letna Natasha Randall. Nekaj ur po njeni smrti je bila ustvarjena spletna stran v spomin na umrlo Natasho, ki je doživela številne obiske. Po novici o Natashini smrti sta samomor skušali storiti še dve njeni prijateljici, vendar so ju še pravočasno rešili.

Britanski mediji so Bridgend razglasili za "mesto smrti"
Britanski mediji so Bridgend razglasili za "mesto smrti" FOTO:

Skrbi me, da mladi ljudje, ko vstopijo v virtualni svet, izgubijo stik z realnostjo. Nekatere izmed spletnih strani celo romantizirajo samomorilnost,“ je izjavila predstavnica oblasti v Bridgendu Madeleine Moon. Povedala je, da obstaja možnost, da so samomori povezani z željo mladih, da se po njihovi smrti zanje postavijo “spominske“ spletne strani s fotografijami in videoposnetki.

Na drugi strani ni nikakršnih trdnih dokazov, da bi bilo mogoče motive za samomore res iskati v internetu. “Internet in spletne strani za socialno mreženje so priljubljene po celem svetu. Zakaj bi problem nastal ravno v Bridgendu? Menim, da samomore mladostnikov ne moremo povezati z omenjenimi spletnimi stranmi,“ opozarja vodja lokalne policije Tim Jones.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dodoman.20@gmail.com
17. 02. 2008 23.17
Smeh...darth vader ima čisto prav...samo poglejmo primer romeo in julia....kako romantično je iti v skupno smrt:) Torej so gotovo krive knjige!....zažgimo jih hitro
DarthRevan
17. 02. 2008 15.08
Da bi internetne strani bile tiste ki romantizirajo samomor... A nihče ni bral Shakespeareja?
krile@email.si
17. 02. 2008 14.22
ma ja no!!!!!
civitasstain@gmail.com
17. 02. 2008 14.11
se666ba Nič ni hudga naredila. Ona je samo članek komentirala in podala svoje mišljenje in tako je tudi prav. Le njen komentar podaja osnovnošolsko znanje in ne znanje nekega strokovnjaka.
dodoman.20@gmail.com
17. 02. 2008 13.54
Alexxaso....vsak bedak, ki je v času depresije laho pritisne na petelina, zaradi lastne umske šibkosti v danem trenutku.... tudi jaz če bi bil v tako močni depresiji, bi zlahka ubil človeka ali sebe brez pomisleka na posledice... vendar taka dejanja so delo šibkega uma, ki se težko zoperstavi danim kemičnim reakcijam, ki se dogajajo v telesu v depresiji. Očitno se ti niti ne sanja kaj je sploh depresija, če klamfaš o pogumu, ko se kdo ubije....
Alexxsaso@yahoo.ca
17. 02. 2008 12.55
Dodoman, dejanje umsko šibkih ljudi? Umsko šibkih? Ti, kot "umsko močan" pa tega ne bi storil, kajne? Seveda ne, ker tega nisi zmožen. Avtoagresija je najhujša možna agresija. Dvigniti roko nase zahteva največja "jajca". Šibki ljudje pa jih nimajo...
requiem
17. 02. 2008 09.38
malena__79, to si prepisala iz kakega učbenika? HAHA :D .. dodoman.20 ma čisto prav, tisti človek ki ni dovolj močan da bi rešil probleme, se raje ubije ker je to bolj preprosto..ali pa RESNIČNO nima kaj za delat in mu je dolgčas, tako kot tebi malena__79 :D
usavko
17. 02. 2008 09.28
Ona ena mnogih branjevk, ki tavajo po vasi in se oglašajo, kot kakšen radio. Vejo v čem je fora, pol se pa ena najde, k pa ovrže ta sum na podlagi dveh člankov. Mal se zamislte!
se666ba@gmail.com
17. 02. 2008 06.54
civitasstain; kaj tje pa malena_79 hudga nardila? je čist prov povedala.....strokovnjaki majo podatke in študije, a so popolnoma brez izkušenj.....kar se vid po temu da za to krivijo internetno stran....punca je pač pametnejša kot ti...PREBOL!!!
civitasstain@gmail.com
17. 02. 2008 05.18
kriss714 Res velika škoda, da Angleži ne poznajo te tako nadarjene Slovenke "malena__79"
kriss714@amis.net
17. 02. 2008 02.32
Civitastain, malena je skoraj gotovo bolj podkovana v medicini, kot "strokovnjaki" s področja sociale in izobraževanja.
civitasstain@gmail.com
16. 02. 2008 20.24
malena__79 Primere raziskujejo policija in strokovnjaki s področja socialnih služb, zdravstva in izobraževanja. Si ti bolj podkovana v medicini, kot ti strokovnjak, ki se ukvarjajo s tem problemom? To kar si ti navedla je iz četrtega rayreda.
Poznam enega kateremu je za časa pubertete tako zelo deloval hormon da je mislil da je konj in ker je hotel narediti samomor se je vpisal v mesno industrijo za predelavo mesa.hahahaha
dodoman.20@gmail.com
16. 02. 2008 17.46
spletna stran definitivno nima veze z samomorilnostjo....samomorilci iščejo beg pred življenjem, ki ga imajo, oz. občutki, ki jih utesnjujejo...to je seveda dejanje umsko šibkih ljudi, ki se premalo zavedajo, da stem ne dosežejo nič. Če hočeš biti v spominu drugih..se raje obleči v superheroja in rešuj ljudi...bo tvoja smrt vsaj vredna spomina...
malena__79@hotmail.com
16. 02. 2008 17.29
MA DAJ KE BALAAA..KAKŠEN SPLETNI KULT??...KAJ PA PUBERTETA IN POSNEMANJE?Spremembe, ki se dogajajo med puberteto, so posledica delovanja snovi, ki jih imenujemo "hormoni". Izloča jih žleza v glavi, ki se imenuje "hipofiza". Poleg vpliva, ki ga imajo na telesne spremembe, pa ti hormoni povzročajo tudi vrsto čustev in občutkov. Nekateri med njimi so lahko povsem novi. Postopno razumevanje teh občutkov je del odraščanja....