Črna kronika

14-letnik reševal ponesrečence

Split, 25. 07. 2009 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

''Šel sem od okna do okna in gledal, kdo je poškodovan. Nato sem stekel do reševalcev in jih vodil do ponesrečenih. Teto in brata je odpeljal rešilec, sam pa sem ostal in pomagal,'' je povedal deček.

Včeraj do 22. ure je kri v splitski bolnišnici dalo 270 ljudi, na poziv pa se jih je javilo kar 400, med njimi so bili tudi anesteziologi iz bolnišnice.

Hrvaški minister za promet in infrastrukturo Božidar Kalmeta je v petek zaradi tragične železniške nesreče pri Splitu, v kateri je umrlo šest ljudi, 55 pa je bilo poškodovanih, premierki Jadranki Kosor ponudil odstop, a ga je ta zavrnila, je danes sporočila tiskovna predstavnica ministrstva Marina Halužan.

Kot so sporočili iz urada hrvaške vlade za odnose z javnostjo, Kosorjeva odstopa Kalmete ni sprejela, ker je preiskava o nesreči še v teku. Preiskava mora namreč pokazati vse okoliščine, ki so privedli do tragične nesreče, kot tudi stopnjo odgovornosti oseb, vključenih v sistem železniške in prometne varnosti.

Sicer so na splitski patologiji že identificirali vse smrtno ponesrečene. Gre za 21-letnega Hrvata, 54-letnika z dvojnim državljanstvom Španije in Srbije, državljana Španije, mlado Francozinjo hrvaškega porekla, 18-letno in 70-letno Hrvatico in še enega Hrvata. Oba Hrvata in Hrvatici so bili iz Zagreba, poroča Slobodna Dalmacija. Hrvaški mediji sicer poročajo, da so družine tudi že identificirale vse smrtne žrtve. Po poročanju portala Dnevnik.hr naj bi 54-letnik z dvojnim državljanstvom prebival v Sloveniji.

V splitski bolnišnici primanjkuje krvi.
V splitski bolnišnici primanjkuje krvi. FOTO: dnevnik.hr

V tragediji je bilo še 55 ranjenih, nihče pa ni več v smrtni nevarnosti. Na slovenskem zunanjem ministrstvu so tudi danes dejali, da uradno še vedno velja, da med mrtvimi ni Slovencev, je pa bila med ranjenimi 37-letna Slovenka.

Iz splitske bolnišnice so sicer sporočili, da na zdravljenju pri njih ostaja 13 oseb. Štirje so na nevrokirurgiji, na intenzivni negi otroškega oddelka pa je mladoletna Francozinja, ki je utrpela hude notranje poškodbe. V nesreči je bil poškodovan tudi strojevodja vlaka, ki je bil hospitaliziran, a se je bil sposoben pogovarjati, tako da so policisti z njim že opravili informativni pogovor. Strojevodji so vzeli tudi vzorce za testiranje na alkohol, vendar policija rezultatov še nima.

Izpovedi preživelih

Hrvaška vlada je ponedeljek razglasila za dan žalovanja. To pomeni, da bodo zastave na vseh zgradbah državnih in lokalnih oblasti spuščene na pol droga, odpovedane pa bodo tudi vse zabavne in športne prireditve. Program bodo morali prilagoditi tudi televizijski in radijski programi.

Kot so povedali preživeli, so vsi, ki so v nesreči umrli, sedeli na desni strani vlaka. ''Imeli smo srečo, da smo sedeli na levi strani. Vse se je odvijalo tako zelo hitro, da časa za paniko sploh ni bilo,'' je povedal mlad par iz Avstralije. Tri mlade Britanke pa so povedale, da so srečne, da so preživele. ''Težko bomo pozabile strah, krike in kri, ki nas je obkrožala,'' so dodale.

Nesreče se dobro spominja tudi Ana Martinović iz Zagreba, ki se še vedno zdravi v bolnišnici. ''Nismo vedeli, kaj se dogaja, saj se je začel vlak zibati, zato smo šli vprašat strojevodjo. Povedal nam je, da so odpovedale zavore, in naj nas ne skrbi,'' se spominja. Nato se je zgodilo. ''Kdor je preživel, je bil srečen. Upala sem, da je moj mož preživel in ko sem ga videla, sem bila srečna,'' je še povedala.

''Vlak se je nagnil in se zaletel v zid. Zadnje, česar se spomnim, je, da sem kričala: ''Bog reši te ljudi!,'' je povedala druga preživela. ''Vse se je zgodilo v petih minutah. Po reakciji strojevodje sem sklepala, da se nekaj dogaja, saj je v roke vzel mobilni telefon. Medtem se je vlak tako zazibal, da je padel in z glavo udaril v steno vagona. Zadnje, kar je rekel, je bilo, da so najbrž odpovedale zavore,'' je povedala.

O vzrokih nesreče se še ugiba.
O vzrokih nesreče se še ugiba. FOTO: Reuters

Med potniki železniške nesreče je bil tudi 14-letnik, doma iz okolice Osijeka, ki je s teto in bratom potoval na počitnice v Split. ''Vlak se je začel močno zibati v levo in desno. Potniki so se morali držati za sedeže, da se niso zvrnili. To mi je bilo smešno. Sedel sem prav zraven okna, v prvem vagonu. Ko smo iztirili, je bilo slišati močan pok. Prah se je dvignil in nič nisem videl. Z nogo sem razbil okensko steklo, ki je bilo že počeno. Ven sem prišel med prvimi. Nisem mogel verjeti, kaj se nam je zgodilo. Iz vlaka je prišel moški in nam kričal, naj pomagamo iz vlaka rešiti še ostale,'' se spominja deček. ''Šel sem od okna do okna in gledal, kdo je poškodovan. Nato sem stekel do reševalcev in jih vodil do ponesrečenih. Teto in brata je odpeljal rešilec, sam pa sem ostal in pomagal. Tam sem bil uro in pol. Pri sebi sem imel mobitel, vendar nisem želel poklicati mame, da je ne prestrašim,'' je povedal.

Ugibanja o vzroku

Medtem pa preiskava o nesreči še vedno poteka in je bila v ta namen oblikovana tudi posebna komisija Hrvaških železnic (HŽ). V javnosti pa se že pojavlja veliko možnih vzrokov za nesrečo. Nekateri pravijo, da je bil kriv strup proti plevelu, s katerim so škropili tire, kar je potrdil direktor splitske podružnice HŽ Slavko Šerič.

Glede na to, da se je malo po nesreči v težavah znašla tudi drezina, je bil morda problem res v progi in ne v samem vlaku.
Glede na to, da se je malo po nesreči v težavah znašla tudi drezina, je bil morda problem res v progi in ne v samem vlaku. FOTO: Nova TV

Poleg tega se ugiba tudi o tem, da so se zaradi vročine razširile tračnice in pa o tem, da so odpovedale zavore na vlaku. Lokalni prebivalci opozarjajo, da je to scenarij, ki se je prav na tem mestu že večkrat ponovil. V HŽ pa ne želijo ugibati o vzrokih. Pravijo, da je hitrost 100 kilometrov na uro normalna za odsek, na katerem je prišlo do nesreče, prav tako ne dvomijo v varnost hrvaških vlakov. ''Verjamem, da so varni,'' je dejal Šerič. Promet bo še jutri zaprt, potnike, ki so iz zagreba namenjeni v Split, pa bodo prevažali z avtobusi.

2722 kilometrov nevzdrževanih železniških prog

Osem nagibnih vlakov je Hrvaška pred sedmimi leti kupila za 34 milijonov evrov od kanadskega podjetja Bombardier. Njihov nakup je sprožil veliko afero, saj je tedanja hrvaška vlada nakup razglasila za tajni, posel pa je bil sklenjen z neposredno pogodbo brez javnega razpisa. Nakup je sprožil tudi burno razpravo v strokovni javnosti, saj hrvaške proge naj ne bi bile primerne za nagibne vlake. Ti vlaki namreč na hrvaških progah ne morejo razviti svoje polne hitrosti in zato njihove kapacitete ostajajo neizkoriščene, poroča hrvaški Jutarnji list.

Doslej je uradno potrjeno, da je med ranjenimi 37-letna Slovenka, ali je med smrtnimi žrtvami tudi potnik z Bleda, kot kažejo nekatere informacije, pa na MZZ doslej še niso potrdili.

Po drugi strani pa je stanje hrvaških železniških prog na robu katastrofe. Čeprav je skupna dolžina po navedbi portala Jutarnji.hr ''impozantnih'' 2722,41 kilometra, gre za dotrajano in slabo vzdrževano mrežo. Stanje je iz dneva v dan slabše, to pa vodi v zniževanje dovoljene hitrosti vlakov. Tako lahko vlaki samo na 12,2 odstotka prog vozijo 100 kilometrov na uro, na lokalnih progah pa lahko vozijo med 40 in 60 kilometrov na uro.

Vse to je posledica desetletij nevlaganj v razvoj železniške infrastrukture, za kar je kriva država. Po strokovnih ocenah bodo lahko v naslednjih petih do osmih letih vzdrževali le še 45 odstotkov prog, vse druge bodo morali resno obnoviti ali zapreti. Proga, na kateri je prišlo do nesreče in na kateri naj bi iztirjeni vlak vozil 100 kilometrov na uro, je bila obnovljena pred tremi, štirimi leti, nedokončana je bila samo obnova signalizacije, poroča Jutarnji.hr.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (115)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

audis4horvat
26. 07. 2009 17.51
pol je pa še un škimc ud kukumutive prletu
azzurro911
26. 07. 2009 15.26
14 letnik reševal ponesrečence.................... ŠOKANTNO !!!!!!!!!!!!!!
Prvo Borec
26. 07. 2009 09.04
NIHČE iz bivše JUGOSLAVIJE ne vlaga v železnice, ker se nič ne vozi ali premalo. Pustimo sedaj Koper - Ljubljana !! Kakšna pa je železnica od Lj-MB ?? Kdaj Pedolino razvije polno hitrost na slovenskih železnicah ?? NIKOLI !! Največjo brzino ima Pragersko- Maribor in to 120 km/h. Želim si enkrat RES potovati s hitrimi železnicami !!
Prvo Borec
26. 07. 2009 08.59
Pri Divači leta 84 sem vzel v avto 3 fantekji so bili v vlaku. Ko sem jih vprašal, od kje prihajajo, so rekli : Iz Vlaka, ki se je zaletel !! Sploh še niso razumeli situacije takrat in je prišlo za njimi. Hudič je to in nimaš kaj pomagat.
Cookies
26. 07. 2009 08.49
14 letnik je bolj pri sebi kot 3/4 odraslih pisunov na tem forumu! ...kakšni komentarji!????!
scipio
26. 07. 2009 08.19
Komu le koristi, da se prerekamo o tem kdo od sosednjih HŽ ali SŽ sistemov je v manj slabem stanju? In o tem, kako se bi vi ali jaz več ne vozila tu ali tam samo zato, da bi komu od dveh še ena krava crknila? Medtem pa se v F, D in IT in še kje vozijo z vlaki tudi s 300 km/h, če je treba. Temu se reče napredek in sodelovanje. Kako to, da so si Angleži pustili izvrtat tunel pod Kanalom (glej ga, Eurostar je tudi vlak!)) samo 60 let po tem, ko so jih Nemci takole poleti avgusta leta 1940 zares in iz zraka in vsak dan obiskovali s stotinami bombnikov in je šlo za las, da ni prišlo do invazije? A danes je pa lahko drugače in kako le? Cela HR in SLO scena odnosov pa je v teh razmerah, ko so se po vseh stoletjih cirkusov "ta veliki" uredili, že zdaj žalostna, še bolj pa bo, ko bo kdo čez 10 ali 30 let nanjo gledal nazaj. Na dolgi rok vsak dan izgubljamo oboji. Trenutno je največ izgubilo teh tragičnih 6 in onih 50 potnikov, ki so se znašli v dogodku, ki se mogoče ne bi zgodil, če bi bila infrastruktura boljša. In glede na to, da se bodo v tej regiji nahajali in v njej želeli uspevati in uživati tudi naši in njihovi otroci in vnuki. Predvsem zanje ni vseeno, kaj jim bomo oboji ustvarili.
Abacus
26. 07. 2009 01.01
dobr je tamau ,čast čast in še enkrat čast
jezek_jezek07
25. 07. 2009 21.58
uhh mater,ko takole lokomotiva švigne mimo tebe... So mogoče imeli teroristični napad? Čudno je tole,da so obema odpovedale zavore!
CezDrnInStrn
25. 07. 2009 21.47
Mene SŽ ne vidi nikoli več, ravno tako Adria Airways! Rad se imam preveč ! Šalabajzerji pač.....Za po cesti imam pa tank od 3,5 tone !
anjerd
25. 07. 2009 21.28
Hrvaška kot je bila nekoč! (v prejšnjem stoletju). Tudi naše železnice so v podobnem stanju. Najbolje bi jo bilo zapreti, tako ne bi bilo potrebno veliko vlagati vanjo, pa tudi tekoče izgube ne bi bilo,
bom bom
25. 07. 2009 21.17
Če je že naslov od njega, bi ga lahka tud slikali, ne pa da objavlate skos iste posnetke
Suzi66
25. 07. 2009 21.17
Grozno...............bogi ljudje............
kubo
25. 07. 2009 21.07
Cudno,da niso napisali 14 letni fantek....
Madridista32
25. 07. 2009 20.16
R.I.P. Hvala Bogu da so jim sporočil da prhaja lokomotiva..
Koby1
25. 07. 2009 19.51
vlak
25. 07. 2009 18.37
Človek,res nikoli ne ve kdaj te lahko doleti taka nesreča.Hudo je za svojce,ko so izgubili svoje najbljižnje,hudo za tiste,ko so ostali živi.ker,strah bo še prisoten.Hudo,je tudi za strojevodja,ker nikoli ne veš kakšne posledice,mu lahko pusti.Proga na dolenjskem,so lepo vzdrževane,pa čeprav,vlaki ne vozijo,kod hitri vlaki,se je lepo peljati.
zvezdica70
25. 07. 2009 18.09
Leandra
25. 07. 2009 17.14
Če boste Amsterdamskega Tajjkuna in Nulana T Pecikla ter velikega raziskovalca Čuka vprašali bodo potrdili to kar misli in zagotovo ve Celjska Modroc umetnica, da je kriv sigurno Janez Janša, ki spet nagaja tokrat Hrvaški vladi..??
slo.demokracija
25. 07. 2009 17.03
jezek_jezek0725.07.2009, 15:073 Exodus 25.07.2009, 15:00 0 lol jezek ti pa si patron...sm se vozu že miljavžnkrat po progi metlika-novo mesto in je odlično vzdrževana, jaz ne vem kaj ti sanjaš ... To je pa to,ki si se vozil samo po tej relaciji in ostalih prog po sloveniji ne poznaš. Sedaj te razumem,ja. @jezek in on se na magarcu vozi............. hahaahaaah
CezDrnInStrn
25. 07. 2009 16.48
A naše proge?Enotirne? Pa še bi tovornjake na vlak? Ooooo bo pokalo !!!