Črna kronika

Za nesrečo vlakov kriv strojevodja?

Maribor, 22. 04. 2008 17.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Za petkovo trčenje dveh potniških vlakov pri Mariboru naj bi bil kriv strojevodja. S postaje je speljal štiri minute prekmalu, prevozil naj bi tudi rdečo luč.

Boris Bajec o podrobnostih preiskave ni želel govoriti.
Boris Bajec o podrobnostih preiskave ni želel govoriti. FOTO: POP TV
Na Slovenskih železnicah so v ponedeljek vneto zatrjevali, da je bila za petkovo trčenje dveh vlakov na progi Maribor - Šentilj okoli 20. ure zvečer kriva zastarelost vlakov, a zgodba počasi dobiva epilog. Glavni krivec za trčenje naj bi bil namreč po nekaterih podatkih kar strojevodja sam.

Boris Bajec z mariborske policijske postaje o podrobnostih preiskave ni želel govoriti, je pa potrdil, da kriminalisti sodelujejo z odgovornimi pri železnicah in obstaja možnost, da se bo preiskava še zavlekla. V primeru, da bo krivec resnično človek, mu lahko grozi tudi zaporna kazen, je še dodal.

Kdo je kriv za nesrečo?

Po Sloveniji vozi še 70 starih vlakov, ki nimajo vgrajenega komunikacijskega sistema in da je še veliko neelektrificiranih prog, ki bi ta sistem sploh omogočale. V skladu z Zakonom o varnostni v železniškem prometu bodo z komunikacijskimi napravami opremljene vse lokomotive in vlaki do konca leta 2010.

Po nekaterih podatkih naj bi strojevodja onesposobil napravo za samodejno ustavljanje vlaka pred rdečim semaforjem in prevozil rdečo luč. Kot so tudi uradno potrdili, je s postaje samovoljno odpeljal štiri minute predčasno, pozneje pa ga o prihajajočem vlaku niso več mogli obvestiti, ker na zastarelem vlaku ni bilo radijske postaje.

Lokalni vlak bi moral v Pesnici počakati mednarodni vlak in šele zatem po isti progi odpeljati proti Mariboru. A uradni dokument navaja, da je strojevodja vlaka samovoljno odpeljal iz Pesnice 4 minute predčasno, brez naloga za odhod in brez postavljene izvozne poti za vlak.

Policisti sedaj preverjajo ali gre za kaznivo dejanje ogrožanja posebnih vrst javnega prometa, kar pomeni kršitev varnostnih predpisov iz malomarnosti, za kar je predvidena denarna ali dveletna zaporna kazen. Kdaj bo preiskava končana in ugotovitve znane ne morejo napovedati, stvar se bo najbrž zavlekla več tednov.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

civitasstain@gmail.com
23. 04. 2008 22.13
ANTon RASIST Res je, nimam pojma. Sem komentiral samo iz teh informacij, ki so mi bile na razpolago 24ur.com in sem podal mnenje, da hočejo vso nesrečo zvaliti na eno osebo in to strojevodjo, kar me nebi ni malo presenetilo. Pa tudi nebi bilo prvič, da en preprost delavec drži glavo za bogataško gospodo. Ti se delaš kot bi bill v komisiji, ki proučuje to nesrečo. Če nimaš več informacij kot jaz, se imaš za enga velikega "pametnjakoviča"
Darko32
23. 04. 2008 15.36
Pravila igre so določena. V rimeru da nekaj ni brezhibno je dolžnost določenih, da prepovedo uporabo. Tukaj gre za prvi prekršek. Drugo pa če nekaj veš pa to ne obvestiš nadrejenih pa si sokriv za nastali položaj. Kolikor vem ni nihče prej vedel, da ta vlak ne bi smel voziti na tem delu proge. Prav tako od teh, ki tako govore, da je zastarel ni prej obvestil potnikov, da je ogrožena varnost. Tukaj pa se logika konča in začne mešanje megle.
Rikeec
23. 04. 2008 15.10
@izzyone: je tako, ko vlak navozi 2000 Hz balizo, se takoj aktivira hitra zavora. Toda strojevodja bi naj deaktiviral aktiviranje hitre zavore s tipko PO NALOGU
pendolino
23. 04. 2008 13.52
zvone.romih !!- strojevodja in prometnik nista osebna prijatelja, da bi imela izmenjane gsm številke.Ali se zavedaš koliko postaj, delavcev-sodelavcev prometnikov dela in koliko vlakov vozi ob isti uri na SŽ...imajo(imamo)marisikaj drugega pametnejšega za postoriti, kot si pa izmenjevati tel.števike..kot to dela znaveličana mladina dandanes!
zvone.romih@kks-kamnik.si
23. 04. 2008 11.12
Kot, da ne bi imel vsak slovenec vsaj enega do dveh mobiilnih telefonov... mogoče pa na SŽ še ne vedo da obstajajo.
izzyone
23. 04. 2008 08.36
kaj nimajo automatski stop ko prevozijo rdečo luč.
Rikeec
22. 04. 2008 21.34
@ANTon RASIST: to si pa dobro zabluzil ja!!! Strojevodja ne potska nobene ročke, ampak PRISTISKA z nogo na budnik. Ta se oglasi na 25 sekund, in če strojevodja v petih sekundah ne pritisne budnika, se aktivira hitra zavora. Avtostop naprava deluje na principu tirnih in vlakovnih magnetov (baliz). Pri vseh signalih razen PROSTO (zelen) in STOJ (rdeč) je baliza aktivna s 1000 Hz frekvenco. Ko vlak navozi to balizo, ima strojevodja 4 sekunde časa, da pritisne tipko potrditev, sicer se aktivira hitra zavora. Po pritisku tipke potrditev, se začne odštevat čas, in strojevodja mora v določenem času zmanjšat hitrost pod določeno, sicer se spet aktivira hitra zavora. Signale, ki kažejo prosto, ni potrebno potrjevati. Skozi rdeč signal se lahko gre s tipko PO NALOGU, sicer se aktivira hitra zavora. Ta vpliv je neposreden. In tako se je po vsej verjetnosti zgodilo v petek: strojevodja je brez dovoljenja prevozil rdeč signal (s tipko PO NALOGU), da se mu ni aktivirala hitra zavora, kar bi bil prvi dokaz na tahografu!!!
Zvonko Zupan
22. 04. 2008 20.06
Civitasstain ne bluzi ,če nimaš pojma. Kdor količkaj pozna signalnovarnostne naprave na železnici ,lahko ve ,da so lahko le 4 možni krivci za nesrečo : 1. Tehnika ;2.Vlakovni odpravnik v Pesnici ;3. Vlakovni odpravnik v Mariboru 4.Strojevodja Glede na navedena dejstva v članku je najbolj verjeten krivec strojevodja. Že proizvajalec lokomotiv običajno predvidi njegovo nezbranost ,saj mora strojevodja na vsakih 10 sekund potiskati posebno ročko ,tako ,da se vlak samodejno ustavi ,če npr.zaspi ali bi hotel zapustiti kabino. V vlaku in na progi so vgrajene avtostop naprave ,ki prav tako samodejno ustavijo vlakovno kompozicijo,če pot ni prosta oz. gori na signalih (železniška terminologija oz.analogija cestnim semaforjem) rumena ali rdeča luč . In še naprej,brez ustreznega signala ,ki ga da vlakovni odpravnik strojevodji (železniški lopar,dvignjen navpično nad glavo odpravnika vlakov). Ta pravila se na železnici uporabljajo preko 150 let ,tehnika pa napreduje oz. se je razvijala od mehanskih naprav in signalov preko elektrorelejne tehnike in svetlobnih signalov do digitalizacije ,ki se na Slovenskih železnicah uvaja zadnjih 10 let. Telekomunikacijske radiodispečerske naprave pa so le v pomožni funkciji.Baje je strojevodja imel mobilni telefon v kabini ,pa se nanj ni oglašal. Torej...
luka.6000000@gmail.com
22. 04. 2008 19.32
najbrž je bil pjan
civitasstain@gmail.com
22. 04. 2008 19.16
Če ne misli vodstvo železnice prevaliti vso krivdo na strojevoja? Tu nekaj smrdi! Gre za dober glas železnice. ŠE ne verjamem v tako samovoljnost strojevodja....