Črna kronika

Z združenimi močmi prijeli bosanska morilca

Ljubljana, 13. 07. 2011 14.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Z dobrim mednarodnim sodelovanjem, pregledom telefonskih klicev in nadzornih kamer so policisti prijeli Bosanca, ki sta na Krasu umorila Italijana ter z njegovim mercedesom pobegnila v Črno goro.

Mercedes je lastnika stal življenja.
Mercedes je lastnika stal življenja. FOTO: Reuters

Slovenski policisti so predstavili podrobnosti preiskave umora 58-letnega Italijana, katerega truplo so minuli petek odkrili pri spomeniku Cerje na Krasu, v bližini Nove Gorice. Akcija je stekla v sodelovanju z italijanskimi, hrvaškimi, bosanskimi in srbskimi policisti, oba storilca pa so minuli ponedeljek prijeli na njunem domu v Črni gori.

Želel prodati svoj mercedes, domnevna kupca pa sta ga umorila

Odlično sodelovanje policij Slovenije, Italije, Hrvaške, BiH in Črne gore je tako znova potrdilo spoznanje, da je boj proti kriminalu veliko uspešnejši, če se mu zoperstavljajo države skupaj. Policija

Kot je na današnji tiskovni konferenci pojasnil vodja italijanske mobilne skupine Kvesture v Trstu Mario Bo, je policiste o izginotju 19. junija letos obvestila žena izginulega. Povedala je, da se je nameraval sestati z dvema tujcema, ki sta se zanimala za nakup njegovega mercedesa. Ker je bil izginuli po poklicu finančni posrednik, so kriminalisti najprej posumili, da je banki, v kateri je delal, odtujil denar ter pobegnil. Ko je preiskava pokazala, da tega ni storil, so se osredotočili na informacije o njegovih telefonskih klicih ter uporabi bančne kartice. Izkazalo se je, da je bila slednja uporabljena na območju Slovenije, zato so za pomoč zaprosili slovenske kriminaliste.

Storilca posnele kamere na bencinski črpalki v Sežani

Ti so ugotovili, da so pogrešanega Italijana v svoj objektiv na dan izginotja ujele kamere na bencinskem servisu v Sežani, kjer je bilo izvršeno tudi zadnje plačilo z bančno kartico pogrešanega. "Z njim je bil moški, ki naj bi bil domnevni kupec vozila,“ je pojasnil direktor Uprave kriminalistične policije na GPU Jurij Ferme. O osebnem vozilu in potnikih so nemudoma obvestili Hrvate, ki so ugotovili, da je iskani avtomobil pozno popoldne istega dne prečkal mejni prehod Obrežje in nadaljeval pot vse do BiH, katere državljana sta bila tako voznik kot tudi sopotnica.

Italijanski policist
Italijanski policist FOTO: Reuters

Italijana našli v grmovju blizu meje

Ker je obstajal utemeljen sum umora na slovenskem ozemlju, so policisti po pregledu podatkov o telefonskem prometu tako izginulega kot tudi osumljenega, ki je telefonsko kartico kupil v Trstu, določili širše območje, kjer bi se lahko nahajalo truplo. Pod hribom Cerje, v bližini Nove Gorice, so v grmovju našli skrito truplo pogrešanega, sodna obdukcija pa je potrdila identiteto Italijana in ugotovila, da je umrl nasilne smrti.

Preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča v Novi Gorici je izdal Mednarodno tiralico, na podlagi katere so oba osumljenca v Črni gori tudi prijeli ter opravili več hišnih preiskav. Bosanski varnostni organi so med tem našli tudi telefon Italijana, ki sta ga storilca prodala eni od trgovin s tehničnimi izdelki. Zasegli so tudi avtomobil, ki sta ga prodala na odpad.

Vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Nova Gorica Milovan Ipavec je dejal, da je v akciji sodelovalo približno sto policistov.

Kot so še sporočili pristojni bo sojenje potekalo v državi, kjer se je zgodil umor, torej v Sloveniji.

Slovenska policija še vedno stoodstotna pri preiskavi umorov

Predstavniki policije so na današnji tiskovni konferenci postregli tudi s podatkom o uspešnosti preiskav umorov in ubojev v Sloveniji. Zadnji dve leti je slovenska policija razrešila prav vse primere tovrstnih kaznivih dejanj. V letu 2010 je razrešila 14 ubojev in poskusov uboja ter 7 umorov in poskusov umora, letos pa se je število povečalo na 23 primerov uboja in poskusov uboja ter 15 primerov umora ter poskusov umora. 

Tabela umorov
Tabela umorov FOTO: Policija.si

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
14. 07. 2011 15.07
A ni to zanimivo, v zvezi s patriami se pa vse depeše, zahtevki, priprošnje itd. porazgubijo, založijo, izginejo ipd. Še Cekutove umetnine, ki jo je "prodal" Patriji, ni še nihče videl. In nikoli nsimo izvedeli, če je bil izdan račun in če je plačal davek!
Jimi1
14. 07. 2011 14.57
S pogledim, da so vsi vpleteni tuji državljani, dogajalo pa se je tudi na območju blizu meje državeiz katere je žrtev, naj naše nesposibno sidstvo primer raje prepusti Italjanskemu, ki bo krivce za umor in rop primerno kaznovalo....
Jimi1
14. 07. 2011 14.40
Naj mi ne rečejo da so ono 3-no morijo v "Volovjeku?" že zaključili podobno kot oni Vidicov samomor? ......
suckers
14. 07. 2011 12.06
najbolš da ga izročijo Italijanom. Tam bodo dobili dosti več kot v Sloveniji. Kaj jima bo pa slovensko sodišče sodilo. Sej samo ščiti kriminalce. Bosta najela Čefurina in dobila 10 let. V najhujšem primeru 20 let ? Kkšna pravica je to.
alpino
14. 07. 2011 11.41
Veliko večji efekt doseže policija, če se za raznorazne tatove avtomobilov, preprodajalce drog in druge kriminalce poveže denimo z italijansko, avstrijsko pa tudi hrvaško policijo. Tam jih čaka sodni postopek, ki bo hiter in učunkovit, ne pa kot pri nas v SLO, ko je odvetnika na kranjskem sodišču, ob sojenju dilerski združbi zaninmalo, če so bili policisti, ki so mamilaše prijeli sploh po razporedu v službi, če so bili pravilno opremljeni, če so skladno s predpisi uporabljali sireno in modre luči ipd. To je seveda možno samo v mafijski ne pa pravni državi, da se razumemo. Dopoldne si profesor (kreator) kazenkega porava na fakulteti, popoldne delaš (honorarno,za koliko???)v znani odvetniški združbi, ki brani najhujše lopove v SLO, tudi to vemo zakaj, upam da se protikorupcijska komisija čim preje zgane v to smer.
Draža
13. 07. 2011 23.59
Morilca naj zaprosita za azil v naši državi,saj bosta oba oproščena,glede našega zakona.
Antena
13. 07. 2011 23.43
Bravo policija... Skrbi pa me zaspano slovenjsko sodisce ??? Bolje , da jih izrocijo Italijanom tam je sodisce ucinkovito in ostro.
alpino
13. 07. 2011 22.01
cepec2213.07.2011, 18:45 ---------------------------------- Si pa res c....; vendarle v poduk, policisti so naredili vse kar jim veleva zakonodaja, potem pa se zadeve vrtijo na sodišču kot se, tudi zaradi izredno slabe kazenske zakonodaje, ki je s pomočjo avtoritet kazenkega prava prirejena kriminalcem in odvetniškim združbam, pa tudi zaradi nesposobnosti sodnikov, ki se na te zadeve dostikrat ne spoznajo prav dobro. Z vsem naštetim policija nima nič, c.....!
cepec22
13. 07. 2011 18.45
Zakaj pa so tako neuspesni, pri slovenskem poslovnem kriminalu? Zidarja ne morejo pa tudi tovsakove dobiti. Ta dva ne uporabljata telefonov? Policija?
munja1
13. 07. 2011 18.25
Treba se sprašovat kak so lahka čez mejo iz Slovenije ne moreš verjeti stakšnim vrednim avtom
munja1
13. 07. 2011 18.21
Kako, da se vse balkanske svinjarije začno v Sloveniji. A ste major1 pozabili da je Slovenija del balkana
alpino
13. 07. 2011 17.18
Z združenimi močmi ,,slovenske carinske uprave,, so cariniki raziskali umor Tržačana im s tem več kot opravičili zahteve po policijskioh dodadtkih. Križanić že išče denar pri policistih za carinske policijske dodadtke.
Sekira
13. 07. 2011 17.01
človeka ubila samo zato, da sta lahko pol ukraden avto prodala na odpad???? človeška neumnost ne pozna meja...
ggzz
13. 07. 2011 16.50
Ej. čakte, kaj pa če je izbrisani. Ga bo Krivic branil, tako kot tistega kamijonarja na Hrvaškem.
P-oldek
13. 07. 2011 16.15
Čestitke slovenski policiji in policistom, ki so v akciji sodelovali.
galiot
13. 07. 2011 15.55
Vse pohvale uspešno opravljeni akciji.
vertex
13. 07. 2011 15.55
major1: dobro vprašanje
sakatumi
13. 07. 2011 15.54
odlično mednarodno sodelovanje.vsi pa vemo,kakšna so naša sodstva.imata ta dva bosanska državljana srečo,da sta morila v sloveniji,ker jih bo naše sodstvo itak spustilo
Zascitnik
13. 07. 2011 15.52
Pohvalna rešitev tragedije, aampak naj bo takih čim več, ne pa da je nerešenih problemov na tisoče.
lukabike
13. 07. 2011 15.47
Bravo, to pa je mednarodno sodelovanje! Svaka čast!