Črna kronika

FOTO: Ubil dva otroka in vzgojiteljico

Dendermonde, 23. 01. 2009 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
86

Na zahodu Belgije se je napadalec z nožem lotil otrok in vzgojiteljic v vrtcu. Tožilec je zanikal govorice o tem, da naj bi bil pod vplivom drog ali alkohola in da naj bi pobegnil iz bližnje psihiatrične bolnišnice. V vrtcu so bili otroci mlajši od treh let.

V vrtcu je bilo v času napada 18 otrok, mlajših od treh let, in šest vzgojiteljic.

Moški, osumljen današnjega napada na belgijski vrtec, v katerem so zaradi vbodov z nožem umrli dva otroka in vzgojiteljica, je 20-letni Belgijec.

Kot je na novinarski konferenci povedal tožilec Christian Du Four, je bil napadalec Belgijec in ne tujec. Obenem je zanikal številne govorice o tem, da naj bi bil pod vplivom drog ali alkohola in da naj bi pobegnil iz bližnje psihiatrične bolnišnice. Dodal je še, da osumljenec, identitete katerega ni želel razkriti, ni povedal ničesar o dejstvih, povezanih z zločinom.

V vrtcu so bili otroci mlajši od treh let

Napadalec je okoli 9. ure zjutraj prišel v jasli belgijskega vrtca v Dendermondeju približno 20 kilometrov severozahodno od Bruslja in najprej vljudno dejal, da bi rad nekaj vprašal, nato pa začel z nožem napadati tako otroke kot tudi vzgojiteljice. Pri tem je tri osebe ubil, med njimi dva otroka. Ranjenih je še 11 otrok in dve vzgojiteljici. Trije otroci so v kritičnem stanju. Odpeljali so jih na zdravljenje v lokalno bolnišnico.

Umrla sta najmanj dva otroka in vzgojiteljica.
Umrla sta najmanj dva otroka in vzgojiteljica. FOTO:

Tiste otroke, ki v napadu niso bili poškodovani, so prepeljali v varni center. "So v šoku in potrebujejo pomoč psihologov. Ne vemo zagotovo, kdo je storilec, priče pa pravijo, da se mu je popolnoma zmešalo," je povedal župan Dendermonda Piet Buys. Lokalna televizija je poročala o pretresljivih prizorih reševalcev, ki so jokaje reševali vpijoče in ranjene otroke. "To je belgijski Dunblane," je v šoku komentiral novinar in potegnil vzporednico z dogodkom v škotskem mestu Dunblane leta 1996, ko je napadalec umoril 16 otrok, vzgojiteljico in si nato sodil še sam.

Policija je storilca ujela, potem ko je skušal pobegniti na kolesu.
Policija je storilca ujela, potem ko je skušal pobegniti na kolesu. FOTO:

Mediji so sprva poročali o petih smrtih, a je tiskovna predstavnica belgijskega notranjega ministra potrdila tri. Moški naj bi imel obraz pobarvan z belo in črno barvo, po napadu pa je skušal na kolesu pobegniti. Policisti so ga lovili tudi s pomočjo helikopterja. Zakaj je moški napadel, ni jasno, nekateri lokalni mediji pa poročajo, da naj bi gojil zamero do vrtca.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zogby
24. 01. 2009 14.45
Varnostniki nebi bili odveč! Če že varujejo bogastvo raznih korporacij,bank,ustanov,... pa naj še otroške vrtce,šole,... konec koncev so naši otroci največje bogastvo in ob staranju prebivalstva v Evropi ga taka kruta dejanja samo še poslabšujejo! Te otroci nas bodo živeli,ko bomo mi v penziji,pa državniki naj poskrbijo za varnost otrok(enako,če ne še bolj kot za banke) saj bodo v prihodnje doprinašali davke v proračun države,kaj ni to v njihovem interesu??!!!
Ramzess
24. 01. 2009 13.36
Nely, otroci gredo pri šestih letih v šolo. Ljudje so morda res izšolani, a to ni vse, in je zato to bolj slabo opravičilo. Nikogar ne obtožujem, dejstva so dejstva. Panika ni nobeno opravičilo za neodgovornost. Potem se lahko vprašamo kakšnim ljudjem so zaupani otroci, če ne obvladajo niti sebe, če ne zmorejo niti dokaj logične zadeve, onesposobiti tujca, pa makar s stolom. Ko je prepozno, ni prostora za izgovore in opravičila. Malo kreativnosti ne škodi. Menda je poskodoval vse vzgojiteljice v vrtcu, menda so naredile traparijo, v poskusu, da bi zavarovale otroke, so se zgolj postavile med storilca in otroke. Storilca je treba onemogočit, ne pa zgolj gledat, ženske pač. Samoobramba tabu, kakšen paralizaror ne bi bil odveč, a bi bilo vprašanje če bi posegle po njem, če že pčo fizičnih elementih niso. Gdo ve kaj se je dogajalo v vrtcu. Človek bi vendarle pričakoval malo več aktivnosti pri zaposlenih. Kaj lahko jih doleti soodgovornost za to, kar se je zgodilo otrokom, tako kot vrtec. Čemu bi si zatiskali oči in iskali opravičila. (Napakica, odstavek se mi je ponovil, a nič ne de.)
Ramzess
24. 01. 2009 13.26
Kucma, nima smisla iskati izgovorov in opravičil, ko je prepozno. Menda je poskodoval vse vzgojiteljice vvrtcu, menda so naredile traparijo, v poskusu, da bi zavarovale otroke, so se zgolj postavile med storilca in otroke. Storilca je treba onemogočit, ne pa zgolj gledat, ženske pač. Samoobramba tabu, kakšen paralizaror ne bi bil odveč, a bi bilo vprašanje če bi posegle po njem, če že pčo fizičnih elementih niso. Gdo ve kaj se je dogajalo v vrtcu. Človek bi vendarle pričakoval malo več aktivnosti pri zaposlenih. Kaj lahko jih doleti soodgovornost za to, kar se je zgodilo otrokom, tako kot vrtec. Čemu bi si zatiskali oči in iskali opravičila.
nely91@gmail.com
24. 01. 2009 12.37
aja pa še tu igor.gojcic me zanima kaj bi ti naredu če bi delau u vrtcu pa bi ti pršu en z nožem nad tabo po moje bi se POSROU! mogoče kot mođki razmiščaš drgač ja pa bi se že branu...hja mogoč....ženske use pa niso take in jih zagrab panika k vidjo nekoga z nožem u rok tku d ne piš takih komentarjeu k še vidu nisi kaku je blu in jih ne OBTOŽUJ!!!
nely91@gmail.com
24. 01. 2009 12.29
igor.gojcic usi starši nimajo tuk dnarja d bi bli duma dokler ne bi otrok dopounu 6 let d gre u vrtec...nekateri starši morjo delat tku k so naši mogel....ti si biu tut 1x u vrtcu če še nisi zdej glede na tu kaj pišeš....res d k smo bli mi taki še ni blu tuk teh jaselc k bi merkala otroke od 1 leta naprej....takrt so ns merkale babice...zdej so pa hvala bogu tut tele jaselce u sklopu vrtca d ni treba babicam tuk merkat otrok kar vemo d ni enustaunu zatu pa so tam ljudje izšolani za tu in ne ti tlele d bi mogel bit otroc pr mamicah itd. gdu bi jim dajau dnar če bi mogel bit duma dokler otrok ne bi biu str 6 let d bi šou u 1 razred??? ti k si tku pameten??? starši delajo d so otroci prskrbljeni...d majo za jest, za oblečt, d majo možnost se šolat.....mal razmisel...pa če si biu ti razvajen d je bla tvoja mami duma dokler ti nisi šou u 1 razred če ne pomen d morjo bit tut drugi....jst k sm šla že pr 4letih u vrtec sm se kmal naučila brat, pisat....zatu so vrtci d se otroci tut kej naučijo popoudne k pridejo starši iz službe se pa oni z njimi ukvarjajo....
chicago-bears
24. 01. 2009 02.12
sozalje druzinam vi tu nekateri se pa mal zdrste komentarjev
zogby
24. 01. 2009 01.57
Groza! Dans sam berem o umorih:Obglavljena Kitajka v Zda,strelski obračun na Norveškem,ta v Belgiji,streljanje sredi Zagreba,... ....a je možno to,da je leto 2009 leto Marsa,torej boga vojne!? Kaj še zna biti do konca leta?,bog nam pomagaj!
kucma
24. 01. 2009 00.32
igor.gojcic "Vprašanje je kaj tako majhni otroci, ki bi morali biti ob materah, sploh počnejo v vrtcu." nimajo vse države enoletnega porodniškega dopusta in nimajo vsi staršev ali nekoga, ki bi jim bil otroke pripravljen varovati v času, ko so oni v službi. Verjamem, da bi vsak starš raje pustil otroka pri nekomu, ki ga pozna a nekateri nimajo te možnosti. Vsi skušamo preživeti, mar ne?
Ramzess
23. 01. 2009 23.24
Norija, da ji skoraj ni enake, se tako varuje otroke. Kakšne ženske so, da ne obvladajo enega norca. Res ni bilo ničesar primernega, razen igrač, pri roki. Kako je sploh prišel nenadzorovano noter. Ta vrtec nekaj časa ne videl otrok, če sploh še kdaj. Članek je presplošen, kar zavajajoč, čeprav je znano, da je napdel in zabadal otroke v jaslih, stare manj kot eno leto, ki ne morejo bežati. Vprašanje je kaj tako majhni otroci, ki bi morali biti ob materah, sploh počnejo v vrtcu. Starši se skora nimajo nad čem pritoževat, zaradi česa tožiti. Poraja se vprašanje, kakšnim ljudjem so zaupani otroci, nekreativnim, ki ne znajo zavarovati otrok. Kasnejši (ko je prepozno) izgovori in opravičila, so brez pomena. Je res tako težko, namesto nespametnih napak, narediti nekaj pametnega. In zaščititi otroke. Dejstvo, da tu (in taki zadevi) ne gre samo za odgovornost storilca, ampak tudi vrtca. Polom na celi črti. Silentman="In uvedba smrtne kazni sploh ni več slaba ideja." Niti ne, če ni druge izbire. So obstajale civilizacije, tako neki viri, ki so imele eno samo kazen, za vse zločine, to je smrt. Take civilizacije zločinov praktično niso poznale, jasno je tudi zakaj. Nekateri se obremenjujete s vprašanjem, kaj se dogaja vse otrokom v tem svetu. Pa vendar je spoznanje tako, da je ta svet, tako za odrasle, kot otroke, enak, narava je do vseh enaka, ne dela razlik, za vse velja enako, kar seješ to žanješ, zakon karme ne dela razlik. Razlike dela le človek, ker ne vidi (noče videti) čez telesno (fizično) raven, in si tako še bolj oberemenjuje lastno dušo. Tisti s vpogledom izven fizičnega v duhovno vedo (vemo), da so 'nedožni' otroci, ravno tako prišli na ta svet s svojimi računi (bremeni), ki jih morajo tukaj poravnati. To velja za vse. Človeški um je ozek, pa ne more dumeti vsega, kar doživlja, zato poenostavlja razlage, kar ima seveda temu primerne posledice. In krog se nadaljuje.
jagodka85
23. 01. 2009 22.08
Na žalost se je ljudem čist zmešal :/ Otroci niso nič krivi in za tako pošast, ki gre brez slabe vesti narest tako grozljivo stvar, ni nobena kazen dobra, ne hitra smrt, ne mučenje, ne grmada, ne smrtna injekcije, nič! Ampak naj čimprej crkne on in vsi njemu podobno misleči, ker se take zveri enostavno ne smejo sprehajat po cesti. In če je bil psihični bolnik ... zakaj ni bil v psihiatrični ustanovi?
gorieka
23. 01. 2009 19.32
naj temu hu...u vsak dan pred nos dajo slike otrok in ostalih ki jih je umoril. naj jih gleda 25 ur na dan in posluša njihove krike.to je samo en procent kazni ...svij ... kako lahko sploh dvigneš roko nad otrokom ???????????????????
rosso1
23. 01. 2009 18.51
NO KOMENT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
cannondale
23. 01. 2009 16.42
Aja sej res... kje je Bog, da to dopusti??? preprosto... ni ga.
Simona Tomažin
23. 01. 2009 16.19
BOGI OTROČKI IN NJIHOVE DRUŽINE!
ms00
23. 01. 2009 16.11
Ubogi otroci-nič krivi.Za storilca je pa vsaka kazen premila!!!
brez_faksa
23. 01. 2009 15.23
cannondale
23. 01. 2009 15.06
Pras... naj dobi smrtno kazen na razumu nepredstavljiv boleč način.
boksim
23. 01. 2009 14.57
"bitnik" je napisal resnico-odtujenost in srah dejansko producirata tovrstne bolnike.Kapitalizem je takšna družbena ureditev ki ustvarja pogoje za odtujenost in strah. Preprosto -"počil mu je Balonček"
Clemente Bobnar
23. 01. 2009 14.49
kam gre ta svet... :S
DonM
23. 01. 2009 14.47
Počasi prihaja čas, ko bo treba svet malo poravnati oz. "formatirati".