Črna kronika

Na poškodovanih vlakih je zagorelo

Ljubljana, 01. 09. 2011 12.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Okoli 11.30 je zagorelo na vlakovni kompoziciji, ki je bila poškodovana v petkovi železniški nesreči na Jesenicah. Manjši požari so nastajali ob razrezovanju razbitin. Štirje poškodovani po nesreči so medtem še v bolnišnici.

Okoli 11.30 je zagorelo na vlakovni kompoziciji, ki je bila pretekli petek poškodovana v hudi železniški nesreči na Jesenicah. S policije so sporočili, da so nastajali manjši požari, ker so delavci Slovenskih železnic rezali kompozicijo z gorilniki, pri čemer so potrebovali pomoč gasilcev. Delo preiskovalcev, ki preiskujejo vzrok, ni ogroženo, saj so že zbrali vse potrebno za preiskavo. Na Slovenskih železnicah so pojasnili, da je bila potniška garnitura tako poškodovana, da jo je bilo treba razrezati. "Med delom je nastal manjši požar, ki pa so ga gasilci že pogasili," so dodali.

Pri trčenju so iztirili del potniškega vlaka, lokomotivi in vagon tovornega vlaka.
Pri trčenju so iztirili del potniškega vlaka, lokomotivi in vagon tovornega vlaka. FOTO: Bralec Boštjan
V petkovi nesreči je bilo v trku potniškega in tovornega vlaka poškodovanih 34 ljudi, devet huje.
V petkovi nesreči je bilo v trku potniškega in tovornega vlaka poškodovanih 34 ljudi, devet huje. FOTO: Bralec -ZaGoR-

Štirje od skupno petih ponesrečencev, ki so jih po petkovi nesreči prepeljali v Univerzitetni klinični center Ljubljana, se medtem še vedno zdravijo pri njih. Dva sta na oddelku za travmatologijo, ostali trije pa so si v nesreči poškodovali obrazne kosti in so jih operirali kirurgi specialisti z oddelka za maksilofacialno in oralno kirurgijo Kirurške klinike. Eden od njih je danes odšel domov.

Tujega državljana, ki se je v nesreči huje poškodoval in so ga zdravili v bolnišnici na Jesenicah, so v sredo v spremstvu domačih prepeljali v njegovo državo. Premestili so ga šele po posvetovanju z zdravniki iz njegove države in ko se je njegovo stanje že izboljšalo.

Tako na Slovenskih železnicah kot na policiji še preiskujejo vzroke nesreče. Kot so povedali na policiji, gre za zelo obsežno preiskavo, v kateri sodeluje več pristojnih organov, njihove ugotovitve pa mora policija pred koncem preiskave preučiti in združiti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SkokecPokec
02. 09. 2011 21.39
glede na svoje izkušnje in glede na razgovore z ljudmi, sem v preteklih nekaj dneh prišel do zaključka, ki sem ga že navedel. To je, da je do nesreče pripeljala napaka na/v signalno varnostni napravi. Sognalno varnostna naprava je naprava, lahko bi mu rekli tudi stroj in stroji se kvarijo. Ta naprava je zelo kompleksna in komplicirana. Nanjo vplivajo vremenske razmere. Vlaga in od zimskih -20°C do poletnih 30°C. Železje se še bolj segreje. In vsi vemo, da se materjali glede na temperaturo raztezajo in krčijo. Da pa elektronika deluje kar se da najbolje, potrebuje konstantno temperaturo. In signalno varnostna naprava je niti slučajno nima... In če malo spomnim, ravno v dneh pred našo nesrečo smo imeli tisto najbolj vroče poletje. In če k temu povem še podatek, ki sem ga izvedel od goriških strojevodij, ki so povedali, da so ravno v dneh pred nesrečo ''izvažali'' iz postaje pod posebnimi varnostnimi pogoji, če se tako izrazim. Povedali so, da so na tem ''nesrečnem'' kretniškem območju odkrili neko okvaro oz. neko napako. Povedali so tudi, da so videli vzrdževalce, ki so delali na odpravi napake... Vi mogoče ne veste, jaz pa vem. Signalno varnostna naprava je zelo kompleksna stvar. Ne zagovarjam nikogar, a očitno jim napake na napravah ni uspelo povsem odpraviti. Kontrola na komandnem pultu je kazala eno, stanje na terenu pa je bilo drugačno...
V.V.V.
01. 09. 2011 21.31
dokler nebo preiskava koncana da se ve gdo bo kriv ne nakladajte in bluzite v tri dni
bossanoga
01. 09. 2011 20.12
"sprevodnik", ne bluzi brez zveze. Če so vedeli, da je nekaj narobe, zakaj je pa potem sploh peljal. In kaj misliš, da se rdeča luč na vročini razleze v zeleno? Malo morgen! Strojevodja ni nič gledal, enako se je pred leti zgodilo v Pesnici pri Mariboru, pa so na silo hoteli obdolžiti prometnika. Strojevodja pa še pošteno kaznovan ni bil. In če greš malo po postajah, hitro ugotoviš, kako strojevodje speljujejo in vozijo, napak je en cel kup, rešujejo jih pa drugi. In dokler bodo srrojevodje imeli potuho, se bo dogajalo še več nesreč.
voyo
01. 09. 2011 18.01
Tudi sama sem bila udeležena v nesreči in sem zelo vesela, da se je končno oglasil tudi nekdo, ki ima nekaj več pojma o tej zadevi. Obenem bi rada pohvalila odlično delo in usklajenost vseh reševalcev ob tem dogodku. Upam, da so ostali udeleženci bolj ali manj OK in da se zadeva čim prej razreši.
SkokecPokec
01. 09. 2011 17.40
To, da je zagorelo pri rezanju vlakov, je pa čista neumnost. Vsi vemo, da je pri takem vlaku kar nekaj gorljivega in čudim se, da niso poskrbeli za ustrezno protipožarno zaščito. Če ne drugega, na vlaku sta bila še dva polna gasilna aparata. lahku bi ju uporabili...
SkokecPokec
01. 09. 2011 17.23
Sem tisti sprevodnik, ki sem bil soudeležen v tem neljubem dogodku. Zadnje dni sem se predvse ukvarjal z vprašanjem, kako je slpoh lahko prišlo do nesreče. In če malo podoživim tiste trenutka takoj po nesreči, sem bil mnenja, da je kriva tehnična napaka na signalno varnostnih napravah. To je signal, kretniško območje in kontrola nad obema. Od startnega mesta potniškega vlaka do ''našega'' izvoznega signala, mimo katerega smo peljali je cca 120m. Rdeča pomeni STOJ. Signal je tako na vidnem mestu, da močno dvomim, da bi strojevodja peljal kar mimo. Skoraj prepričan sem, da strojevodju ni svetila rdeča, sicer bi sploh nebi speljal z mesta. Naj malo spomnim tudi, da je bilo pred tem kar nekaj dni z visokimi temperaturami. Vsem je znano, da se materiali glede na toploto ali mraz ustrezno raztezajo in krčijo in ravno to je lahko pripeljalo do napake. Strojevodje so povedali, da so v dneh pred nesrečo imelineko napako na omenjenih napravah in so vzdrževalci imeli kar precej dela prav s tem ''nesrečnim'' območjem. To mi je povedal eden od strojevodij, ki je povedal, da so preko tega območja izvažali pod ''zelo previdno'' in očitno napaka na omenjenih napravah še ni bila povsem sanirana in tako je prišlo do stvari, ki je nismo želeli... Ve se katere...
Klampfman
01. 09. 2011 16.00
Zakaj bi kdo poslal video ali fotografijo, če se je to zgodilo v Centralnih delavnicah SŽ?
wsharky
01. 09. 2011 15.34
... vlada mora pod nujno dokapitalizirat SZ z vsaj 50 milioni EUR - z namenom posodobitve 'voznega parka' - kajti v prihodnje lahko pricakujemo se vec taksnih 'nesrec' ...
bluz
01. 09. 2011 15.33
zaklet vlakec, duhci pa te fore :)
factory
01. 09. 2011 14.41
@BEZ Ti si pa prepameten da bi kaj napisal hehe se motim?
V.V.V.
01. 09. 2011 14.31
komentirajo sami taki ki nimajo pojma na 24ur
nik500
01. 09. 2011 14.08
factory 01.09.2011, 13:43 je rekel " Preiskovalci iz železnice pa itak jasno vedo kdo je kriv a zaenkrat molčijo..." pa zato da nebi kod ostal brez službe. Službo pa je danes zelo teško dobiti brez vez in poznanstev.
factory
01. 09. 2011 13.43
Policija nima pojma o železniškem prometu zato nima kaj preučevat in združevat,preiskovalci iz železnice pa itak jasno vedo kdo je kriv a zaenkrat molčijo