Črna kronika

Vplive na okolje po požaru v tovarni umetnih gnojil še ugotavljajo

Maribor, 16. 05. 2011 17.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na mariborskem inštitutu za varstvo okolja še ugotavljajo, ali je požar v skladišču podjetja Agro Ruše povzročil okoljsko škodo. Prve okvirne ocene kažejo, da je požar povzročil okoli 150.000 evrov materialne škode.

V požaru ni bil nihče poškodovan.
V požaru ni bil nihče poškodovan. FOTO: Tomaž Robič

Preiskava vzorcev s pogorišča skladišča podjetja Agro Ruše, kjer je v nedeljo opoldne izbruhnil požar, še poteka, so pojasnili na mariborskem inštitutu za varstvo okolja. Zato niso mogli niti potrditi niti zavrniti trditev vodstva podjetja, češ da požar ni povzročil okoljske škode.

Požar, ki je izbruhnil ob 12.50 v skladišču škropiv podjetja Agro Ruše v kraju Ruše, je popolnoma uničil ostrešje objekta velikosti 120 kvadratnih metrov. Pri gašenju požara je sodelovalo 110 gasilcev z 18 vozili, ki so požar kmalu pogasili.

Zaradi suma, da se je v skladišču škropiv nahajalo okoli tisoč litrov fosforne kisline in ostanki lakov v sodih, so bile o dogodku obveščene vse pristojne službe. Mariborski poklicni gasilci in ekipa mobilnega ekološkega laboratorija so odvzeli vzorce.

Kot je povedal predstojnik mariborskega inštituta za varstvo okolja Emil Žerjal, preiskava vzorcev še poteka, zato še ne more govoriti o rezultatih. Več naj bi bilo znanega v torek zjutraj. "Zadeve so v delu, zato še ni čas za izjave. Ne gre za kakšne impozantne zadeve, a enostavno stvar še ni končana, z določenimi informacijami pa bi le ustvarjali zmedo," je pojasnil.

Vodstvo podjetja Agro Ruše je v sporočilu za javnost zapisalo, da je zgorelo dobrih 4000 litrov alkohola in ne kislina ali druge nevarne snovi, zato naj do onesnaženja okolja in podtalnice ne bi prišlo. Poudarili so, da so vsa njihova skladišča pregledana in ustrezajo normativom ter predpisom. Obdaja jih zadrževalni lovilni bazen in halda, ki je prekrita z neprepustno folijo, zadnji inšpekcijski pregled pa so imeli pred nekaj dnevi.

V družbi Agro Ruše domnevajo, da je do požara prišlo zaradi proizvodne dejavnosti v bližini. "Sosednje podjetje se ukvarja z mletjem ferosilicijevega magnezija, kar bi lahko v kombinaciji z dežjem povzročilo požar v našem skladišču. Natančen vzrok požara pa bo znan po opravljeni preiskavi," so povedali.

V požaru je nastala tudi gmotna škoda. "Višina bo znana po ogledu in oceni strokovnjakov. Zagotovo pa bo škode za več 10.000 evrov," ocenjujejo v podjetju. Obenem zagotavljajo, da dogodek ne bo vplival na poslovne procese družbe.

Kraj požara so si ogledali cenilci Zavarovalnice Maribor. Njihove prve okvirne ocene kažejo na okoli 150.000 evrov škode, saj so bile v požaru poleg poškodovane stavbe uničene tudi zaloge.

Tudi cenilci Zavarovalnice Maribor so mnenja, da najbrž ni šlo za iztek kisline, ampak da je vzrok požara najverjetneje magnezijev prah, ki je ob stiku z vlago vnetljiv.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
17. 05. 2011 19.15
Vplive na okolje po požaru v tovarni umetnih gnojil še ugotavljajo in jih bojo ugotavljali toliko časa, da jih več ne bo.. Kot so to počeli v Kopru pri deževanju aluminijastih delcev, tako kot to počno vsakodnevno v zagorju...
a1b2c3d4e5f6
16. 05. 2011 19.48
Potem pa se 80% Slovencev sekira zaradi NE Krško, čeprav je to eden redkih industrijskih/energetskih objektov v SLO ki ni terjal nobene smrtne žrtve oz. resnih posledic za zdravje nekoga.
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
16. 05. 2011 18.02
24 UR IN POTEM SE CLOVEK CUDI LE ZAKAJ UMIRAJO CEBELE.PRELEP POZDRAV
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
16. 05. 2011 18.01
POSLEDICE ZA ONESNAZENJE OKOLJA ZAGOTOVO BODO CEPRAV BODO PODATKI VERJETNO PREKRITI KOT ZA SEVANJE IZ JAPONSKE KO SMO V ENEM TEDNU VSI V SLOVENIJI DOBOLI PREVELIKO DOZO SEVANJA .POSLEDICE PRI TAKSNIH NESRECAH ZA OKOLJE SO VEDNO IN BODO.CE PA BO RESNICA PRISLA NA DAN TO PA JE ZE VELIK VPRASAJ KOT ZA SEVANJE IZ JAPONSKE KO SMO 1 TEDEN VSI ZARELI IN NAS JE PEKEL NOS IN SRBELE OCI IN NE ZARADI CVETNEGA PRAHA AMPAK ZARADI SEVANJA RADIOAKTIVNEGA OBLAKA.PRELEP POZDRAV
sizif
16. 05. 2011 17.44
Posledice požara so in bodo. Tako v preteklosti, kot sedaj pač nekemu politiku , da se zadeve pometejo pod preprogo njihovega lastnega Jaza, prizadeti so pa že tako ali tako navajeni s tem živet.
sizif
16. 05. 2011 17.31
Danes sem prišel v Ruše. Prvo, kar sem videl, so mrtve čebele.