Črna kronika

Vožnja postaja ruska ruleta? Kdo bo naslednja žrtev? Pijani spet ogrožali, vozili po nasprotnem pasu, se upirali policiji

Ljubljana/Koper, 26. 06. 2017 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Policisti pravijo, da bi lahko po številu pijanih voznikov na cestah poletne mesece primerjali z "veselim" decembrom. Praktično ne mine vikend, da ne bi pri nevarni vožnji pod vplivom alkohola ujeli večjega števila voznikov. Tudi minuli vikend ni bil izjema. Na cestah zaradi teh ljudi nismo varni.

Policisti obljubljajo, da bodo vso poletje še posebej pozorni na potencialno nevarne voznike.
Policisti obljubljajo, da bodo vso poletje še posebej pozorni na potencialno nevarne voznike. FOTO: Thinkstock

Minuli konec tedna so imeli primorski policisti spet veliko opravka s pijanimi vozniki. Kot je sporočil Dimitrij Marušič iz PU Koper, so od četrtka do nedelje zaznali več hujših kršitev.

Na območju PP postojna bomo policisti še naprej zelo pozorni na hujše in povratne kršitelje, zato vsem udeležencem v cestnem prometu svetujemo, da vozite le trezni! Dimitrij Marušič, PU Koper

29-letnik napihal, nato odrinil policista in mu poskušal iz rok iztrgati zapisnik

V četrtek ob 23:45 sta policista patrulje PP Postojna v Pivki opazila voznika, ki je pospešeno zapeljal v krožišče. Zapeljala sta za njim in ga kmalu ustavila. Ugotovila sta, da gre za 29-letnega domačina, ki pa je kazal očitne znake alkoholiziranosti. Preizkus alkoholiziranosti je pokazal, da ima voznik 0,52 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Voznik se z rezultatom ni strinjal, zato sta mu policista odredila strokovni pregled, ki pa ga je odklonil. Ko ga je policist seznanil s predpisano globo in nadaljnimi ukrepi, je policista z rokama odrinil in mu poskusil iz rok iztrgati zapisnik in potrdila o postopku. Policista sta kršitelja obvladala in ga vklenila do zaključka postopka. “Zoper njega bo poleg plačilnega naloga v višini 900 evrov in 16 kazenskimi točkami podana tudi kazenska ovadba zaradi poskusa preprečitve uradnega dejanja,” pravi Marušič.

Zabava se lahko prehitro sprevrže v tragedijo.
Zabava se lahko prehitro sprevrže v tragedijo. FOTO: Thinkstock
V jutranjih urah ustavila večletnega kršitelja, sodišču predlagali odvzem vozila

V soboto sta v zgodnjih jutranjih urah policista med nadzorom ustavila 34-letnega voznika med Postojno in Prestrankom. Med postopkom sta ugotovila, da voznik nima vozniškega  dovoljenja  poleg tega pa je kazal znake alkoholiziranosti. Ti so se  potrdili po opravljenem "alkotestu", saj je ta pokazal rezultat 0,71 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Osebni avtomobil sta  policista kršitelju zasegla in ga predala v hrambo sodnemu izvršitelju, sodišču pa je bil podan obdolžilni predlog, da se večkratnemu kršitelju izreče stranska sankcija odvzema  motornega  vozila zaradi ogrožanja splošne varnosti in ogrožanja varnosti življenja in premoženja. Poleg opisanega ukrepa je za prekrška predvidena tudi globa v višini 1200 evrov.

Kmalu za njim sta policista v Postojni ustavila 31-letnega voznika iz okolice Ajdovščine, pri katerem sta tudi zaznala znake opitosti. Indikator alkoholizioranosti je sume policistov potrdil,  saj je po opravljenem preizkusu pokazal rezultat 0,82 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka. Zaradi varnosti kršitelja in drugih udeležencev v prometu sta policista vozniku odredila pridržanje, okrajnemu sodišču pa podala predlog, da kršitelju izreče ukrep začasnega odvzema vozniškega dovoljenja, poleg predpisane globe 1.200 evrov.

Policista naletela na voznika, ki je vozil po nasprotnem pasu

Prometno nesrečo pa sta preprečila policista v nedeljo zjutraj. Ob 3:15 sta v Matenji vasi opazila voznika, ki je vozil po nasprotnem smernem vozišču v smeri Postojne. V Postojni sta ga uspela ustaviti in med preverjanjem ugotovila razlog njegove nevarne vožnje. 73-letnik je  imel v litru izdihanega zraka kar 0,94 miligrama alkohola. Odvzela sta mu vozniško dovoljenje in ga poslala sodišču s predlogom, da kršitelju izreče ukrep začasnega odvzema vozniškega dovoljenja.

Brez vozniškega izpita za volan tovornega vozila

Srečanja s policisti verjetno ni predvidel 51-letni Pivčan, ki sta ga policista ustavila v nedeljo ob 7:20. Pri postopku sta ugotovila, da je brez vozniškega dovoljenja vozil tovorno vozilo, zato sta vozilo zasegla in ga predala v hrambo sodnemu izvršitelju. Zoper kršitelja je bil podan  obdolžilni predlog, da mu poleg globe izreče tudi odvzem motornega vozila.

Alkohol za volanom uničuje življenja. Je vredno?
Alkohol za volanom uničuje življenja. Je vredno? FOTO: Thinkstock

49-letnik sumljivo nadaljeval vožnjo, kljub nalivu in zalitem vozišču

Policisti PP Kozina so v nedeljo ob 20. uri v naselju Kozina zaustavili 49-letnega voznika iz Goriškega, ki se je kljub močnemu nalivu in zalitem vozišču odpravil na pot. Ker je bila njegova vožnja nezanesljiva, so se policisti odločili, da voznika preverijo. Alkotest je pokazal 0,98 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Policisti so mu odvzeli vozniško dovoljenje. O usodi veljavnosti njegovega vozniškega dovoljenja pa bo odločal sodnik za prekrške, ki bo izrekel globo.

Policisti ostro: Nadaljevali bomo s tem, še naprej bomo zelo pozorni na kršitelje. Vozite trezni!

Letos  se je na območju PP Postojne pripetilo devet prometnih nesreč, ki so jih povzročili  vozniki pod vplivom alkohola, lani v enakem obdobju kar 16. “Da bi takšno izboljšano stanje  varnosti v prometu na območju PP postojna obdržali, bomo policisti v Postojni še naprej zelo pozorni na hujše in povratne kršitelje, zato vsem udeležencem v cestnem prometu svetujemo, da vozite le trezni!”

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (204)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FesterAdams
30. 06. 2017 20.36
+4
Upam, da sedaj tisti z velikimi gobci, kako je treba povišati že itak poživinjene kazni, vidijo, da to ne vodi v izboljšanje situacije. NE VODI!!! Na tako velikem vzorcu primerov, kot jih omenja članek, statistika postane že precej natančna. Je treba priznati.
brezveze13
30. 06. 2017 08.43
interesantno da sem se kar nekaj prevozil tudi pod vplivom alkohola imel sem tudi nezgode nikdar pa nisem bil v primeru teh nezgod pod vplivom. Trdim, da je za razne nezgode več krivde pripisovati objestnosti samovšečnosti ker mislimo da znamo in si upamo vse predvsem pa raznim stranskim početjem ki jih počnemo med vožnjo kar zmanjšuje koncentracijo voznika. Jaz bi prepovedal vso komunikacijo tel. navigacijo, dovoljen bi bil samo radio v mojih časih ko sem aktivno vozil sem vzel v roke zemljevid se ustavil proučil traso in sem moral med vožnjo paziti da ne skrenem s poti danes poslušajo navigacijo katere niti nimajo prav nastavljene glede na pot po kateri želijo ( je to AC ali Izogib AC ali je najkrajša pot) to so vse faktorji zaradi katerih te potem takšna naprava vodi zavajujoče in moteče.Kdor temu ne verjame naj poskusi vklopiti napravo jo nastaviti na eno opcijo pa se peljati po svoji poti v isti kraj, pa bo doživel vsa sporna navodila teh naprav. Telefoni da jih sploh ne omenjam prvo ubija koncentracijo zmanjšuje gibljivost oz zaseda eno od rok in še in še meni osebno je moteč tudi pogovor s sopotnikom, če začneš sodelovati pri poslušanju radia in malo peti z njim si že v mislih v devetih nebesih, to so povzročitelji pravi prometnih nesreč
markym77
29. 06. 2017 11.35
+4
Pijanemu za volanom odvzet izpit. Nato družbeno koristno delo v soči za 3 mesece in šele potem mogoče možnost opravljanja izpita na novo.
FesterAdams
30. 06. 2017 20.37
+1
Tako je! Otroke pa je treba naprtiti v stroške državi...
izbrisaniodpotv
29. 06. 2017 11.26
-2
sej jest se ponoč bl mal vozm pa nimam ne problenov z policisti ne z pjanci
BogiEmil
28. 06. 2017 21.23
-3
Najbolj so krivi za tako stanje kolesarji ne pa alkoholizirani vozniki, ti so dostikrat bolj pazljivi kot vsi ostali udeleženci v prometu, tako da, par pirov ni noben problem, problem so butasti otroci ki skačejo na cesto pa vozniki z mobiteli pa kolesarji nevzgojeni ...
TistoPravo
28. 06. 2017 14.46
-3
Mi alkoholike, reveže in brezdomce obravnavamo kot zapornike, obsojene na smrt. Zapornik, obsojen na smrtno kazen, je na dan usmrtitve dejal: ..kako čuden dan je danes, to je večkrat ponovil! Zjutraj ga je paznik vprašal, kaj bi rad za zajtrk....opoldne, kaj bi rad za kosilo...in zvečer, kaj bi rad za večerjo. Ves dan so ga samo spraševali, kako mu lahko pomagajo. Ali potrebuje znamke, vodo ali kavo...in zapornik pripoveduje v zadnjem pogovoru z svojimu odvetnikom: V zadnjih 14 urah mi je hotelo pomagati več ljudi, kot v vseh 19 letih mojega življenja. Kje so bili, ko je bil pri 3 letih trpinčen, pri sedmih spolno zlorabljen, ko je pri 10 letih jemal mamila, in ko je bil pri 14 brezdomec na cesti. In medtem, ko se je odvetnik začel spraševati o vsem tem, so ga odvekli proč...ga obrili, privezali na električni stol in ga usmrtili! Povsem nemoralno in krivično je obsojati revščino in zasvojenost nedolžne ljudi, ko je kriv sistem! Družbo sodimo po tem, kako ravna z revnimi, zasvojenci, katnjenci, obsojenci in obstranci. Pri tem se pomaže njen pravi značaj. Živeti v navkrižju z dostojanstvom in človečnostjo ni vredno življenja. Zapomnite si!
TistoPravo
28. 06. 2017 14.47
+0
In čimveč pomagajte, in čimmaj obsojajte!
ssbobo
28. 06. 2017 16.40
+3
Tisto pravo..... ko ti bo objestneż zbil ali morebiti celo ubil osebo z katero si v skupnem gospodinjstvu SE BOŠ morebiti celo sam zamislil kaj si zgoraj spesnil....... taisti objestneż se bo pa morebiti samo peljal proti domu z prijateljeve zidanice
TistoPravo
28. 06. 2017 18.53
+0
ssbobo...ali se mogoče zavestno dela reveže in alkoholike v našem sistemu? Mislim, da na to vprašanje ni potrebno dogovorit. In ali je kdo kriv, da pride do takega neljubega dogodka? Mislim, da ni potrebno odgovoriti!! Čimveč pomagaj in čimmanj obsojaj...krivci smo namreč vsi mi!
TistoPravo
28. 06. 2017 14.32
+1
Za tele "naše diplomirane lažnjive politike" je samomor in alkoholizem neupravičen izhod is sistema, ki so si ga seveda prav odlično za svojo korist spisali sami sebi. Samo še revščine javno je umeščajo v ta neuprqvičen izhod, no sj tud samomora se zelo glasno ne upajo....mislim ej, to je tko kot smo pse proti njihovi voljo udomačili in jim odvzeli vso svobodo...zdaj bi pq bi jih tam kjer seveda nam paše, spet obravnavali radi kot zveri!
picolin
27. 06. 2017 18.44
+14
naj vas opomnim na nesrečo na zaloški takrat ko se je motorist in njegova punca ubila .pri motoristu je bila hitrost ugotovljena 170 km h in pol mi naj negdo pove kako lahko vidiš motorista pr taki hitrosti v mestu . malo se zamislite vsi tisti ki pretiravate z motorji
ssbobo
28. 06. 2017 16.45
+1
Ok ...... saj če gre tak prehiter voznik SAM V VEČNA LOVIŠČA ne vidim tukaj nobenega problema...... HUJE JE KO S SEBOJ POTEGNE neko drugo osebo, ki je slučajno nekje v bliżini
kaslc 1
27. 06. 2017 16.00
+1
pa a mi zna kdo povedat,a je unle bernard kustrin invalid,al je kazen placal ker nalepke na avtu ni imel,ker je parkiral na mestu za invalide?
kaslc 1
27. 06. 2017 15.43
+7
lopata,pa kramp pa deseti tir bi bill ze skopan,pa se soncne celice postavlat zraven
kaslc 1
27. 06. 2017 13.08
-6
kako se prebit iz meseca v mesec je ruska ruleta,seveda pa k temu v negativnem smislu se inkasantje pripomorejo
igorli
27. 06. 2017 13.32
+13
Ja pa ja. Tak hudo spet ni. Če pa zapraviš veliko denarja za alkohol, pol pa zna bit...
ssbobo
28. 06. 2017 16.46
+2
kaslc 1
27. 06. 2017 12.55
-5
ma ne mors it na cesto cist trezen med to norijo!?@#$%&
kaslc 1
27. 06. 2017 08.59
-2
najbolj pravicno je pa pamet bila deljena,to pa zato,ker vsak misli da je najbolj pameten
nekdonekje
27. 06. 2017 10.49
Pa dolžina spolnega organa tut, k vsak trdi da ma največjiga.
nekdonekje
27. 06. 2017 08.43
-5
Se čisto strinjam s kaznovanjem pijanih voznikov, podpiram tudi strožje kazni, samo trajen odvzem vozila je v resnici legalizirana kraja. Prepričan sem, da če bi se poglobili v slovenske zakone, ustavo, EU zakone, človekove pravice in tako naprej bi to lahko tudi dokazali oziroma bi videli, da se med seboj razni zakoni izključujejo. Saj naj bi bila lastnina sveta, a ne? Ali tu velja spet en zakon za ene in drug za druge?
igorli
27. 06. 2017 13.33
-3
Res je. Avta ti nebi smeli vzet, niti vozniškega dovoljenja, saj znanje imaš ali pa nimaš. Zapor bi bil čisto OK
matej1111
26. 06. 2017 21.20
+3
32 odstotkov smrtnih žrtev na cestah prav zaradi hitrosti. Tistih ostalih 68 odstotkov je zaskrbljujoče.
tepee
26. 06. 2017 22.43
+7
divjanju na cestah pripomore alkohol,nedvomno
TistoPravo
26. 06. 2017 19.36
+6
Vsake toliko časa se tudi kakšen samomorilec v nasprotno smer pripelje...seveda mal nažgan, da lažje spelje načrt...samo seveda se ga piše v statistiko nažganca za volanom, ker se niti ne trudijo odkrivat drugegq kot.,,da se ga je člouk naźgal pač iz čistega dolgčasa, in pol sedel ko en najstnik brez razmišljanja za volana...si mal olepšujejo teli naši situacijo, v katero so nas pripeljalo! A za te mogoče kakšna nova akcija, se kj obeta?
RdečiKarton
26. 06. 2017 21.06
-3
TistoPravo
26. 06. 2017 22.44
+4
Ramzess
26. 06. 2017 18.20
-14
Zavestna odločitev je tudi vsakič ko policaj potegne orožje iz toka in ga usmeri v osumljenca, z namenom, naklepom. Težava je le, da se zadeve iz tega naslova potem ne obravnavajo temu ustrezno.
igorli
27. 06. 2017 13.34
+6
Hvala bogu da je zavestna in naklepna. Zato pa imajo orožje, da ga v dani situaciji lahko uporabijo. Varovad zakone ni enostavno delo.
tepee
26. 06. 2017 18.13
+7
pijance in divjake s cest,TAKOJ!!!!!
TistoPravo
26. 06. 2017 18.16
+2
TistoPravo
26. 06. 2017 18.18
-2
Vse iz cest pa iz hiš in stanovanj, da se bodo lahko naši EuROParji udobno namestili
TistoPravo
26. 06. 2017 18.20
+1
Bl zihr bo obrnjena situacija....da bodo naši EuROParji namest kegljev na cestah...jbg, vsakega nekje pravica čaka
RdečiKarton
26. 06. 2017 19.10
+9
@TistoPravo Ti si pa zagotovo pogoltnil tableto modrosti ko si tako pameten.
TistoPravo
26. 06. 2017 22.43
+0
Poglej si današnje odmeve....boš vidu, kaj teb manjka in vsem na laži vzgojenim? Še za dons nimate pojma, kaj šele za jutr...in se greste ene brihtole...napisat pa tolk kot nardit, prazne buče
kaslc 1
27. 06. 2017 09.26
-1
laycan
26. 06. 2017 17.28
+8
mogoče vesta ,ali pa ne.nekoč je bila omejitev v naselju 60 kmh,po zaslugi švedov oziroma koncerna VOLVO,je omejitev na 50 kmh,ker so dokazali da je bistveno majn smrtnih žrtev pri trkih,isto je glede alkohola.in ne gre tako:več kot spijemo boljši smo,gre tako alkohol je za pametne ljudi,kateri vedo da pijan nimaš kaj na cesti iskat.
scipio
26. 06. 2017 17.34
+9
ja res je. Tile švedi so se z Volvoti vozili 90km/h po avtocestah še ko smo se mi s fički, NSU prinzi in Zastava 1300 pobijali po teh cestah še preden smo imeli 1 km štiripasovnice. Pri njih je alkohol drag kot žafran. Tudi pri nas bi moral biti.
jamajaka
26. 06. 2017 17.55
+1
pr kmetu bo ista cena trgovine pa lahko dražijo za svoj žep
kaslc 1
27. 06. 2017 09.01
+0
kaslc 1
26. 06. 2017 17.06
+0
ne podpiram,ampak malo pretiravate! otroc so v solah lacni pa boste se zmerom kapitaliste podpiral,evo to je tiha smrt
laycan
26. 06. 2017 17.23
+13
igorli
27. 06. 2017 13.36
+3
V kateri šoli so pa otroci lačni? jaz take neumnosti že dolgo nisem slišal