Črna kronika

VIDEO: 'Zapeljal je v človeka, ta je na mestu umrl. Mislil sem, da bo ustavil, a je odpeljal naprej in namerno ubijal'

Gradec, 20. 06. 2015 14.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V središču Gradca je voznik terenskega vozila s hitrostjo okrog 100 kilometrov na uro zapeljal v množico ljudi. Voznik je nato izstopil z avta in pešce poskušal napasti še z nožem.

Več videovsebin
  • Napad v Gradcu
    00:52
    Napad v Gradcu
  • Iz 24UR: S polno hitrostjo trčil v pešce
    02:44
    Iz 24UR: S polno hitrostjo trčil v pešce
Globoko sem prizadet zaradi tega blaznega in nesmiselnega zločina. Avstrijski predsednik Heinz Fischer

Za večino meščanov in obiskovalcev avstrijskega Graza je bila sobota dan za posedanje v kavarnah in sprehode, vse dokler v ulici Herrengasse okoli pol enih ni prišlo do morilskega napada, kot mu pri sosedih še niso bili priča.

Moški je s terenskim avtomobilom pri hitrosti 100 km/h zapeljal v množico in pri tem ubil tri ljudi, 34 ljudi je ranjenih, šest jih je po poročanju avstrijskih medijev še vedno v smrtni nevarnosti. Po trčenju se je moški mimoidočih lotil še z nožem, nato pa odnehal in se ob prihodu policistov mirno predal.

Pomoč je prišla hitro, a vseeno prepozno za 4-letnega dečka, 25-letno žensko in 28-letnega moškega.

Storilec je 26-letni Avstrijec Alen Rizvanović, sicer bosanskih korenin iz Bosanske krajine. Čeprav se je teorija terorističnega napadla hitro razplamtela po spletu, nekateri so celo trdili, da je obstajalo svarilo, napad pa naj bi bil skrbno načrtovan, so uradni viri hitro sporočili, da je teroristični napad izključen.

Rizvanović naj bi bil psihični bolnik, njegov motiv pa torej ne   "fanatizem", ampak psihoza, je dejal predstavnik policije Josef Klamminger.

Avstrijska policija ga je v preteklosti že obravnavala zaradi družinskega nasilja, imel je tudi omejeno približevanje, 28. maja je bil izseljen iz skupnega stanovanja. Poklicni voznik ima sicer ženo in dva otroka.

Kljub temu, da je direktor avstrijske policije po prvih preiskavah, tudi hišni, sporočil, da izključuje teroristično ozadje, naj bi policija v Bosni in Hercegovini vseeno preverjala, ali storilec ni bil povezan z islamskimi skrajneži. Oblasti dežele Štajerske so zaradi dogodka vzpostavile krizni štab, ob 6. popoldne pa so v največji cerkvi v Gradcu pripravili tudi žalno slovesnost. V središču mesta prebivalci polagajo cvetje.

Napad se je v mestu povzročil pravo paniko, mestno središče je bilo več ur povsem zaprto. "Ljudje so kričali in brezglavo bežali," je za krone.at dejala priča. Na kraj dogajanja je nato odhitelo 60 reševalnih vozil.

Mestne oblasti so nad dejanjem ogorčene. "Za kaj takšnega ni nobenega opravičila, nobenega razumljivega pojasnila," je skoraj v solzah dejal deželni glavar Hermann Schützenhöfer.

Mestni svetnik Michael Schickhofer pa je dodal, da je to, kar se je zgodilo, nepredstavljivo.

Župan Siegfried Nagl je dejal, da je mesto ovito v črnino, za danes so odpovedali tudi vse dogodke. Nagl je še povedal, da je bil tudi sam priča dogodka in je sprva mislil, da gre za nesrečo: "Zapeljal je v človeka, ta je na mestu umrl. Mislil sem, da bo ustavil, a je odpeljal naprej in namerno in ciljno ubijal."  

Tisti, ki so za las preživeli, so v šoku: Šel sem na sprehod s svojim dekletom, ko je pridivjal z avtom in se začel zaletavati v ljudi. Čelno. Prva ali druga po vrsti  je bila moja punca. Zadnji trenutek sem jo potegnil stran. Povozil ji je nogo. Če ga ne bi slučajno opazil s pogledom, bi bila oba mrtva."

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3