Črna kronika

Kmalu se začenja šola - v prometu bodite še posebej previdni

Ljubljana, 29. 08. 2017 11.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Logatcu je voznica trčila v osemletnega otroka, ki je v tistem trenutku pravilno prečkal vozišče po prehodu za pešce. Ob trku je otrok utrpel lahke telesne poškodbe. Policija ob bližajočem se začetku novega šolskega leta opozarja, da so otroci v prometu šibkejši udeleženci, zato moramo za njihovo varnost skrbeti predvsem drugi udeleženci v cestnem prometu. Previdni naj bodo tudi kolesarji in mopedisti.

Pozor! Kmalu se na ceste vračajo otroci, saj se začenja novo šolsko leto.
Pozor! Kmalu se na ceste vračajo otroci, saj se začenja novo šolsko leto. FOTO: Thinkstock

Le še nekaj dni nas loči, da bodo okolice šol in poti, ki vodijo proti šolam, polne otrok. Še posebej velja opozorilo voznikom, naj bodo izjemno pozorni, da se ne pripeti nesreča, kakršna se je denimo zgodila v Logatcu. 

Nesreča se je zgodila v ponedeljek nekaj pred 15. uro. Ljubljanski policisti so ugotovili, da je 35-letna voznica z osebnim vozilom peljala iz Kalc proti Logatcu in v bližini naslova Tržaška cesta 134 trčila v osemletnega otroka, ki je v tistem trenutku pravilno prečkal vozišče po prehodu za pešce. Ob trku je otrok utrpel lahke telesne poškodbe, z reševalnim vozilom pa so ga odpeljali v ljubljanski klinični center. Voznici so policisti izdali plačilni nalog. 

Policisti že v akciji 

Policija ob bližajočem se začetku novega šolskega leta opozarja, da so otroci v prometu šibkejši udeleženci, zato moramo za njihovo varnost skrbeti predvsem drugi udeleženci v cestnem prometu, še posebej vozniki. 

Te dni policisti že intenzivno opozarjajo voznike na  upoštevanje cestnoprometnih predpisov. A tudi otroke je treba že zgodaj vzgajati v odgovorne udeležence v prometu, najpomembnejši pa je dober zgled, poudarjajo. 

"Policijsko preventivno in represivno delo je usmerjeno predvsem v problematiko otrok in mladoletnikov kot potnikov ter v nadzor nad upoštevanjem prometnih predpisov voznikov na območjih, kjer se otroci najpogosteje zadržujejo," je pojasnil vodja sektorja prometne policije Ivan Kapun

Kot je izpostavil Kapun, so ob začetku šolskega leta otroci na cestah veliko pogosteje kot med počitnicami, prvič se na šolskih poteh znajdejo tudi prvošolci, za katere je tudi skrb za varno pot v šolo nekaj novega.

Voznike policija poziva k skrbi, da bodo otroci na svoji šolski poti varni. "Otroci so kot udeleženci v prometu nepredvidljivi, prometne predpise si razlagajo po svoje oziroma jih šele spoznavajo, poleg tega ne zmorejo pravilno oceniti hitrosti in oddaljenosti bližajočega se vozila. Zato smo za njihovo varnost dolžni skrbeti predvsem drugi udeleženci v cestnem prometu," je spomnil Kapun.

Za večjo varnost otrok policisti staršem svetujejo, naj v dneh pred začetkom šole in tudi v prvih šolskih dneh čim več časa namenijo prometnovarnostni vzgoji otrok. Preverijo naj, kaj otroci znajo in zmorejo, ne le na šolski poti, ampak tudi na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu. Starše in skrbnike tudi opominjajo, naj ne pozabijo na lasten dober zgled, naj se sami dosledno pripenjajo z varnostnimi pasovi, otroke pa prevažajo izključno zavarovane v ustreznih otroških varnostnih sedežih.

Druge voznike pa policisti opominjajo, naj bodo v prometu še posebej pozorni na otroke in njihovo nepredvidljivost, naj svoj način vožnje prilagodijo dejstvu, da so na cesti spet otroci, še posebno pozornost pa svetujejo v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se morda otroci igrajo.

V zadnjih dveh letih sta v Sloveniji v prometnih nesrečah vsako leto umrla po dva otroka, stara do sedem let, ter po en, star od sedem do 15 let, kažejo podatki policije. "Razen enega so bili vsi potniki v osebnem avtomobilu potniki svojih staršev in nikakor niso vplivali na svojo poškodbo. Zato tista opozorila, da so starši zgled oz. tisti, ki lahko največ naredijo, držijo," je opomnil Kapun.

Previdni naj bodo tudi kolesarji in mopedisti 

Kranjski policisti opozarjajo, da so med ranljivejšimi skupinami tudi kolesarji in mopedisti, med katerimi so v zadnjem obdobju zabeležili več nesreč. Prav zato bodo poostrili tudi nadzor nad kolesarji in mladoletniki. Na kranjski policijski upravi so opozorili, da morajo imeti kolesarji do dopolnjenega 18. leta starosti med vožnjo na kolesu pripeto ustrezno  zaščitno kolesarsko čelado. Globa za neuporabo čelade je 120 evrov, v prekrških otrok pa se ugotavlja odgovornost tistih, ki so dolžni skrbeti za otroka (starši, skrbniki itd.).

Čelado morajo uporabljati tudi vozniki mopedov do 25km/h, ki ga v prometu na določenih  prometnih površinah sme voziti otrok od 12. leta starosti naprej, ki ima opravljen kolesarski izpit, ali oseba, ki je starejša  od 14  let.  Voznik mopeda ima lahko namesto motoristične čelade tudi  kolesarsko  čelado,  ki  mora  biti  pripeta in uporabljena pravilno. Voznik mopeda, mlajši od 16 let, ne sme prevažati potnika, so še pojasnili na PU Kranj. 

Na novo šolsko leto se pripravljajo tudi v Ljubljani 

V Mestni občini Ljubljana (MOL) se s številnimi aktivnostmi pripravljajo na začetek šolskega leta. Ljubljanski župan Zoran Janković je izpostavil, da bodo za varnost otrok med drugim poskrbeli s prisotnostjo številnih policistov, redarjev in prostovoljcev na šolskih poteh. Ob tem pa je zagotovil, da ima vsak šola zagotovljeno varno pot.

Predstavnik sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MOL Franc Možina je pojasnil, da bo ob vseh osnovnih šolah postavljen nov prometni znak Šolska pot. Zagotovili so že posebna parkirna mesta za krajše ustavljanje ter omogočili varno prihajanje v šolo s kolesi.

Predstavnik Policijske postaje Ljubljana Refik Hodžič je glede aktivnostih policije, povezanih z varno potjo v šolo, povedal, da so te razdeljene v tri sklope. Prvi zajema aktivnosti pred začetkom šolskega leta, kot so pregled signalizacije in načrtov šolskih poti ter meritve hitrosti v bližini šol. Kot drugega je izpostavil aktivnosti v prvih dveh tednih ob začetku šolskega leta, ko bodo s prostovoljci skrbeli za varnost na prehodih za pešce ter nadaljevali z meritvami hitrosti. V tretji sklop pa so vključene aktivnosti, ki se bodo odvijale skozi celo leto, med drugim predavanja staršem in drugi varnostni ukrepi za večjo varnost otrok.

Vodja sektorja za preventivo in vzgojo v cestnem prometu na Javni agenciji RS za varnost prometa Mateja Markel pa je izpostavila, da ob začetku šolskega leta izvajajo različne aktivnosti s skupnim sloganom Poskrbimo za varnost otrok. Poleg tradicionalnih aktivnosti pripravljajo v letošnjem letu zbirno spletno platformo šolskih poti, kjer bodo zbrani načrti šolskih poti na slovenski ravni. Vsaki občini so zagotovili prometni znak Šolska pot, podelili pa so tudi 15 prikazovalnikov hitrosti.

Po njenih besedah je skrb za varnost otrok stvar deljene odgovornosti, kjer morajo starši, šole, občine in državni organi ter posamezni udeleženci v prometu storiti vse, da otroci niso žrtve prometnih nesreč, saj otroci potrebujejo v prometu posebno skrb in pozornost.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FesterAdams
01. 09. 2017 13.45
Jakovič ima sedaj "opravičilo", da pošilja pojačane redarske enote na teren kasirat...
picolin
30. 08. 2017 19.30
+0
jaz bom takole reku ; malo manj uporabljajte telefone v avtih ,predvsem babe ker že itak ne znate vozit če pa še mate telefone v roki med vožnjo pa je itak joj. starši pa tudi mal poučit svoje otroke o prometu in jim oduzet njihove napravce pa bo vse ok. ne pa tam ko je šola pa 30 km h postavit 100 policajev in radarjev in ogromne kazni ko ne bo nč pomagalo .še več bo nesreč ko bo vsak bulil v števc na cesti pa spregledal otroka . prvi so otroci in vozniki ki morajo bit pozorni kaj se na cesti dogaja ne pa bult v števc pa še met dva telefona v roki takrat. tako moramo vsi razmišljati pa bo vse ok ob šolah in nasploh v prometu .
FesterAdams
01. 09. 2017 13.47
murate
29. 08. 2017 21.53
+2
policaji so majstri,nekaj dni nazaj sem se peljal mimo policijske postaje v Litiji in gledam kaj je tam pred in za policijsko postajo parkirano.Če napišem ,da je bilo za vsaj 300000€ policijskih vozil nisem nisem nič napihnil. Se strinjam ,da imajo varne avte,da jim pa stoji samo na eni postaji sredi dneva 10 avtov...
kaslc 1
29. 08. 2017 16.36
-1
polcaje za svojo varnost skrbi
macek_garfield
29. 08. 2017 16.25
+1
spet bodo v zokistanu fazoti pofarbani in pomokani pa to
Ramzess
29. 08. 2017 16.24
Pred kratkim pa petletnik, kaj neki je sedaj z njim.
proofreader
29. 08. 2017 15.45
+7
Včasih so otroci sami v šolo hodili. Sedaj jih vozijo, zato je več avtov na cesti in večja možnost nesreč.
Ramzess
29. 08. 2017 16.26
+2
Takrat so bili drugačni časi, manj prometa, drugačen tempo, počasnejši avti, manj tehničnih igračk za volanom, itd.
FesterAdams
01. 09. 2017 13.49
Pa takrat je bila voznica v vsakem 20. avtu...
kaslc 1
29. 08. 2017 14.30
+1
polcaji spet dnar nabirajo,namesto,da bi VZGAJALI
Tretja Švica
29. 08. 2017 13.18
+3
prehod in otrok, ja ženska ne pozna pravil!!! !!!!
FesterAdams
01. 09. 2017 13.50
Orgle in krava..., ja za žensko je tudi ratna tajna...
Lakiluk
29. 08. 2017 12.23
+19
Ja, zdaj pa že za vsako prasko NOVICA!! Ženski vzeti telefon, tamalega pa naučiti da gleda levo in desno, kot so nas.
FesterAdams
01. 09. 2017 13.52
In nas niso učili, da imamo prednost za vsako ceno. Počakaj, da avti odidejo, potem pa se štelaš čez cesto...
Jasna 123
29. 08. 2017 12.20
+15
Katastrofa! Žalostno je, da vozniki ne ustavljajo pred prehodom za pešce. Celo mimo pešca grejo, čeprav je ta že gor! Seveda, policija samo opozarja, prva dva tedna v septembru stojijo ob prehodih in takrat itak se delajo vsi fini in lepo, kulturno ustavijo pred prehodom...ko pa policistov ni več...takrat vozniki veselo po gasu. Kamere bi morali postavit na prehode...ko bi kazni začele prihajat domov...ne bi bil več problem!
periot22
29. 08. 2017 14.00
+17
Žalostno je tudi da pešci hodijo čez cesto kot ovce ne pogledajo ne levo ne desno!!!!!!!!
oxy.elite
29. 08. 2017 12.16
-4
Otrok je bil kriv ker je udeleženec v prometu in ker je prečkal cesto. Kaj šele da bi cesto prečkal kolesar, bi kolesarja zapri v zapor. Tako nekako gre to pri nas ...
Jasna 123
29. 08. 2017 12.21
-1
vladaricaumov
29. 08. 2017 12.10
-14
Drgac me je strah voznje, v bistvu. Pa da ne bi na kaksnga pesca al pa zval naletela. Zanc v okolici Kocevja, sem kr picila, pa srna prcka oz. skoc cez cesto. Sem itak prcakvala. Sam stir zmigavce in pocakam mal. Skocta se dve za njo. Pol sem pa pocas sla naprej. Cez neki sto metrov pa spet gasa.
proofreader
29. 08. 2017 15.47
-2
vladaricaumov
29. 08. 2017 12.06
-9
Najraj mam pa, k folk dojame, deci itak, da sem jst za volanom in sem si jih clo drznila prehtet, in jim cist na ze tko mali ego udar. Pol pa po gasu s svojimi besnimi avti. Prej se pa foliru na cesti.
OriGinal Nuttah
29. 08. 2017 12.10
+9
oježeš
29. 08. 2017 12.44
+3
Tisti, ki potem tekmuje ali se trudi nazaj prehiteti vozilo, nima dovolj koleščkov v glavi. Pa če te prehiti z bolho ni problem, naj gre naprej, če se mu mudi. Ker taka tekmovanja niso zdrava ne za človeka ne za pločevino. Pote pa ponavadi v jok. Ala je več k'sno!
batom@pinkponk.com
29. 08. 2017 12.06
-2
Vprasanje je, kako je tamau preckal... res jr bil na prehodu, sam je lahko tut nepricakovano steku na cesto... ce je bilo tako, ne mors nic... ampak zdaj to ne steje, pac bil je na prehodu... bad luck za oba...
mackon08
29. 08. 2017 12.12
-2
Slab zakon, naj naredijo tako da pešec lahko prečka prehod šele potem ko se avtomobil ustavi.Seveda se mora ustaviti ko vidi ,da hoče pešec prečkati prehod. Za neustavitev pa 1000 Euro kazni.
oježeš
29. 08. 2017 12.46
+3
Madonca, sa šofer, če ne brska po telefonu vidi več kot pol metra ceste. Samo seveda, kdo bo pa zbran za volanom in zakaj le?
periot22
29. 08. 2017 14.03
+1
Tudi pešci buljijo v telefon ko prečkajo cesto!
batom@pinkponk.com
29. 08. 2017 14.34
Ne mors ustavit v enem metru, tut ce 30 peljes
Mr.
29. 08. 2017 11.59
+8
Zanimivo, da se nesreče dogajajo v večjem številu nežnejšemu spolu, tudi tu je vozniška kultura moških napredovala žensk pa močno močno nazadovala... pravilo bi moralo veljati, da imajo ženske za volanom torbice in mobitele skrbno zaklenjene v prtlažniku avta!!!
vladaricaumov
29. 08. 2017 12.05
-15
Na svojem avtu nam tablco "pozor, zenska za volanom". Avtomaticno folk bl paz. A furam bols kt moski. Na morje pa nazaj sem nardila 1200 km. Lagano sportski.
yurife
29. 08. 2017 12.12
-4
baje obstaja država, ki ima takšne nalepke uzakonjene:)
neverminder
29. 08. 2017 11.43
+8
Je stari ata reku, k si boš maldo iskou, daj ji avto za pelat. Če bo med vožnjo gledala na telefon al pa si popravlala maskaro, potem sam pejt. Taka ni vredna *.
FrankEinstein
29. 08. 2017 11.38
-4
Ubogi otroček - a ni vedel, da imajo ženske voznice na prehodu za pešce vedno prednost?
oježeš
29. 08. 2017 12.48
+1
Verjetno ne, ker mu straši tega niso razložili.
Primula1
29. 08. 2017 11.38
+9
Se upam stavit, da je imela v uporabi mobilni telefon. V zvezi s tem že lahko govorimo o pravi epidemiji.
JosipBrozDrugi
29. 08. 2017 12.06
-1
Uporabnik113189
29. 08. 2017 11.37
+14
35 letna. Precej gotov sem, da se je na nek način ukvarjala s mobilcem ali kako drugo stvarjo, ki odvrača pozornost.
Primosio
29. 08. 2017 11.39
+15
se strinjam, tukaj bo morala država nekaj ukreniti. Za začetek predlagam drastično zvišanje kazni za pogovarjanje po telefonu in najmanj 10 kazenskih točk.
Mr.
29. 08. 2017 12.02
+5
@Primosio.... pa brez polovičke, da se razumemo ampak če ni v roku 8 dni pa dvojno!