Črna kronika

'Vozilo ukradejo v petih minutah'

Maribor, 16. 12. 2008 13.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Mariborski policisti svetujejo previdnost pri nakupu vozil, saj preprodajalci na različne načine poskušajo prodati ukradene avtomobile. V Sloveniji na leto ukradejo 1500 vozil.

Mariborski policisti opozarjajo, da kar precej ukradenih avtomobilov visokega cenovnega razreda pride in ostane tudi v Sloveniji. Svetujejo, naj bodo ljudje ob nakupih vozil kar se da previdni, saj imajo lahko poleg izgube denarja, ki ga plačajo za avtomobil, tudi druge nevšečnosti in težave.

Slovenska policija
Slovenska policija FOTO: Jani Dolinšek

Kot so sporočili z mariborske policijske uprave, so te dni tako odkrili osebni avtomobil, za katerega so ugotovili, da je bil ukraden v Španiji in je bil s ponarejeno in prirejeno dokumentacijo namenjen za nadaljnjo prodajo v države nekdanje Jugoslavije.

Tiskovni predstavnik PU Maribor Franc Virtič je za 24ur.com  potrdil, da sta bili na osebni avtomobil znamke BMW 523i nameščeni nemški registrski tablici. Z avtomobilom je v soboto ob tretji uri zjutraj na mejni prehod Gruškovje pripotoval 50-letni državljan Hrvaške in Srbije, ki je želel vstopiti na Hrvaško. Mariborski kriminalisti so 50-letnika že aretirali. S kazensko ovadbo so ga privedli tudi k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča na Ptuju zaradi utemeljenega suma, da je storil kaznivo dejanje prikrivanja in ponarejanja listin.

Tatovi ukradejo 1500 vozil

Tatvine in odvzemi motornih vozil ter vlomi v vozila so pogosta kazniva dejanja. V Sloveniji na leto ukradejo oziroma odvzamejo okoli 1500 motornih vozil, od tega več kot 60 odstotkov na območju Policijske uprave Ljubljana. Večina avtomobilov je v Sloveniji ukradenih med 23. uro zvečer in 5. uro zjutraj, so zapisali na spletni strani policija. si. Policiji uspe izslediti le četrtino ukradenih vozil.

Za tatove so najbolj zanimiva vozila znamk Volkswagen in Renault, bistveno pa ne zaostajajo tudi vozila znamk Audi, Mercedes, BMW, Opel in drugih. Avtomobil je mogoče nasilno dokaj enostavno odpreti ter brez večjega napora in vidnih poškodb, za nasilni zagon motorja pa je potrebno specialno elektronsko orodje. Policijska statistika ugotavlja, da zelo redko izginejo vozila, v katera so vgrajene kakovostne dodatne alarmne naprave.

Z ustreznim ravnanjem in varovanjem vozila lahko možnost tatvine ali odvzema vozila oziroma vloma v vozilo močno zmanjšamo. Največ za zaščito vozila pa lahko stori prav njegov lastnik. Stran za preverjanje ukradenih vozil si lahko ogledate: http://www.policija.si/portal/preventiva/kriminal/UV-povezave.php.

Pozor pri nakupu avtomobila

Pri nakupu rabljenega vozila moramo biti pozorni na več stvari. Ob nakupu vedno zahtevajmo originalno dokumentacijo vozila (prometno dovoljenje, račune, kupoprodajne pogodbe, zavarovalno polico, zeleno karto, homologacijo, servisno knjižico, dokazila o plačanih dajatvah ...) in se ne zadovoljimo s fotokopijami ali obljubami, da nam bodo dokumente posredovali naknadno.

Za tatove so najbolj zanimiva vozila znamk Volkswagen, Renault, Audi, Mercedes, BMW in Opel.
Za tatove so najbolj zanimiva vozila znamk Volkswagen, Renault, Audi, Mercedes, BMW in Opel. FOTO: Reuters

Dokumentacijo vozila natančno pregledamo, pozorni pa moramo biti tudi na podatke o vozilu, vpisane v dokumentacijo, in jih primerjajmo z dejanskim stanjem vozila. Preverimo, ali se podatki o številki šasije ujemajo s podatki v prometnem dovoljenju in drugih dokumentih. Številke šasije vozila so lahko prenarejene, ponarejene ali zamenjane. Pozorni moramo biti na morebitne poškodbe ali vidne sledi predelave na številkah ali v njihovi neposredni bližini. Prav tako je sumljivo, če se na številkah ali v okolici številk lušči lak ali če so številke že zarjavele. Pri nakupu rabljenega vozila pa zajtevajmo tudi rezervne ključe, poudarjajo policisti.

Kaj lahko za varnost storimo sami?

- Ne parkiramo na neosvetljenih ulicah in parkirnih prostorih. Uporabljamo urejena parkirišča, garaže in garažne hiše.

- Ko zapuščamo vozilo, izvlečemo ključ iz kontaktne ključavnice, zavrtimo volan, da se zaskoči volanska
ključavnica, zapremo vsa okna in zaklenemo vrata vozila. Ne pozabimo na prtljažnik.

- Vozilo zaklenemo, tudi če ga parkiramo v zaklenjeni garaži.
V vozilu ne puščamo dokumentov vozila (prometnega dovoljenja, zelene karte, zavarovalne police, servisne knjižice).

- Alarmna naprava, ključavnica za volan ali menjalnik in druge varnostne naprave se splačajo le, če jih uporabljate dosledno.

- Storilec lahko ob morebitnem vlomu v naše stanovanje ali hišo najde tudi kontaktne ključe in nam odpelje še vozilo. Zato kontaktnih ključev tudi doma ne puščamo na vidnem mestu.

- Dogovorimo se s sosedom o medsebojni pomoči pri opazovanju oziroma varovanju vozila.

Zaščita in vrste varoval

Avtomobil lahko zavarujemo tudi z mehanskimi ali elektronskimi varnostnimi napravami.
Mehanske varnostne naprave so predvsem kjuke za zaklepanje volana in enega izmed pedal, volanski drog, ključavnica za menjalnik, ventil s ključavnico za blokiranje zavor in skrito stikalo za prekinjanje vžiga motorja ali prekinjanje delovanja črpalke za gorivo.

Elektronske varnostne naprave pa so alarmna naprava s sireno in zvočnim opozarjanjem ter blokado motorja, blokada motorja, blokada drugih elektronskih sklopov, ki preprečujejo zagon vozila, in sistemi za nadzor gibanja vozila.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mihec.zupopihec@email.si
18. 12. 2008 22.32
5 minut? a ni to malo dolgo? recimo avto z močnim magnetom, tenis žogico, pumpo za zrak, kavelčkom, univerzalnim pilotom ( za tv, dvd in te svari),itd odpres v hipu ne pa 5 minutah!!! preverjeno in resnično
xes
18. 12. 2008 10.23
bawbaw: se pridruzujem vporasanju yeyo.white... katera zavarovalnica?
xes
18. 12. 2008 10.21
kolaps: neumna je zakonodaja, ki ima en kup pasti... policaj ze prakticno prekoraci pooblastila ce lopova sploh preganja... adijo svet...
kolaps
18. 12. 2008 09.40
nekateri policaji so tako neumni da slišijo kako trava raste! veliko jih pstopek določenega primera tako spelje ,da na koncu vse pade v vodo.
yeyo.white
18. 12. 2008 00.01
policija je samo za sranje. to je grupa nesposobnih ljudi brez kakrsnekoli volje delati dobro in sluziti ljudem, in ce se jim ze zljubi nimajo niti osnovnega pojma kako se kaka stvar kvalitetno nardi. bawbaw: kera zavarovalnica to?
suzuki1000
17. 12. 2008 23.35
men so bmw m3 pred blokom sunl! tko da!
duncaneo
17. 12. 2008 14.03
+1
Pri tem je tak, avto ti ukradejo tak da sploh ne veš, ko prijaviš je že nevemkje, pred prijavo policaji itak ne morejo nič ugotoviti, pa za tako plačo verjetno tudi majo hudo voljo da se z nekom zaj... če pa že koga dobijo pa glede na naše sodstvo dobi tako kazen, da se samo lahko smeje, take bi trebalo tak nahoblati, da mu še na misel nebi prišlo še kdaj kaj takega. No pa se malo zamislimo...
bawbaw
17. 12. 2008 10.56
meni so ukradli avto itaq poicija ni nič našla, zavarovalnica mi je ponudila 1/3 manj kot je bil najcenejši enak avto (ki ni bil primerljiv z mojim, saj je moj imel manj prevoženih in več opreme). kakorkoli imel sem \"srečo\" in sem našel svoj avto (bil je totalka-razsut) ko sem poklical policijo se niso niti malo potrudili da bi preverili lastnino avta, čeprav je bilo cel kup dokazov kar na mestu, so mi rekli jah tip ima papirje in šli. toliko o tem kok jim je do tega da najdejo lopove. sam nisem naprej ukrepal saj je bil avto uničen, takratni alstnik pa je čakal denar od zavarovalnice \"da ga bo popravil\". lahko bi sporočil na zavarovalnico in bi mogoče oni kaj ukrepali, samo ker so me zajebal in mi dali veliko premal za moj avto se mi je j3b4l za njih. torej nauk zgodbe, če vam ukradejo avto ga čimprej prebolite saj tudi če ga najdete policija nič ne naredi zavarovalnice pa kur8e.
xes
17. 12. 2008 10.01
Med \"najdenimi\" vozili je tudi en kup razrezanih vozil, ki so jih ukradli za dele... povejo naj raje koliko storilcev so prijeli in koliko jih je bilo obsojenih, in ce je slucajno... cisto slucajno kateri izmed njih dobil kaj vec kot pogojno kazen.... ob taksnem stanju v nasi policiji in sodstvu lahko pricakujemo samo eno... zmeraj vec taksnih in podobnih dejanj....
queen22
17. 12. 2008 08.49
sandi101 ta komentar je bil neokusen. Sama vozim bmw-ja 530d l.05 pa sm trdo delala za njega in sparala ko nevem kaj..nismo usi lopovi ki vozimo dobra avta...tak da najprej premisli preden kaj napises!
zogby
17. 12. 2008 02.53
Nimam niti kolesa. :)
sandi101
17. 12. 2008 00.37
Me ni strah, imam avto, ki ni zanimiv za lopove ... Tistim, ki pa imajo fineso pa jim naj kradejo naprej! Vzemi tam kjer je ne tam kjer ni vredno!!
Robert-Sezana
17. 12. 2008 00.23
Imam starga Puntota ni panike................. ;)
memo1234
16. 12. 2008 18.50
kako lahko preveriš vozilo če je bilo ukradeno ali ne
cs21
16. 12. 2008 16.47
dajte povedat kako se ga najhitreje ukrade, ker v tej krizi ki prihaja nam bo mogoče prav prišlo :):):)
xyz.G
16. 12. 2008 16.29
5-10 min, lockpick zakon :D
b77
16. 12. 2008 16.09
pravi članek! VEDNO ZA VAS ZAVAROVALNICA TRIGLAV! Policija pa vam bo z veseljem naredila zapisnik, ker lopovov tko ne lovijo-dobijo.
jezni_jezek
16. 12. 2008 14.45
ta BMW na sliki je pa res zanimiv samo potem ne bi imela denarija za bencin,zimske gume itd
reno911
16. 12. 2008 14.42
Sploh ni več mogoče kupiti avta, ki ne bi bil uvožen. Ni čudno, da je takšno stanje.
Ssamuel
16. 12. 2008 14.36
Ja potem pa naj policija dela svoje delo tako kot treba, če že vse vejo..... :x pa bo tega manj in nam ne bo treba bit previden na vsakem vogalu. Hej gospodje miličniki (:D) ni vse v krofih in mikrofonih!!!