Črna kronika

Vonj po plinu straši

New York, 08. 01. 2007 16.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
1

Po središču New Yorka se širi vonj po plinu. Prebivalci so prestrašeni, več stavb so že izpraznili.

Po New Yorku se širi neprijeten vonj
Po New Yorku se širi neprijeten vonj FOTO: Reuters

Kot so sporočile newyorške oblasti, so prejele več klicev prestrašenih prebivalcev, da v mestu smrdi po plinu. Ugotovili so da se neprijetni vonj širi od spodnjega Manhattna navzgor vse do New Jerseyja. "Naše enote se odzivajo. Dogaja se v različnih delih mesta," je povedal predstavnik policije. V preiskavo so se vključili tudi gasilci.

Zaradi možnosti uhajanja plina so ustavili mestne vlake na nekaterih progah med New Jerseyjem in New Yorkom, ki na dan prepeljejo 225 tisoč ljudi. Poleg tega so izpraznili več poslovnih stavb in šol, poročajo mediji. Kljub temu župan New Yorka Michael Bloomberg verjame, da nevarnosti ni. "Lahko gre le za neprijeten vonj, v tem trenutku veliko več ne vemo. Edino, v kar smo prepričani, je, da ni nevarnosti," je dejal. Kljub temu so v New Jerseyju v bolnišnice sprejeli sedem oseb.

V glavnem mestu ameriške zvezne države Teksas, Austinu, so zaprli del središča mesta, potem ko so tam odkrili več deset mrtvih ptic. Tako so se odločili, ker bi bila smrt živali lahko povezana s puščanjem plina. Zdravstvene oblasti sicer menijo, da nevarnosti najverjetneje ni. Možnost ptičje gripe so izključili.

Vira neprijetnega vonja še niso odkrili. Čeprav je predstavnica za stike z javnostjo v uradu newjerseyjskega župana najprej sporočila, da jim je to uspelo, je pozneje newyorški župan to zavrnil. Dejal je, da so sicer odkrili, kje pušča plin, vendar pa so količine premajhne, da bi se vonj lahko širil na tako velikem območju.

Vonj bi bil lahko posledica uhajanja kemikalije merkaptan, ki jo dodajajo zemeljskemu plinu. Sam plin je sicer brez vonja, merkaptan pa se mu dodaja prav zaradi značilnega vonja, ki ljudi opozarja na uhajanje plina v gospodinjstvih. Vendar podjetje Consolidated Edison, ki merkaptan proizvaja, ni našlo nobene neobičajne spremembe v svojem sistemu.

Vzrok skrivnostnega vonja tako zaenkrat ostaja neznan, ameriško ministrstvo za domovinsko varnost pa je že zavrnilo možnosti, da za današnjim dogajanjem stojijo teroristi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pumpar@volja.net
08. 01. 2007 17.09
Škoda,ker pri Bušu doma samo smrdi...