Črna kronika

Vodušek: Gre za skonstruirani proces in inkvizicijski postopek

Ljubljana, 10. 08. 2012 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Novinar Vladimir Vodušek je napovedal, da bo dokazal svojo nedolžnost. Verjame tudi, da tožilstvo obtožnice ne bo vložilo. Odločitev vrhovnega sodišča pozdravlja in verjame, da v Sloveniji obstaja "vsaj košček pravne države".

Novinar Vladimir Vodušek in velenjski poslovnež Stanislav Gaberc nista več v priporu. Kot so sporočili z vrhovnega sodišča, okoliščine, ki se nanašajo na težo dejanja, ter okoliščine, v katerih je bilo dejanje storjeno, po njihovi oceni ne dajejo prepričljive podlage za sklepanje, da bi obdolženca lahko ponovila kaznivo dejanje.

Navedli so še, da ponovitve nevarnosti ne more utemeljevati niti slabo finančno stanje obdolžencev, ki ga ugotavlja sodišče prve stopnje. "Golo dejstvo, da sta obdolženca v slabem finančnem položaju, pa je vse presplošno, da bi zadoščalo za prepričljiv sklep o tem, da bosta z istovrstnimi dejanji, kljub razkritju, nadaljevala," so zapisali v obrazložitvi odločitve.

Vrhovno sodišče tudi meni, da je verjetnost, da bosta obdolženca ponovno poskušala izsiljevati oškodovanega, majhna, če ne nerealna. Oškodovanca sta dejanje prijavila policiji in zahtevanega denarja nista izročila, dokumentacija, s katero sta obdolženca izsiljevala, pa je bila izročena državnemu tožilstvu, so pojasnili na vrhovnem sodišču.

Vodušek na dan aretacije
Vodušek na dan aretacije FOTO: Damjan Žibert
Voduškov odvetnik Boštjan Penko je za 24ur.com povedal, da se bo kriminalistična preiskava kmalu končala, verjetno do septembra, in da bo potem tožilstvo odločilo, ali vloži obtožnico ali bo odstopilo od pregona.

Vodušek je sicer napovedal, da bo dokazal svojo nedolžnost. Verjame tudi, da tožilstvo obtožnice ne bo vložilo. Odločitev vrhovnega sodišča pozdravlja in verjame, da v Sloveniji obstaja "vsaj košček pravne države". Poudaril je, da so argumenti, ki jih je obramba vseskozi navajala glede ponovitvene nevarnosti, prevladali in da je bil zaprt protipravno.

Kot je pojasnil, je zgodba sestavljena iz dveh delov. Po Voduškovih besedah je njegov primer podoben procesu proti četverici v aferi JBTZ ter aferi Depala vas, "kjer so bili vključeni tajni sodelavci". Vodušek je poudaril, da so mu "vseskozi prisluškovali in sledili", meni tudi, da so mu nastavili prisluškovalne naprave. "Obdelali so me s posebnimi metodami in sredstvi," je dodal Vodušek, prepričan, da gre za "skonstruirani proces" in "inkvizicijski postopek".

Danes je napovedal, da se namerava po izpustitvi iz pripora seznaniti z vsemi okoliščinami in ozadji tega postopka. V svoji 24-letni novinarski karieri namreč ni nikoli nikogar izsiljeval, je izpostavil, saj to ni njegov način novinarskega dela.

Vse, kar se je namreč dogajalo, so bili poslovni pogovori, je dejal Vodušek. Poudaril je, da je postal žrtev lokalne mafije, "ki je grobo zlorabila policijo, tožilstvo in sodstvo", da bi obračunala z njim, čeprav mu razlogi za to niso jasni.

Na vprašanje, kdo konkretneje je lokalna mafija, je odgovoril, da tisti, ki so ga ovadili. "Ker poznam vsebino dokumentov, je jasno, da bi ti gospodje morali biti v priporu zaradi kaznivih dejanj, ki so jih izvedli," je prepričan Vodušek. Nadaljeval je, da so se tisti, ki so ga ovadili, z organi pregona dogovorili za amnestijo zase, njega pa ponudili policiji. Na zadnjem pričanju naj bi prijavitelji po Voduškovih besedah tudi povedali, da so imeli namen ovaditi Voduška, ki je prišel do dokumentov o domnevno spornem poslovanju družb Unior in Rhydcon.

Voduška in Gaberca so zaradi domnevnega izsiljevanja vodstev podjetij Unior iz Zreč in Rhydcon iz Šmarja pri Jelšah aretirali 12. julija. Oškodovancema naj bi grozila, da bosta o njiju razkrila podrobnosti v medijih, v zameno za molk pa zahtevala denar.

Vodušek je ostro zavrnil tudi navedbe, da ima dokumente Združenih arabskih emiratov in da bi zaradi tega lahko bil begosumen. "To je največja norost, kar sem jih slišal, in se lahko samo smejim nad škodoželjnostjo in natolcevanjem v medijih," je povedal. Kot pravi Vodušek, tujec po zakonodaji Združenih arabskih emiratov ne more pridobiti državljanstva, prav tako tudi potnega lista ne.

Pred tem so se namreč v javnosti pojavile neuradne informacije, da naj bi imel Vodušek potni list Združenih arabskih emiratov in da naj sploh ne bi imel stalnega bivališča v Sloveniji. Penko je dejal, da o tem ne ve nič, da tega ne verjame in da se o tem tudi ni pogovarjal s svojo stranko. Je pa še enkrat poudaril, da Vodušek ni bil v priporu, ker naj bi bil begosumen, temveč zaradi suma, da bi lahko domnevno kaznivo dejanje ponovil. Dodal je, da Vodušku ni bilo omejeno gibanje, razen tega, da se mora javljati na vabila sodišča in udeleževati postopka.

V zvezi s temi neuradnimi informacijami smo se obrnili tudi na zunanje ministrstvo z vprašanjem, ali med Slovenijo in Združenimi arabskimi emirati obstaja sporazum o izročitvi domnevnih zločincev. Odgovorili so, da iz njihovih evidenc izhaja, da Slovenija nima z Združenimi arabskimi emirati sklenjenega nobenega tovrstnega sporazuma. "Iz naše evidence izhaja tudi, da Slovenija ni nasledila nobenega takšnega sporazuma po Jugoslaviji, saj tudi slednja ni s to državo sklenila takšnega sporazuma," so še povedali za 24ur.com.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (150)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
11. 08. 2012 23.18
+7
Združeni Arabski Emirati nam en tanker nafte, mi njim Voduška. Pošteno.
ElCabrio
12. 08. 2012 14.24
+1
Jim dam jaz en tanker nafte, samo da ga vzamejo :)
muhabc
12. 08. 2012 15.02
+0
SI PA RES DOBER, A SE TI TUD vODUŠKA BOJIŠ, TAKO KOT jANŠA, DA BI DAL TANKER NAFTE ALI SI TAK BLEFER, DA SAM SEBI VERJAMEŠ?
Tonček Balonček
11. 08. 2012 21.22
+6
TA vodušek je takorekoč Janšev klon, še govori enake stavke! A ej Janković kriv, udbomafija, Isailovič, Pirjevec, mogoče Svetlana Makarovič, Spoemnka Hribar?
23345
12. 08. 2012 09.38
+2
TOČNO TAKO TONČEK BALONČEK. SEDAJ BO KRIV STANOVNIK, KUČAN, PA UDBO MAFIJA, VSI , SAMO ON NE. TO JE DELO MENTORJA JANŠE. KAJ STE VIDELI KAKŠNI SO BILI REZULTATI ANKET NA INFO TV. ZMERJA V KORIST MAJERJU IN TO ZMERAJ 97% ZA IN 3 % PROTI. ENKRAT SMO PROBALI GLASOVAT, NISMO PRIŠLI NOTER, SEVEDA NE, KER IMAJO SAMO FINTO ZA GLASOVANJE. TA INFO TV JE JANŠEVA ODDAJA.
muhabc
12. 08. 2012 14.54
+0
Tale naš Janez je pa res fant od fare. Vsi se ga tako bojijo da ko nekaj na oddaji resničnega pove, takoj je afera zaprejo novinarja, ki jim je po njihovo dovolil govoriti tisto, kar njim ne paše. To se pravi, pri nas je oblast policija in sodstvo. Vsaj v drugem delu je bilo malo olepšano, ko mu niso podaljšali pripora, kar pa še ne verjamem, da bo ta njihova dobrota dolgotrajna.
escape2
11. 08. 2012 20.40
+6
No , če Voduška ne bi aretirali, ker je IZSILJEVAL ZA DENAR Z RAZLOGOM DA NE BI ZAŠPECAL SPORNEGA POSLOVANJA , ne bi NIKDAR sporni računi prišli na plano, tako pa je kot pravi navadni špicelj svojo rit začel reševati tako, da potaplja druge. Ne zagovarjam nikogar, toda tega VODUŠKA bi morali kar skupaj zakleniti v celico skupaj z ostalimi ZA VEČ LET....
roten
11. 08. 2012 18.34
+4
100% bo postal narodni heroj v belih gatah
muhabc
12. 08. 2012 14.57
-1
socialc- kdo pa je to narodni heroj v belih gatah, sploh ne razumem koga misliš?
usi-glih
11. 08. 2012 16.24
+9
Kot da bi janšo poslušal . Ljubček dragi NASTAVILI so ti past zaradi IZSILJEVANJA , dobili so te Z ROKO V MARMELADI. PIKA AMEN. Če bi bili pravna država te SPLOH NE BI IZPUSTILI tako sta pa tomaž majer in sveta barbara nemudoma ukrepala in te izpustila.
BMWmunja
11. 08. 2012 14.18
+3
Edino, v kar lahko Vlado verjame je to, da zaradi nizkih strasti vlad dežel vsega sveta niti v eni državi ne more pričakovati absolutno pravne države. Vsak narod ima negativce in ti se praviloma zelo frekventno dokopljejo do jakih položajev in oblasti. Delali v življenju kaj koristnega taki niso nikoli razen iz kruha drek. Delovno ljudstvo mora fajn švicati, da imajo taki plače. In te so debele, tako debele, da bi večina takih želelo, da so tajne. Vladota ne mislim z ničim zagovarjati niti opravičevati, ker zadeve tako dobro ne poznam, s prve roke pa lahko povem, da so mi vzorci delovanja "pravne države", ko te kdo iz elite hoče pohoditi, znani. Važno je, da ga imajo. Če je pravi, ni važno. Za statistiko je dober. Še celo filme snemajo na to priljubljeno temo, ki spremlja človeka že od pamtiveka, zato si nam ni treba zatiskati oči pred tem, da sodišča in organi prisile delajo (tudi) slabo. Že vrabci na strehah čivkajo, da bi lahko bila to ena izmed "Božjih resnic"...
FolkloraS
11. 08. 2012 11.46
+5
ko gledam te pajace pred TV, ti odpre hočeš ali nočeš!!!
Brabus
11. 08. 2012 10.05
+8
A je bil na sodišču že kdo kriv?
HIPOKRATKA
11. 08. 2012 09.17
+8
Brez veze se je vtikat v nekaj, kar ne poznamo. Naj vse opravijo organi pregona. Predlagam pa, da se vsem državljanom, prav zares vsem, brez izjeme, opravi finančna kontrola, od kod jim kakršnokoli premoženje. Toliko si zaslužil, toliko podedoval, toliko lahko imaš. Kar je več, si ukradel. Pa da vidite, kako bo država kar naenkrat bogata!!!!!!
usi-glih
11. 08. 2012 16.26
+10
zato smo že vsaj 10x zahtevali finančno policijo ampak glaj ga zlodja vedno se nekdo najde in zminira zakon , pa niti ni pomembo iz katere stranke, enkrat SDS , drugič SLS in ostali.
Darko32
11. 08. 2012 07.18
+3
Tipičen kriminal v Sloveniji, ki dela po sistemu pomoči policije in sodstva. NAmesto, da bi preverili celotno zgodbo se gre v sistem kdor prvi pride ( prijavi) prvi melje. Alči drugače povedano- kdor prvi prijavi je poštenjak. ŽAl so določene skupine začele prijavljati prve z ciljem, da prikrijejo kazniva dejanja in zato podajo prvi prijavo. Ko pa začneš malo bolj podrobno gledati v te prijave in dogodke pa vidiš da gre za zelo kriminalno ozadje v bistvu prijavitelja. Če pa oškodovanec poda prijavo pa izpade kot lažnjivec, ker mu blokirajo pridobivanje dokazov in ga z pomočjo policije in sodstva na hitro zblamirajo. Vodušek je kot novinar naletel na podobno pozicijo. NEverjetno je to, da tuja firma, iz Šmarij pri Jelšah sodeluje z UNIORJEM. To je kar lokalna firma in ne tuja.
janez Kovač 1
11. 08. 2012 05.52
+6
Če je imel Gaberca zraven je pa res čis kot solza-ha-ha!
Scorpia1
10. 08. 2012 23.46
+8
Omg, prosim ce ga strpate nazaj + zeno in tako dokazete da je Slo res pravna drzava!
User300173
10. 08. 2012 21.42
+3
Obdelali z posebnimi sredstvi...? Ti jarca...na me basat, če bi ga Udba obdelala, bi bil tudi sodni proces že končan....No...še kakšne tajkune zraven...in ostali bi samo še kurji tatovi in politična obračunavanja. Sem pa res naiven....
User300173
10. 08. 2012 23.04
+2
Posebimi sredstvi...? Ja 12 voltov in amperaža iz tomosovega "Kolibrija"....je pa res posrečen...
ValterUdovernik
10. 08. 2012 20.51
+7
Vodusek pravi: "Obdelali so me s posebnimi metodami in sredstvi," je dodal Vodušek, prepričan, da gre za "skonstruirani proces" in "inkvizicijski postopek". Torej sta se nadenj spravili udbomafija in RKC. Zanimivo.
Tonček Balonček
10. 08. 2012 17.50
+0
MAfija ima pa sedež v Murglah! Tudi njegova žena ej bial v Sarajevu žrtev mafije, so avto porinili v tistega Bosanca, potem so jo pa še opili z alkohočlom, revico! Tadva pa res nimata sreče!
Scorpia1
10. 08. 2012 23.47
+5
Hahaha, neki tazga!:)) res sta boga ja, smilita se mi v dno duse
franz1988
10. 08. 2012 17.47
+2
Tale je pa res beda bedna......, da se mi ne da pisat.
Neprilagodljiv
10. 08. 2012 17.22
+15
Glaj ti totega voluharja Voduška...na koncu bo zahteval odškodnino države (beri davkoplačevalcev).
alienosmipotnik
10. 08. 2012 18.18
+5
itak. tako "posluje" ta mafija. od premierja navzdol.
osamosvojitelj
10. 08. 2012 16.26
+17
Verjame, da tozilstvo obtoznice ne bo vlozilo.......A ze deluje dvojec Vinko-Barbara?
alienosmipotnik
10. 08. 2012 16.28
+17
alienosmipotnik
10. 08. 2012 16.14
+31
haha, bolno. inkvizicijski proces? haha. tile naši lopovi so pa res zanimivi, vsi vedno cvilijo - udbomafija, inkvizicijski procesi!!! uboga nedolžna jagnjeta. sicer so izropali in ubobožali državo, ampak, nič hudega. glavno, da so na oblasti in da obvladujejo vse družbene podsisteme. bravo, mafija. žrite! in upam, da čim prej pocrkate. barabe nagravžne!!!!
Infadel_no1
11. 08. 2012 01.00
+3
Infadel_no1
11. 08. 2012 01.00
+4
alienosmipotnik
10. 08. 2012 16.08
+38
kakšna baraba, tale vodušek. prevzame kufer z denarjem in trdi, da ni kriv?!? neverjetno, no. verjamem pa, da majerčku ni všeč, da eden izmed njegovih mafijašev v medijih takole nabaše na mino. zato je odletel direktor policije. sramota, v kakšni državi živimo. beda. greznica. prav norca se že dela ta lopovska klika iz vseh nas.
usi-glih
10. 08. 2012 16.29
+8
osvoboditev
11. 08. 2012 08.29
-9