Črna kronika

Policisti ovadili 55-letnika, ki naj bi z goljufijo povzročil stečaj podjetja

Ljubljana/Kranj, 05. 10. 2011 10.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ovadeni naj bi prodal nepremičnine, kupnino kot posojilo nakazal sebi in z neodplačevanjem povzročil stečaj, pravi policija. Po neuradnih podatkih gre za Dušana Dolamiča, večinskega lastnika Zvezde.

Evro
Evro FOTO: Reuters

Gorenjski kriminalisti so na kranjsko tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper 55-letnega Ljubljančana zaradi suma storitve več kaznivih dejanj v kranjskem tekstilnem podjetju in povzročitve za preko pet milijonov evrov škode. Ta naj bi prodajal nepremičnine podjetja, denar od tega pa v obliki posojila nakazoval na račun svojega lastnega podjetja. Pri tem je kranjsko podjetje oškodoval za preko pet milijonov evrov, kar naj bi po besedah predstavnikov policije med drugim privedlo do stečaja.

Nepremičnine prodal, kupnino nakazal na račun drugega podjetja

"Konec leta 2009 so gorenjski kriminalisti od Okrožnega državnega tožilstva v Kranju prejeli zahtevo za zbiranje obvestil zaradi suma, da je bilo storjenih več kaznivih dejanj v tekstilnem podjetju s sedežem v Kranju. Kriminalisti so z zbiranjem obvestil ugotovili, da je odgovorna oseba podjetja, 55-letni Ljubljančan, v letih 2008 in 2009 osumljen storitve več kaznivih dejanj,“ je danes sporočil policijski predstavnik za odnose z javnostmi Leon Keder.

Vodilni naj bi glavnino materialne škode podjetju povzročil s tem, da je nepremičnine podjetja prodal enemu izmed leasing podjetij, kupnino pa, na podlagi posojilne pogodbe, prenakazal drugemu podjetju s sedežem v Ljubljani, katerega zakonit zastopnik je bil sam. "Obenem je od leasing podjetja, ki mu je prodal nepremičnine, kupil iste nepremičnine nazaj na podlagi leasing pogodbe. Ker kreditojemalec posojila ni vračal kranjskemu podjetju, prav tako se niso plačevali leasing obroki, je privedlo do tega, da je bil za podjetje iz Kranja zahtevan in uveden stečajni postopek,“ še navaja policija.

policijski trak
policijski trak FOTO: Miro Majcen

Na ovadbo so se odzvali nekdanji zaposleni kranjske Zvezde

Na policijsko sporočilo so se odzvali nekdanji zaposleni v kranjskem tekstilnem podjetju Zvezda, ki so pred dvema letoma zaradi nenavadnih poslov ovadili večinskega lastnika Dušana Dolamiča.

Zaposleni v Zvezdi so na nepravilnosti v zvezi s poslovanjem opozarjali že vse od spremembe lastniške strukture v družbi, ko je večinski lastnik postal Dolamič. Družba je naročila prejemala, prav tako so obstajale možnosti za sklenitev poslov, vendar pa podjetje ni moglo realizirati niti že potrjenih naročil, ker ni imelo razpoložljivih finančnih sredstev. "Denarna sredstva, ki so prihajala na račun, so odtekala za posojila in poroštva fizičnim in pravnim osebam, ki niso imela nikakršne povezave s poslovanjem Zvezde," so pred dvema letoma ob vložitvi ovadbe zoper Dolamiča zapisali v Svetu gorenjskih sindikatov. Delavci Zvezde so bili prepričani, da je Dolamič zlorabil svoj položaj oziroma je z družbo nevestno gospodaril.

Vložili ovadbe, odškodninske tožbe še ne

Denar
Denar FOTO: POP TV

Kot je danes povedala pravnica Sveta gorenjskih sindikatov Jasna Erman, bivši zaposleni v Zvezdi zaenkrat poleg ovadb niso vložili tudi odškodninskih tožb. "Videli bomo, kaj se bo iz kazenske ovadbe izcimilo in ali se bodo pokazale kakšne možnosti, da bi delavci vendarle dobili nekaj denarja, ki jim ga je podjetje ostalo dolžno," je poudarila in pri tem ni izključila možnosti za poznejšo odškodninsko tožbo. "Če se bo karkoli izkazalo, bomo sigurno razmišljali o nadaljnih postopkih," je za 24ur.com še dejala Ermanova.

Bivši zaposleni brez poplačila svojih terjatev

Zaposleni so namreč od jeseni 2009 zaman čakali na plače, maja 2010 pa se je zoper podjetje v likvidaciji vendarle začel stečajni postopek in okrog 50 zaposlenih, ki so bili na čakanju in so spomladi zaradi velikih finančnih težav celo razmišljali o zasedbi tovarne, se je vendarle lahko prijavilo na zavod za zaposlovanje. Zaposlitev je obdržalo le 15 delavcev, zaposlenih v hčerinski družbi SPT.

Velikega poplačila svojih terjatev si bivši zaposleni sicer tudi v stečajnem postopku ne morejo nadejati. Stečajna masa bo namreč sestavljena le iz kupnine za SPT in prodaje strojev, kar ne bo zadostovalo niti za poplačilo treh milijonov evrov prednostnih terjatev.

 

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Puppupapa
07. 10. 2011 10.24
kaj admin.? lepo te prosim da pustiš tole objavo ker je koristna za marsikoga in upam da bo komu dala mislit.... a po tvojem sla po denarju ni zasvojenost? zakaj mamo pol zasvojenost od iger na srečo pa interneta recimo? tega človeka je potrebno zdravit ker je bolan. čudna je ta naša družba... horsa ne odobravamo in zdravmo odvisnost od njega, grabežljivosti in pohlepa pa ne... NASPROTNO... to še celo podpira ta sistem!
BMWmunja
06. 10. 2011 23.01
Najprej preverite, koliko je maznil! Če je vsaj 5 miljonov, potem ga pustite na miru, tako kot vse ostale tega kalibra. Če pa ni naredil "norme", te pa po njem, obratno sorazmerno z nakradenim....
snowfly007
06. 10. 2011 21.32
Sam na koncu še zmeraj potegne kratko ljudstvo. AMPAK ZAKAJ? Ker so delali POL LETA, vsaj tako govori v prispevku, ZASTONJ, kje vam pamet ldje. Jest nebi delal več kot dva mesca če nebi dobil plače. Zdej pa bodo padali komentarji ja kaj pa nej, bodo zgubil službe, če bodo kej rekl, aja je bolje delat pol leta zastonj kot pa bit brez službe.Z veseljem zaposlim take ljudi. In zakaj je tako kot je, ker so ljudje pripravljeni delat zastonj in držat jezik za zobmi. Vem da je prihodnost videt težka ampak če si v lastno skledo pluvaš pa res ni bolš. Kar se pa tiče sodb, ki naj bi bile to pa vsi vemo kaj bo.
srebrnibreg
06. 10. 2011 19.15
Dve tretjini stečajev je narejenih po goljufiji. Najprej odprejo novo firmo potem pa staro z dolgovi pošljejo v stečaj upniki se pa morajo za svoj denar obrisati pod nosom. Denar za poplačilol e teh pa je na privatnem računu.
Spetsnaz
06. 10. 2011 13.00
+1
Ta osebek, ki so ga pretepli v BTC-ju ima tudi hotel v Avstriji in nekaj stanovanj v Ljubljani...Nic se nebo zgodilo, saj se ni se nikomur od teh goljufov.
beowulfsam
06. 10. 2011 12.51
@Nanka1 Leasing hiša obdrži nepremičnino, saj je njena. Dobili niso "le" najemnine. Če se prav spomnim se najemnina šteje med navadne terjatve oz ni zavarovana z ničemer, kar pomeni, da je nikoli ne bodo dobili. Kar se pa tiče takih in vseh podobnih "managerjev" bi pa z veseljem videl, da imamo glede tega podobno kot kakšne arabske države...roka preč ali pa blagodejno kamenjanje s strani delavcev (in v končni fazi tudi države, preko davkov in socialnih transferjev), ki so jih ogoljufali.
KARENTIP
06. 10. 2011 09.57
Morda pa so dokazi pridobljeni na neleglni način! Kje sem že to videl?
nanka1
06. 10. 2011 03.55
A prav razumem? Očitno tudi lizing hiša ni dobila nič, plačala pa je kupnino za nepremičnino, ki je zdaj nima.
grdavs
05. 10. 2011 18.25
revolucijazdaj 05.10.2011, 11:21 "Nic mu ne bo. ... Kdaj bo z pocilo ljudstvo, kdaj??!!" Takrat, ko se boste dvignili izza računalniške tipkovnice!
moneytalk
05. 10. 2011 18.15
Kaj sploh bereste to, a ne vidite da je padel helikopter dol v NY.
galiot
05. 10. 2011 16.50
Zanimivo in žalostno obenem,da na tako majhnem kosu zemlje kakor je Slovenija toliko kraj ,pravzaprav kriminala v vseh oblikah.Državne institucije pa nič,počakajo da stvari nekako zastarajo,nikakor nočejo videti vidnih dokazov in tako je v vseh primerih...
przelmuding
05. 10. 2011 16.37
Ena ovadba več, se pravi ena ovadba več na papirju in karavana gre naprej, lopov se pa smeje. To je Slovenija oziroma naše sodstvo in politika.
usi-glih
05. 10. 2011 16.23
Ni edini , jih poznam kar nekaj . žal pa večini uspe nakradeno prekanalizirati do sinov in hčera.
KofiAnnan
05. 10. 2011 14.02
nabit ga je treba tko k druge lopove...treba bo začet ukrepat proti takim
mariabologna
05. 10. 2011 13.15
Kaj čakajo z odškodninsko tožbo? Zastaranje? Nimaš kaj čakati na iztek kazenskega postopka, ampak moraš tožbo takoj vložiti, bo že sodišče samo čakalo na iztek kazenske zadeve, za tole sindikalno pravnico lahko rečem samo eno - lenoba na kvadrat. Kaj ima za razmišljati, mi ni jasno. Prvo delavca ogoljufa manager, potem še sindikat.
binmister
05. 10. 2011 13.13
To je v Sloveniji že stalnica da se krade in poneverja saj vedo da ne bodo kaznjeni .Se bodo pač izgovarjali na svetovno krizo .
binmister
05. 10. 2011 13.11
In kaj če so ga ovadili .Premoženje je prepisano na otroke on pa nič nima in mu nič nimajo vzeti .Tale prevarant ni prvi in zadnji v Sloveniji .To da goljufajo ter kradejo delavcem ni več nič novega v Sloveniji .Vsi organi vse vedo ampak noben nič ne ukrene ker so vsi podkupljeni .Kaj je na primer z bivšim Delovnim Inšpektorjem Brezovarjem ?Ali je za rešetkami ?
igor19765
05. 10. 2011 12.28
Če pa tak očitno kradeš, pa bi moral dobiti vsaj 5 let zapora in poplačilo nakradenega zneska. Delavcem tega podjetja pa svetujem, da ga še linčajo v opozorilo drugim podobnim "izvirnim" lopovom.
Chaparral M
05. 10. 2011 12.18
......pri ovadbi se bo tudi končalo....žal
Gr@bnv@ler
05. 10. 2011 12.14
klasika....BUM MEDIJI potem zatišje in pozaba.......roke si umiješ izkoristite BUM ker sodišče ne more delovati tako hitro in primer bo zastaral.....kaj mislite da smo butasti???????? dajte raje nam pravice v roko kot so si jo oni vzeli pa bo marsikater direktor prešaltal na avto za 4000 eur.....tole je super sistem! nismo nič boljši od grčije