Črna kronika

Vložili obtožnico zoper Horvatinčića

Šibenik, 13. 01. 2012 21.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaško tožilstvo je vložilo obtožnico proti hrvaškemu podjetniku Horvatinčiću, ki je s svojim čolnom blizu Primoštena povzročil nesrečo, v kateri je umrl italijanski zakonski par. Grozi mu do deset let zapora.

63-letnega hrvaškega podjetnika Tomislava Horvatinčića obtožnica bremeni, da je avgusta lani, ko je povzročil nesrečo, ki je terjala dve smrtni žrtvi, s svojim gliserjem plul v nasprotju s predpisi Pomorskega zakonika in Pravilnika o izogibanju nesrečam na morju ter da ni ukrepal v skladu s pravili navigacije. Zaradi tega mu grozi od tri do deset let zaporne kazni, prav tako mu je prepovedano upravljanje vseh motornih vozil.

Ugotovljeno je namreč, da je Horvatinčić z vključenim avtomatskim motorjem vozil s preveliko hitrostjo in ni upošteval stanja in možnega tveganja oziroma drugih plovil v bližini. Horvatinčić sicer trdi, da so na plovilu odpovedali sistemi za upravljanje.

trčila gliser in jadrnica
trčila gliser in jadrnica FOTO: dnevnik.hr

V obtožnici pa je nekako izpuščeno dejstvo, da Horvatinčić po povzročitvi nesreče ni pomagal udeležencem. Namesto tega je zapustil kraj nesreče in šel reševat svojo jahto Santa Marino, ki jo je zasidral več sto metrov stran na južni strani otoka Maslinovik. Ob tem ni poklical ne policije, ne prve pomoči, ne luške kapitanije, ne službe za reševanje na morju, medtem ko naj bi klical prijatelje in znance za nasvet, kako omiliti situacijo. Zanimalo naj bi ga tudi, kako naj reši plovilo z manjšo poškodbo na premcu, skozi katero je vdirala voda. Če bi bil obtožen še nepomoči ponesrečencem, bi mu lahko grozilo do 13 let zapora.

Spomnimo. 16. avgusta lani je 12-metrski Horvatinčićev gliser v bližini Primoštena trčil z italijansko jadrnico. V nesreči sta umrla italijanska zakonca, njuni trupli pa so našli v morju po več kot dveurnem iskanju.

Horvatinčić pa je že februarja leta 1980 povzročil prometno nesrečo s smrtnim izidom. Takrat je z avtomobilom zbil 75-letno žensko in njeno hčer, ki sta prečkali cesto. Ustavil se je po 15 metrih zaviranja, stopil iz avtomobila, pogledal žrtvi in pobegnil s kraja nesreče. 75-letnica nesreče ni preživela, njena hči pa je bila v kritičnem stanju. Horvatinčić je dobil dve leti pogojno, ker je psihiater potrdil, da je pobegnil, ker se boji krvi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kimberley-Echo
14. 01. 2012 10.07
+15
Človek brez vesti in odgovornosti ter s tem brez časti. Italijani gotovo ne bodo spregledali dejstva, da ni niti poskušal pomagati ponesrečencem. Časti mu zapor ne bo povrnil, morda pa najde občutek vesti. Nebodigatreba, ki misli, da je bog, ker je bogat. Vse ima svoje meje.
zandalee_
14. 01. 2012 10.21
+11
na žalost je vedno več takih bogov......na žalost!
vagicaa 1
16. 01. 2012 07.41
+1
Ali taki in njim podobni sploh vedo kaj je vest?Če bi to vedeli, se tako ne bi obnašali.Žalostno je to.
major1
13. 01. 2012 22.44
+24
Vsi upamo, da dobi ustrezno plačilo za svoje prestopke.
Strelja?ko
14. 01. 2012 09.31
-16
vagicaa 1
16. 01. 2012 07.42
+3
Močno upaj, da se tebi ali tvojim kaj takega ali podobnega ne zgodi.Rada bi potem videla tvoje komentarje.