Črna kronika

FOTO: Srečka ugrabili, potem ko je premagal domotožje

Muta, 20. 06. 2011 10.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Neznanci so vlomili v zatočišče za divje živali na Muti in ukradli medvedka Srečka, ki so ga inšpektorji odpeljali iz Podvrha. Policisti še zbirajo obvestila. V zatočišču pa so poudarili, da bo ta izkušnja zelo slaba za medvedka.

Doktor veterine Zlatko Golob vodi zavetišče za divje živali nad Muto.
Doktor veterine Zlatko Golob vodi zavetišče za divje živali nad Muto. FOTO: Mia Media

Poklicali smo v Zatočišče za prostoživeče živalske vrste na Muti, kjer so zaradi dogodka pretreseni. Potrdili so, da je medvedji mladič izginil. "Čez noč je bil ukraden iz azila za divje živali; prerezana ograja, prerezana ključavnica in so ga odnesli," je za 24ur.com povedal dr. Zlatko Golob, ki je na Muti prevzel skrb za Srečka.

"Zadeva se preiskuje, za samega medvedka pa bo to zelo slabo. Že tako je bil travmatiziran od pretiranega vsiljevanja človeških lastnosti veliki zveri, kar sploh ni primerno zanjo," je še pojasnil.

Medvedek se je v azilu po besedah Goloba dobro počutil. "Od začetka je imel domotožje, saj je bolestno navezan na človeka. Sedaj pa se je dobro ujel. Igral se je, se kopal, jedel sveže češnje z vej," je pojasnil.

Kot je dejal, so z živaljo delali po mednarodno priznanem sistemu "hands off", torej brez rok, ter mu tako omogočili, da se lahko počasi osamosvaja in privaja na novo življenje v azilu s sovrstniki.

Na veterinarski upravi so opozorili, da so taki dogodki za žival izredno stresni.
Na veterinarski upravi so opozorili, da so taki dogodki za žival izredno stresni. FOTO: Mia Media
Obrnili smo se tudi na Policijsko upravo Celje, na kateri so potrdili, da gre za sum vloma in kraje. O tem, da je medvedek izginil, so bili obveščeni okoli sedme ure. Neznanci naj bi vdrli v kletko in odpeljali medvedka. Kot so še sporočili, je storilec s tem oškodoval ministrstvo za okolje in prostor za okoli 1.000 evrov. Kriminalisti in policisti o omenjenem kaznivem dejanju, za katero je zagrožena kazen do pet let zapora, intenzivno zbirajo obvestila.

Medvedek je do junija živel pri družini Logar iz Podvrha. Po trditvah Logarjevih se je zver aprila sama zatekla k njim. Po nekaterih drugih informacijah naj bi ga Logarjevi pripeljali s Kočevskega, da bi tako dvignili zanimanje za svojo brunarico, ob kateri bi uredili dom za medveda.

Okoljska inšpekcija je že 12. maja izdala odločbo o odvzemu medvedjega mladiča. Ker Logarjevi niso sodelovali, so inšpektorji začeli izvršbo ob pomoči policijskega spremstva, saj je ob prvem obisku zaradi medveda Logar fizično napadel inšpektorja. Medvedka so po tem, ko so ga našli, odpeljali v zavetišče na Muto.

Azil nad Muto, od koder so neznanci ukradli Srečka.
Azil nad Muto, od koder so neznanci ukradli Srečka. FOTO: Mia Media
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (254)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vengus
22. 06. 2011 13.27
če so vlomili in ga ukradli kako mora potem iti za sum in krajo.Policijska pamet.
Guru24
22. 06. 2011 00.27
Če bi Logarjevi obvestili pristojni inšpektorat bi medvedka usmrtili takoj brez oklevanja in nihče sploh nebi vedel zato saj nebi mogli z gotovostjo trditi koliko časa je bil medvedek res pri njih. Pa to vam že vseskozi govorim. In sedaj je to potrdil tudi Slovenski strokovnjak. Ko so Logarjevi inšpektorat končno poklicali so medvedka hoteli usmrtiti a tokrat so bili krivi Logarjevi ker niso dovolj hitro javili da je medvedek pri njih. In takrat je Logarju počil film z čemer je napovedal vojno državi, ki pa jo nikoli ni mogel zmagati. Ko so medvedka odpeljali v zavetišče ve bil plan pokažimo kako je sedaj z njim vse v redu, kako uživa potem nastopi medijski molk in, ko se vsa stvar malo pozabi, čez kake tri mesece enostavno rečemo, da je medvedek poginil, po možnosti zaradi neprimernega ravnanja Logarjevih. A glej ga zlomka medijskega molka ni bilo nasprotno rodi se FaceBook stran v podporo Srečku, ki kmalu v samo dveh tednih obsega 2000 jeznih podpornikov iz celega sveta. Odpre se peticija za osvoboditev Srečka, ki ima dane že krepko čez 1000 podpisov. Obveščene so vse mednarodne organizacije za zaščito živali. Država se sprašuje kaj storiti zdaj ta medved jim kar naenkrat predstavlja res velik problem, ki ga v tem trenutku prav gotovo ne potrebujejo. Logarjevi jim iz dneva v dan bolj prašijo rit .... In takrat, takrat se zgodi nekaj neverjetnega. Usliši se jih sam stvarnik in medved sredi noči čudežno izgine iz električne kletke čuvane s strani najmanj petih psov ki so po mnenju lastnika azila g Goloba po navadi zelo dobri čuvaji, a temu tokrat zaradi neznanih razlogov ni bilo tako. In glej ga zlomka to še ni vse ... nihče se ne vpraša zakaj medved ni bil bolj varovan, saj so vsi vedeli, da je rizičen, in, da ga ukradejo. Še več ... vsi s prstom kažejo na družino Logar medtem, ko odgovornosti za to da medvedu, ki so ga vzeli pod svoje okrilje in mu niso zagotovili zadostne varnosti nebo prevzel nihče. Še več zdaj nastopi čas za maševanje. Za vse tole bo nekdo mastno plačal .. sprašujem se le kdo bi to lahko bil?? In za konec še nauk te zgodbe: Bodite pohlevne ovce in bog ne daj, da bi razmišljali z svojo glavo saj vas v nasprotnem primeru čaka medijski linč in palica naše države.
nesrecko
21. 06. 2011 18.22
SVOBODA medkotu
lukaspukase
21. 06. 2011 13.50
allcolours21.06.2011, 00:004 Želim samo, da bo medvedek srečen in da se bo tistim ki nas vodijo omehčalo srce in bodo občutili sočutje..le to bo resnična pravica za vse. Lep komentar in ni kaj dodati.
lukaspukase
21. 06. 2011 13.47
Jaz nikomur nič več prav ne verjamem. Samo upam,da bo z Srečkotom res vse dobro.
lukaspukase
21. 06. 2011 13.43
Iskreno napisano to prerekanje kakšni so Logarjevi,kakšen je Golob ,mi že gredo malo na živce. Upam,da bo za Srečkota vse srečno in to je najpomembnejše.
Devilz Pff
21. 06. 2011 10.17
Če je medved srečko v divjini ne bo dočakal 2 leti starosti.
hoalo
21. 06. 2011 08.58
Sam ga je prodal.
......nja
21. 06. 2011 08.20
In kdo v resnici verjame,da je medek Nesrečko sam prihlačal na dvorišče Logarjevih??? Ker tedaj js verjamem v Snegulčico in sedem palčkov!! Mislim,da bi morali biti biti Logarjevi najstrožje kaznovani!
Jimi1
21. 06. 2011 07.16
Sploh pa je bila ob prvem obisku že izdana odločba inšpektorja za evtanazijo !
littleSister
21. 06. 2011 06.32
otroške knjigice, igrače ... cečinoma živalice ... kako dela kravica, muuu muuu, mucika mjaav mjaav ... hov hov kuža........ ja takole gre pri igranju z mojim 7 mesecev starem sinku. Ko to delam se vsakič zavem, da je resnica popolnoma drugačna. Živalice niso naši prijatelji. Ljudje jih izkoriščamo na najbol kruti možni način. Kako mu bom razložil, da je tisti kos mesa prav tista kravica, ki jo je imel tako rad. Kako naj mu razložim, da so živalski vrtovi živalski zapori, da lahko familije preživljajo sončne nedelje, da je medo biu ugrabljen in da sedal pleše na vroči plati v cirkusu ...
PaNoRa
21. 06. 2011 06.27
kwa.dugaja20.06.2011, 12:137 nevem pa kakšna država je tale naša slovenija, da si lahko nekateri kar lastijo medveda?? ta namreč ne spada ne k logarjevim, ne v zavetišče ampak v gozd. Se strinjam s teboj. Ampak tega medveda verjetno ne morejo več spustiti v divjino, ker je navajen človeške bližine in bi jo verjetno tudi vedno iskal. Čez nekaj mesecev, ko bi bil pa večji, pa to ne bi bilo prijetno,....
Lekšan Marjan
21. 06. 2011 05.25
SREČKO-nesrečni,mogoče pa sedaj srečni! Srečno!
Quatflow
21. 06. 2011 00.00
Želim samo, da bo medvedek srečen in da se bo tistim ki nas vodijo omehčalo srce in bodo občutili sočutje..le to bo resnična pravica za vse.
Quatflow
20. 06. 2011 23.57
Noben ne more prodreti v občutek Logarja. In težko je govoriti medvedku v našem jeziku.. bilo bi mnogim bolj jasno.. zaradi denarja pa se pišejo večina samo žalostne zgodbe..vrlin je malo,..
Guru24
20. 06. 2011 23.54
Se pa strinja, da je zelo teško vrjeti za ima nekdo lahko tako brezbogojno rad živali če jih sam nimaš in tega občutka ne poznaš ... veliko lažje je razumeti, da se gre nekumu za denar saj je to v dandanašnjih časih še kako pogosta človeška varlina.
Quatflow
20. 06. 2011 23.52
Danes ljudje premalo mislijo s svojo glavo, verjamejo "pristojnim organom" in preveč na golo obsojajo..žalostno..
Quatflow
20. 06. 2011 23.51
Zato so si pa izmislili plišaste igrače, da nas že bolj oddaljijo od pravega bistva..in od življenja stran od narave..
Guru24
20. 06. 2011 23.49
Živali so tako čiste v svojem bistvu, vendar se nas bojijo ker smo sami tako hoteli, jih lovili, jedli in iztrebljali..kdo se pa nebi branil, če bi se počutil ogroženega! Poglejte samo kak dejanski primer, ko so divji volkovi in živali vzgojile dojenčka, če se je žalostno izgubil v gozdu..to je dejstvo. otrok je čisto bitje in se niso počutile ogrožene, obratno, poskrbele so zanj kot so le znale, ga hranile,...res smo kruti do vseh živali, one pa si želijo le sožitje z nami.. allcolours zelo lepo povedano ... Saj zato pa je tako kot je ... otroci še vejo več ne kašne barve je krava. Ščuvanje človeka proti živali ... za zgodba ni zame čisto nič drugega. Folk je pa po večini tok omejen da se mu čisto nič ne da na lastno pest raziskat. Žalostna situacija ... res žalostna.
Quatflow
20. 06. 2011 23.43
Živali so tako čiste v svojem bistvu, vendar se nas bojijo ker smo sami tako hoteli, jih lovili, jedli in iztrebljali..kdo se pa nebi branil, če bi se počutil ogroženega! Poglejte samo kak dejanski primer, ko so divji volkovi in živali vzgojile dojenčka, če se je žalostno izgubil v gozdu..to je dejstvo. otrok je čisto bitje in se niso počutile ogrožene, obratno, poskrbele so zanj kot so le znale, ga hranile,...res smo kruti do vseh živali, one pa si želijo le sožitje z nami..