Črna kronika

VIDEO: Drezini so očitno popustile zavore

Zagreb, 24. 07. 2009 13.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V iztirjenju vlaka pri Splitu naj bi umrl tudi potnik z Bleda. <i>"Izgubil sem najboljšega prijatelja. Potoval je s svojo hčerko iz Zagreba oziroma z Bleda, kjer živi. Ni imel namena potovati s tem vlakom. Spremenil je načrt."</i> Splitska policija trdi, da ne gre za Slovenca, je pa ranjena Slovenka.

Železniška proga je zaprta za ves promet, potnike bodo prevažali z avtobusi.

Na poti iz Zagreba v Split je z veliko hitrostjo iztiril nagibni vlak. Umrlo je šest ljudi. Številni so ranjeni, med njimi tudi slovenska državljanka, so za 24ur.com potrdili na splitski policiji.

Ranjena je Slovenka

Med ranjenimi so:
18 hrvaških
6 francoskih
2 avstralska
3 švedski
belgijski
britanski
pakistanski
slovenski državljan

Tiskovna predstavnica splitskih policistov Marina Kraljević - Gudelj je za 24ur.com povedala: "Zaenkrat še nismo ugotovili identit vseh 55 oseb, ki so bile ranjene. Imamo potrjeno identiteto 34 ljudi, med njimi je tudi ena državljanka Slovenije. Gre za 37-letno žensko, ki ji nudijo zdravniško pomoč.

"V nesreči je umrlo šest oseb, trije moški in tri ženske." Kot je za 24ur.com še dodala Kraljevič - Gudeljova, ni potrjeno, da so med umrlimi slovenski državljani. Izmed treh moških naj bi bila dva iz Zagreba, eden pa iz Španije in naj bi imel tudi srbski potni list.

Med mrtvimi ni Slovencev

Na slovenskem ministrstvu pravijo, da po "do sedaj znanih podatkih med prizadetimi v nesreči ni slovenskih državljanov." Umrl pa naj bi potnik z Bleda. Njegov prijatelj je povedal: "Izgubil sem najboljšega prijatelja. Potoval je s svojo hčerko iz Zagreba oziroma z Bleda, kjer živi. Ni imel namena potovati s tem vlakom. Spremenil je načrt."

Hrvaške železnice so prodale 110 vozovnic

Po do sedaj znanih podatkih med prizadetimi v nesreči ni slovenskih državljanov. Identifikacija ponesrečenih še poteka. Veleposlaništvo RS v Zagrebu spremlja dogajanje in je v stiku s pristojnimi organi Republike Hrvaške. MZZ Republike Slovenije

Hrvaške železnice so sporočile, da so za omenjeno vožnjo prodali 110 vozovnic. Hrvaški mediji poročajo, da je na terenu slišati, da je bilo na vlaku le 91 ljudi.

Vlak, ki je iztiril, se je ustavil le 15 metrov stran od prepada, ki je globok približno 500 metrov.

Po nesreči pa se je zgodila še ena. Na klancu, tik pred krajem nesreče, naj bi delovnemu stroju - drezini, ki je hitel na kraj nesrečnega dogodka, odpovedale zavore, tako da je na kraj "priletel" z veliko hitrostjo. V vlaku in okolici so takrat bili reševalci in novinarji.

Težko dostopen teren

Lokomotiva, ki je hitela na pomoč nagibnemu vlaku.
Lokomotiva, ki je hitela na pomoč nagibnemu vlaku. FOTO: Nova TV
Po nesreči se je zgodila še ena. Delovni lokomotivi, ki je hitela na pomoč, so očitno popustile zavore in je na istem mestu iztirila.

Nagibni vlak je iztiril pred postajo Sadine v Rudinah pri Kaštelih nekaj po 12. uri. Vlak naj bi iztiril po prihodu iz predora, kjer lahko doseže hitrost okoli 90 kilometrov na uro. Iz razbitin naj bi potegnili strojevodjo, ki je huje poškodovan. Nenad Mrgan iz sindikata strojevodij je povedal, da je vzrok za nesrečo lahko tudi infrastruktura, saj je mogoče, da se je tirnica skrivila zaradi vročine. Ob 12. uri so v Splitu namreč izmerili 34 stopinj Celzija.

Na kraju nesreče so bili pripradniki gorske reševalne službe. Zaradi izredno  težko dostopnega terena pa sta pri reševanju in prevozu ponesrečenih v splitsko bolnišnico sodelovala tudi dva helikopterja.

Nesreča vlaka v Splitu
Nesreča vlaka v Splitu FOTO: Ines Brajević / Vecernji.hr

V splitski bolnišnici medtem vladajo izredne razmere. Ko so prejeli obvestilo o nesreči, so izpraznili vse operacijske sobe in se pripravili na sprejetje poškodovanih. Vse svoje zdravnike in medicinske sestre, ki so na letnem dopustu, naj bi tudi prosili, naj hitro pridejo v bolnišnico in pomagajo poškodovanim v nesreči. Zaradi nesreče se je že sestal vrh Hrvaških železnic, zakaj je vlak iztiril, pa policija še preiskuje. 

Hrvaška predsednica vlade Jadranka Kosor je v splitski bolnišnici obiskala ponesrečence in dejala, da bo zahtevala takojšnjo preiskavo, ki bo pokazala dejanske vzroke nesreče.

'Imeli smo noro srečo'

Nesreča vlaka v Splitu-4
Nesreča vlaka v Splitu-4 FOTO: Reuters

V hipu se je vlak začel tresti. Takrat mi je bilo jasno, da so prvi vagoni že iztirili. Poletel sem po zraku. Prijatelju se je v ramo zarilo razbito steklo. Jaz in drugi prijatelj pa smo v redu. Vsi trije smo imeli noro srečo,” je za hrvaško spletno stran 24sata.hr povedal 19-letni Šved. Hrvaški mediji poročajo, da so v splitsko bolnišnico sprejeli tudi dva Francoza. Koliko tujcev je bilo na vlaku, še ni znano.

Vse se je zgodilo tako hitro. Vlak je v trenutku pridobil na hitrosti, nato pa smo leteli. Začutila sem udarec,” je za Index.hr povedala potnica, ki je v hudem šoku. “Vlak se je na klancu začel tresti in zanašalo ga je. Sprevodnik je zakričal: Odpovedale so zavore! Takrat smo vsi poskušali aktivirati zavore v primeru nevarnosti, toda ni nam uspelo. Bilo je že prepozno. Padel sem in udaril z glavo. Bilo je grozljivo, kri je bila povsod. Ko smo prišli k sebi, smo hiteli pomagati,” je dejal 30-letnik iz Koprivnice.

Opozorilo preslišali

Ugledni nemški sodni izvedenec za velike železniške nesreče Vatroslav Grubišić je pred petimi leti opozoril na dejstvo, da hitri vlaki hrvaških železnic niso testirani na hrvaških progah, ter da obstaja sum, da so narejeni po napačnih kriterijih, piše Index.hr.

Kraj nesreče
Kraj nesreče FOTO: Google Maps

Leta 1974 umrlo 152 potnikov

Največja tragedija, ki se je na Hrvaškem spomnijo, se je zgodila 30. avgusta 1974 na zagrebški glavni postaji. Vlak, ki je vozil na relaciji Atene–Zagreb–Dortmund, je na postajo 'priletel' s preveliko hitrostjo, zato je iztiril, vagoni pa so se zaleteli. Kot je povedal predsednik sindikata hrvaških železnic Branko Kreš, je takrat umrlo 152 ljudi, 90 je bilo ranjenih. Nekateri od mrtvih so bili neprepoznani, zato so njihova trupla pokopali v skupno grobnico.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3