Črna kronika

Višje sodišče potrdilo 23 let zapora za Aleša Helbla, ki je avgusta lani umoril Darka Novaka

Maribor, 06. 02. 2017 10.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mariborsko višje sodišče je potrdilo sodbo okrožnega sodišča, ki je Alešu Helblu novembra lani prisodilo 23 let zapora za umor Darka Novaka, je dejal vodja mariborskega okrožnega tožilstva Drago Šketa. Helbl je sicer umor priznal že na predobravnavnem naroku, vendar se je obramba pritožila na višino izrečene kazni.

V stanovanju na Prvomajski ulici v Mariboru se je med Alešem Helblom in Darkom Novakom vnel prepir, ki se je za Novaka končal tragično.
V stanovanju na Prvomajski ulici v Mariboru se je med Alešem Helblom in Darkom Novakom vnel prepir, ki se je za Novaka končal tragično. FOTO: POP TV

Sodba za Aleša Helbla, ki so ga na mariborskem okrožnem sodišču zaradi umora Darka Novaka obsodili na 23 let zapora, je pravnomočna. Mariborsko višje sodišče je namreč potrdilo sodbo okrožnega sodišča, je dejal vodja mariborskega okrožnega tožilstva Drago Šketa. Helbl je umor priznal že na predobravnavnem naroku, obramba pa se je pritožila zaradi višine izrečene kazni. 

Višji sodniki so presodili, da je kazen za 31-letnega Mariborčana, ki je svojega 51-letnega znanca z nožem umoril v njegovem stanovanju na Teznem, primerna.

Tragedija se je zgodila 19. avgusta lani po skupnem popivanju v stanovanju na Prvomajski ulici v Mariboru. Novaka so našli sosedje, kriminalisti pa so med preiskavo ugotovili, da so se z njim v stanovanju družili in popivali še trije moški. Dva od njih sta odšla, med Helblom in Novakom pa se je vnel prepir, posledica katerega je bil krvavi dogodek. Čeprav je Helbl s kraja dogodka pobegnil, so ga naslednji dan prijeli.

Helbl: Zavedam se, kaj sem naredil 

Storilec je dejanje priznal že na predobravnavnem naroku. "Zavedam se, kaj sem naredil. Da sem odvzel življenje nekomu, pa tudi sebi, saj me bo to spremljalo do konca. Zelo mi je žal in obžalujem dejanje," je takrat dejal in upal na čim nižjo kazen. Njegov zagovornik Ivan Starčevič je namreč kot olajševalno okoliščino navedel dejstvo, da obdolženi prej še nikoli ni bil obsojen za kaznivo dejanje, pa tudi nekatere njegove osebnostne motnje.

Vendar se sodnica Andreja Lukeš za upoštevanje omilitvenih določil ni odločila in je v celoti sledila predlogu tožilstva. Kot je pojasnila, je kljub nekaterim olajševalnim okoliščinam šlo za precej kruto kaznivo dejanje, saj ni šlo le za en zamah z nožem, temveč je obdolženi svojo žrtev velikokrat zabodel, tako da je ta umrla že na kraju dogodka.

Obramba se je zaradi po njenem mnenju previsoko odrejene kazni pritožila na višje sodišče. Starčevič je to ponovil januarja pred tričlanskim senatom višjega sodišča. Po besedah odvetnika bi sodišče pri odločitvi glede kazni moralo upoštevati, da v tem primeru ni šlo za krvoželjnost ali željo po izživljanju nad drugo osebo, kajti tudi sodni izvedenec je pri obdolženem evidentiral psihogeno amnezijo.

Tožilstvo, ki je predlagalo 23 leta zapora, je vztrajalo, da je prvostopenjsko sodišče pravilno upoštevalo tako olajševalne kot oteževalne okoliščine pa tudi obe izvedenski mnenji. Zato je višje sodišče pozvalo, naj pritožbo obrambe zavrne kot neutemeljeno in potrdi sodbo okrožnega sodišča. O odločitvi višjega sodišča je danes poročal Večer.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113089
06. 02. 2017 17.37
+12
To je ta naša razvpita sodnija. Pijanec zabode pijanca, a nima za dobrega odvetnika.Tožilstvo mu brez pogajanj o priznanju krivde odmeri simpatičnih 23 let aresta. Na drugem koncu Slovenije, sin lepo zvabi očeta v hribe in ga junaško pokonča. Najprej hoče prikazati da gre za nesrečo, a ko ga pritisnejo z dokazi, dejanje tudi prizna. Dober odvetnik mu uredi še priboljšek v obliki poznejšega "pogajanja o priznanju krivde" in hopla: le 8 let aresta!? Najbrž so na izrek sodbe vplivali ekološki motivi. Prvi je uporabil nož, drugi pa kar naravni "material" - skalo. Če pa smo najbolj ekološko ozaveščeni "velemojstri" svojega poklica v celotni evropski uniji!
.jest
06. 02. 2017 17.58
+7
Tu se lepo vidi, nesposobnost našega sodstva in, kako različno so vredna človeška življenja. Admin, je sedaj zate sprejemljivo ali pa bom moral morilce in sodišča za objavo komentarja celo hvaliti?
nevica
06. 02. 2017 14.17
+7
Življenje nekega očeta je pa vredno samo 8 let zapora.....
oježeš
06. 02. 2017 13.55
+6
Ne vem kaj je treba še razpletat, če je že v preobravnavnem roku priznal umor. Slediti bi morala le še sodba. Sodniki pa naj bi se potem lotili drugih primerov, da bi končno enkrat počistili zaostanke. Zdaj se bodo obešali na ta primer, kot, da bi odkrivali nekaj novega, še neznanega in vlekli zadeve v nedogled. Zakaj?
Mauzahecmauzares
06. 02. 2017 12.20
+9
za rop banke 15 do 20 let za umor cloveka z nozem kar presega krutost...pa 20let..to je mozno samo v Sloveniji
nevica
06. 02. 2017 14.18
+6
točno - pri nas je pravno odločanje popolnoma nesorazmerno z kriminalnmii dejanji....Za moje pojme imamo popolnoma nesposobno sodstvo.