Črna kronika

VIDEO: Zaprta dolenjska avtocesta

Ljubljana, 26. 03. 2008 09.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nesreči, zaradi katere je bila več ur zaprta dolenjska avtocesta, naj bi botrovala alkohol in neprilagojena hitrost.

Po prvih podatkih je tovornjak udaril v stoječe vozilo, nato pa zavil v jarek.
Po prvih podatkih je tovornjak udaril v stoječe vozilo, nato pa zavil v jarek. FOTO: Dario Markuš

Že od jutranjih ur se promet na dolenjski avtocesti ni odvijal, kot bi se moral. Dolenjci naj bi v prestolnico prišli celo hitreje čez Litijo kot po vzporednih cestah. Nekaj minut pred sedmo zjutraj se je zgodila prometna nesreča na odseku Grosuplje–Šmarje Sap.

Zaradi nesreče je nastala večkilometrska kolona vozil.
Zaradi nesreče je nastala večkilometrska kolona vozil. FOTO: Dario Markuš
Ste posneli video dogajanja na višnjegorskem klancu? Pošljite nam ga na 24ur.com@pop-tv.si.

Po debeli uri so policisti in prometni delavci zadevo rešili. Medtem ko so bili vsi pri omenjeni nesreči, pa se je zapletlo na višnjegorskem klancu, kjer je tik pred vrhom v osebno vozilo trčil tovornjak, nato pa zapeljal v jarek.

Do prihoda dvigala je promet potekal le po enem pasu, nato pa so policisti popolnoma zaprli odsek Višnja Gora–Grosuplje. Vozniki, ki so obtičali v treh kolonah stoječe pločevine, so za pot do prestolnice potrebovali tudi več kot tri ure.

Vozniki, ki so se vozili proti prestolnici, so za pot porabili več ur.
Vozniki, ki so se vozili proti prestolnici, so za pot porabili več ur. FOTO: Dario Markuš

Tiskovni predstavnik PU Ljubljana Vinko Stojnšek je za 24ur.com dejal, da gre za prometno nesrečo z lahko telesno poškodbo. Kot je dodal, je tovorno vozilo, ki ga je vozil 59-letnik iz okolice Metlike, trčilo v stoječe osebno vozilo, ki je zaradi okvare stalo na počasnem pasu. Voznik osebnega vozila, 27-letnik iz okolice Trebnjega, je bil pri tem lažje poškodovan, zato so ga odpeljali v ljubljanski Klinični center.

Po zagotovilih tiskovnega predstavnika PU Ljubljana Vinka Stojnška gre za prometno nesrečo z lahko telesno poškodbo. Kateri voznik je bil poškodovan, žal ni znal povedati.
Po zagotovilih tiskovnega predstavnika PU Ljubljana Vinka Stojnška gre za prometno nesrečo z lahko telesno poškodbo. Kateri voznik je bil poškodovan, žal ni znal povedati. FOTO: Dario Markuš

Stojnšek je še dodal, da sta nesreči botrovala neprilagojena hitrost voznika tovornega vozila in alkohol. Materialna nesreča je zaenkrat ocenjena na okoli 20.000 evrov.

Kdor ni avtoceste zapustil v Ivančni Gorici ali najkasneje Višnji Gori, je pristal v treh kolonah pločevine.
Kdor ni avtoceste zapustil v Ivančni Gorici ali najkasneje Višnji Gori, je pristal v treh kolonah pločevine. FOTO: Dario Markuš

Na omenjeni cesti so nastali daljši zastoji. Vozniki so zato avtocesto zapuščali že v Ivančni Gorici in Višnji Gori ter se po stranskih cestah peljali do Grosupljega, kjer je promet zopet tekel normalno.

Močno povečan promet z zastoji je bil tudi na vzporednih cestah z Dolenjske proti Ljubljani. Zato so se nekateri vozniki v Ljubljano odpravili čez Ivančno Gorico, Radohovo vas in Litijo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Apocalypse
27. 03. 2008 15.05
včeraj sem se pelal iz ljubljane proti novemu mestu. In takoj od grosupljega v klanc kolona, vozil smo 10 na uro al pa stali. 2 km pa pol v klanc....potem so pa postavljeni znaki kjer ne moreš vozt...zakaj ne moreš ne vem k tko nč ne delajo..pač cesta zaprta z znaki, čist na konc zapore pa je na 20ih metrih en bagrček. In zato mora bit oviran promet v dolžini 5 km...no ja ne oviran..skor ustavljen...da bi bil pa še sneg pa katastrofa. K ne morjo zapret cesto sam tam ke jo je treba..k mora bit 5km prej ustavljen promet? Mislm kaki bedaki...da kar res ni.
nintendo64@email.si
27. 03. 2008 03.58
pajtlerblanka: boš iz tvojega žepa plačevala vse te zapornike in boš kasneje iz svojega žepa dajala za socialno za njih, ker so izgubili službe? Ne bit skrajnež. Kazni temeljijo na znanstveno dokazanih dejstvih in začuda se z visokimi kaznimi ne doseže nič. Vsa zahodna Evropa ima smešno nizke kazni, pa promet teče tekoče. Pri nas pa promet ne more teči tekoče, če pa imaš na 200 metrih iste ravne ceste 4 različne omejitve hitrosti. V Avstrija določena omejitev vedno velja nekaj kilometrov, potem nekaj kilometrov velja druga in tako naprej. Pri nas pa 50-70-90-60-90-50 in to vse skupaj v nekaj metrih.
omfg123@mail386.com
26. 03. 2008 23.32
Kaos !!! Amm jah ces naselja bi lah ble omejitve usaj 60 pa naselja skrajsat na 500metrih so glih 3 hise In se naj bi 50 pelo pa ko se !!! 80usaj bi moglo tam bit !!! Pa Avto ceste nevem kake so sam vem da od dravmlaja do celja sploh ni panike pelat 180al kaj vec !!! Izven naselij umejitev 90 Halo pa kaj ni kom jasn 90 se mi zdi ko da pes hodim ce pa gre 120do 160 js se pa naj 90 pelem super po pa me bojo izven naselja spekl pa bo mi so ispit kak cool Itak pa je najvec nesrec zarad vinjenih pa onih ko so jim ispit za avto podarili !!! Avtosole bi mogle se postimat ( Vem za enga instruktorja (26let) picke pr njem delajo z 20 uram (On fura nmes njih na ispitni ) U zameno jih pa Po*uka ) Kriza Kdo nezna avta furat z 100timi urami nei smel met ispita ) drgac pa kolk js vem se tovornjakarji kr umirjeno vozjo !!! :) sej bi mal bols napiso ce bi mal vec ko 4 ure u zadnih 2 dneh spal haha Nocko Folk !!!
Buena Vita
26. 03. 2008 21.43
nisem voznik-se pa atrinjam z vsem kaj bi lahko pomoglo k večji varnosti na cestah,ne izbiram vse podpiram, glasujem pa za vsako vinjenost najmanj 30 dni zapora,ko napihaš nim pomembno koliko?humano delo(lahko čistit ulice)visoko visoke kazni----pa bo še vedno premalo-divjaki so in bodo---policija jih ima registrirane,zna za njih,in samo po njih udarit ,,,pa boste videli koliko manj bo nesreč,in za koliko se bo povečala varnost,,PA POLNA IMENA POVZROČITELJEV OBJAVIT---TO BO TUDI ZALEGLO
nintendo64@email.si
26. 03. 2008 19.49
Saj pa varnostne ograje morajo biti samo tam, kjer je nujno potrebno. Drugače še je s prometno varnostnega vidika samo slabše, ker si ujet na cesti kot v tunelu.
LazniviZares
26. 03. 2008 19.45
Kaksna avtocesta pa je na teh slikah ??? Saj sploh nima varnostnih-odbojnih ograj.......Made in dars +sct +primorje ojojojoj kaksne avtoceste ,pa se placat je treba da se lahko peljes po tej balkanmizeriji....ojojojoj
nintendo64@email.si
26. 03. 2008 19.31
eastpa123: zato ker prilagojene hitrosti ni. Ker kot Slovenec moreš biti na cesti vseveden in moraš znati predvideti vse ovire oz. moraš videti v prihodnosti. Nič hudega, če rukneš pešca na avtocesti (primer s policijske prakse), itako boš kot voznik kriv, ker nisi upošteval tega, da lahko na avtocesti srečaš tudi pešca. tinie100: tvoj predlog je neumen. Hitrosti ne moreš določati na pamet. Povrhu vsega pa, kdo ti je kriv, da voziš 60 po kvazi naseljih, ki so verjetno posledica znakov iz stare Jugoslavije.
fh660@mail386.com
26. 03. 2008 19.15
tine100, ko boš prevozil miljon pa pou kilometrou z šleparjem po celi evropi+rusija se mi javi. In kaj misleš da se samo na pomurskih cestah usak dan zgodijo nesreče z tovornjakom. Aja pojdi na NIZOZEMSKO pa boš vidu kako lepo je gore narod umirjen, še za policijo ne veš če jo majo ker je bl malo na cesti.
megla007
26. 03. 2008 18.49
andrej.kamenik | 26.03.2008 | 14:00 "...BB36751336 veškaj zakajpa ne če je zastonj itak plačam pri registraciji cecni sklad zakaj pa bi zdej plačal še AC če pa se lahko zastnj peljem .ja zdej pa bom šelja ko bo vineta ker se mi zdi neumo plačati vineto ker itak plačam cestni sklad.ti pa če rad državo zalagaš z evri pa kr dej take ma država zelo rada ki jih tako zalagajo z evri za cestnino.nakoncu pa bodo imeli zgubo pa bodo itak plačali davko plačevalci njihove dolgove po naumni glavah..." Ti se pa, očitno, iz parkirišča zapelješ direktno na kolovoz? Pa od kje denar za izgradnjo starih cest, po katerih se lahko voziš mimo cestninskih postaj? Aja, te ceste so pa iz lufta dol padle. Kajne? Vedno imaš izbiro ali AC ali stara cesta. S to razliko, da za stare ceste si dal denar ob registraciji vozila (za cestni sklad), za AC, pa prav tako, vendar s to razliko, da je AC pač dražja zadeva, kot ena navadna cesta. In kako bi potem takem za te AC zbiral denar? Saj se prostovoljno voziš po njej, za ta privilegij pa pač plačaš ali ne, če hodiš po starih cestah. Je pa prav smešno, k so zaprli CP Dramlje (AC Vransko MB). Zdaj je pa tam okol vsak videkn polno avtomobilov parkiranih.
tinie100@email.si
26. 03. 2008 18.26
fh660 : Idi z Vlovotom na furo in ne klamfaj bedastoč, če nimaš 3 čiste da bi zastopil sarkazem! Nisi ravo ne vem koliko na cesti po pomurju ali pač? Saj je tukaj dnevno vsaj ena nesreča z tovornjakom, na dan ali pa vsaj okvarjeno tovorno vozilo, ki ovira promet in povzroča splošno nevarnost na cesti. www. policija.si/ portal/statistika/promet/2007/ statistika07.php (Upam da bo šlo skozi filter, če dam amlo presledkov vmes! :) ) Pa si malo preberi in potem zagovarjaj pijance na cesti. Ne glede na to ali so to razposajeni mladeniči na poti iz diska ali pa profesionalni vozniki (nad 7.5 T).
tinie100@email.si
26. 03. 2008 18.08
Nemalokrat se mi zgodi da me prehitevajo tovornjaki skozi naselje, če vozim manj kot 60Km/h (omejitev 50km/h). Policaji v civilne avte in na cesto! PA PO OMEJITVAH! Ko pa gre kdo prehitevat, pa plavo luč in dolge luči, po potrebi pa še brisalce, pa za njim! Ne pa da afne guncate v tuaregih ki se jih vidi že na pol km in imajo na 2 kvadratna metra velikih vratih napis policija! Eh, samo pol bi jim premalo časa ostalo za kafiče in kelnarce.
fh660@mail386.com
26. 03. 2008 18.05
kok ste usi totalno glupi na možganih, neki pičkate čez eno nesrečo kamjona k se jih še 100ne nrdi na leto u slo ste že usi pametni. In kaj zdej če je biu voznik pjan sj ni nobenga ubi, kok pa vozniki avtomobilov ki so pjani pobijejo folka po cesti pa zravn še sebe. tine100 ti a maš auto tud u malem prstu k pelješ svojo rit pa tisto tono avta 250km/h? tle usi neki pametni zrd ene nesreče kamjona sj itak šoferji smo usega krivi za usak ku*** na cesti k se zgodi.
O moj bog, kako smo Slovenci nepismeni ! jao, jao...
tinie100@email.si
26. 03. 2008 17.54
Torej lahko pijan tovornjakar pelje vsaj 180Km/h, saj ima vožnjo tovornjaka z 40 tonami tovora v malem prstu.
Sandi Sheikha
26. 03. 2008 17.46
EASTPA123 evo tole pomeni voziti s prilagojeno hitrostjo.... Voznik sme voziti s takšno hitrostjo, da vozilo ves čas obvladuje in da ga lahko ustavi pred oviro, ki jo glede na okoliščine lahko pričakuje. (2) Hitrost in način vožnje mora prilagoditi svojim sposobnostim, lastnostim in stanju ceste ter preglednosti na njej, gostoti in drugim značilnostim prometa, vremenskim razmeram ter značilnostim vozila in tovora v njem ali na njem.
eastpa123@gmail.com
26. 03. 2008 17.18
In koliko bi morala znašati PRILAGOJENA hitrost ? Zakaj tega nikoli ne povedo???
racjaka@gmail.com
26. 03. 2008 17.09
andrej.kamenik TI SI RES EN BUMBAR.Kdo nam bo pa prevaju to kar si ti napisu? Mislm....
kritika@email.si
26. 03. 2008 17.04
Že za pijane navadne voznike NIMAM NOBENE TOLERANCE, za pijane tovornjakarje pa ŠE TOLIKO MANJ! Baraba brezvestna!
BB36751366
26. 03. 2008 15.51
andrej.kamenik - Najprej se nauči pisanja, saj je tale tvoj teks res težko razumljiv.
andrej.kamenik@siol.net
26. 03. 2008 14.00
BB36751336 veškaj zakajpa ne če je zastonj itak plačam pri registraciji cecni sklad zakaj pa bi zdej plačal še AC če pa se lahko zastnj peljem .ja zdej pa bom šelja ko bo vineta ker se mi zdi neumo plačati vineto ker itak plačam cestni sklad.ti pa če rad državo zalagaš z evri pa kr dej take ma država zelo rada ki jih tako zalagajo z evri za cestnino.nakoncu pa bodo imeli zgubo pa bodo itak plačali davko plačevalci njihove dolgove po naumni glavah