Črna kronika

VIDEO: Strelski obračun z občinarji

Washington, 06. 08. 2013 10.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iz ZDA znova poročajo o streljanju. Tokrat je 59-letni strelec ubil tri osebe in ranil dve. Na koncu ga je obvladal občinski uradnik, ki ga je ustrelil v nogo. Motiv naj bi bil spor z občinarji zaradi zemljišča.

V ameriški zvezni državi Pensilvanija je na občinskem sestanku v majhnem okraju Ross Township strelec ubil tri ljudi. Dve osebi sta umrli na kraju dogodka, tretja pozneje v bolnišnici. Trije, med njimi tudi strelec, so bili ranjeni. Med njimi je bila ženska huje poškodovana in so jo morali operirati, moški pa jo je odnesel s praskami.

Po navedbah novinarja Chrisa Reberja, ki se je udeležil sestanka, je začel napadalec okoli 19.30 po lokalnem času streljati skozi zid in okna, kar je povzročilo paniko v dvorani, v kateri je bilo od 15 do 18 občinskih svetnikov in drugih. Strelec – šlo naj bi za 59-letnega Rockneja Newella – je nato vdrl tudi v sejno sobo in začel streljati.

''Po prvem streljanju sem stekel iz sobe, v kateri je bil sestanek. Vrgel sem se na tla, kot tudi vsi drugi. Zatem sem se splazil ven skozi stranska vrata, nekateri so se skrili pod mizami,'' je dogodek opisal Reber. ''Videl sem žensko, ki je odprla vrata sejne sobe, in strelca. Neki moški jo je potisnil na stran in ustrelil ga je. Notri je streljal na ljudi,'' je dodal.

Po besedah policistov je Newell v nekem trenutku zapustil občinsko stavbo in se vrnil na parkirišče pred njo, kjer je vzel pištolo in znova začel streljati. Takrat pa naj bi ga obvladal občinski uradnik. Po pričevanju Reberja se je strelcu ob bok postavil Bernie Kozen, ki se mu je približal od zadaj in ga zbil na tla. ''Strelca je ustrelil z njegovo pištolo,'' je dejal. Ustrelil naj bi ga v nogo. Nato so ga pomagali obvladati še drugi, ki so ga zadržali do prihoda policistov. Najprej so ga odpeljali v bližnjo bolnišnico, kjer so ga oskrbeli, zatem pa v pridržanje. Opravili so tudi hišno preiskavo na njegovem domu.

Policisti niso govorili o morebitnem motivu za strelski napad. Po poročanju medijev pa naj bi bil strelec že dalj časa v sporu z občinskimi uradniki glede morebitne zaplembe njegovega zanemarjenega zemljišča. Občinski svetniki so se že lani odločili, da bodo proti njemu sprožili sodni postopek zaradi kršenja občinskih predpisov glede komunalne in prostorske ureditve. Na tokratnem sestanku naj bi razpravljali tudi o njem.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BMWmunja
06. 08. 2013 23.25
+1
Ziher se je "aparat" spravil na njega in ga hotel uradno in lagalno oropati. Vsak, čisto vsak ima svojo mejo, do katere ga lahko j3bejo. Meni so ta prag že hudičevo znižali. Skrbi me edino to, če je postrelil ta prave...
Milan Pugelj
07. 08. 2013 14.38
+1
v sloveniji imamo hudičevo visok prag NA ŽALOST
Jasnovidec Cosmos
06. 08. 2013 21.50
+5
No ja v ameriki se vsaj nekdo zgane.
Burner_II
06. 08. 2013 21.31
+6
Tak se dela bando pokončat!
ponedeljek1
06. 08. 2013 14.47
+2
Ustrašil sem se že, da se je to zgodilo v Sloveniji.
joze drugi
06. 08. 2013 13.19
+21
Upam, da se še pri nas začnejo takšni pohodi, saj se je na občinah udomačila največja aroganca in kraja, ki že desetletja presega vse meje razuma.
cekinar
06. 08. 2013 11.14
+5