Črna kronika

VIDEO: 'Plezali smo čez mrtve, da bi rešili žive. Videle so se kosti poškodovanih, a ljudje so molčali'

Split, 24. 06. 2012 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
V.L./N.Š.
Komentarji
0

Potniki ponesrečenega češkega avtobusa so se iz Hrvaške večinoma vrnili v domovino s posebnim letalom češke vlade. Pet jih ostaja na zdravljenju v bolnišnici, trije pa so se odločili za nadaljevanje počitnic.

V tragični nesreči je umrlo osem ljudi.
V tragični nesreči je umrlo osem ljudi. FOTO: Nova TV

Na Hrvaškem še vedno odmeva tragična prometna nesreča češkega avtobusa, v kateri je umrlo osem ljudi, 44 pa je bilo poškodovanih. Nihče od treh najhuje poškodovanih sicer ni več v smrtni nevarnosti.

Iz bolnišnice v Gospiću so danes odpustili 35 turistov, pet so jih še zadržali na zdravljenju. Tako je pozno popoldne na Češko s posebnim letalom češke vlade poletelo 23 poškodovanih ljudi, medtem ko so se drugi v domovino vrnili bodisi s svojci bodisi s pomočjo zavarovalnic.

Čeprav so sprva hrvaški mediji poročali, da se nihče od potnikov ni odločil za nadaljevanje počitnic na Hrvaškem, pa zdaj Dnevnik.hr poroča, da se bodo trije le odpravili v Baško Vodo. Gre za dvojčka in njihovo teto. Na avtobusu sta bila tudi njuna starša, a sta se odločila za vrnitev domov. Kljub nesreči starša namreč želita, da otroka preživita počitnice na morju.

Oba voznika sta imela sicer več kot 25 let izkušenj s prevozom potnikov.
Oba voznika sta imela sicer več kot 25 let izkušenj s prevozom potnikov. FOTO: Nova TV

Nudijo jim tudi psihološko pomoč

Udeleženim v nesreči nudijo tudi psihološko pomoč. Iz Brna pa je na Hrvaško prišel tudi češki policijski psiholog, ki se je že pogovoril z nekaterimi ponesrečenci. Kot je dejal za Jutranji list, je njihovo psihično stanje slabo, kar je razumljivo, saj so nekateri izgubili sorodnike in prijatelje.

Na Hrvaško je pripotoval tudi namestnik češkega ministra za zunanje zadeve, ki se je hrvaški vladi in vojski zahvalil za posredovanje v nesreči.

Nesreča na Hrvaškem
Nesreča na Hrvaškem FOTO: Nova TV

Neuradno: Voznik zaspal za volanom

Kot smo včeraj poročali, se je nesreča zgodila na hrvaški avtocesti A1 Zagreb–Split pri predoru Krpani nedaleč od Zadra. Avtobus, ki je češke turiste peljal iz Brna v Baško Vodo pri Makarski, je trčil v varnostno ograjo z leve strani, nato v prometno signalizacijo in se prevrnil. Vzrok nesreče še ni znan, a po pisanju hrvaških medijev naj bi bil razlog utrujenost voznika, ki naj bi za trenutek zaspal. Več informacij bo znanih po končani preiskavi.

V nesreči je umrlo osem ljudi, med njimi tudi šestletni otrok in voznik, ki je v času nesreče vozil avtobus. Kot je povedal češki veleposlanik na Hrvaškem Karol Kuhnl, so potniki v času nesreče spali, zato se spomnijo le trka.

Drugi voznik je prav tako v času nesreče spal, zato ni mogel opisati, kaj se je zgodilo. "Resnično ne vem, kaj se je zgodilo, ker sem spal, medtem ko je kolega vozil," je dejal za češki portal Blesk.cz in dodal, da je spal, ker je tako predvideval plan vožnje. Oba voznika sta imela sicer več kot 25 let izkušenj s prevozom potnikov.

Jutranji list je objavil pogovor z voznikom avtomobila, v katerega je le eno uro pred tragično nesrečo češki avtobus skoraj trčil. Kot je dejal, se je vozil proti Splitu in prehitel avtobus. Ko sta bili vozili vzporedno, je voznik avtobusa skoraj zapeljal na njegov vozni pas in trčil v avtomobil. "Potrobil sem mu ter mu signaliziral, zato se je umaknil na svoj vozni pas in mi začel trobiti nazaj," razlaga voznik avtomobila.

Zdravnik in njegova ekipa: Plezali smo čez mrtve, da bi rešili žive

Ekipa hitre medicinske pomoči enote Sveti Rok je bila prva na kraju nesreče. Ekipo po poročanju Jutarnjega lista sestavljajo zdravnik Edo Emer in medicinska sestra Ivana Vuković ter medicinski tehnik Damir Radaković, ki so razkrili svojo izkušnjo z mesta tragedije.

"Prva prijave nesreče je prišla okrog štirih in takoj smo se odpravili na kraj nesreče. S tem želim demantirati navedbe ministra Ostojića, da smo prišli šele po več kot sedmih minutah. Tam smo bili že po štirih, petih minutah in videli to, kar je pri nesreči takšnih razsežnosti pričakovati – najprej razmetane stvari, ranjene ljudi … Potem vidite prvega mrtvega, nato še drugega, tretjega. Po tretjem niste več v šoku in sami sebi rečete, grem pomagat živim, mrtve bomo prešteli na koncu," je dejal zdravnik Emer.

Njega in ekipo je najbolj pretresla podoba mrtve deklice, ki je z glavo navzdol visela s strehe avtobusa. "Stara je bila le pet ali šest let. Težko si je zamisliti hujšo situacijo," je dejal medicinski tehnik Damir Radaković in dodal, da je hodil po mrtvih, da bi se dokopal do živih.

Prvotni smrtni tišini je sledil jok, kričanje. "Ne vem, kako bi pojasnil dolge minute prazne tišine. Mogoče kot nekakšen kolektivni šok. Pridem in vidim žensko, kako krvavi iz glave. Poleg nje sedi druga ženska z odprtim zlomom noge, a nihče nič ne reče, za nikogar ne vpraša," je še dejal Emer.

V videu zgoraj si lahko pogledate rekonstrukcijo nesreče.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3