Črna kronika

VIDEO: Na posnetku se jasno vidi, kako voznik kar naenkrat naleti na stoječo kolono vozil

Ljubljana, 01. 02. 2016 10.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prve ugotovitve kažejo, da se je huda prometna nesreča na primorski avtocesti zgodila zaradi goste megle, neprilagojene hitrosti in prekratke varnostne razdalje. Lahko je biti pameten in kazati s prstom na potencialne krivce, a kako je v resnici bilo, vedo samo ljudje, ki so bili tam. Poglejte si posnetek enega od voznikov.

Več videovsebin
  • Posnetek vožnje na primorski avtocesti
    02:32
    Posnetek vožnje na primorski avtocesti
  • Nadzorne kamere Darsa razkrivajo, kako se je le v nekaj minutah megla spremenila v gosto zaveso
    02:00
    Nadzorne kamere Darsa razkrivajo, kako se je le v nekaj minutah megla spremenila v gosto zaveso

Po hudi nesreči na primorski avtocesti se krešejo mnenja o tem, kdo je odgovoren. "Kriv je Dars, ki na meglo ni dovolj opozarjal na signalnih tablah," pravijo številni, drugi pa se sprašujejo: "Ali vozniki niso videli megle? Zakaj niso prilagodili hitrosti?"

Ugotavljanje okoliščin prometne nesreče še poteka, dosedanje ugotovitve kažejo, da so se en večji nalet vozil in trije manjši zgodili zaradi goste megle, neprilagojene hitrosti in prekratke varnostne razdalje.

Kako je v resnici bilo, pa vedo samo vozniki, ki so bili na kraju dogodka. Eden od njih nam je poslal videoposnetek, na katerem se jasno vidi, kako kar naenkrat sredi ničesar naleti na stoječo kolono vozil. Po levi strani ga po prehitevalnem pasu prehiti nekaj voznikov, on pa je k sreči vozil počasi, zato se je uspel pravočasno ustaviti.

Posnetek verižnega trčenja
Posnetek verižnega trčenja FOTO: Bralec

Dars: V megli je treba zmanjšati hitrost, prižgati meglenke in povečati varnostno razdaljo

Na Darsu voznike opozarjajo na meglo med drugim prek prometnih informacij na radiu, prek portalov, spremenljive prometno informativne signalizacije, na spletni strani www.promet.si, na avtomatskem telefonskem odzivniku o stanju na avtocestah: 080 22 44. Nadzorniki prometa v nadzornih centrih spremljajo stanje na avtocestah prek videokamer in informacij delavcev - vzdrževalcev avtocest na terenu, prav tako operaterji v Prometno-informacijskem centru pridobivajo informacije neposredno od uporabnikov avtocest.

Ob tej nesreči so na Darsu voznike znova opozorili, kako morajo ravnati v primeru vožnje v megli. Treba je zmanjšati hitrost in jo prilagoditi razmeram na cesti. Pri vidljivosti do 50 metrov naj bo hitrost vožnje največ 50 kilometrov na uro, poudarjajo na Darsu. Voznikom svetujejo še, naj ohranjajo varnostno razdaljo, odsvetujejo uporabo dolgih luči. Premočna luč se v megli namreč odbija in lahko povzroči samozaslepitev.

Vozniki naj prižgejo zadnje meglenke, ki služijo za boljšo orientacijo drugih voznikov. Če pa se vidljivost izboljša, je treba zadnje meglenke ugasniti, da ne bi slepili voznikov za sabo. Uporaba zadnjih meglenk ni dovoljena na vozilu, za katerim vozi na majhni razdalji drugo vozilo, na primer pri vožnji v koloni, pojasnjujejo.

Na območjih vzdrževalnih del velja še dodatna previdnost. Zaradi megle so oznake in naprave za usmerjanje prometa namreč pogosto težje razpoznavne, poudarjajo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (323)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomvojo
02. 02. 2016 12.13
Butalska posla, takrat še niso poznal avtomobilov?
Tempus Fugit
02. 02. 2016 11.59
-1
"Na posnetku se jasno vidi, kako voznik kar naenkrat naleti na stoječo kolono vozil".... - normalen voznik v taki megli pelje veliko počasneje, kot pa ta primerek s kamero...In zdaj bodo verjetno spisali ustavno pritožbo, ki bo na koncu za krivca določila meglo (pa ne tisto v glavah sodnikov)....
LaFemme
02. 02. 2016 15.38
Ma dej ne bod pameten. A si sploh kdaj vozu po avtocesti v megli. Še posebej na primorki se zelo hitro naredi zastoj in tud pri normalni vidljivosti zna bit problem.
tuna01
02. 02. 2016 09.35
+1
dejstvo je, da če bi upoštevali stanje in razmere na cesti in vozili na zadostni razdalji in s primerno hitrostjo takšne tragedije ne bi bilo. sedaj pa so za vse to krivi drugi le tisti, ki so bili za volanom ne, haloooo.
Bassettt
01. 02. 2016 21.52
+27
Je sploh kdo pogledal, kaj so zabeležile darsove kamere? Poleg gostenja megle se prav lepo vidi, da vsi šibajo mimo z enako hitrostjo ... Drugega komentarja nimam. Doktorata, kdo je kriv, mislim, da tudi nam ni potrebno zagovarjat, kaj šele pisat.
doktor_muc
01. 02. 2016 21.59
-15
ja ti pa res dobr vidiš da si izmeru hitrost vseh..js še avtov ne vidim vseh... dej ne palamudi
doktor_muc
01. 02. 2016 21.51
+23
ta ki je snemal v avtu..se je peljal lepo previdno, vremenu primerno... in je lepo varno ustavil... nekateri pa se za njim še zabijajo.. to pove vse.... tudi ko je naliv dežja.. eni vozijo lepo 90-100 oz kolikor je primerno ...so pa junaki ki pelejo 160+
periot22
01. 02. 2016 21.49
-6
Zaradi darsa so tudi v decembru bile smrtne žrtve,in zaradi darsa je bila tudi ta,če znajo kasirat naj tudi z opozorilnimi tablami opozarajo na razmere na cesti , veliko so krivi vozniki največ je pa kriv dars ki vleče ogromne denarje za nedelo!!!!!!!!!!!!!!!
tuna01
02. 02. 2016 09.36
+6
a je bil dars za volanom in pritiskal na plin.....
mikiforum
01. 02. 2016 20.50
+8
HB17...zdj bos reku da jr megla kriva in mokra cesta. a avto se pelje pa sam al kaj. avto ve kdaj je megla a avto ve ldaj upocasnit. NE VE. ZAZO PA KE VOZNIK KI MORE VSE TO PREDVIDEVAT. In crna na belem je jasni da je za nesreco kriv voznik za nalete pa vsi ostali vozniki. zakaj so se eni vsavli prav cas. ne zarad tipa ku ke z licko mahu ampak zato ker se je pelau razmeram in svojim sposobnostim v teh razmerah, primerno. in prilagojeno. ce si slep in v megli me vidis se peles pocasi. ampak folk si misli k ma audija pa mecke da se pa lahk v megli pele 200. dejte no. vsi ku so se zaletel so nesposobni do amena. in zdej bo dars kriu ker ni obbestil przgau. kot da obvestila je pa kdo vidu in uposteval. pacienti vsi udelezeni. vsem izpote uzet in kazni napisat.
HB71
01. 02. 2016 21.07
+8
Po logiki - če ljudje ne bi obstajali, se ta nesreča ne bi zgodila, smo itak krivi samo ljudje. Hotel sem le komentirati, da raje, kot da kažemo s prstom na druge, razmislimo, kaj moramo spremeniti pri sebi, da bomo na cesti vsi varnejši. Sodbo o krivdi vpletenih posameznikov bom prepustil stroki. Iz lastnih izkušenj pa vem, da je človek precej majhen in nebogljen, ko se poklopi več slabih stvari naenkrat. Zato ne izkoriščaj nesreče drugih za pametovanje o nesposobnosti (tako nizkotno je Hitler sodil ljudi po narodnosti), ampak se poskusi čim več naučiti, da boš ti ravnal pametneje, če se znajdeš v čem podobnem.
HB71
01. 02. 2016 20.39
+14
Me glava zaboli, ko takole prebiram komentarje... Ne eni strani, kako bi morali prilagoditi hitrost (pa dvomim, da znate povedati eno pametno pravilo) in da so itak vozniki vsemu krivi... Ko bo kakšna nesreča starejšega voznika, bodo pa taisti komentirali, kako so penzionisti prepočasni in sploh ne za na cesto... Kljub vsemu videnemu ne znam soditi, kdo/kaj je v tej nesreči kriv(-o) in kaj/kako bi moral storiti vsak posameznik. Dejstvo je, da vozniki teh situaciji nismo vajeni, tudi avtošole ne predvidijo vsega in ko se več dejavnikov poklopi, skorajda ni junaka, ki bi se znal nadzorovano izogniti nesreči. Smo prepuščeni zgolj naključju, kako se bo za posameznika končalo... Bom zato komentiral le sebe. Tudi sam pogosto brundam na posamezniki v megli, ki se vlečejo - kot megla. Če je le možno, jih prehitim. Ampak iz sobotnega primera sem se moral tudi sam posuti s pepelom... Razmišljam, kako bi jaz uspel odreagirati v dani situaciji, kako bi otroke spravil iz avta v sekundi, dveh, zavijal v prazno na prehitevalnem pasu ali uspel v desno in po možnosti dol s ceste,... Ne verjamem, da bi karkoli uspel narediti prav in predvsem pravočasno (vsaj) za svojo družino. Zato se bom potrudil v bodoče biti bolj toleranten in upam, da se nikoli ne znajdem v takšni situaciji. Priznanje pa vsem tistim, ki uspejo v delčku sekunde odreagirati tako, da pomagajo/obveščajo druge in preprečijo še hujše posledice.
deltex
01. 02. 2016 20.56
+12
Se strinjam, mesečno naredim cca 5000km, večinoma po avtocestah, velikokrat padeš v nepridvidljivo situacijo, toda....voziti v taki megli 100km in več, enostavno ne gre in pika! Še leto ali dve nazaj sem bil tudi sam (pre)hiter, k sreči sem zbil samo stožca...
bracobaldo
01. 02. 2016 19.41
-4
Še ena možnost , da policisti najdejo nekoga , ki je ''kriv'' in mu napišejo položnico. Naše avtoceste si tega imena ne zaslužijo. Mi, ki se vozimo po njih bi morali od države dobiti denar za hrabrost, ne da ga oni pobirajo od nas
berti 120
01. 02. 2016 19.37
+8
pravijo avtomobili na 50 zmanjšat romunski tovornjakarji pa 100 poj pa še reče da nemore ustavt tega železa
k_komet
01. 02. 2016 19.31
+1
Vsega sta kriva DARS in Bog. Dars ker je cesto zgradil, Bog pa ker je meglo nardil...tle ni več kaj diskutirat.
trueC
01. 02. 2016 21.49
-3
pa da si ti zmagal na loteriji in zmagal kurjo pamet. kdo je pa za to kriv? aja, tvoja starsa sta v sorodu. zato
Mortir
01. 02. 2016 18.57
+37
ko se vozim po avtocesti po omejitvah se vedno počutim precej nelagodno - sploh če je omejitev 100 ali 80. Zelo običajno je da te velika večina prehiteva in potem imaš občutek da nekaj pa delaš narobe in avtomatsko začneš še sam malo bolj po gasu vlečt... naslov tega članka pa popravite: Na posnetku se jasno vidi, da bi se nesreči lahko izognili, če bi vozili kot voznik tega posnetka...
pihecmihec
01. 02. 2016 18.40
+17
Slovenci žal še zdaleč nismo dorasli temu. Moralo se bo zgoditi več takšnih smrtonosnih verižnih trčenj, da bodo ljudje ob večji megli vozili 50 km/h in povečali razdaljo in da se bo to početje zasidralo v njih. Na žalost se Slovenci učimo samo iz situacij, ko jih dobimo ''po glavi'', nekateri pa še to nikoli.
Banion
01. 02. 2016 18.32
+5
Včasih so nam v avto šoli vtepali v glavo da je hitrost vožnje treba prilagoditi razmeram na cesti, nobena signalizacija ne ustavi bedaka ki ob omejitvi pri delu na cesti vozi kot da ni nič. Tudi današnje učenje v avto šolah je vredno svojega denarja, od kandidatov zahtevajo da vozijo čim hitreje oziroma vedno na zgornji meji omejitve, včasih so učili da hitrost vožnje prilagodiš fizičnim in psihičnim sposobnostim, se pravi vozi kot zmoreš ne pa kot da si dirkač
JohnSmith000001
01. 02. 2016 18.24
+0
na FBju ste objavili daljši posnetek kako se avti zaletavajo + zvok, zakaj tega ne najdem več?
3xh
01. 02. 2016 17.56
+0
Avtomobil, ki je prehiteval pri 0:9s je zaletel v tovornjak. Kot vidim je žena izstopila iz avtomobila. Imela je srečo.
k_komet
01. 02. 2016 17.50
+19
Iz tega posnetka se lepo vidi, da se megla ni pojavila iznenada in v pasovih. In zdaj meni ni jasno. Kakšna posebna opozorila pa potrebuješ na opozorilnih tablah, da boš seznanjen s tem, da je na cesti megla??? Pa koga vi to.....da ne rečem kaj. In **** da spet ne rečem kdoin kaj, ki so specialci posebne vrste, in v takšni megli še prehitevajo, s hitrostjo, ki je skoraj zagotovo nad dovoljeno v idealnih razmerah, ne pa v megli, bi jaz še vozniška dovoljenja odvzel....škodo pa tud slučajno ne bi povrnil. Tudi ta, ki je snemal, ni vozil ravno skromnih 60 km/h, pa je kljub temu uspel povsem normalno ustavit. Če bi torej vozilo s primerno hitrostjo tudi drugi, do nesreče skoraj gotovo ne bi prišlo...vsaj s takimi razsežnostmi ne.
intel1
01. 02. 2016 17.38
+18
ČE JE BILA MEGLA (KAR JE TUDI SLEPCU JASNO) BI MORALI TEMU PRIMERNO ZMANJŠATI HITROST...PIKA. IN SE NEBI TKO NABIJALI, ŽAL SAMI SO SI KRIVI...PIKA
Fetici
01. 02. 2016 17.32
+13
Lepo se vidi, kako brezbrižni so ljudje na cesti - vsi, ki so se prehitevali tega (VW, Ford in Škoda), ki je snemal so končali v kamionu. Res so lep primer naših super junakov, ki se jim na cesti ne more nič zgoditi - dokler ni kaj takega na cesti, potem je pa itak DARS kriv in pa slabe ceste. Samo oni pa nebi počasi peljali in malo prilagodili hitrosti.
majstr1a
01. 02. 2016 17.54
-6
eni ste slepi al pa neumni---najbrž oboje, ford in octavia sta se ustavla, le passat se je zaletel v kamion.
doktor_muc
01. 02. 2016 21.55
+3
točno tako kot pravi fetici... v tem primeru je bla kriva hitrost---- voznik kamerman je vstavil brez problemov ker je vozil previdno
otocanka
01. 02. 2016 17.22
+29
Hitrost je vedno treba prilagoditi vremenskim razmeram. Če bi vsi peljali 50 km/h, ne pa gas do konca, kot da imajo rentgenski vid in vidijo do 5 km naprej še skozi zid in jeklo, bi ne prišlo do nesreče. Posnetek jasno kaže kako prehitevajo na polno, četudi je megla. Ko je megla se vozi počasi, ker je vidljivost občutno zmanjšana in ne 130 km/h. In potem ti frajerji s 360 na uro mislijo, da bodo ustavili v sekundi, ma kaj v sekundi, so taki frajerji, da oni ustavijo že v tisočinki sekunde. Ko voznik nenadoma vidi pred sabo oviro, ker gre prehitro, logično, da ne more do časa ustaviti in trlči v vozilo pred sabo. Če bi vozil 50, 60, pa bi mu najverjetneje uspelo. In kdo je sedaj kriv, da si zaletel? Samo ti in nihče drug. Vozil si občutno prehitro glede na to, da je bila megla. Ni kriv Jožef II, niti Krištof Kolumb, niti zebra v Afriki ali vrabec na strehi. Če bi bile dodatne luči vzdolž avtoceste, bi vidljivost nekoliko izboljšale, ne bi pa naredile sončnega dne. Vzrok za nesrečo je zgolj in samo neprilagojena hitrost tebe ali pa vozil za teboj.