Črna kronika

VIDEO: Pokopali pop ikono

Skopje/Prilep, 17. 10. 2007 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Makedoniji so z državniškimi častmi pokopali pop pevca Tošeja Proeskega. Od njega se je poslovila ogromna množica ljudi.

Tošeja Proeskega so pokopali z državniškimi častmi
Tošeja Proeskega so pokopali z državniškimi častmi FOTO: dnevnik.hr

Toše Proeski, makedonski pop pevec, glasbenik in humanist, je danes v Kruševu, okoli 170 kilometrov jugozahodno od Skopja, nedaleč od svojega doma, z državniškimi častmi legel k večnemu počitku. Od njega se je ob njegovih najbližjih še zadnjič poslovila množica znancev, prijateljev in oboževalcev.

Makedonija je tako zavita v žalost zaradi smrti popularnega pevca. Tamkajšnja vlada je današnji dan že včeraj razglasila za dan žalovanja. V pevčevem rodnem mestu pa so razglasili tridnevno žalovanje.

Tošejevo dekle na pogrebu
Tošejevo dekle na pogrebu FOTO: Reuters

Komaj 26-letni pevec z "angelskim glasom" je umrl v torek ob zori v avtomobilski nesreči na Hrvaškem, od koder so ga še isti večer z vojaškim helikopterjem prepeljali v domovino.

Komemoracija je potekala ob spomeniku Makedonium, nato pa se je množica ljudi odpravila na pokopališče, kjer so Tošeja položili k večnemu počitku. Častna straža je nosila krsto, ki je bila prekrita z makedonsko zastavo. Odjeknili so tudi streli iz pušk vojske Republike Makedonije.


Slovo se je začelo že dopoldan

Na makedonskem veleposlaništvu v Ljubljani se lahko do 19. ure vpišete v knjigo žalosti
Na makedonskem veleposlaništvu v Ljubljani se lahko do 19. ure vpišete v knjigo žalosti FOTO: 24ur.com

V Kruševem, v cerkvi Presvete Bogorodice, ki se nahaja v bližini Tošejeve rojstne hiše, je dopoldan potekala maša zadušnica, ki jo je vodil metropolit Petar. "Toše si je zaslužil večni spomenik v srcih prebivalcev Kruševa, Makedonije in celega sveta,“ je dejal metropolit.

Urednik makedonske televizije A1 Safet Biševac je za 24ur.com pojasnil, zakaj Makedonija žaluje za Tošejem enako kot je za tragično preminulem predsednikom Trajkovskim. "On ni bil le veliki glasbenik, bil je tudi humanist, ambasador dobre volje pri UNICEF-u in zelo oboževan človek v Makedoniji. Tudi mene je presenetil odziv javnosti."

Komemoracija je potekala ob spomeniku Makedonium v Kruševem, na kateri so sodelovali tudi vojaki Republike Makedonije. Arhiepiskop ohridsko makedonski gospod Stefan je nagovoril zbrano množico.

Na komemoraciji so bili prisotni številni ministri Republike Makedonije na čelu s premierjem Nikolo Gruevskim. Prisoten je bil tudi makedonski predsednik Branko Crvenkovski ter predsednik Sobranja Ljubiša Georgievski.

"Makedonija je v solzah. Ogromno je izgubila. Toše je bil tisti, ki se je vedno trudil, da bi predstavil Makedonijo celemu svetu v najboljši luči," je dejal premier Gruevski in dodal: "Toše, ti si naš angel."

Od Tošeja so se prišli posloviti tudi številni makedonski in tuji estradniki. Med njimi je tudi srbska pevka Svetlana Ražnjatović Ceca, Aki Rakimovski, Toni Cetinski, Vlado Georgijev in drugi.

Tragična nesreča

Pevec, priljubljen tudi prek meja rodne Makedonije, je v torek umrl v avtomobilski nesreči v Slavoniji, sredi poti na snemanje v Zagreb. Njegove posmrtne ostanke so zvečer že prepeljali v domovino. Mladi šolani tenorist je bil znan tudi kot dobrodelnež, nastopil je na mnogih dobrodelnih koncertih in bil najmlajši ambasador dobre volje pri UNICEF-u.

Makedonci so Tošeja občutili kot največjega ambasadorja Makedonije v svetu
Makedonci so Tošeja občutili kot največjega ambasadorja Makedonije v svetu FOTO: Reuters

Redko katera osebnost iz sveta zabave je bila tako priljubljena kot Proeski. Radijske in televizijske postaje v Makedoniji so v torek prekinile oddaje, ko je prišla tragična novica. Program so nato posvetili le Tošeju, njegovim dosežkom in odzivom na tragično novico. Na glavnem trgu v prestolnici Skopje je množica v spomin na pevca cel dan prižigala sveče pred njegovimi fotografijami. Med mladino in tudi starejšimi je zavladala kolektivna žalost. Podobno je bilo po drugih mestih Makedonije.

Pred makedonsko ambasado v Sarajevu
Pred makedonsko ambasado v Sarajevu FOTO: Reuters

O smrti mladega pevca, ki je omahnil sredi velikih načrtov in rastoče mednarodne kariere, so poročale največje tiskovne agencije in ga označile za enega največjih zvezdnikov tega območja. Z minuto molka so se mu poklonili poslanci sobranja, makedonskega parlamenta in tudi vlade. Množice izražajo sožalje njegovi družini. Sožalje ji je odšel izrazit v Kruševo tudi zunanji minister Antonio Milošoski. Mnogi so ga občutili kot največjega ambasadorja Makedonije v svetu.

Oboževalci Proeskega pozivajo vse, ki so imeli radi mladega pevca, da prižgejo spletno svečko v spomin na njegovo življenje in delo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (351)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fromfirsttolast@mail386.com
28. 10. 2007 22.16
mihec.zupopihec:Ti bi biu lahko vzgled vsem ljudem na svetu.Ti pa tvoji bistroumni komentarji.Če bi bli vsi taki k ti bi svet že pred 2000 leti propadu.Res sploh ne morm vrjeti da sploh obstajajo taki ljudje k ti.Tvoji sorodniki morjo bit zlo ponosni nate.Sej ko boš mal zrasu boš dojeu kok butast si biu.Sam škoda k se tega ne bo dal več popravit. Aia a te lahko samo uprašam kok si ti sploh star?K me res zanima.Sej če si pod 8 let bi te nekak še razumela da pač ne znaš s svojo glavo mislit.
shorty91
25. 10. 2007 01.32
+1
"Salji andjele cuvare svoje jer je dusa duse moje brani je od zla, Boze, kad ne mogu ja" R.I.P večna mu mir i slava...laku noč anđele.... =,( aja pa primerjite kok je avsenik naredu dobrga za "svet"a kolk Todor...drugač pa šteta sploh besed za take...k ste vi..sama sm slovenka..ampak glede na vš odnos do drugih..ne ponosna !!! da vas nije sramota
mihec.zupopihec@email.si
23. 10. 2007 16.31
zalost5 kje piše da se punc ne tepe??
zalost5@gmail.com
21. 10. 2007 21.23
upsss mihec.zupopihec?!" ne bo šlo,ne ne.ne ukvarjam se zajci.LOL pa tud ne grem tm u pi.zdo materno u nek kraj kjer živiš lahk ti sam to povem da živim u ljubljani in komot lahka kdaj priletiš u glavno prestolnico da se pomenimo na 4 oka in končamo na 3eh.LOL.aja pa punc se ne tepe.apak usen ti bom saj oči iztaknila in tvoje prek.lete buče.hahaha LOL ajde voz zdrav.
mihec.zupopihec@email.si
21. 10. 2007 19.23
zalost5 za tebe enako velja!!!! pridi pa se dokaži, ker js lahko govorim kar hočem prav tako pišem svoje mnenje!! in ga tudi bom
Branka Mari?i?
21. 10. 2007 17.12
Fromfirsttolast eno vprašanje a si bil kdaj na snemanju oddaje Sproščeno z Marleno. Že ta beseda sproščeno ti vse pove, to je oddaja v kateri se več ali manj zajebava in ni resnih debat ful vredu oddaja še bolj pa iz studija. Vse temelji na nekem sprotnem izmišljevanju, da je še bolj zabavno. Tošetu je bilo namenjeno da je postal pevec, mogoče če nebi bil bi bil ravno tisto česar se je v svojem življenju najbolj bal. Nikoli se neve kaj bi oz kje bi lahko bli če nebi bili tukaj kot smo.
caia@mail386.com
21. 10. 2007 17.01
niko ga ne može zamjenit...a njegova pjesma če da živi vječno...
semir92@gmail.com
21. 10. 2007 14.49
+1
moram da rečm uni k so pč enostavno proti njem in njegovim delom itd.si predstavljate upam da bo in sm prepričan da bo še dolgo živeu sebastijan.sej ga usi mi dobro poznamo. on je u glavnom pevc.sej predstavljate sa bi pč on meu tragično nestečo in umru al pa ker koli pevc u sloveniji.in da bi šole,parlamente in nekateri ne bi hodil v službe samo zaradi dan žalovanje.noup.to ib šla novica u sloveniji.in naslednji dan bi usi lepo pel šli u službe...pr mekedoncih pa to ni tko.use so zaprli in šli na glavni trg pržgat svečo.zato dej mau se zavedite in premislite kaj boste napisal ne pa kr bubat k tele u šarena vrate..ccc
semir92@gmail.com
21. 10. 2007 14.43
itak pa da je bolša izbira leto k pa avto.mislim halo od skopja pa do ljubljane.hm to ni mejhna razdalja,pa potem spet nazai z avtom...
semir92@gmail.com
21. 10. 2007 14.41
ja men je blo tud čudn zakai je reku da bi biu pilot,če pa se boji letenja.ja mogoče mu je bla to želja,sam pč k se je bau letenja mi možno da bi opravljal ta poklic,...k se nekateri bojijo krvi in bi bli radi medicinske mestre..
fromfirsttolast@mail386.com
21. 10. 2007 13.04
Sam men se to zdi nelogično k je pri Marleni izjavu da če ne bi biu pevec bi biu pilot.Kako je lahko pilot če se boji letenja?Sam pomoje bi blo potovanje z letalom še zmeri najbolša rešitev če je meu tok natrpan urnik za nastopi pa intevjuji pa use.
semir92@gmail.com
21. 10. 2007 11.45
branka20-očitno sm spregledu da je biu v lj.se pa strinjam s tabo zato pa so nekateri si ga niso obledal ker je blo enostavno predrago.umri je pa tut bolan se mi zdi.toše je pa biu čist mlad in zdrav k ribica.in umru je pa čist po neumni stvari.jst sm slišu da se je on pč bau letenja.in zato je tud ko je nastopu na tv3 pr marleni se voziu iz skopja do ljubljane z avtom.un njegov voznik če je voznik bi bogu bit naspan in ne kr za volanom zaspat.pa un komad k ga je zapeu v slovenščini je tok hud da kr dol padeš.kako lepo ga je zapeu u POPOLNI slo.pa prosi bi use une k so tošetu kej pomenil in še niso kupil njegov novi cd.da ga kupijo sej ne bojo zgnil za unih nekaj €.pa tud če majo doma na compu k so ga lowdal,sej jst sm isti mam njegove komade k sm jih lowdu pa usen mam njegov cd v spomin na njega.da se ve da je res biu legenda in da je ta zadnji njegov cd nai bl prodan... LP
Nina Fišer
21. 10. 2007 09.28
branka20, se strinjam v celoti...
Branka Mari?i?
21. 10. 2007 00.57
Semir popravek ni res da pavarotti ni bil nikoli v lj, ker je bil samo karte hm nevem če bi glih dala takratnih 60.000sit za eno uro pavarottija. Marsikdo pravi kje smo bli ko je umrla legenda opere Pavarotti nuben pa ni pomislu na njegova leta (75let)in to da je kar nekaj časa bolehu za rakom, med tem ko je imel toše borih 26 let in bil je zdrav in nič kriv. Js ne pomnim da bi bilokateri tuji pevec posnel komad v slovenščini in ga posvetu slovenski publiki. Alavera Tošetu za čisto Slovenščino in bog naj mu da večni mir.
zalost5@gmail.com
21. 10. 2007 00.15
TOŠEE R.I.P. agĐele večno ke živeš von našite srca
zalost5@gmail.com
21. 10. 2007 00.12
zakai vi nočte dt komentarje gor.a kr sm reku resnico.hahaha LOL vm je
zalost5@gmail.com
21. 10. 2007 00.05
fromfirsttolast .aia pa očitno njim to ugaja da oni tko prek tošeta govorijo pa zato brišejo komentarje.tole pa je pisal k sm se jst hotu upisat da lahk dodam kak komentar.citiram od coperu sm(Komentarjev, ki so žaljivi ali izražajo sovražni govor, ne bomo objavili. Uporabnikom, ki bodo večkrat pošiljali komentarje, ki niso v skladu s pogoji objave, bomo trajno preprečili pošiljanje komentarjev.)in a je od tega kej res.noup.kr pozab da bojo objavl sej so men tud brisal neke komentarje.aja pa strinjam se z unim semir92-bravo usi so kreteniiiiiii....
zalost5@gmail.com
21. 10. 2007 00.01
mihec.zupopihec-teb ni pomoči od nobenga psihijatra.sam zalet nekam.in bo.Zajčica Sanny-aja pa ti sanyy ni ti treba za brez veze uničuješ svoje prste k se kregaš z tem mihcom.ni vredno.hohoho..bedak
fromfirsttolast@mail386.com
20. 10. 2007 22.51
matej.rojc:K boš ti vsaj pol tok dobr peu kokr je Toše se pa pri meni oglasi.Kar vem da ne bo nikoli.No ja in da ostalih stvari ne omenjam.
fromfirsttolast@mail386.com
20. 10. 2007 22.36
Folk sploh ne more povedat kaj misle. Zadn del mojga prejšnega komentarja so zbrisali. Ne vem kje je tle pravica.Oni lahko pišejo čez Tošeta use kar jim paše mi jim pa ne smemo nč povedat nazaj.