Črna kronika

VIDEO: Posnetki nadzornih kamer: Vozniki zaradi toče ogrožali življenja

Ljubljana, 13. 06. 2012 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Policija opozarja, da je ustavljanje pod nadvozi, ko pada toča, lahko nevarno tako za lastno življenje kot življenja drugih, a to očitno v danem trenutku uide iz glave. Darsove kamere so znova ujele ustavljanje voznikov pod nadvozi, ko je v torek Ljubljano zajela nevihta s točo. Preverite posnetke!

Včasih se zdi, da je Slovencem več za pločevino kot za lastno življenje. To so je znova pokazalo ob včerajšnji nevihti s točo, ki je zajela Ljubljano in okolico. Čeprav bi se lahko zgodila prometna nesreča z nepredstavljivimi posledicami, so se vozniki ustavljali pod nadvozi, kar so ujele tudi Darsove kamere. Preverite posnetke, ki prikazujejo ustavljanje voznikov ob včerajšnjem neurju s točo.

Toča je klestila tudi danes.

Ustavljanje voznikov pod nadvozom - 3
Ustavljanje voznikov pod nadvozom - 3 FOTO: DARS

Vsekakor je občutek v avtomobilu, ko vas zaloti toča, grozljiv, a kljub temu je treba ohraniti mirne živce. Vožnjo je treba prilagoditi vremenskim razmeram, če vas toča preseneti na avtocesti, jo zapustite pri najbližjem izvozu, nato pa poiščite primerno zavetje za vozilo, kjer je to dovoljeno, so poudarili na policiji. ''Zaradi neodgovornega ravnanja nekaterih voznikov, ki se zaradi bojazni pred poškodovanjem svojega avtomobila ustavijo v predoru ali svoje vozilo celo obračajo, ga pustijo na kraju, vozijo vzvratno ali v nasprotni smeri ipd., lahko namreč pride do zastojev ali nevarnih naletov in prometnih nesreč,'' so opozorili.

Posnetki Darsovih nadzornih kamer pričajo, da Slovenci pogosto ravnamo nespametno. Poglejte si divje obračanje, vožnjo v nasprotno smer, parkiranje pred predorom in preostalo nevarno obnašanje voznikov v letu 2011!

Globa znaša 300 evrov

Zakon o pravilih cestnega prometa v 30. členu prepoveduje ustavljanje ali parkiranje na odstavnem pasu ali odstavni niši,  prav tako prepoveduje ustavitev in parkiranje vozil na avtocesti. Po zakonu je prepovedano tudi obračanje, vzvratna vožnja, ustavitev in parkiranje vozila na vozišču avtoceste. Globa za tovrstni prekršek znaša 300 evrov. Čeprav vas policija pri prekršku ne zaloti, vas lahko izsledi na podlagi Darsovih posnetkov, ki smo jih pridobili tudi mi.

Polna dvorana zaslonov, zapletenih shem, glasni alarmi in poplava podatkov ... Vas zanima, kako izgleda in deluje Darsov nadzorni center?

Ustavljanje voznikov pod nadvozom - 2
Ustavljanje voznikov pod nadvozom - 2 FOTO: DARS

Med neurjem ali podobnimi dogodki policija priporoča posebej previdno vožnjo. Hitrost svoje vožnje prilagodite razmeram in se izključite iz prometa na prvem primernem mestu (počivališču, izvozu ipd.), svetujejo policisti. ''Ko je promet gostejši, se pogosto zgodi, da vozilo, ki prehiteva vozilo pred sabo, vozi z manjšo hitrostjo od dovoljene. Vozniki, ki vozijo za takšnim vozilom, naj bodo strpni. Uporaba zvočnih in svetlobnih signalov je dovoljena le, kadar je ogrožen voznik sam ali kdo drug. Zato priporočamo predvsem vzpostavitev zadostne varnostne razdalje in potrpežljivost, dokler voznik pred vami ne konča z manevrom prehitevanja,'' so sporočili s policije, kjer so še dodali, da dosledno upoštevajte prometno signalizacijo (prometne znake, prižgano rdečo luč pred predori, ki vozniku prepoveduje, da bi zapeljal vanj, talne označbe ...).

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (495)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

domenfras
16. 06. 2012 03.45
+0
Je kdo kdaj poštudiral kaj bi se zgodilo, da bi toča enemu izmed vozil prebila vetrobransko steklo. Na AC bi bila taka nesreča, ki se niti primerjat ne more s tem, da so avtomobili stali pod podvozom. Vsekakor se ne strinjam s tem, da se vozila ustavijo pod podvozom, vseeno pa je treba malo razmislit kaj ob taki situaciji narediti. 130 se vsekakor ne morete več dalje vozit in tisti, ki pišete, da ste komajkaj zavrli ste očitno prekoračili svoje zmogljivosti in s tem krišli zakon ki veleva, da je treba vožnjo prilagoditi vremenskim razmeram. Kaj če je nekdo precenil, da je tako močno neurje s toliko padavinami (dež in toča), da več ni sposoben pravilno reagirati in ne more več nadaljevati vožnje - tudi na to bi morali malo študirat tisti, ki tu samo kritizirate kako nevarno je to. Pri takih nalivih se nikoli ne smete peljati 130 kljub temu, da gre za AC - max. 50 - potem pa bi lahko pravilno ustavili. Vsekakor pa je življenje bolj važno od pleha in se s početjem teh voznikov ne strinjam - želim, samo poudariti, da bi morali ostali vozniki to predvidevat (ker so na AC tudi tisti, ki se ne čutijo sposobne nadaljevat vožnjo in se bodisi ustavijo ali nadaljujejo vožnjo pri 10 km/h) - Bdw. če voznik nadaljuje vožnjo s 10 km/h boste nesreče bili krivi tisti, ki se boste v njega zaleteli. Na cesti je treba predvsem predvidevati - in to večini manjka
fantincek
17. 06. 2012 13.38
-1
Morada pa tisti ki se ne čutijo sposobnih da bi vozili ob tahik razmerat sploh ne bi smeli imeti vozniške.
jakana
15. 06. 2012 10.04
+1
V torek bi kmalu trčila v avtomobile, ki so stali na počasnem in odstavnem pasu pod mostom proti Vrhniki. Vidljivost je bila zelo slaba in samo prilagojena vožnja me je rešila, da sem hitro zavila na prehitevalni pas drugače bi počilo. sama imam dober avto ampak kaj je avto v primerjavi s človekom. Tudi drugače pa menijo, da je bolje, da vožnjo nadaljuješ kot, da stojiš na cesti in samo opazuješ in ogrožaš promet.
Raketa Max
15. 06. 2012 08.42
+3
Edina rešitev je odvzem vozila. 300 eur kazni je namreč cenejše od popravila avta, če pa bi ostal brez avtomobila, pa bi 2x premislil, če je vredno zastavit avto in tudi življenje sebe in ostalih udeležencev. Seveda pa bi moral biti tudi poostren nadzor, pa naj si bo od policije ali DARSa, ki bi lahko opravil še kakšno drugo delo razen kontrole vinjet.
User771747
15. 06. 2012 00.29
+8
pleh se da poglihat, tisto, kar imajo nekateri v glavah pa ne. Izpite vzet takim, ne vem kaj ljudje študirajo, ko takšne neumnosti delajo na cesti. Če je res sila čimprej zavit na odcep iz avtoceste, pa se potem kje najde kakšno zavetišče, kjer za trenutek skrijemo avto, ne pa na avtocesti, pri takšnih hitrostih in možnostih naleta. Pamet v roke ljudje božji!
DodgeFan
15. 06. 2012 00.08
+6
Po mojem najboljše, da se vsi tisti, ki stojite pod nadvozi ob dežju, ob soncu zapeljete v prepad, ker UV žarki škodijo avtomobilskemu laku. Na dnu prepada pa so sigurno kakšna drevesa in naravna senčka. Hitro dol, HOP, preden lak zbledi!
Shark87
14. 06. 2012 21.52
+5
Plehka pamet ne gre dlje od pleha. Js bi jim vzel izpit, ma gari za stalno. Če nimaš pošlihtan v glavi je bolš da ne voziš nkol več.
DodgeFan
14. 06. 2012 23.57
+3
Garfield bi rekel: Their I.Q. is so low you can't even test it. You have to dig for it. :D
MaLi_BoG
14. 06. 2012 21.42
+6
pred leti sem naletel na nadvoz ki je dobesedno blokiral primorsko H4.....vsej sreči sem pravočasno videl in seveda tudi zaviral.....OK.....država opozarja....opazuje......obvešča....kakorkoli že.......da ne ustavljamo na pod nadvozih.....ma ko imamo za naše kripe od awtu zavarovanje 500 € eli več seveda....nas pa noben ne praša za nč.....žalostno ma resnično da Slovenski narod ceni žiwljenje od awta bol kot pa svojga........je precej žalostno.....ampak je resnično.....narod je začel gledat da za svoj awto če ga razbiješ moreš krepko plačat......ma če tebe kdo ubije pod nadvozom bojo pa že drugi plačali........ŽALOSTNOOOOOO
DodgeFan
14. 06. 2012 21.22
+0
Veliko lepše ti je, če ti je vseeno za pleh. To je podobno kot rpi porabi. Eni lazijo kot po jajcih z nekimi malimi dizelčki ali bencinčki in se skrivajo v vsaki luknji ko strela udari in so sužnji svojega avta in kredita zanj, drugi pa se furamo z užitkom brez ozira na vreme, porabo ali teren, saj imamo avto za sužnja in ne obratno. Upam da kdaj ne bom srečal teh prdecev pod kakim nadvozom, ker imam grdo navado da koga podrajsam, če dela gužvo. Na avtocesti pa bi znal biti grob drajs.
Povprecni
14. 06. 2012 19.25
+0
Da izpostaviš svoje lastno življenje in tudi življenja ostalih udeležencev prometa za nekaj metrov pločevine in nekaj kilogramov gume.......neprecenljivo!
DodgeFan
15. 06. 2012 00.10
+3
Vse kar bi bilo treba je ena SCANIA na tempomatu, pa bi imeli glihanje pleha in jokanje.
Django
14. 06. 2012 18.08
-1
Ojla. Nezastopim kaj tako stokate, a imate Video posnetke, na katerih lahko vidis Registricno tablico, vsak voznik dobro ve da se nesme ustavljati pod Mostom ali v Tunelu,ja in kje je sedaj Tezava! treba jih je kaznovati v visine mogoce skode,ki bi jo povzrocila Toca na Avtu,ki jo tako ali tako povrne Zavarovanje ce ga imas ce ga nimas si pa sam kriv, in z odvzemom Vozniskega Dovoljenja vsaj za trimesece, In verjemite mi ta se v bodoce sigurno nebo vec ustavil po Mostom ali kje drugje na cestiscu in ogrozal druge ki se drzijo pravil in normalno pocasi vozijo dalje.
Boštjan Bizjak 1
14. 06. 2012 14.15
+6
RKO...to imaš čisto prav.Ma naj klesti avtomobile,itak čez par let avto izgubi toliko na nvrednosti da ga lahko zamenjaš edino za burek,življenja pa ne moreš!!hvalabogu da se ne obremenjujem s tem,sicer tudi sam vozim dosti nov avtomobil pa se ne sekiram ,če pač pride takšna situacija pač pride!!Itak je pa folk bolan na ta pleh,no sej bi se tudi jaz sekiral za avto če bi bil do grla zapufan za pleh in nebi imel za navadno belo žemljo.tak da...adijo pamet
rko
14. 06. 2012 13.13
+10
V AREST... NEDOLŽNI LJUDJE PA UMIRAJO... KERA PLEHKOST LJUDI
nesramnez
14. 06. 2012 12.57
+13
vsem pobrat vozniški izpit kajti taki pacienti si še batin ne zaslužijo.al pa mogoče
fatarljot
14. 06. 2012 12.26
+9
IQ 5. Kovaško nakovalo ma IQ 4, hidrant ma pa 6
BigLebowski
14. 06. 2012 11.30
-8
Dečki kriza je, ljudje se sprašujejo, kaj bodo ta dan jedli, ne vem, če si upajo pomisliti, kolko bi jih klepar stal.
Django
14. 06. 2012 18.57
+5
a za zavarovanje se nisi slisal-ce imas denar za Avto in cigarete, ga imas tudi za zavarovanje
hokej1234
14. 06. 2012 19.47
+3
ja in v krizi je ena najbolj pomembnih investij
jamajaka
15. 06. 2012 09.17
+1
za mojga konjička se sekiram bo kmalu polnoleten
Ramzess
14. 06. 2012 10.58
-12
Čeprav je tako ravnanje nespametno, nekako lahko razumemo ljudi, ...po drugi strani, kdo bi odgovarjal za posledice, če bi zaradi poškodovanega avta, zaradi toče, povzročili nesrečo ali zaleteli v take malomarne voznike, ki ustavljajo . Velika toča spet ni tako nedolžna.
Gr@bnv@ler
14. 06. 2012 10.48
+25
hahahahahahahahahahahahahahahah zanalašč se počim vanje pa živim od tožarnine.......to je biznis dandanes krasti je zakon
Jernej Tominc
14. 06. 2012 10.41
+26
Saj ni kaj. POLICIJA, naslednjič, ko se pripravlja na točo VSE patrulje na avtoceste, pa da se popiše tele kre**ne, ki takole postavljajo pločevino pred človeška življenja! btw: dodatno zavarovanje za točo ni ravno ne vem kak strošek...
Uporabnik215111
14. 06. 2012 10.35
-22
Mater ste vsi pametni. Kakšna je pa razlika, če bi se ustavljali sredi avtoceste??? Ko je naliv enostavno ne vidiš nič pred sabo in 90% voziš na pamet!!. Ne vidiš tudi v primeru, če ti toča razbije sprednje steklo....
skembo
14. 06. 2012 11.14
+25
Hitrost moraš prilagoditi voznim razmeram, NE pa da se ustaviš...Še eden z vročino?
enxx
14. 06. 2012 11.36
+14
A si ti tud ustaula pod nadvozom, kamasutra? Upam, da se nikoli ne srečava na cesti!!!!!!!
enxx
14. 06. 2012 11.36
+5
frakoc
18. 06. 2012 22.37
Očitno še nekateri niso dojeli da se steklo ne razleti ampak raspoka...torej do prvega izvoza se še vedno lahko pripelješ...
KofiAnnan
14. 06. 2012 10.18
+10
dokler ne bojo začeli dejansko kaznovat take , se bo to še dogajalo