Črna kronika

Moški, ki je med javljanjem v živo ubil novinarko in snemalca, je nato ustrelil še sebe

Moneta, 26. 08. 2015 15.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š.K./U.Z.
Komentarji
16

V mestu Moneta v ameriški zvezni državi Virginija je moški ustrelil novinarko in snemalca ameriške televizije WDBJ 7, ki sta se javljala v jutranjo oddajo. Oba sta umrla, njuna sogovornica pa je ranjena. Kmalu zatem je moški, sicer njun nekdanji sodelavec, sodil še sebi.

Televizijska hiša WDBJ 7 je sporočila, da sta bila danes v strelskem napadu pri nakupovalnem centru Bridgewater Plaza v ameriški zvezni državi Virginija ubita njihov snemalec in novinarka.

Zgodilo se je ob 6.55 zjutraj po lokalnem času, ko sta 24-letna novinarka Alison Parker in 27-letni fotograf in snemalec Adam Ward na terenu snemala intervju, ki ga je televizijska hiša prenašala v živo. Njuna sogovornica, Vicki Gardner, direktorica gospodarske zbornice območja Smith Mountain Lake, je bila ustreljena v hrbet in je prestala operacijo. Njeno stanje je zdaj stabilno.

Posnetek pretresel svet

Na družbenih omrežjih se je kot blisk razširil posnetek tragičnega trenutka, na katerem je moč slišati osem strelov in kričanje novinarke. Televizijska hiša je zatem, ko je snemalec padel, prekinila prenos v živo, v studiu pa je voditeljica vidno pretresena sporočila gledalcem, da bodo preverili, kaj se je zgodilo in jih o tem obvestili.

Novinarka Alison Parker in njena gostja Vicki Gardner tik preden jo je Flanagan ustrelil.
Novinarka Alison Parker in njena gostja Vicki Gardner tik preden jo je Flanagan ustrelil. FOTO: You Tube

Bili so sodelavci, a motiv še ni znan

Policija je napadalca identificirala kot Vesterja Leeja Flanagana, nekdanjega zaposlenega na televizijski postaji. Kot televizijski novinar je uporabljal ime Bryce Williams. S kraja dogodka je pobegnil v sivem fordu mustangu, ko so ga policisti ujeli, pa je ustrelil še sebe. Tamkajšnji mediji so sprva poročali, da je umrl, nato pa naknadno sporočili, da je še vedno živ, a v kritičnem stanju. Ob 13.30 po lokalnem času je nato umrl.

Kot je pojasnil generalni direktor mreže CBS Jeff Marks, je bil Flanagan zelo nesrečen mož. "Imel je sloves težavnega sodelavca in po več incidentih, v katerih je na plan prišla njegova jeza, smo ga morali odpustiti. Tega ni dobro sprejel, iz stavbe so ga morali pospremiti policisti," je povedal.

Policija o motivih še ne želi govoriti. Ugotovila je, da je Flanagan danes v trenutkih po napadu na svojem Twitter profilu objavil nekaj tvitov - med drugim je ubito novinarko obtožil, da je imela rasistične pripombe (sam je namreč Afroameričan) - in celo posnetek, ki ga je s telefonom naredil sam v trenutku, ko je streljal. Njegov profil so že deaktivirali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3