Črna kronika

VIDEO: Deklica brutalno pretepala psa

London/Ljubljana, 23. 04. 2009 16.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Veliko Britanijo je pretresel posnetek, na katerem 12-letna deklica surovo pretepa psa. Lastnik psa je zajokal, ko je videl ta prizor. Starši še vedno ne verjamejo, da se je to zgodilo.

V Veliki Britaniji se je na internetu pojavil posnetek, na katerem 12-letna deklica pretepa sosedovega psa Jasperja. Na originalnem posnetku, ki je bil dolg 13 minut, je bilo mogoče videti, da je deklica davila psa z vrvico, ga brcala in se nad njim surovo znašala.

"Začuden sem, da je pes po vsem tem sploh še lahko hodil,“ je dejal šokirani sosed.
"Začuden sem, da je pes po vsem tem sploh še lahko hodil,“ je dejal šokirani sosed. FOTO:

Incident je posnel eden izmed sosedov, ki pa je dejal, da je deklico že večkrat videl, kako zlorablja živali, vendar brez posnetka tega ni mogel dokazati. Dejal je še, da je ta dogodek nekaj najhujšega, kar je dosedaj videl. "Prepovedati bi ji bilo treba, da ima hišnega ljubljenčka. In to za najmanj deset let. Nekega dne bi lahko opravljala tudi delo varuške, in kdo ve, kaj vse bi lahko takrat storila otroku. Začuden sem, da je pes po vsem tem sploh še lahko hodil,“ je dejal šokirani sosed.

Lastnik psa planil v jok

60-letni lasnik psa Ray Green je po ogledu grozljivega posnetka planil v jok. Ker je Ray invalid, je deklici dovolil, da je psa večkrat peljala na sprehod. Poudaril je, da ji po tem dogodku nikoli več ne bo dovolil, da bi peljala njegovega hišnega ljubljenčka na sprehod. Posnetek je šokiral tudi družino deklice. Mediji so deklico poimenovali 'najbolj bolna deklica vseh časov“. Starši so novinarjem dejali, da so bili prepričani, da ima rada živali, v prihodnosti pa so ji želeli kupiti tudi psa.

"Ne razumem, kako se je to zgodilo. Rada je imela živali. Na sprehod je vodila skoraj vse pse iz ulice. Sosedi so večkrat dejali, da bo nekega dne gotovo postala veterinarka. Sedaj ji zagotovo ne bomo kupili psa. Ne moremo verjeti, da se je to zgodilo,“ je dejal oče deklice, ki je tudi poudaril, da se bodo z njo resno pogovorili. Razmišljajo pa tudi o ustrezni kazni.

Podobni incidenti pri nas

Tudi v Sloveniji je bilo kar nekaj primerov mučenja živali. Tako so na primer lansko leto v Prekmurju prišle na dan grozovite informacije o tem, da je skupina mladostnikov v obredne namene pobijala živali. Neki moški naj bi za usmrtitev svojega psa mladostniku plačal tudi 20 evrov. Psa je želel usmrtiti, ker se ga je preprosto naveličal. Prispevek, si lahko ogledate tukaj ...

Kdor surovo ravna z živaljo ali ji po nepotrebnem povzroča trpljenje, se v Sloveniji kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do treh mesecev.
Kdor surovo ravna z živaljo ali ji po nepotrebnem povzroča trpljenje, se v Sloveniji kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do treh mesecev. FOTO:

O mučenju po Sloveniji smo poročali tudi na naši internetni strani 24ur. com. V Obalnem društvu za varstvo živali so že velikokrat opazili različne oblike mučenja. ''Našli smo psa, ki je bil očitno vse življenje privezan na strop ali kako drugače od zgoraj, tako da sploh ni znal več sedeti. Imel je poškodovane male možgane, veliko globoko rano okoli vratu in ušesa brez dlak," so takrat komentirali mučenje živali.

Nekoč so naleteli na psa, ki so ga lastniki kastrirali, tako "da so mu z elastiko zavezali predel nad modi, da je imel vso tkivo ob modih in bližnjih notranjih organih gangrenozno. Našli smo psa, ki je imel tako veliko klopov, da skoraj ni imel več krvi. Poginil je, ni mu bilo več pomoči."

Ljudje bolj ozaveščeni o ravnanju z živalmi

Tiskovni predstavnik na veterinarski inšpekciji RS Matjaž Emeršič je za 24ur. com dejal, da imajo v zadnjih letih povečano število prijav glede mučenja živali. Hkrati dodaja, da so na podlagi analiz ugotovili, da so ljudje vse bolj ozaveščeni o tem, na kakšen način je potrebno skrbeti za rejne živali, kot tudi same hišne ljubljenčke. Poudaril je še, da so v zgoraj omenjenem primeru moškega, ki je naročil usmrtitev psa, presenečeni nad nizko kaznijo oziroma zgolj globo.

Na veterinarski inšpekciji so tako leta 2007 na področju hišnih živali (izpolnjevanje pogojev za hišne živali) opravili 78 načrtovanih in 853 izrednih pregledov. Uvedli so tudi 55 prekrškovnih postopkov in 285 upravnih ukrepov (globa, kazen). Dejal je še, da se sicer število najhujših oblik mučenja živali znižuje.

Zagrožena kazen

Zagrožena kazen za mučenje živali je zapisana v kazenskem zakoniku. 342. člen Kazenskega zakonika določa, da kdor surovo ravna z živaljo ali ji po nepotrebnem povzroča trpljenje, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do treh mesecev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (244)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dojc1
25. 04. 2009 15.12
tukaj se res ne vidi dosti,je pa original posnetek dolg 13 minut,in če starši ne morjo verjet,da je tako kruta,potem bo že držalo.če ne bi bilo res na posnetku, starši verjetno ne bi verjeli.izgovor,da jo verjetno kdo zlorablja pa tudi ni na mestu.tudi mene so zlorabljali,pa zato ne pretepam živali ne ljudi in nikogar ne žalim ali kaj podobnega. punco bo resno treba vzet v roke in ji razložit kaj je prav in kaj ne!
pink.witch
25. 04. 2009 15.06
pa a je ta normalna? kko se lohk sploh spomne.. kako se lahko spravljajo nad živali.kaj use jim delajo.če pa pes ugrizne človeka je to takoj po vseh časopisih in psa usmrtijo. da vas ni sram
mega361808
25. 04. 2009 14.32
+1
krava grda.....mislim kk je nenormalna da kr psa tepe.. bi jaz njo pa bi vidla kok se je počutu pes ob tem..
kajabordin
25. 04. 2009 13.29
+1
halo??!! zakaj folk ščitite to barabo od otroka? pa saj nima veze kakšen je posnetek važno je da je psa mučila!..tamala bi rabila tako mučenje pa me zanima če bi še kdaj kaj takega komu naredila..who cares zanjo, res..
ostrina
25. 04. 2009 12.34
Jaz bi jo za kazen malo zbrco, malo bi jo davil, te pa še malo s palco po hrbtu,..in to naslednjih 20 min,..tak da ji nebi na pamet več kaj takega nikoli prišlo,...in to je še humana kazen!!!
RabmoRevolucijo
25. 04. 2009 11.00
no sej, nič nenavadnega -skos bl smo nori...
pibomarco
24. 04. 2009 23.45
loool ker big deal nardil s tega posnetka.. jaz tukaj nič groznega ne vidm..
kekasa
24. 04. 2009 11.46
mogoče se je pa izživljala nad živalmi, ker se je tudi nad njo nekdo...razne zlorabe ipd.
abs1
24. 04. 2009 11.43
na tem posnetku se pa res nč kej takega ne dogaja,bol me skrbijo komentarji, da bi vsi njo mučl
abs1
24. 04. 2009 11.40
Boris Blagotinšek
24. 04. 2009 11.14
Nekaj je narobe s to družino, da deklica tako razrešuje svoje težave. Sicer pa so tudi starši precej nepozorni, ker otrok začen z mučenjem šibkejših od sebe že zelo zgodaj. Najprej muhe, črvi in postopma prehaja na višje živali, če se mu seveda vse dovoli ali pa si starši predolgo zatiskajo oči.
dona08
24. 04. 2009 11.08
To je zločin!!!!!!!!!Ustrezno kazen za take!!!!!
JeronimoJ
24. 04. 2009 11.06
Po vsej verjetosti ima punca vzorec obnašanja od doma. Najprej bi bilo potrebno obravnavati njene starše, nato pa ji omogočiti normalno družino.
lebdim
24. 04. 2009 11.04
mislim, da bi morali obravnavati tiste, ki grdo delajo z živalmi, za zločin!
lebdim
24. 04. 2009 11.03
kura zmešana! neumna je ta tamala! u zapor nej gre!
etano
24. 04. 2009 10.41
OMG! TALE ČLANEK ME JE PA ČIST PRETRESEL! Pa sej vem, da se dogaja nasilje nad živalmi povsod okoli nas, samo če tega glih ne vidiš na lastne oči, včasih kar malo pozabiš na to... Groza! Tale deklica ma neke hude psihopatske motnje. Ker če drugače igra prijazno in sočutno osebo, potem se je pa sposobna tko brutalno nad ubogo živalco znest, je to zlo resna situacija. Tamalo bi moral dat k psihiatru in jo met orng pod nadzorom! Pr nas bi morali tistim dvem vrsticam v zakonu dodat še kako in ustanovit nekaj takega kot imajo v ZDA, animal police, se pravi nek organ, ki bo bdel nad nasiljem nad živalmi. Ker če mučenje živali prijaviš policiji, ti bojo rekli, da rabjo dokaze, pa še to bojo prišli pogledat samo če se jim da. Preden oni pošlihtajo vso dokumentacijo, je lahko žival že mrtva. o tej tematiki bi se moralo govoriti še več, kot se, če ne se ne bo nč premaknlo.
poldek_tedy
24. 04. 2009 10.31
+1
raggadyman
24. 04. 2009 10.22
+1
Devil inside ...
mraviana
24. 04. 2009 10.00
Grozno,da se kaj takšnega sploh dogaja po svetu. Upam,da bo ta "deklica" dobila kakšno vzgojno kazen,da ji kaj takšnega za vedno izbije iz glave.
bomdalati
24. 04. 2009 09.52
-1
Še dobro, da ni obratno.