Črna kronika

Voznica šla 'dvakrat na led'

Ljubljana, 24. 04. 2008 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
82

Prva ''žrtev'' verižne akcije policistov je ''padla''. Ujeli so voznico, ki je najprej prekoračila hitrost, nato pa se je pogovarjala po telefonu.

Po elektronski pošti kroži sporočilo: ''Samo v vednost. V soboto, 26. aprila, bo policija z vsemi razpoložljivimi sredstvi izvedla poostren nadzor hitrosti. Akcija se imenuje veriga, kar logično pomeni, da si lahko od izhodišča do cilja z lahkoto prislužite kazni nad 2.000 evrov. Prima ne? No vsaj ne morete reči, da niste bili opozorjeni.''

Akcija veriga v praksi pomeni, da na enem cestnem odseku opravlja meritve hitrosti več policijskih patrulj hkrati, vse pa merijo hitrost v isti smeri.
Akcija veriga v praksi pomeni, da na enem cestnem odseku opravlja meritve hitrosti več policijskih patrulj hkrati, vse pa merijo hitrost v isti smeri. FOTO: POP TV

Tiskovna predstavnica za stike z javnostjo na Generalni policijski upravi Nuška Tavčar je za 24ur.com pojasnila, da tako ali tako poteka akcija Hitrost – počasneje je varneje, med katero so na terenu vse razpoložljive sile. Nadzori so pogostejši in usmerjeni predvsem v hitrost, kar pa ne pomeni, da policisti ne preverjajo in kaznujejo tudi drugih kršitev, kot je na primer vožnja pod vplivom alkohola. Torej, četudi boste vozili po omejitvah, vas, seveda, lahko še vedno ustavijo. Če na primer posumijo, da ste vinjeni, vam ''pihanje'' ne bo ušlo.

Prejšnji vikend je bila akcija usmerjena v preverjanje motoristov, pri čemer so možje v modrem ujeli dva ''junaka'', ki sta skozi naselje drvela 120 kilometrov na uro. Oglobili so ju s kaznijo v višini 500 evrov, sledile so tudi druge sankcije, kot so prepoved vožnje, odvzem točk in tako dalje. "Med tem vikendom pa bodo kontrole spet pogoste, vendar o skupni akciji ne moremo govoriti, saj se policijske uprave samostojno odločajo kaj, kje in kdaj bodo preverjale. Generalna policijska uprava je samo koordinator celotne akcije," je povedala Tavčarjeva.

Sicer pa je akcija veriga ''stara znanka policije''. Na isti relaciji, na primer na cesti Trebnje – Novo mesto, vas lahko ustavi več patrulj, ki vas v primeru kršitve vedno znova kaznujejo. Policisti voznikov seveda ne kaznujejo iz zlobe, temveč z namenom povečati varnost v cestnem prometu. Za vas in za druge udeležence.

Novogoriški policisti zelo aktivni

''Vozniki še vedno hitrosti in načina vožnje pogosto ne prilagodijo sposobnostim, lastnostim in stanju ceste, preglednosti, gostoti in drugim značilnostim prometa, vremenskim razmeram ter značilnostim vozila in tovora. Zato je še vedno neprimerna in neprilagojena hitrost vožnje med primarnimi vzroki prometnih nesreč na prvem mestu tako glede na število kakor tudi glede na posledice prometnih nesreč,'' so sporočili s Policijske uprave Nova Gorica. Zato so novogoriški policisti včeraj spet izvedli poostren nadzor nad prekoračitvami največje dovoljenje hitrosti.

Najbolj aktivni so bili v naselju, pri čemer so ustavili 128 voznikov, od tega so izdali 34 plačilnih nalogov, sedem manjših prekrškarjev pa so opozorili. Hitrost je prekoračilo 18 voznikov, vsi bodo morali plačati kazen. Rekorder je bil sicer voznik avtomobila, ki je skozi naselje vozil s hitrostjo 76 kilometrov na uro. Policisti so ugotovili tudi, da 11 voznikov in sopotnikov ni uporabljalo varnostnih pasov, trije pa so se med vožnjo pogovarjali po mobilnem telefonu. Izstopala je voznica avtomobila, ki je do prve policijske patrulje pripeljala s prekoračeno hitrostjo, pri naslednji policijski patrulji pa se je veselo pogovarjala po telefonu.

Možje v modrem po uspešni akciji ne bodo počivali. ''Zaradi pričakovanega povečanja prometa v Soški dolini v času letne turistične sezone, še posebej zaradi večjega števila motoristov in s tem tudi večje možnosti prometnih nesreč, bomo predvsem ob vikendih na relaciji med Novo Gorico in Bovcem oziroma Trento razporedili posebne prometne patrulje, ki bodo intenzivno spremljale in nadzirale promet,'' so sporočili.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dreamhorse
25. 04. 2008 19.21
Parefin, hvala za lep komentar. TI imaš svoje mnenje, jaz pa svoje. In nobeno posmehovanje ti ne bo pomagalo. Žal poznam dosti ljudi, ki menijo tako in prav je tako. Žal pa vsi vemo, da nikoli ne bo vsem zadoščeno. In žal imam preveč izkušenj na takih področjih, kjer policija ni ukrenila nič, pa bi lahko.. in ja, sodniki letajo po lokalih in lovijo otroke s pištolami.. Pa lep pozdrav!!!
Joži Priboši?
25. 04. 2008 14.40
Več takšnih akcij.Samo policistov je premalo, da bi bila akcija kvalitetnejša. Ravno mimo hiše je drvelo vozilo, ki bi ga bilo zanimivo ustaviti. Voznici pa prav, saj ji je mobilec skoraj verjetno služil za obveščanje.
hanescu.cosmin@personal.ro
25. 04. 2008 13.48
prav ji je!!!! vse take kaznovati!! samo ogrožajo nas in druge udeležence!!
civitasstain@gmail.com
25. 04. 2008 11.42
Iz srca upam, da ulovijo mnogo takih divjakov. Bo cesta varnejša in črna kronika "odpade", vsaj kar se tiče cestnih nesreč.
parefin@yahoo.com
25. 04. 2008 11.16
dreamhorse: HAHAHA! Kaksno naivno razmisljanje. Ena izmed tistih ki slika parkirano policijsko vozilo z vklopljenimi modrimi lucmi in pise zraven BARABE,itd. HAHAHAHA!... taksnim ljudem se vsak smeje. HAHAHAHAHAHAHHAHA!! Pa spet mesas SODSTVO in policijo. Sodstvo je tisto ki pusti potem te fantke s pistolami domov. Kaj se pa sploh jezis?! Tako ali tako pa vroku 5 let skoraj da nebo vec policije. Takrat se spomni na tvoje misli iz leta 2008. Takrat ko te bodo posiljevali stirje ilegalci Iracani analno, in ti ubili konja,itd. Takrat si bos le zelela klicati 113. Takrat bo prepozno. Ker bo policija propadla, oz. le se kaksni stirje policisti bodo ostali.
zippo@redox.si
25. 04. 2008 07.51
Glede motoristov: Iz nabranega denarja bi lahko v Sloveniji imeli vsaj ENO sodobno dirkališče, kjer bi se lahko peljali hitro. Tako bi bil na cesti večji mir. Preverjeno!
mega344542
25. 04. 2008 07.45
Alkohol pa telefon nista za v avto,jaz bi dala se vecje kazni,ker so nekateri nepoboljsljivi nic se jih ne prime kljub visokim kaznim mislijo da so sami na cesti.
dreamhorse
25. 04. 2008 07.31
Kaj je lažjega, kot od ljudi pobirat denar, za to pa naredit praktično nič. Da bi pa prijeli prave lopove, razgrajače, ljudi, ki uničujejo tujo lastnino, to pa je že pretežko delo za policiste.... Katastrofa... Sama si pa po temi več ne upam iz hiše, ker danes lahko mladoletni v gostilno pridejo že s pištolo in ne dobijo druge kazni kot to, da mora zapustiti lokal... tako ja, kr pobirajte denar takim, ko ga že tako nimajo. Prepovedano telefoniranje v avtu.. policaj pa lahko v avtu kadi, parkira na prostor za invalide in mesta, na katera navaden smrtnik niti pomislil ni. da ne omenim obračanje prek dveh polnih črt na cesti... res katastrofa...
nx56rt28kk290056
25. 04. 2008 01.07
Ja, kar naenkrat je res videti pre-več policistov v prometu. Sprašujem se samo ZAKAJ? Ali jih je Mate napodil delat, ali pa so jih prerazporedili iz policijskih čujnic in veleposlaništev nazaj na enote. Če bodo Policijske akcije v prometu "uspešne", je to samo še eno potrdilo več, da Policija Dosedaj NI OPRAVLJALA svojega dela in se za vsaj 100 mrtvih/leto v preteklih letih podpiše kot eden... recimo ENAKOVREDNIH krivcev... Ko pa že govorimo o "manjših prekrškarjih" je bolje definirati kaj manjši prekršek sploh je, ker znano je, da se zadnje čase radi obesijo za vsako vejico in črko zakona, če je le moč izdati NALOG nad 41 EUR .... Mogoče so pa mislili na starejše občane in njihovo vključevanje v promet... Ja, ja.. zadnje čase transakcijski račun policije kaže kar povečan promet... iz zanesljivih vendar tajno prikritih virov seveda...
BananaJoe
25. 04. 2008 00.43
parefin, mamu ti retardirano. ni potrebe da se dereš. est, verjetno eden redkih komentarjev. ostali gumpci pa se vprašajte kolikšna je kolateralna škoda, ki so jo povzročili roparski baroni in nedelovanje pravosodnega sistema... vse ostalo je kruha in iger ter metanje peska v oči. za tiste, ki težje razumete, preusmerjanje pozornosti iz ključnih zadev drugam.
DRmed
24. 04. 2008 23.30
Mene pa zanima kdaj bodo naredili kako akcijo, da bodo prijeli vlomilce, tatove avtoradiejv in podobne nepridiprave. Ukradli so mi že 4 kolesa, na vikend so nam že trikrat vdrli in so odnehali šele ko so videli da smo umaknili vse kar je bilo kaj vredno in ne zato ker bi policija kaj ukrenila. Zakaj ko jaz prekoračim hitrost za 10km/h bolj najebem kot pa nekdo ki vsak dan krade avtoradije? Očitno je to res večji kriminal.
parefin@yahoo.com
24. 04. 2008 23.24
niko.a Se spomnim se okoli leta 2000 sem pogledal vsake toliko v crno kroniko kjer je pisalo letos ze 450+- mrtvih. Moras pa gledati koliko nesrec je s hujsimi posledicami! Avtomobili so vedno bolj "varni" kar pomeni da ne umres, si pa invalid! In teh je pa zares dejansko vec.
niko.a@volja.net
24. 04. 2008 23.14
gospodar prstanov - glede kamionov je tako, da se ponavadi avtomobili zaletavajo vanje zaradi kakšnega prehitevanja ali vožnje po levi, pri takem srečanju pa imaš malo šans za preživetje, ker je kamion veliko močnejši. glede infrastrukture - pri nas je zelo dobra označenost in ostalo na cestah. poglejte kje v italiji, jug bivše juge, hrvatički so se malo poboljšali vsaj na novih avtocestah, pa so še vseeno po tem daleč za nami, razen da imajo avtocesto narejeno. škoda se je izgovarjati na te stvari. če se mogoče še spomnite, je bilo pred letom 1990 v Sloveniji več kot 500 mrtvih v karambolih, pa koliko je bilo takrat prometa - dosti manj. Po 1991 ga je bilo še manj, ko se je pa situacija začela vračati v normalo, je bilo pa čedalj več policajev na cestah in smo/so prišli do cifre okoli 250, s tem da je prometa na cestah neprimerno več kot 1990. Se pravi nekaj se je naredilo, samo na še boljše gre bolj težko. Tukaj imajo pa samo policaji že malo manevrirnega prostora. Očitno tisti, ki se zaletavajo, ne berejo teh forumov, ker tukaj po prebrenem zgleda, da komentarje pišemo sami zgledni vozniki.
niko.a@volja.net
24. 04. 2008 23.01
AFNASI - tole si dobro povedal, hitro in varno. Glih tle je problem, ker če je hitro, je bolj nevarno. Pri vseh karambolih je zraven kot vzrok hitrost, ker vsi preveč hitimo. Treba bi bilo nekaj premakniti v naših glavah, ker pa je to zelo težko, poskušajo to z raznimi takimi ukrepi s policijo. Kar pomisli, kaj narediš, ko zagledaš policaja. Avtomatsko pomisliš, če si kaj narobe naredu. Drugače pa glede naše vozniške kulture - nabiram izkušnje v eni od še bolj balkanskih držav, kot je Slovenija in lahko povem tole: - v Sloveniji je zelo dobra vozniška kultura, - ceste so večinoma v zelo dobrem stanju in se na to ne splača zgovarjati, razen kakšni stari odseki, - v Sloveniji se vozi dosti prehitro, preveč pustimo času, da nas preganja, - tu na Balkanu se na čelu kolone najde en bumbar, ki se je odločil, da bo 40 km vozil 60 na uro. Če ga prehitiš, čez dva km naletiš na naslednjega takega, pa se spet cijaziš. In je varnost na višku, ker vsi potem vozijo 60 namesto 90. - policaji so pa pač po eni strani žrtve, ki jih morajo odgovorni poslati v ogenj in prve bojne vrste, pa če bojo uspešni ali ne. So pa tudi oni ljudje, ki imajo en kup problemov, poglej na policist.si.
parefin@yahoo.com
24. 04. 2008 22.59
VOZITE PO OMEJITVAH IN SE NE PIZDITE!! GNILOBE OVCJE!!! MRŠ!
est
24. 04. 2008 20.58
Super!!!!!!!!! Policaji so v svoje mreže ujeli voznikco x, ki je za nekaj km/h prekoračila hitrost in potem še telefonirala.Kakšen uspeh, to mora biti na vseh naslovnicah. Pohvalite se takrat, ko boste ujeli voznike, ki ZAVESTNO speljejo v križišče pri rdeči luči, ko ZAVESTNO prehitevajo v škarje in dirkajo v paru po malo širši cesti itd Kazni so za polnjenje proračuna in ne za spametovanje voznikov.V zadnjih nekaj letih se je zakon nekajkrat menjal in ministri so obljubljali večjo varnost in manj mrtvih.Rezultat je popolnoma nasproten.Nekaterim voznikom je prav malo mar za posledice in teh ne bodo spametovale višje kazni.
afnasi@email.si
24. 04. 2008 20.48
Kdaj bomo tudi v Sloveniji doživeli, da nam politiki in posledično policija ne bodo več prodajali buč? Sedaj pa še res samo zelo neuki verjamejo v finte z radarji in 'počasneje je varneje'... Kdaj bomo torej doživeli to, da bo promet potekal hitro in varno? Torej današnjemu času primerno...
vinadap
24. 04. 2008 20.00
gospodarprstanov- višje denarne kazni ne bodo zmanjšale nesreč in nesreč z smrtnim izzidom. SloKorupcija - cestno infrastrukturo imamo dobro,vendar še zdaleč ne za toliko vozil,ki so dnevno na cesti.
355
24. 04. 2008 19.44
še enkrat večje kazni .. to je vse premilo ..!!! kolko se jih samo med vikendom ubije .. groza !! še kazni še!
tony_abcde@yahoo.com
24. 04. 2008 19.39
PRAVILNO! najbolj se pritožujejo tisti, ki to počnejo verjetno ves čas. Tisti, ki tega ne počne ga to ne moti!