Črna kronika

Veriga goljufij na Hrvaškem: vpleteni tudi Slovenci

Zagreb, 31. 10. 2012 11.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaško tožilstvo preiskuje več goljufij, v katerih je najmanj 20 oseb ostalo brez svojih stanovanj ali hiš. Med tistimi, ki so kupili sporne nepremičnine, naj bi bili tudi slovenski državljani.

Med tistimi, ki so kupili sporne nepremičnine, naj bi bili tudi slovenski državljani.
Med tistimi, ki so kupili sporne nepremičnine, naj bi bili tudi slovenski državljani. FOTO: Thinkstock

Hrvaško tožilstvo preiskuje več goljufij, v katerih je najmanj 20 oseb ostalo brez svojih stanovanj ali hiš, poroča danes Jutarnji list. Oškodovane osebe so prijavile policiji goljufe, ki so jim s prevaro odvzeli premoženje. Med tistimi, ki so kupili sporne nepremičnine, naj bi bili tudi slovenski državljani.

Agonija večine prevaranih oseb se je začela, potem ko so bili zaradi finančnih težav prisiljeni, da so vzeli posojila od različnih zasebnih agencij in kreditnih uradov. V zameno za posojilo pa so dovolili posojilodajalcem, da so se pri notarjih ali ob navzočnosti odvetnikov vpisali kot lastniki njihove nepremičnine, navaja zagrebški časnik.

Kot dodaja, žrtve pogosto sploh niso prejele posojila, so pa izgubile nepremičnine in so morale plačati fiktivne obresti, kar jih je finančno popolnoma spravilo na kolena.

Žrtve so se medtem medsebojno spoznale in organizirale ter posnele 600 ur pogovorov s posojilodajalci in njihovimi sodelavci. Zbrali so tudi deset kilogramov različne dokumentacije o spornih posojilih in ostalih pogodb.

Tožilstvu so ovadili tri ženske in štiri moške, med katerimi so nekateri že bili obsojeni zaradi premoženjskih kaznivih dejanj in goljufij.

"V njeni počitniški hiši neki Slovenci pijejo penino"

Časnik ponuja tudi tri zgodbe oškodovanih oseb, med katerimi je ena dejala, da je od sosedov slišala, da v njeni počitniški hiši "neki Slovenci pijejo penino".

Nepremičnino naj bi slovenski državljani kupili za 70.000 evrov, kupoprodajno pogodbo pa so pokazali tudi policiji, dodaja časnik. Kot je posojilodajalec pojasnil slovenskim lastnikom, je počitniško hišo moral prodati, ker mu je bila lastnica, ki naj bi ji posodil denar, dolžna 60.000 evrov.

Sicer pa je lastnica, upokojenka, povedala, da so ji neznane osebe leta 2010 večkrat grozile po telefonu, da ji bodo umorili moža, če ne bo plačala 10.000 evrov. Nato se ji je druga oseba prek telefona ponudila, da ji bo pomagala, ker ima znance na policiji, in jo je poslala k odvetniku, ki naj bi rešil njene težave.

Odvetnik ji je ponudil posojilo, da bi plačala izsiljevalcem, v zameno pa je zahteval, da založi nepremičnino. Ko je dojela, da so jo prevarali, je vložila kazensko ovadbo, sicer pa svojih težav še ni uredila. Stroške za hišo in davek še plačuje, na tožilstvu pa so ji povedali, da je žrtev goljufov ter da ni edina, še poroča časnik.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
01. 11. 2012 18.25
+4
Včasih smo bili Slovenci daleč naokrog znani po pridnosti in bogaboječnosti. Danes nas pa poznajo predvsem kot prevarante.
luckyss
31. 10. 2012 17.45
+7
luckyss 31.10.2012 16:49:24 1 1 Zavajajoč naslov.....glede na članek bi bilo pravilno namesto: "Veriga goljufij na Hrvaškem: vpleteni tudi Slovenci" pravilno: Veriga goljufij na Hrvaškem: oškodovani tudi Slovenci ! P.S. To je bilo pa res brisanje z razlogom :)
povrsniste24kur
31. 10. 2012 16.00
+6
goljufija nekje na tujem, pa spet slovenske srake zraven, klasika.