Črna kronika

FOTO: Več požarov v okolici Maribora

Maribor, 08. 03. 2012 19.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Največ travniških požarov je izbruhnilo v okolici Maribora, na Dolenjskem in Krasu. Uprava RS za zaščito in reševanje opozarja, da zaradi suše in burje še vedno velja velika požarna ogroženost.

Uprava RS za zaščito in reševanje je zaradi dolgotrajnega obdobja brez padavin v torek razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja na območju celotne države. Kljub temu so imeli gasilci polne roke dela. Največ travniških požarov je izbruhnilo v okolici Maribora.

Prostovoljni gasilci medobčinske gasilske zveze Ruše so s pravočasno intervencijo preprečili, da bi se požar v naselju Lobnica v bližini Ruš razširil na bližnje pohorske gozdove. Zagorela je še trava na Pobreški cesti v Mariboru in v naselju Vodole. Gasilci pa so morali posredovati tudi v Slivnici pri Mariboru in v bližini Kungote.

Ogenj je suho travo oblizoval tudi na Dolenjskem, predvsem v okolici Novega mesta in Krškega. Prav tako pa je ogenj povzročal preglavice ponekod na Krasu in Primorskem.

Prepovedano kuriti v naravi

Uprava RS za zaščito in reševanje sporoča, da je zaradi požarne nevarnosti v naravnem okolju prepovedano kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj ter puščati ali odmetavati goreče predmete in druge snovi, ki lahko povzročijo požar.
Inšpekcija za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, inšpekcija za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano ter policija bodo zato v času razglašene požarne ogroženosti naravnega okolja izvajale poostren nadzor.

Policisti v času, ko je razglašena velika požarna ogroženost, v primeru ugotovljenih kršitev podajo predlog pristojnemu Inšpektoratu Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami. Zakon o gozdovih jih pooblašča, da izrekajo globe tistim, ki kurijo na neurejenih kuriščih, požigajo travišča in ledine na območju, kjer ogenj lahko ogrozi gozd ali pa kurijo v gozdovih na Krasu oziroma v gozdovih, ki so določeni za požarno ogrožene gozdove. Posameznika lahko za prekršek kaznujejo z globo od 200 evrov do 600 evrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ddrej
15. 03. 2012 10.35
Dragi 24 urci, danes 15.3 imate v okoloci ljubljane 6 travniških in 2 ostala požara. Pa ni nobene novice o tem. Le zakaj? Če bi poznali malo to področje, bi vam bilo precej jasno da je vzhod, kar se tiče požarov dolj varen kot preostali del slovenije, saj zgleda, da gasilska kultura poskrbi za mali ogenjček, da ne postane ogenj. Na vzhodu države je pri vsaki hiši vsaj eden človek, ki je poslušal gasilsko teorijo.
nemarx
09. 03. 2012 12.16
-1
Jaz mislim, da je te požare v zadnjem tednu podtaknil Simčič, saj kdo pa bi drugi????
orangensaft
09. 03. 2012 06.16
+5
Jaz pa vabim vse, ki imajo preveč prostega časa, da pred zimo pridejo pomagat travnike pokosit, spravit seno in na spomlad travnike še 1x pograbit, da ne bo treba kurit. In če bo vsak odnesel še nekaj vej z drevja, ki ga obrezujejo tisti, ki jim je za sadje še kaj mar, kurit sploh ne bibilo več treba.
T.K
20. 03. 2012 20.24
Kaj ti veš, da se na kmetijskih površinah ki se obdelujejo trava ne kuri ker se jeseni pokosi, kuri se na zaraščenih travnikih in pobočjih, tak za informacijo ;)
MISOON
08. 03. 2012 19.58
+0
Če se v nekem kraju pojavi večje število požarov v zelo kratkem času, je nevarnost, da je kak preveč zagret gasilec na delu :))
smod.lak
08. 03. 2012 21.11
+4
Ja ta bo. To so neodgovorni občani. Vsakemu "kurjaču" naprtit vse stroške gašenja. Pa naj po tem joka za bajto, ko bi šla papa!
Djsajmy
08. 03. 2012 21.46
+4
Ma ni to to! Vsak dan se vozim skozi do MB po 30km poti in nazaj in ni dneva, da ne bi videl, da kdo kje na travniku, za hišo kuri veje ali kaj drugega :)