Črna kronika

Več deset ljudi v lisicah z večerje

Peking, 05. 12. 2007 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Med banketom na Kitajskem so aretirali več sto kriminalcev. Podkupljeni lokalni policisti v akciji niso smeli sodelovati.

Do zob oboroženi policisti so gangsterjem pokvarili zabavo
Do zob oboroženi policisti so gangsterjem pokvarili zabavo FOTO: Jani Dolinšek

Več sto do zob oboroženih policistov je v kitajskem mestu Jangdžiang vdrlo na razkošno večerjo in aretiralo na desetine vodilnih članov dveh kriminalnih združb. Ti nadzorujeta najmanj 20 cvetočih podjetij v gospodarsko najhitreje rastoči kitajski provinci Guangdong, imata pa okoli 30 tisoč članov. Z izsiljevanjem, grožnjami in nasiljem sta več kot desetletje ustrahovali mesto. Njun vpliv je tako velik, da je moral akcijo ukazati kar namestnik ministra za javno varnost.

Šokanten konec slavnostne večerje

Preiskovalci so se pod krinko pridružili tolpam in se v letu dni povzpeli po mafijski družbeni lestvici do najvišjih krogov. Tako so izvedeli, kdo so vodje gangsterjev in kje se sestajajo. V elitni štirinadstropni restavraciji so med policijsko akcijo izstrelili samo en opozorilni strel, nato pa so se začele aretacije. Osumljencem so na glave nadeli oštevilčene črne vrečke in jih odpeljali.

Lastnik restavracije je vodja ene od kriminalnih združb, pa tudi kitajski poslanec. Banket, na katerem je bilo okoli tisoč povabljencev, je pripravil, da bi proslavil dokončanje nove hiše. Tudi on je za zapahi.

Ker so se gangsterji infiltrirali v vrste lokalne policije, ta pri raciji ni sodelovala. "Vsem policistom v Jangdžianu so tisto noč ukazali, da morajo ostati v svojih pisarnah,“ je za nek pekinški časnik povedal neimenovan vir. Razkril je tudi, da so bili številni policijski poveljniki v dneh pred akcijo na sindikalnem izletu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cobraa
09. 12. 2011 07.57
Oh, ko bi to lahko naredili pri nas.
sdspecy
05. 12. 2007 11.30
nemorš verjet, pa to je ko u filmih :P