Slovenija

Varuhinja opozarja na delovno zakonodajo, sodstvo, kaznovanje otrok in izbrisane

Ljubljana, 28. 06. 2012 14.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Varuhinja v svojem poročilu opozarja na kršenje delovne zakonodaje, na težave v sodstvu in tudi na izbrisane ter še vedno neuzakonjeno prepoved telesnega kaznovanja otrok. Poročilo bo obravnaval tudi DZ, še prej pa mora svojega pripraviti vlada.

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik
Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik FOTO: Dare Čekeliš
Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik je predsedniku državnega zbora Gregorju Virantu predala letno poročilo varuha in ga seznanila s ključnimi poudarki poročila. Varuhinja tako opozarja na kršenje delovne zakonodaje, težave na področju sodstva, opozarja pa tudi na izbrisane in še vedno neuzakonjeno prepoved telesnega kaznovanja otrok.

Čebašek - Travnikova pričakuje, da bo poročilo čim prej uvrščeno na razpravo v DZ. Pred tem mora sicer odzivno poročilo pripraviti tudi vlada. Poročilo varuha za leto 2011 bo izročila tudi predsedniku republike, to možnost pa je ponudila tudi predsedniku vlade.

Kot je dejal Virant v izjavi za javnost po predaji poročila, mora država ostro reagirati na področju kršenja delovnih pravic in neplačevanja prispevkov za socialna zavarovanja. Kot poudarja, je to velik problem, država pa mora reagirati po kazenski plati oz. mora tožilstvo učinkovito delati svoje, saj gre za kazniva dejanja.

Glede problematike izbrisanih pa Virant pravi, da bo vlada morala pripraviti sistematično rešitev obravnavanja teh primerov. Pri primerih, kjer so bile pravice kršene, bo po njegovih besedah treba ljudem izplačati odškodnine. Ob tem pa predsednik DZ meni, da je treba primere obravnavati individualno.

Varuhinja je na področju problematike sodstva opozorila na podajanje zadev med različnimi stopnjami sodišč, kar lahko traja v nedogled, pojasnjuje Virant.

Pripombe je imela tudi na področje javne uprave, kjer se je stanje v zadnjem času nekoliko poslabšalo. Virant ima tudi sam občutek, da "je birokracija v zadnjih letih nekoliko zarjavela". Kot pravi, bo vlada morala "udariti po mizi" in bo morala dati jasno vedeti, da je javna uprava servis za državljane in da je plačana za to, da rešuje težave državljanov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dzugasvili
29. 06. 2012 05.59
Psi lajajo...karavana gre dalje.....
WikiX
28. 06. 2012 20.13
+1
Pravzaprav Varuhinja človekovih pravic in predsednik Državnega zbora ugotavljata, da je pri nas vse narobe, vsi so skorumpirani in zlorabljajo javna pooblastila, pravosodje pa jih pri tem še ščiti oziroma opozarjata na hierarhijo kazenske odgovornosti, za to sistemsko povzročeno, kronično nesposobnost, ki jo državljani seveda plačujemo kot prvoklasne storitve. Pravzaprav jih nič ne plačujemo, si kar sami vzamejo, če pa kaj ostane, razdelijo med člane družin svoje priviligirane elite, enako so počeli že v mračnem srednjem veku, le da se tam tega še niso zavedali. Najbrž bo zdaj kaj bolje, ko sta jih okarala, sodbe mednarodnega sodišča bodo šele čez kako desetletje.
dannyer
28. 06. 2012 20.08
+3
spet populizem čedalje več svetovnih strokovnjakov pravi da je telesna kazen pomembna v diskusijo za spremembe zakona so dali na švedskem in finskem za norveško nisem prepričan velika britanija pa naj bi uvedla kazni v osnovnih šolah in srednjih šolah slovenski čudni strokovnjaki pa govorijo o švedski in njenih zakonih in bi jih radi spremenili v njihovih med tem pa so švedi in finci sprašujejo kako s to nesposobno podivjano razvajeno agresivno nespoštljivo populacijo ševdski zdravniki pravijo kič roba generacija in zahtevajo spremembe saj se po več ko 30 letih naredili več škode med tem pa mi bi radi uvedli zakon ki ni deloval samo da se sliši nobel iz skandinavije sramota . antropologi psihologi zdravniki zgodovinarji biologi podpirajo osnovno telesno kazen po riti za ušesa za lase . in seveda disciplinsko kazen .ki so pomembne za razvoja otroci ki niso bili deležni kazen so po večini bolj nevarni celo po statistiki jih je več psihopatov morilcev in za piko na i v zaporih (viri prihajajo iz zda velike britanije ,švedske ,finske ,danske ,nemčije francije ,španije,italije .vire se najde na njihovih ministrstev. ) kar je zanimivo . seveda otrok ne sme biti trpinčen ali kaj podobnega ne smeš ga odirati po glavi ga tresti ga odirati po pljuča . med tem so osnovni prijemi dobrodošli .slovenija bi morala uvesti enako kot velika britanija pa ne bi imeli to podivjano nevarno domišljavo agresivno lažnivo nesposobno populacijo . popolnoma brez strahu so . mi pa ščitimo te razvajence tako psihološka ocena otrok med 0-19 leta je identična množičnim morilcem (psihopatom)posiljevalcem pretepačem nasilnežem .vojakom kar sicer je normalno za to pa otrok potrebuje dobro stabilno in disciplinirano vzgojo da bo lahko spoštoval itd to kar sem napisal potrojujejo kar 82% svetovnih strokovnjakov pa šeto pri vzgoji je telesna kazen 85%uspešna ????????? zaka bi spreminjali ukrepe ki so delovali zadnjih 30,000 let .zdaj smo pa nazadovali z vzgojo saj je mladina ne sposobna in nevarna za to mladino ki se obnaša kot kakšna podivjana žival rabiš robote in ne ljudje za učenje . tako da tiste države ki tako crkljajo mladino imajo probleme zanimivo mar ne tiste ki so pa odločene pa jo nimajo vsaj ne v takšni obliki .KATASTROFA.
Staropramen
28. 06. 2012 22.09
+1
Mladina ni nevzgojena, ker bi starsi skoparili s klofutami, ampak zato, ker so starsi sami nevzgojeni in nekulturni. Ko odrasli pretepe otroka, je to posledica njegove nesposobnosti resevati probleme na ciciliziran nacin. To je uporaba fizicne premoci ob pomanjkanju argumentov. Ce si odrasel clovek ne zna drugace ustvariti avtoritete kot s tepezem, je to nk njegove intelektualne sibkosti.
nahrbtnik
29. 06. 2012 07.52
-1
ja, super naj uzakonijo tepež! v 21 stoletju pa se vedemo kot v 12. imam dva sinova in sta povsem neproblematična, pa ju nikdar nisva udarila. pote je to tako, če delavec ne dosegel nadpovprečni rezultatov, če ne bom vsako nedeljo v cerkvi, če ne bom šla na poho ob žici..., me lahko mirno nabutajo. ne ga srat!
dannyer
29. 06. 2012 09.02
+1
Staropramen zanimiv si napisal samo ne drži ni važen to avtoriteto ne moreš dosežeti z bla bvla bla še pesa ko vzgajaš šolas potrebuje anarhijo pri nam je pa to proble ni je in čedalje več jih ne bo imelo še malo pa bomo prišli v kameno dobo ko se bodo ljudje z preveč pravicami uničili sistem ki ga poznamo danes ptem bo hudo otroku moreš pokazati meje in ga podrediti da se uči za prihodnost da da naprej no danes dobivamo slabo populacijo ki ni vredna nič tisti ko ne poznajo previh zadev za tiste mi je jasno da jih čustva vodijo .samo pri takih stvareh ne smeš biti čustven ampak natančen .
werner111
28. 06. 2012 16.00
+3
varuhinja hahaha
odpisan2x
28. 06. 2012 17.08
+4
kje je takrat ko tepejo otroke,ko poteka trgopvina z belim blagom
ubijalec9
28. 06. 2012 18.17
+2
kje je takrat ko tajkuni kradejo denar in delavci ne dobijo plač po več mesecev
WikiX
28. 06. 2012 20.16
+1
Kje je takrat, ko se javni uslužbenci znašajo nad nemočnimi, evgenično izoliranimi posamezniki, ki jih nihče ne posluša, ki jih ves čas po nepotrebnem zaustavlja in kriminalizira lokalna milica?