Črna kronika

Varnostnik navijača brcnil v glavo

Ljubljana, 01. 10. 2010 14.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Med izgredi po nogometni tekmi Maribor – Olimpija je eden od varnostnikov onesposobljenega navijača brcnil v glavo. Podjetje G-7 je že uvedlo interno preiskavo, primer pa bo proučila tudi policija.

V izgredih je eden od varnostnikov enega od navijačev brcnil v glavo.
V izgredih je eden od varnostnikov enega od navijačev brcnil v glavo. FOTO: Damjan Žibert

Po nogometni tekmi NK Maribor – NK Olimpija, ki je potekala v sredo na ljubljanskem stadionu Stožice, je prišlo do izgredov navijačev.

Vendar naj bi šel tudi eden od varnostnikov preko meje. Na spletu se je pojavil videoposnetek, na katerem je jasno vidno, da je varnostnik iz družbe G-7 enega od navijačev, ko je ta že bil onesposobljen in ležal na tleh, še dodatno brcnil v glavo.

Na dogodek so se že odzvali v družbi G-7, v kateri so sprožili interni postopek proti temu varnostniku. Od ugotovitev iz postopka, ki še ni zaključen, bo nato po njihovih navedbah odvisno, kako bodo proti varnostniku ukrepali. V izgredih je bilo sicer ranjenih 10 varnostnikov.

''Cilj vsakega posredovanja varnostnikov je uspešno opraviti naloge z najmanjšimi možnimi posledicami, skladno z ukrepi, kot jih določa 43. člen zakona o zasebnem varovanju. Zato kljub žaljivkam, pljuvanju in fizičnemu napadu navijačev na varnostnike ravnanje varnostnika na posnetku ni opravičljivo,'' so v G-7 zapisali za 24ur.com.

Na Zbornici za razvoj slovenskega zasebnega varovanja informacije glede incidenta še zbirajo.

Primer bo proučila tudi policija

Iz notranjega ministrstva pa so za 24ur.com sporočili, da varnostniki lahko uporabljajo ukrepe določene v že omenjenem 43. členu zakona o zasebnem varovanju, da pa mora biti uporaba ukrepov sorazmerna zakonitemu cilju njihove uporabe. Pri izvedbi ukrepov nihče ne sme biti podvržen mučenju, nečloveškemu ali ponižujočemu ravnanju. "Varnostnik ukrepa tako, da z najmanjšimi škodljivimi posledicami doseže izvršitev naloge," pravijo na ministrstvu.

Za ocenjevanje zakonitosti in strokovnosti uporabe ukrepa je pristojna policijska postaja, na območju katere so bili ukrepi uporabljeni. Primer bo proučila policija. Če bo ugotovila, da je bil ukrep uporabljen nezakonito in nestrokovno, bo policija ukrepala v skladu s predpisi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (195)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Scott Winston
16. 11. 2010 22.11
+1
ja in kadar se 20 navijačev pravijo na enga varnotnika , ter ga pretepejo da še komaj živi pa nebi bilo takega škandala !!!
mvs
04. 10. 2010 10.08
+2
V naši pošteni državi bo imel ta varnotnik velike težave,lahko bo tudi ob službo.oni ga bo še tožili ker bo imel psihične posledice. 10 varnostnikov je poškodovanih,kje so pa ti posnetki?,a bo kdo odgovarjal?Kako naj varnostnik dela je govoriti eno,ko je pa treba ukrepat je pa druga zgodba,če ne ukrepajo so nesposobni,če ukrepajo so kršili zakon.Drugič naj G7 ne prevzema varstva naj vse razsujejo.....
longform
04. 10. 2010 08.02
+2
pa sej je skinhead.. jst bi ga tut.
totnhem
04. 10. 2010 07.33
-1
G7 bo izjavilo da se je navijač sam brcnil v glavo.
leis
03. 10. 2010 22.32
+1
Ma dajte no vsi skupaj - kdo normalen pa gre na take tekme. Kolk ga je varnostnik, ga je mnogo premalo. Pretepst bi ga moral tolk, da mu nikoli ne bi več padlo v glavo, da bi še kake huliganske izpade delal.
cc2000_20@hotmail.com
03. 10. 2010 22.15
+2
Eno vprasanje tuki gor za vse. Zakaj na takih tekmah, ko ze pricakujejo izgrede ne pripravijo gasilske cevi in solzilca in pa dovolijo ze vnaprej uporabo gumijastih nabojev ob zacetku izgreda, dokler usi na lezijo na tleh z rokami nad glavo? Potem pa lepo vse z vezicami zavezejo roke in jih legitimirajo, pobudnikov pa ne zaprejo za 48ur pa jim ne dajo za jest in pit dokler vsega ne priznajo. Zdej pa prosim me popravite, ce nimam prou ker to je creda (pa ni vazno ali ovc ali navijacev) in za njih potrebujemo pastirja ali elektricnega ali pa takega s palico.
puffdaddy
03. 10. 2010 19.17
-1
mariborski klub je boljši! Itak!!! hej...hej,,,kdor ne skače ni štajrc ,hej...hej...hej!!!
tonabalona
03. 10. 2010 16.40
+1
Čist prav mu je pa ne sam ta vsi bi jih morali dobit po piskru.Glede govorjenja čez varnostnike,govorite samo tisti,ki še tega niste doživeli.Pojdite stat pred te bedake pa potem govorte.
lejka50
03. 10. 2010 16.09
+2
le kaj naj naredijo varnostniki ob takih divjakih, imajo še srečo da jih odnesejo samo tako...v množici leti na vse strani...in vsak se brani... tudi varnost...
dadi777
03. 10. 2010 11.44
+0
Ja, sej, zdej bodo pa vsi krivi in odgovorni, pa interne preiskave. Halo, to so divjaki, ki se jih očitno drugače ne da umirit. Sicer pa so za vse krivi poslanci, ker dokler ne bo zakona, ki bo spametoval take idiote, potem se nam slabo piše.
pacl
03. 10. 2010 10.24
še bolj bi ga moral sedaj bo pa on naj....
MURINJO
03. 10. 2010 10.19
to so zopet novinarske farse.... pišejo tisto kar se najbolj bere.... kdo bi namreč bral članek o tem da so navijači prebrcali več varnostnikov.. to seveda dandanes ne gre v promet. lažje je sevda udarjat po varnostnikih, ki naj bi seveda znal poskrbeti za red in disciplino proti stoglavi množici bojno nastrojenih navijačev.
jankolino
03. 10. 2010 08.36
PS pozabil sem še dodati plačo, ki je enaka kot podpora na borzi.
jankolino
03. 10. 2010 08.34
Da ne bi o varnostnikih. Imam licenco vendar nikoli Več ne bi delal kot "varnostnik" Prvič Če želiš To delo opravljati pošteno moraš biti vsaj malo izobraženega človeka ter dobro plačan. Tako pa je v tem delu ogromno neizobraženih lenuhov in policistov v penzionu, ki se kmalu začnejo dolgočasiti in si želijo malo akcije. Nemalo jih poznam ki sami namerno izivajo da postanejo pomembni s svojo acijo. Spomnite se malo preteklih dogodkov. Če pa že gre zares, da je potrebno intervenirat, pa raje malo počakajo da se razkadi šele potem se pojavijo kot "rešitelji". V razmislek. Če ti sam šef naroči pusti naj se zgodi, bomo že potem urejali je zame ta služba GOLA KRAJA DENARJA. Na žalost pa je zakonodaja tako ali tako narejena da se vse vrti okrog birokracije, ki nič ne proizvaja samo kasirat zna.
henrikosmi
03. 10. 2010 08.29
se strinam da je varnostniku poču "film" men bi tud ampak brca v glavo je pa preveč lahk bi ga sunu v nogo al v zadnco je pa res da so varnostniki (ne glede na firmo) nepreveč umsko obdarjen... marsiker nima triletne šole...
sprint
03. 10. 2010 08.16
rajko203 01.10.2010, 15:10 MrBajzi ja se strinjam kar si ti napisal, sam tako se ne dela kot je naredil varnostnik, kdo je zdej huligan kdo koga poškoduje, a tebi bi bilo všeč da te eden udari ko si zvezan, da mu ne moreš nazai vrnit povračilo, in ja glava je pomebni del telesa,varnostnik bi se moru bolj dostojno vest Eh Rajko. Pitaj boga, koliko žaljivk, kletvic, pljuvanja, udarcev in podobno je ta varnostnik pretrpel (in ostali tudi). Normalno, da se mora sprazniti. Če si me prej žalil, preklinjal in celo udaril, ni tega denarja, da ti ne bi vrnil. Tudi, če si zvezan bi ti pote gnil "čreva" na plano, presneto.
felicko
03. 10. 2010 02.04
Tega bedaka sem v kliničnem centru gledal, kako se je pogovarjal s policaji, razen buške na glavi ni imel nič druga. Je pa ta prenapeti bedak ravno varnostniku, ki bi ga naj usekal porezal roko, da so mu morali v UKC-ju šivati
Igor__Zmaj
03. 10. 2010 01.51
Nekterim samo to pomaga.
JAMAN
02. 10. 2010 22.12
Nikoli ne bom podpiral, da kdor koli vklenjenega človeka brcne v glavo! Je pa res, da je ravno ta vklenjeni človek pred tem dobro delil batine varnostnikom in nekako tudi razumem varnostnika-vendar ne v tem, da ga je vklenjnega brcnil v glavo, če bi hotel, bi ga pred tem strokovno vklenil in tu se zgodba konča, ter je na vrsti sodna veja oblasti-aja nekako čez dve leti !
zahod.west
02. 10. 2010 16.27
ne razume pa, zakaj nestrpni dnevnikovi ali mladinovi novinarji dobijo državne nagrade , podivjani navijači pa brco v ........