Črna kronika

V Zagrebu se je vdrla ulica

Zagreb, 24. 09. 2007 08.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š.K./T.S.
Komentarji
11

V centru Zagreba se je, najverjetneje zaradi gradnje bližnje podzemne garaže, zrušilo več stanovanjskih hiš.

Podzemne vode so zalile gradbeno jamo
Podzemne vode so zalile gradbeno jamo FOTO: dnevnik.hr

V centru Zagreba, natančneje na Kupski ulici, se je v nedeljo popoldan zrušila cesta in več stanovanjskih objektov v neposredni bližini gradbišča, na katerem so delavci kopali 27 metrov globoko jamo za podzemne garaže. Ena od hiš naj bi bila v celoti uničena. 22 družin oziroma okoli 60 stanovalcev so morali evakuirati. Noč so preživeli v enem od zagrebških hotelov, ni pa še znano, koliko časa bodo tam nastanjeni.

Stanovalci so tresenje tal občutili že v noči s sobote na nedeljo in pred časom opozarjali pristojne službe na pojav, te pa se na pozive niso odzvale. "Že pred desetimi dnevi smo na zidovih opazili razpoke. Od takrat smo vsako noč šli spat s strahom, da se bo hiša zrušila," je za hrvaški dnevnik Jutarnji list dejal eden od stanovalcev.

Na Kupski ulici je nastala 15 metrska luknja
Na Kupski ulici je nastala 15 metrska luknja FOTO: dnevnik.hr

Ponoči, po evakuaciji, se je zrušilo še nekaj metrov ceste, zato še se ljudje bali, da bi se lahko zrušila dva žerjava, ki se nahajata na gradbišču. Prav zato je gradbeni inšpektor zaprl HEP-ovo (Hrvatska elektroprivreda) gradbišče v Kupski ulici. Po opravljenem pregledu je gradbena inšpekcija ugotovila, da zadnji geodetski posnetki kažejo, da sta žerjava stabilna in ne predstavljata nevarnosti, so sporočili s hrvaškega ministrstva za zaščito okolja, prostorsko ureditev in gradbeništvo. Dodajajo pa, da bodo še naprej spremljali stabilnost žerjava in sosednjih hiš.

Že pred časom so bila izdana številna opozorila, da je gradnja podzemne garaže na tem delu mesta lahko zelo nevarna zaradi podzemnih voda, poroča Dnevnik.hr.

Policija je zaradi varnosti za promet zaprla kar štiri okoliške ulice.
Policija je zaradi varnosti za promet zaprla kar štiri okoliške ulice. FOTO: dnevnik.hr

Kaj točno je povzročilo, da se je več stanovanjskih hiš zrušilo, bo ugotovila gradbena inšpekcija. Najverjetneje pa so gradbinci pri kopanju gradbene jame naleteli na podzemno vodo, ki je zalila jamo in povzročila, da so se tla na razdalji 15 metrov enostavno sesedla. Gradbena inšpekcija je zaprla gradbišče HEP-a. Kdo natančno je kriv za nesrečo, ni znano. Dela za HEP na tem gradbišču izvaja podjetje Tehnika, ki je sicer znano in uveljavljeno gradbeno podjetje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Špela Cerar 1
25. 09. 2007 11.36
Mene pa zanima, kako to da če so vedl da lahko pride do tega ("Že pred časom so bila izdana številna opozorila, da je gradnja podzemne garaže na tem delu mesta lahko zelo nevarna zaradi podzemnih voda.") zakaj so jim sploh izdal gradbeno dovoljenje? Vsaj men se zdi to neodgovorno...
Uroš S.
25. 09. 2007 00.42
dusankiss
24. 09. 2007 16.15
igor ...to je tko če arhitekt k je mastno plačan naredi PID (projekt izvedenih del)z levo roko al pa ne preveri mer na samem objektu...takrat ko bo projektant stal za svojim načrtom in vse svoje napake tud finančno kril bo pa to čist drgač ...mislm pa da je v sloveniji dokaj (povdarek je na dokaj) dobro urejeno ...znajo pa tud murkslat... pa reklama ...ni zmer kriv navadnd delavec za take nezgode...jih pa največkrat kasira ...
janidurini@hotmail.com
24. 09. 2007 15.28
@Reklama TV kaki siptarji LOL.!! r.. Prvo se pozanimi kdo so siptarji pol pa govor.
Ramzess
24. 09. 2007 13.09
"Stanovalci so tresenje tal občutili že v noči s sobote na nedeljo in opozorili pristojne službe, ki pa se niso odzvale." Čudim se, da so ljudje še vedno tako naivni, da pričakujejo odziv pristojnih. Ukrepati moraš itak sam, drugi nihče ne bo. Pristojni vseh vrst pa kot po zakonu ukrepajo šele takrat ko je že prepozno. Nič ne piše, koliko so ljudje, če so sploh kaj vedeli, kaj se dejansko dogaja pod njihovimi hišami. Zavedajte se se da so taki lapsusi pri gradnjah različnih podzemnih oblektov dokaj redni. V tem svetu je mest, ki ima podzemlja, od garaž do prometnih povezav, veliko, pa nikoli ne vedo kdaj se bo kaj vdrlo in podrlo. Infrastruktira je v mestih tako zapletena in prepletena, da ni čudno, da načrtovalci in izvajalci kaj spregledajo, sploh če za kakšno infrastruktruro ne vedo, se je že dogajalo v tujini, da so odkrili kaj, za kar sploh niso vedeli da je tam. Nedolgo nazaj je nekje nek delovni stroj odprl naftni vod sredi ceste, sredi naselja, pa zanj sploh vedeli niso, da je tam. Potem pa so bile težave, kaj ta reč tam počne itd.
rokenrol
24. 09. 2007 12.35
Tonček, tam poglej pajdota, v kakšnih uniformah sta, pa ti bo bolj jasno...
Tonček Balonček
24. 09. 2007 11.17
Slike so pa odlične! V Ljubljani so itak same ograje, nekatere (npr. okoli bivše Šercerjeve kasarne že več kot 15 let, dobivamo pa nove in nove, kjer ograj ni, so pa jumbo plakati. Res prestolnica Evrope! Zgornje slike bi bie lahko iz Ljubljane, pa ne bi nihče podvomil!
pumpar@volja.net
24. 09. 2007 11.08
Zdaj ko je Jankovič župan,definitivno tudi v lj.dnar treba pobirat...pa hiše z blatom zidat.
sdspecy
24. 09. 2007 11.00
zdej si pa zamislite, da se vam bajta sesuje zarad takih kretenov! ignoranca totalna, sam da se dnar obrača! raje ne povem, kaj bi odgovormenu naredu x-P
Svetovit
24. 09. 2007 10.29
Šiptarji! LOL
Andry Andro
24. 09. 2007 09.51
To lahko pričakujemo tudi v Ljubljani