Črna kronika

V zadnjih letih policija nagrado ponudila le pri iskanju dveh Robertov

Ljubljana, 09. 12. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policija le redko razpiše nagrado za informacije, ki bi može v modrem pripeljale do pobeglega obsojenca. Trenutno iščejo Roberta Časarja, še pred tem so na tak način iskali le Roberta Zavašnika. V prvem primeru nagrada ni bila izplačana.

Minuli teden je policija za informacije o pobeglem obsojenem Robertu Časarjem, nekdanjemu predsedniku uprave Luke Koper, začela ponujati tudi denarne nagrade.

Časar - Interpol - 2
Časar - Interpol - 2 FOTO: Interpol

Kot je za 24ur.com pojasnil Drago Menegalija, tiskovni predstavnik policije za področje kriminalitete, nagrade razpišejo le v izjemnih primerih, ko ocenijo, da bi bilo brez sodelovanja javnosti preiskovanje oziroma iskanje osebe znatno oteženo.

Pri iskanju pobeglih obsojencev ni prikritih preiskovalnih ukrepov

''Pri iskanju obsojencev in nasploh oseb, ki se iščejo na podlagi tiralic, smo soočeni z dokaj restriktivno zakonodajo, ki nam omogoča uporabo omejenega obsega pooblastil in ukrepov za izsleditev iskane osebe. Policija lahko za iskanje pobeglih obsojencev uporablja le t.i. klasične policijske metode in sodeluje s tujimi varnostnimi organi, ne more pa uporabljati prikritih preiskovalnih ukrepov,'' je razložil.

Odziv dober

Denar
Denar FOTO: Thinkstock

Prav zato so se pri iskanju Časarja odločili, da javnosti ponudijo nagrade. Menegalija je dodal, da se morajo iskane osebe zavedati, da jih policija ne bo prenehala iskati vse do njihovega prijetja, ''seveda v času zakonske veljavnosti tiralice, s katero se iščejo ter ne glede na to, kje se nahajajo in skrivajo''.

Menegalija je poudaril, da je bil odziv javnosti v konkretnem primeru dober, prav tako pridobljene informacije. Več zaradi nadaljnjih postopkov ne more povedati. Višina nagrade ni določena, saj je ta odvisna od koristnosti informacije, relevantnosti, predvsem pa od tega, ali bo dejansko privedla do prijetja iskane osebe.

Policija skoraj brez izkušenj

V zadnjih letih sta bila izdana samo dva tovrstna poziva – prvi primer je bilo iskanje Roberta Zavašnika, prav zato policija veliko izkušenj na tem področju nima.

Menegalija je poudaril, da so vse informacije, ki so jih občani posredovali v primeru Zavašnika, preverili, ''vendar pa v tako kratkem času (do izteka zastaranja) niso pripomogle k izsleditvi osebe''.

Odziv javnosti je bil v tem primeru zadovoljiv in množičen, kvaliteta informacij pa je bila slabša, kot so pričakovali na policiji. A vseeno so vse informacije preverile. V tem primeru tako nagrada ni bila izplačana, prav tako pa je veljajo, da višina nagrade ni bila določena.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mejduš
09. 12. 2014 18.35
+1
Glih v naši držav se zgodi ko bi moral iti v zapor čisto zlahkoto lahko pobegne,tako ko mu bi dali vedet da lahko jo potegne,tem se reče lovi spusti.
Ramzess
09. 12. 2014 11.34
-1
Enaka imena v redkih, zgolj dveh, primerih, sta naključje.
binmister
09. 12. 2014 11.22
+0
Policija se pritožuje da ni denarja a za nagrade pa imajo seveda naš denar
sniffff
09. 12. 2014 11.37
Ne, to je denar za katerega vedo, da ga ne bopotrebno izročit.
aghr
09. 12. 2014 08.28
+11
Tudi če bosta ujeta, je zelo možen scenarij, da bosta predčasno izpuščena. Dokler je naša država tako nepravna, bodo velike ribe praktično nekaznovane.
Jasnopovedano
10. 12. 2014 07.39
aghr (agrokor hrvaska) ne ves tocno za kaj se gre, tako da ne pisi tumarij. en primer je ze zastaral,za drugega so pa isto kot za Zavasnika razpisali nagrado,ki pa bo verjetno enako zastaral,ker so pac nesposbni kogarkoli najti.
jlde
09. 12. 2014 07.51
+8
" časar" enega si izberi, da bo vsaj tisti denar pokasiral, saj sam veš, da tako vedno ne bo šlo, enkrat te bodo že dobili, samo škoda je da nebi kdo kaj imel od tega.
ajtim26
09. 12. 2014 06.56
+8
dragi uniformiranci PLAČO SI JE TREBA ZASLUŽIT