Črna kronika

FOTO in VIDEO: Udeleženka nesreče: Steklo je bilo povsod ... v očeh, v ustih

Škofja Loka, 09. 03. 2012 07.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.M./B.G./D.L./V.L./STA
Komentarji
342

Policija še vedno preverja okoliščine prometne nesreče v križišču med Škofjo Loko in Trato. V trčenju tovornjaka in avtobusa je bilo šest oseb lažje poškodovanih, štiri so ostale v bolnišnici. Ker v križišču, kjer se je zgodila nesreča, še vedno ne delujejo semaforji, velja spremenjen prometni režim.

Policisti vse morebitne očividce, ki bi vedeli kaj več tako o nesreči kot delovanju semaforjev v času nesreče, pozivajo, naj pokličejo na številko 113.

Danes zjutraj sta v križišču na Kidričevi cesti v Škofji Loki trčila tovornjak s prikolico in avtobus, na katerem so bili potniki. Cesta Kranj–Škofja Loka, v križišču s Kidričevo cesto, je bila zaprta kar nekaj ur.

49-letni voznik avtobusa je okrog 5.40 v križišče pripeljal iz smeri Škofje Loke proti Trati, 25-letni voznik tovornjaka pa iz smeri Jeprce proti Kranju. Tovornjak je po nesreči pristal ob križišču, pri tem pa zadel enega izmed semaforjev in premaknil električno omarico v bližini. Njegova prikolica se je prevrnila na bok. Avtobus pa je zapeljal v bližnji jarek, kjer se je med drevesi ustavil, so sporočili s kranjske policijske uprave. 

Nesreča v Škofji Loki - 4
Nesreča v Škofji Loki - 4 FOTO: Blaž Garbajs

Številni poškodovani, policija prosi očividce za pomoč

Zdravstveni delavec ZD Škofja Loka Robert Bartol, ki je bil na kraju nesreče in pomagal ranjenim, je za 24ur.com dejal, da je bilo v nesreči poškodovanih 11 ljudi, od tega so jih deset prepeljali v ljubljanski klinični center, voznik tovornjaka pa je ostal pri njih na opazovanju.

Oglasili so se tudi iz ljubljanskega kliničnega centra. Pravijo, da so po nesreči sprejeli deset bolnikov. Med njimi je šest lažje poškodovanih in so po obravnavi lahko odšli domov, štirje pa so ostali v bolnišnici. "Izmed štirih težje poškodovanih sta dva zaradi pretresa možganov sprejeta na opazovanje, eden bo obravnavan na maksiofacialni kirurgiji zaradi poškodb obraznih kosti, eden pa bo obravnavan zaradi zloma ključnice in reber," so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da nihče od poškodovanih ni v smrtni nevarnosti. 

Policija pa je sporočila, da je poleg voznikov poškodovanih še devet potnic v avtobusu. "Gre za ženske, starosti med 35 in 53 let, ena pa je mlajša, in sicer 17 let. Vse so iz Škofje Loke in njene okolice," je zapisal predstavnik PU Kranj Leon Keder. Kot je dodal, policisti vzrok nesreče še preverjajo. Več bo znanega v prihodnjih dneh. Še vedno pa pozivajo vse priče, naj jih pokličejo na številko 113 in jim posredujejo informacije. Zanima jih predvsem, ali je v času nesreče deloval semafor in kako. Tistim, ki ste jim z informacijami že pomagali, pa se zahvaljujejo.

"Kar naenkrat je bil velik pok. Vse kar se spomnim, je, da smo se znašli med drevesi. Steklo je bilo povsod, v ustih, v očeh,“ pripoveduje udeleženka nesreče.

"Panika je bila ogromna. Voznika ni bilo. Ne vem, ali je padel iz avtobusa, kaj je bilo z njim. Vsi smo vpili, kje je voznik, njega ni bilo,“ pa pripoveduje druga udeleženka.

Trčila sta tovornjak in avtobus. Policija okoliščine nesreče še preverja.
Trčila sta tovornjak in avtobus. Policija okoliščine nesreče še preverja. FOTO: POP TV

V Alpetourju so pretreseni

"V družbi smo globoko pretreseni ob hudi prometni nesreči, ki se je zgodila danes in v kateri je bil udeležen naš avtobus," so sporočili iz družbe Alpetour. Avtobus je vozil na relaciji Žiri–Škofja Loka–EGD, pot pa je začel ob 4.55. Z njim so se vozili delavci na poti v službo, koliko ljudi je bilo na njem, pa v družbi ne vedo, saj je bil mobilni terminal, ki beleži število potnikov, v nesreči uničen.

Dodali so, da ima voznik 15 let vozniških delovnih izkušenj na turističnih in linijskih prevozih in da je v družbi zaposlen od lanskega avgusta. Avtobus mercedes O 404 je star 13 let. Zadnji tehnični pregled so opravili 27. decembra 2011, zadnji preventivni mesečni tehnični pregled pa 27. februarja, so še odgovorili na naša vprašanja.

Nesreča v Škofji Loki - 5
Nesreča v Škofji Loki - 5 FOTO: Blaž Garbajs

Na križišču velja spremenjen prometni režim

Župan Občine Škofja Loka Miha Ješe je povedal, da so na Družbo RS za ceste znova poslali predlog, naj ukinejo prepoved vožnje tovornjakov po državni cesti med Jeprco in Laborami. Na Direkciji za ceste pa na to odgovarjajo, da je tudi v primerih prepovedi dodana izjema, ki dovoljuje prevoze "tistim tovornim vozilom, ki imajo izvor ali cilj na območju prepovedi (glede na razpoložljive podatke gre za tovorno vozilo slovenskega prevoznika, na poti v Kranj)."  V nasprotnem primeru gospodarstvo na takšnem območju ne bi moglo normalno delovati. Prepričani so, da zgolj z ukrepom omejitve tovornega prometa zagotovo ni možno preprečiti tovrstnih situacij.

Kot so sporočili iz Občine Škofja Loka, je bila v nesreči na omenjenem križišču poškodovana omarica za delovanje semaforjev, ki jo je treba zamenjati. Do ponovne vzpostavitve semaforjev bo tako veljal spremenjen prometni režim z začasno prometno signalizacijo. Iz Direkcije za ceste pa so sporočili, da bo spremenjen režim predvidoma deloval do torka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (342)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

enxx
12. 03. 2012 09.10
+2
Hura. Končno je v Loki krožišče! In nobenih zastojev, celo v soboto dopoldne. "Strokovnjaki" so do sedaj pravili, da ni prostora, ... No, policija, je sedaj dokazala, da se da naredit. Pa je še kar nekaj prostora okoli ostal. Na žalost že semaforje montirajo. Loški župan se je pa takoj oglasil, da bo odprl promet Jeprca - Kranj. Ne vem, da je kaj pohal, al je tolk prismuknjen. Kje je bil pa prej? Same taborniške obljube. DRSC je odgovoril na vprašanje glede odpiranja ceste Jeprca - Kranj, češ, da to ni v interesu gospodarstva. A so res tolk butasti, da ne razumejo, da bi cesta Jeprca - Šk. Loka ostala odprta za tovorni promet? Gre le zato, da tovornjakarji, ki se izogibajo plačilu cestnine ne bi vozili skozi vasi, ki jih je več kot 10x več kot pa z Jeprce proti Kranju (po bližnici). Kdo DRSC-ja živi ob cesti Jeprca - Kranj?
tschmrlj
12. 03. 2012 07.30
+3
Krivec za nesrečo je DRSC in sama občina Škofja Loka. Ker pri samem križišču ne gre za stanovanjsko naselje, je torej KROŽIŠČE možno, vidljivost velika in bi ga lahko že zdavnaj naredili, pa ga niso, ker je postavitev semaformjev za njih bolj enostavna. Pa tudi "začasni" spremenjen režim kaže na to. Zato lahko krivca za nesrečo iščemo v sami občini in sami direkciji za ceste. Zato je treba kaznovati omenjeni ustanovi, ne pa iskati krivca v enem izmed voznikov in iskati "neverodostojno" pričo, ki bi povedala, kako je v tistem času deloval semafor. Krivec je torej direkcija in sama občina, torej odgovorna oseba na direkciji in župan Škofje Loke.
uporabnik38
11. 03. 2012 21.36
+2
V tem kriziscu je voznja v rdeco stalnica, kaj sele v rumeno. Tovornjakarji (ponavadi mladi fantje) iz smeri Ljubljana po desnem pasu tudi prehitijo kolono in zavijejo levo v Škofj Loko. navadno v temno zeleni barvi. Dobro bi bilo, da bi tam stali policaji dnevno in UPRAVIČENO polnili račun, ne pa na Suhi, kjer ljudje pripelejo po pločniku na nezgrajeno cesto. Aha pa še nekaj. Namesto novega semaforja, povečajte krožišče, z manj stroška in Loka bo zopet prevozna. Pa naredite malo ven semafor za pešce.
Nimivseeno
11. 03. 2012 04.05
+5
To je Drakslerjevo maslo. On je dobival provizijo za vsak prodan semafor. Bivšega župana pred sodišče!
razor3745
11. 03. 2012 00.06
-1
mene bolj zanima kaksno hitrost so šli če je šleparja za 360.... Mislim če že avtobusarji v LJ so že naštuderal samoforje in že štartajo 5 sekund prej predn je sploh zelena...
unilever
10. 03. 2012 21.21
+6
danes sem se peljal skozi tole križišče...zanimivo da so bili vsi semaforji ZELENI!!. Ok sej vidš da je neki spremenjeno ampak a nebi bilo malo bolje ko bi saj rumena luč utripala...
evicaaa95
10. 03. 2012 20.10
+10
jooj že tko bogi delavci garajo pa morajo zgodaj vstajat pol pa še taka nesreča :((
theso2012
10. 03. 2012 18.10
+4
moja mama je slišala tko gromk pok je pa šla pogledat pa tole :( 200m stran živi, ni čudn. Krožen naj pa kar ostane! ker intervali so taki da gre eden komaj skos :(
Ramzess
10. 03. 2012 18.36
+2
Intervali semaforjev so marsikje problem, za vse udeležence v prometu.
TheGreatRusia
10. 03. 2012 16.35
+2
ŠE ZMERAJ MI NI JASNO, KAKŠEN ROPOT OKROG ISKANJA "POVZROČITELJA" NESREČE. PREDZADNJA SLIKA POVE VSE, VSAK LAHKO VIDI ZNAK- KRIŽIŠČE S PREDNOSTNO CESTO, KI SE OB NEDELOVANJU SEMAFORJA MORA UPOŠTEVATI, KAJ NI TAKO? VSI VIDIMO, KDO JE PELJAL PO PREDNOSTNI IN KDO PO STRANSKI CESTI....
burni
10. 03. 2012 17.36
+6
Drakslerju bi blo treba dat kazensko ovadbo zarad korupcije, ker je tolk forsiral da se delajo semaforji, saj bi bla krožišča več kot polovico cenejša in še bolj varna, sam pol ne bi mogu nič pobasat v svoj žep
24pšancov
10. 03. 2012 17.42
+7
hja to je res, če semaforji ne delujejo, problem je če so vsi hkrati zeleni :) drgač pa ja, šk. loka je semaforland, prejšnji župan je imel fetiš na oviranje prometa s temi jajci, postavljenimi na vsakih 5m
theso2012
10. 03. 2012 18.10
+2
Ramzess
10. 03. 2012 15.21
+2
Sicer čudna nesreča, nihče nič ne ve, oboji se izgovarjajo na uničene zapisovalce podatkov, kot da se izogibajo odgovornosti, ne omenijo pa da je baza podatkov, kamor tehnika pošilja svoje podatke, še vedno dostopna. Dvomim da so spominski čipi na teh napravah uničeni, da se jih ne da brati, ...najlažje je reči, ni.
Oleander
11. 03. 2012 23.25
+1
elektromagnetni sončni vihar je kriv. Še dobro da je bil !
Ramzess
10. 03. 2012 15.16
-1
Kakšne izjave potnikov, ...jih res ni sram. Križišče so dan pred nesrečo imeli mediji (tale hiša) v obravnavi, pa nič o tem.
čevapgpt
10. 03. 2012 14.09
-8
Samo tahografe je treba pogledat, pa se bo videlo kdo je prigonil. Pogledat pa tudi izpiske od telefona... Avtobusarji in kamjonarji itak skoz visijo na telefonu....
compac
11. 03. 2012 19.35
+1
ippvu
10. 03. 2012 10.39
+32
Jaz sem domačin in lahko povem, da je trenutna ureditev cestne infrastrukture posledica 12 oz. 16-letnega županovanja prejšnjega (na tem področju manj sposobnega) župana, bilanca pa je (pre)veliko novih semaforiziranih križišč tudi na mestih, kjer bi z lahkoto postavili krožišče (Lipica, trgovska cona Grenc, neuporabno križišče na Suhi). Upam, da bo novi župan tudi temu posvetil pozornost. Tam, kjer se je zgodila nesreča, so sedaj naredili improviziran rondo in obnese se odlično! Na srečo za to ni bilo treba umreti nobenemu udeležencu prometa, je bilo pa vseeno potrebnih nekaj zlomljenih kosti...
24pšancov
10. 03. 2012 17.45
+14
Da ne govorimo o tistih brezveznih semaforjih v Podlubniku, ki gorijo še ponoči, ko je v Loki videti manj živih na cesti kot na povprečnem indijanskem pokopališču.
Wolfera
10. 03. 2012 10.19
+12
zato pa pravim, vsak avto kamero v avto, zaradi lažjega dokazovanja, če pride do nesreč, tako kot jih imajo v tujini
Ramzess
10. 03. 2012 15.24
-6
Velika vozila, tovornjaki, avtobusi, ipd. imajo kamere že tovarniško vgrajene za primarni namen, za voznika, da laže premika vozilo, ne vem če te kamere tudi snemajo.
Ramzess
10. 03. 2012 15.25
-6
Zeljenski
10. 03. 2012 22.59
+4
brez doplačila še volana ne dobiš,kaj šele kamero.
Schallabweiser
10. 03. 2012 09.41
+0
"....Župan Občine Škofja Loka Miha Ješe je povedal, da so na Družbo RS za ceste znova poslali predlog, naj ukinejo prepoved vožnje tovornjakov po državni cesti med Jeprco in Laborami...." to bo, ja! ker je župan nesposoben in ne more urediti prometa na svojem dvorišču, bi ga urejal kar na sosedovem? koliko denarja in živcev davkoplačevalcev so zapravili za izdelavo 17 študij o poljanski obvoznici? no ja, ješe takrat ni imel preveč časa, "prihvatizacija" predilnice in nečednosti okoli lokateksa, so bile prioritete tega asa! tudi v križišču na jeprci, kraljujejo tovornjakarji, ki se pripeljejo iz šk. loke. semaforjev ni, prometni znak pravi, da tudi prednosti ni, ponavadi velja pravilo močnejšega!
Kozorog123
10. 03. 2012 08.43
+9
Ma kolk ste pa zdele vsi brihten, kot bi pojedel pamet iz vsega sveta. Nekdo je seveda res kriv, ni nečesa upošteval. Ni pa treba potem glede tega naredit celotno falango glede semaforja, robinikov, prometnih znakov, itd..... Skor vsak od nas je bil kdaj vpleten v kako prometno nesrečo (verjetno če bi tiste komentarje obarvali rdeče, potem v tem tekstu nebi bilo druge barve), tako da do deset preštejte, preden oddate komentar....
Oleander
11. 03. 2012 23.27
-1
Ja, res je. Problem je samo to, da znaš ti samo do 5 šteti.
nikinika
10. 03. 2012 07.29
+25
Včer so postavl zasilno krožišče - na žalost je zato mogla bit tolk huda nesreča. Niti sledu ni blo o kakršnikoli gužvi, ponavad stojim v konici vsaj 3x na semaforju, preden pridem skozi. Ne vem kje je problem, placa je itak kokr hočeš na tem delu!
Denis Sitar 1
10. 03. 2012 07.11
+16
A znaki pa ne veljajo če semafor ne dela???
Ramzess
10. 03. 2012 15.18
+1
Morali bi. Zdaj ni opravičevanja na nedejavnost semaforjev.
kess1
10. 03. 2012 22.42
+2
ja kva pa če nepravilno dela, da bi res oba imela zeleno, kar tud pomen tako rekoč da ne dela, vendar človk tega ne ve in ne bo znaku gledal v tem primeru!
Logic Popeye
10. 03. 2012 06.57
-17
busarji in kamionisti so norci, to je že znano. preveč časa preživijo na cesti potem so pa preveč pogumni. večina nesreč se zgodi takrat, ko se precenjuješ .
Zeljenski
10. 03. 2012 22.50
+1
če bi te vsaj busar al pa kamionist povozu pa da ostaneš norc do konc življenja tele zahojeno
franceljtancelj
10. 03. 2012 06.03
+10
V katri državi pa še sploh postavljajo semaforje? Slovenci smo tako pametni, da smo si celo izmislili celo semaforizirana krožišča, naše je drugo poleg tistega v Kijevu. Ni kaj idiotizem na višku vsaka čast.
roadracer
10. 03. 2012 07.21
+7
ja k da je zdej več nesreč v tomačevem? najprej se pelji potem govori. krožišče je odlično posodobljeno in lahko zgled še ostalim. po posodobitvi ni več zastojev, kot prej...
franceljtancelj
10. 03. 2012 08.05
-5
Ne mi nakladat o vožnji in potovanjih prosim.
K.C
10. 03. 2012 13.16
+2
Franceljtancelj noben ti ne naklada. Roadracer...se strinjam s tabo. Po tomačelevem se vozim vsak dan in nikdar takih problemov, kot so bili včasih.
kess1
10. 03. 2012 22.44
res je tomačevo je pa edin dobr zrihtan s semaforji, ker je zdej manj problemu, prej so zmer delal zmedo tisti, ki jih je strah krožišč in se ne znajo razvrščat, no pa tud razni izsiljevalci....
Zeljenski
10. 03. 2012 22.52
+1
franceljtancelj,v angliji je veliiiiiiiiiikkkooooooooo semaforiziranih krožišč,sam če človek ne gre dalje od svoje štale tega ne ve
franceljtancelj
11. 03. 2012 08.36
+1