Črna kronika

V Podravju lani precej manj umorov kot pred tem

Maribor, 10. 01. 2015 11.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Lani so policisti v Podravju obravnavali štri umore, kar je precej manj kot leto pred tem, ko so jih obravnavali kar deset, poleg tega pa so se leta 2012 ukravrjali tudi z dvema ubojema. Prvi umor so lani obravnavali šele konec junija.

Po doslej najbolj črnem letu 2013 v zadnjem desetletju so se razmere na področju najbolj krutih kaznivih dejanj zoper življenje in telo v Podravju lani spet umirile. Če so policisti na območju Policijske uprave Maribor predlani zabeležili kar deset umorov in dva uboja, je lani prišlo do štirih umorov. Policija je vse primere tudi že preiskala.

Kot so pojasnili na mariborski policijski upravi, je veliki večini lanskih tovrstnih kaznivih dejanj skupno, da so se zgodila v družini ali v bivših partnerskih skupnostih.

Prva polovica leta 2014 je bila v tem smislu celo idilična, saj v Podravju sploh niso beležili tovrstnih oblik kaznivih dejanj z izjemo februarskega poskusa umora v socialnovarstvenem zavodu Hrastovec, kjer je eden od varovancev napadel spečega sostanovalca.

Hiša, v kateri se je zgodil umor v Libušu.
Hiša, v kateri se je zgodil umor v Libušu. FOTO: POP TV

Do prvega tragičnega primera družinskega obračunavanja je prišlo konec junija, ko je bila policija obveščena, da so v stanovanjski hiši v Limbušu našli umorjeno 48-letno žensko. Pozneje se je izkazalo, da je šlo za nekdanjo ravnateljico mariborske waldorfske šole, s katero je obračunal njen partner.

To je tudi edini primer, ki je delni epilog že doživel tudi na sodišču, saj je storilec v zameno za ponujeno 20-letno zaporno kazen dejanje priznal, ker pa je sodnica Danila Dobčnik Šošterič menila, da zadošča 18 let, zdaj o pritožbi tožilstva odloča višje sodišče.

Največ krvi v zadnjih treh mesecih

Najbolj krvavi so bili zadnji trije meseci, ko je prišlo do kar treh obračunov s smrtnim izidom. Konec oktobra je 25-letnik do smrti zabodel 29-letno žensko, preiskava pa je pokazala, da sta žrtev in ovadeni živela skupaj v stanovanjski hiši, v kateri je bila ženska umorjena. Vzrok za umor je bilo ljubosumje.

Mesec dni pozneje je umor vznemiril prebivalce manjšega haloškega naselja Kočice. Kriminalisti so v hiši naleteli na dve trupli, v preiskavi pa ugotovili, da je 61-letni moški z lovsko puško na njenem domu najprej ustrelil 37-letno domačinko, takoj za tem pa je sodil še sebi. Storilec, ki je bil sicer z žrtvijo v razmerju, je policiste sprva zavedel in zaprosil za intervencijo, saj naj bi mu nekdo grozil z orožjem.

V tej hiši v Kočicah se je zgodil umor in samomor.
V tej hiši v Kočicah se je zgodil umor in samomor. FOTO: POP TV

V Avstriji na izročitev čaka morilec očeta

Tragična je tudi zgodba decembrskega umora v Zgornji Kungoti. Tam naj bi sin umoril svojega očeta, nato pa je s kraja umora pobegnil v Avstrijo, kjer so ga na Dunaju s tiralico izsledili že naslednji dan, še vedno pa na izročitev čaka v avstrijskem priporu. Storilec je pred leti že moril, saj je življenje vzel tudi svoji materi. Na svobodi je bil, ker mu je sodišče odredilo obvezno psihiatrično zdravljenje, ki pa sme po aktualni zakonodaji trajati največ pet let.

Čeprav policisti v omenjeno evidenco ne štejejo detomorov, velja omeniti še septembrsko najdbo trupelca novorojenčka pri jezu v Markovcih. Preiskava je pokazala, da je šlo za detomor, za katerega so osumili 19-letnico iz okolice Maribora, ki naj bi dejanje storila v strahu pred neželenim starševstvom. Otrok naj bi umrl takoj po porodu, osumljena pa je truplo naslednji dan odvrgla v kanal reke Drave, ki so ga več kot mesec dni pozneje našli delavci Dravskih elektrarn.

Ob štirih umorih so na območju mariborske policijske uprave lani zabeležili še dva poskusa umora in en poskus uboja. Poleg že omenjenega dogodka v zavodu Hrastovec je konec novembra prišlo do streljanja v naselju Hrastje pri Mariboru, v katerem je nekdo skušal umoriti 40-letnika. Pozneje se je izkazalo, da gre za taksi podjetnika Danijela Robnika, bolj znanega po svojem presenetljivem nakupu večinskega deleža Luke Zadar. To je tudi edini nerazrešeni primer, saj policija doslej storilca še ni izsledila.

Do edinega primera poskusa uboja pa je novembra prišlo na mariborski forenzični psihiatriji, kjer je moški, ki je bil na omenjenem oddelku v sklopu sodno odrejenega pripora, skušal zadaviti 43-letnega sostanovalca na omenjenem oddelku. Pozneje se je izkazalo, da je bil storilec 25-letnik, ki je oktobra življenje odvzel svoji partnerki.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
11. 01. 2015 17.04
+1
Še vedno se najbolj pobijajo moški in njihove "ženice" med seboj... Ob tej statistiki pa oni ki sami živimo "čudni" v družbi izpademo....
hotchilipoper
10. 01. 2015 14.07
+7
To ni nič proti samomorom,ki jih je bilo lani 443
Carrasco
10. 01. 2015 13.33
+4
zatisje pred viharjem.
YebeneKomunyare
10. 01. 2015 13.15
+7
A tam so znani po umorih k Babno polje po nizkih temperaturah, pa to ...
SentinelMB
11. 01. 2015 00.12
+3
glej ovega
10. 01. 2015 13.05
+4
upam da se začne število umorov povečevat v LJ..predvsem v centu oz okolici parlamenta..lp
Klampfman
10. 01. 2015 13.32
-8
Grremlin
11. 01. 2015 10.04
+4
Pa kaj morate v vsaki stvari mešati politike. Imamo to kar je narod izvolil.
bb5a
10. 01. 2015 12.43
+4
Kakšen bukov članek je pa to?!?, ja verjetno da je manj umorov, če so se prej že pobili tisti ki so pač imeli težnjo za tem...
SeVednoSemDevica
10. 01. 2015 12.11
+0
To satan počne
ochi
10. 01. 2015 12.10
+7
s čim se hvalite. toliko jih ima cela Kanada!