Črna kronika

FOTO: 'Nevarnosti ni, nihče ni imel plinskih mask'

Maribor, 14. 10. 2010 13.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.Š./N.D./STA
Komentarji
31

Po požaru v kemični tovarni v Račah so v Centru za obveščanje RS zatrdili, da ni zagorelo nič, kar bi predstavljalo nevarnost za prebivalce. V podjetju dodajajo, da so zagoreli popolnoma nenevarni odpadki iz plastike.

V podjetju Pinus TKI iz Rač je nekaj pred opoldnevom na obratu sežigalnice prišlo do manjšega vžiga na doziranju ene od treh peči. Kot zagotavljajo v podjetju, je pri tem šlo za sežig popolnoma nenevarnih odpadkov iz plastike, ki so bili dozirani v tedaj še prazno peč.

Kot so sporočili iz Pinusa, so se ob dogodku sprožili vsi potrebni notranji in zunanji varnostni mehanizmi. Kraj dogodka so si takoj ogledali tudi pristojni požarni inšpektor, inšpektor kriminalistične policije in inšpektorica za okolje.

Iz Centra za obveščanje RS so sporočili, da so gasilci JZZPR Maribor, PGD Rače, Fram, Padova ter Spodnja in Zgornja Gorica ogenj izven peči pogasili z vodo, pri čemer je nastal dražeč dim.

Ker je obstajala bojazen, da je dim nevaren za zdravje ljudi, je ReCO Maribor po nalogu vodje intervencije aktiviral MEEL ZZV Maribor. Dosedanji izsledki analize kažejo, da izven tovarniškega kompleksa ni nobene nevarnosti za zdravje ljudi. "Tudi župan je bil tam, vsi inšpektorji in nihče ni imel plinskih mask," so za 24ur.com povedali v Centru za obveščanje RS. Končni rezultati bodo znani jutri.

Na podjetju Pinus pravijo, da bodo manjšo materialno škodo odpravili v nekaj dneh, ko bo sežigalnica lahko tudi nadaljevala z normalnim obratovanjem. "Veseli nas, da smo ob takšnem dogodku, ki je na srečo manjšega obsega, lahko dokazali, da so naši varnostni mehanizmi hitri in učinkoviti. V nobenem trenutku ni bilo nikakršne nevarnosti za katerega koli od zaposlenih ali za okolje," je povedal predsednik uprave Pinus Andrej Andoljšek, ki je še dodal, da so tudi vsi zaposleni pravilno ukrepali v skladu z uveljavljenimi varnostnimi postopki.

Gasilcem je požar uspelo pogasiti.
Gasilcem je požar uspelo pogasiti. FOTO: Mia Media

Podjetje ima zaposlenih 145 delavcev, sežigalnica odpadkov pa je le ena od Pinusovih dejavnosti in je tako organizacijsko kot prostorsko ločena od ostalih proizvodnih dejavnosti, tudi proizvodnje farmacevtskih sredstev. V podjetju pravijo, da je prav prostorska ločenost posameznih obratov eden od osnovnih varnostnih ukrepov, ki zagotavlja odsotnost medsebojnih vplivov med proizvodnimi procesi ter tudi predstavlja minimalni varnostni standard v industriji. Dodali so, da pri upravljanju sežigalnice uporabljajo najsodobnejšo tehnologijo računalniškega nadzora in krmiljenja celotnega procesa ter pri tem spoštujejo vse predpisane in potrebne varnostne standarde.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lah Marjan
28. 10. 2010 21.10
gasilecdejan žal mi je, da si lahko takega mnenja in da se pri tem še tako imenuješ .Vrjetno te niso dovolj poučili kaj je počelo podjetje Pinus leta 1888 ali pa si prespal učno uro.Predvidevam da tudi ne veš kaj pomeni ime Pinus silvestris če bi vedel kakšno je bilo to podjetje ne bi klevetal neumnosti.Zadeva kako kdo rine v oazo miru si lahko ogledaš na marsi kateri karti vendar se je pred izjavo potrebno potruditi na GOOGLU.
jurjur
15. 10. 2010 11.48
Ko začne v tovarni goreti, kako naj človek iz sosedstva ve, ali potrebuje masko ali ne?
bozap
15. 10. 2010 09.27
Pameten ogenj, izogibal se je strupenim snovem. To je možno samo pri nas, kjer je vse varno???!!!
proofreader
15. 10. 2010 09.27
Zakaj pa policaj in policajka hkrati zapisujeta?
kleopatra-1
15. 10. 2010 09.21
od kdaj so odpadki plastike nenevarni?!
finec
15. 10. 2010 08.47
Pinus je mecen ljudske stranke. Če kdo podvomi v varnost Pinusove proizvodnje, je zanj bolje, da se izseli iz Rač. Seveda proizvodnja ni nevarna, saj je sploh ni, pač pa engro prihodkov prinaša sežigalnica, ki nebi dobila obratovalnega dovoljenja niti v kakšni banana republiki. Najbolj pa sem ogorčen, da nikomur ni mar za življenja 350 otrok, ki obiskujejo OŠ rače, ki jo loči od Pinusa samo cesta.
.357
15. 10. 2010 05.53
A ni ime podjetja PINOS in ne PINUS ? To je tam kjer naj bi policaji zasezeno drogo kurli (a so jo do sedaj le enkrat, ker se jo bol splaca prodat).
yes no maybe
15. 10. 2010 00.17
zgoreli so le popolnoma nenevarni odpadki iz plastike...
goso
14. 10. 2010 23.37
Kaj lažejo! Nobena plastika pri sežiganju ni nenevarna!!!
gasilecdejan
14. 10. 2010 22.34
Enkrat se nekaj zgodi in že vik in krik, to je isto kot se dogajajo prometne nesreče iz takšnih in drugačnih razlogov. Ti Lah Marjan, pa z tem da podjetje pinus rine v oazo miru si ga pa pihno mimo podjetje pinus je v Račah že od leta 1888. kdo zdaj kam rine nespametni ljudje al fabrika???
Lah Marjan
14. 10. 2010 21.46
Namen portala je osveščanja vaščanov Rač in okolice o Ekoloških nevarnostih na območju občine Rače-Fram.Vabimo vas da se nam pridružite!! Čas je, da pričnemo odgovorno soustvarjat in soodločat o boljših,varnejših in kvalitetnejših pogojih bivanja v občini.
Lah Marjan
14. 10. 2010 21.46
Tistim, ki ni vseeno kaj se dogaja z našim zrakom in življenskim prostorom v našem kraju sporočamo, da bo naslenji teden pričel delovati portal *
prehlad
14. 10. 2010 21.43
VERJETNO NI TO NIČ NOVEGA TUDI V FENOLITU STALNO NAKAJ PUŠČA PA JE VSE V MEJI NORMALE. ZEMLJICA BO VSE VEN POTEGNILA.
Lah Marjan
14. 10. 2010 21.25
Vaščani Rač in starši mislim, da je skrajni čas, da začnemo resnično in z zdravim razumom, gledati na "Kramatorij" z zelo kritičnega vidika! Zanima me ali ima Pinus v takih in podobnih primerih izdelan evakuacijski načrt s katerim bi lahko zaščitili naše otroke.Moteč dejavnik je tudi njegova geografska lokacija,ki dobesedno rine v "Oazo miru in lepote" s tem mislim na Krajinski park Rače-Požeg.
Lah Marjan
14. 10. 2010 21.23
Tipični primer je že druga nesreča v Pinusu, kjer je kapital nadvladal varnost naših otrok.Namreč OŠ Rače se nahaja v neposrednji bližini omenjenega podjetja ki je ena tempiranih bomb v samem središču Rač.Zanimiv podatek je tudi ta, da uprava Pinusa ni imela niti kančka občutka odgovornosti, da bi o morebitni nesreči obvestila vodstvo omenjene šole.
Gašper Leva
14. 10. 2010 20.09
OŠ Rače je nasproti Pinusa. Kako naj se zavarujemo pred temi "neškodljivimi" plini, če pa vsak dan najmanj 2x hodimo mimo?
dednidol
14. 10. 2010 19.16
čuj Fonzi, te pa bova enga zapalila... pa je šlo v maloro...
ares3
14. 10. 2010 18.53
če bi gorela plastika nebi bil tako črni dim,smrdelo bi po plastiki in pred tem nebi počilo tako da ne prekrivajte,zunanji gasilci so pa prišli 10 minut za tem če nebi bilo nič nevarno nevem zakaj je prišlo toliko gasilskih avtov v zažigalnici kurijo marsikaj in ni prva nesreča ki se je tukaj zgodila
bruselj3
14. 10. 2010 18.16
no pa bo kmau Madžarska pri nas! ste napisali, da katastrofa kot je na Madžarski ne more priti do nas! ej loleki
Puppupapa
14. 10. 2010 17.56
"popolnoma nenevarni odpadki iz plastike" ja dejte probat zakurt plastičn lonček pa boste vidl kok je to nenevarna snov...