Črna kronika

V Novi Gorici prijeli 34-letnega Srba, odvisnika od drog in iger na srečo, ki je v zadnjih dneh zakrivil več ropov

Koper, Nova Gorica, 04. 08. 2017 12.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Koprski policisti so v zadnjem času obravnavali več ropov, v zvezi s katerimi so v sredo s pomočjo kolegov iz Nove Gorice prijeli 34-letnega Srba. Ta sprva ni priznal kaznivih dejanj, nato pa si je premislil in policiji povedal, da je ropal zaradi odvisnosti od drog in iger na srečo. Srbu, ki ima kriminalno preteklost tudi v drugih državah, grozi do deset let zapora.

Koprski policisti so v zadnjem času obravnavali več ropov, v zvezi s katerimi so v sredo prijeli 34-letnega Srba. "V soboto,  22. 7., smo prejeli klic, da je v eni od trgovin v Bertokih prišlo do ropa. Neznani moški je z nožem zagrozil prodajalki v trgovini, ukradel preko 800 evrov  denarja iz blagajne in nato pobegnil," je okoliščine prvega ropa pojasnila predstavnica Policijske uprave Koper Anita Leskovec. Osumljenec ni bil izsleden.

Nekaj dni kasneje, v sredo, 26. 7., so bili koprski policisti ponovno obveščeni o ropu z nožem v isti trgovini v Bertokih. "Ker prodajalka ni takoj izročila denarja roparju, je ta začel udarjati po blagajni, nato pa je iz nje ukradel preko 900 evrov gotovine in pobegnil. V tistem času so na izvozu hitre ceste pri Bertokih policisti obravnavali prometno nesrečo, kar pa osumljenca očitno ni zmotilo in se je, kljub neposredni bližini več policijskih patrulj, odločil za izvršitev ropa," je povedala Leskovčeva.

Zadnje dni v juliju, torej v času, ko sta bila izvršena omenjena ropa v Bertokih, so novogoriški kriminalisti preverjali podatke za 34-letnega srbskega državljana, osumljenega izvršitve več kaznivih dejanj s področja premoženjskih deliktov. Novogoriški kriminalisti so o preverjanju obvestili tudi koprske policiste in jim posredovali njegovo fotografijo, posneto v eni izmed igralnic na območju Nove Gorice. Posredovali pa so jim tudi podatke vozila, ki naj bi ga Srb uporabljal.

V ponedeljek, 31. 7., je bil kriminalist iz Kopra v popoldanskem času, ko sicer ni bil na delovni dolžnosti, v vasi Dutovlje. Pri tem je opazil in prepoznal 34-letnega državljana Srbije in vozilo, ki ga je ta uporabljal. Približno dve uri kasneje so koprski policisti prejeli klic, da je na bencinskem servisu v Dutovljah, kjer so tudi prostori pošte, prišlo do ropa. Osumljenec je pri ropu z nožem zagrozil zaposlenima in iz blagajne in trezorja pobral dnevni izkupiček v višini več kot 3500 evrov. "Ko je ukradel denar, je zaposlena zaklenil v skladiščne prostore bencinskega servisa in po dejanju s kraja zbežal peš. Z zbiranjem obvestil na kraju dejanja je bilo ugotovljeno, da je bil rop v Dutovljah storjen na enak način kot predhodna ropa v Bertokih in da je osumljenec v vseh treh primerih svoje grožnje podkrepil z uporabo noža proti zaposlenim," je povedala predstavnica PU Koper.

Koprski kriminalisti so se takoj povezali s kolegi iz Nove Gorice in so v torek dopoldne na njihovem območju skupaj prijeli 34-letnega osumljenca.

Osumljeni kaznivih dejanj sprva ni priznal in se v zvezi z očitki ni zagovarjal. "V sobi na območju Nove Gorice, kjer je stanoval pred in med izvrševanjem očitanih kaznivih dejanj, je bila na podlagi odredbe sodišča opravljena hišna preiskava ter preiskava vozila, ki ga je uporabljal za izvrševanje  kaznivih dejanj. Pri preiskavi je bilo zaseženih več mobilnih telefonov in sim kartic, oblačila, obutev, za katero sumimo, da jo je nosil v času izvrševanja kaznivih dejanj ter denar, za katerega prav tako sumimo, da izvira iz storjenih kaznivih dejanj (605 evrov)," je povedala Leskovčeva.

Denar za droge in igre na srečo

Po opravljenih hišnih preiskavah je osumljeni koprskim kriminalistom priznal vsa tri kazniva dejanja ter pojasnil, kje je predmete po dejanjih prikril in odvrgel. Obenem je pojasnil, da je opisana dejanja izvršil zaradi odvisnosti od prepovedanih drog. Prav tako je povedal, da je po kaznivih dejanjih vedno obiskal eno izmed igralnic v Novi Gorici, kjer je porabil del ukradenega denarja za igre na srečo.

Osumljenec si je tako s tremi ropi pridobil več kot 5500 evrov gotovine, a je denar v večji meri očitno že porabil zaradi odvisnosti od prepovedanih drog in iger na srečo, saj so policisti pri hišnih preiskavah zasegli le nekaj več kot 600 evrov.

"Iz podatkov tujih medijev je bilo ugotovljeno, da je bil osumljeni v aprilu 2017 že  obravnavan zaradi premoženjskih kaznivih dejanj na območju BiH, nato pa je bilo ugotovljeno, da se je nastanil na območju Nove Gorice in tam v različnih prenočiščih živel od konca aprila 2017," je povedala Leskovčeva.

Preiskava se nadaljuje, grozi mu do deset let zapora

Kriminalisti nadaljujejo preiskavo v zvezi s 34-letnim osumljencem. Predvsem ugotavljajo, ali je bil udeležen tudi pri drugih kaznivih dejanjih na območju naše države ter ali je kazniva dejanja izvrševal sam ali s sostorilci. Prav tako bodo skušali pridobiti podatke tujih varnostnih organov o njegovi kriminalni preteklosti v tujini, saj je bilo to ugotovljeno že pri pregledu objavljenih novic tujih medijev.

34-letni Srb je bil v sredo v dogovoru s koprskim tožilstvom priveden na zaslišanje k preiskovalni sodnici koprskega sodišča. Ta je zoper njega odredila pripor. Za kaznivo dejanje je predvidena kazen zapora od enega do desetih let.

"V letošnjem letu smo do 1. avgusta obravnavali skupno devet ropov. Od teh je šest preiskanih. V celotnem lanskem letu smo obravnavali 12 ropov, v letu 2015 pa devet. Preiskanost ropov iz preteklih let je 33-odstotna," so še sporočili koprski policisti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dunc46
09. 08. 2017 20.45
prvo v samico za tri leta pol pa izgon forever..pa bo mir
26277
09. 08. 2017 19.37
+1
NOVA GORICA JE VAS, V PRAVEM POMENU Z POLICIJO IN OBČINSKIMI VELJAKI.
Die einemaister
04. 08. 2017 15.42
+6
koliko kaznivih dejanj, mora nekdo pri nas narediti,da ga zaprejo res neverjetno, "kako deluje pravna država"
ssbobo
04. 08. 2017 19.14
flum
04. 08. 2017 15.17
+3
Pa ne ga zapret na naše stroške!
broj1
04. 08. 2017 14.56
+6
Če bi se pisal Bavčar mu ne bi bilo treba sedet.
flum
04. 08. 2017 15.18
+6
Sej Bavči že sedi na obali Soče z ribiško palco v rokah
murinar
04. 08. 2017 13.47
+9
balkan deluje