Črna kronika

V kuverti, ki so jo prejeli v ZD Izola, naj bi bil zdravju škodljiv natrijev perklorat

Izola, 21. 03. 2017 14.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.I./G.S.
Komentarji
6

V Zdravstvenem domu Izola so prejeli pošiljko z belim prahom. Šlo naj bi za natrijev perklorat, kemikalijo, ki je zdravju škodljiva. Dve osebi so zadržali v karanteni, snov pa poslali v analizo. Uradni rezultati analize bodo znani v sredo.

V Zdravstvenem domu (ZD) Izola so v ponedeljek popoldne prejeli kuverto z neznano belo snovjo. Po neuradnih rezultatih naj bi šlo za natrijev perklorat, ki je škodljiv za zdravje, če ga vdihavamo ali zaužijemo, so sporočili iz ZD Izola.

"Skladno z navodili in protokolom specialne enote GPU smo bili v karanteni vsi zaposleni ter koncesionarji (nekje 40 ljudi) in zatečeni pacienti, ki so se v trenutku karantene nahajali v zdravstvenemu domu," so povedali za 24ur.com.

V ZD Izola so neznano pošiljko z belim prahom prejeli prvič.
V ZD Izola so neznano pošiljko z belim prahom prejeli prvič. FOTO: POP TV

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so v zvezi z omenjeno snovjo pojasnili, da gre za snov v obliki brezbarvnih kristalov, ki so dobro topni v vodi. "Uporablja se v eksplozivih, v gorivih, kot reagent v laboratorijih in kot herbicid. V preteklosti se je uporabljal tudi kot zdravilo," je navedla toksikologinja Lucija Perharič z inštituta.

Kot je dodala, je natrijev perklorat močen oksidant, ki je pri vžigu in stiku z nekaterimi drugimi snovmi tudi eksploziven. V takšnih primerih lahko pride do poškodb zaradi eksplozije.

Pri lokalnem stiku s kožo, sluznicami ali očmi je dražilen, kar povzroča rdečino, bolečino, oteklino, luščenje kože. Oči pordijo, pečejo, se solzijo. Pri vdihavanju dražilnih snovi lahko pride do pekočega občutka v ustih in žrelu. Pojavita se kihanje in kašelj, lahko pride tudi do občutka dušenja. Pri dlje časa trajajočem stiku je možen nastanek opeklin in ran izpostavljene kože ali sluznic.

Pri zaužitju lahko povzroči slabost, bruhanje, bolečine v trebuhu, to je razpad rdečih krvničk, poškodb ledvic in jeter. Smrtni odmerek kloratov pri odraslem znaša od 7,5 do 35 gramov, vendar so v literaturi opisani tudi primeri, ko so zastrupljeni preživeli zaužitje 150 - 200 gramov kloratov.

Pri dlje časa trajajoči sistemski izpostavljenosti lahko pride do okvar jeter, ledvic in žleze ščitnice, je še pojasnila Perharičeva.

Pošto je prejela ginekologinja v dispanzerju za ženske, saj je bila pošiljka naslovljena nanjo. Kuverta je prispela z ostalo vhodno pošto po ustaljeni poti, so še dodali.

Dve osebi, zaposleni v ZD Izola, sta ostali v karanteni, je dejala Anita Leskovec s PU Koper. Gre za prvi tovrsten primer v izolski bolnišnici, uradni rezultati belega prahu bodo znani v sredo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tedoVV2HCmedo
21. 03. 2017 21.10
+3
Da niso dobili samo natrijev klorid? :)
petosa
21. 03. 2017 20.44
+4
Že spet ne veste kaj pišete. Najprej v ZD Izola na koncu pa povdarjate, da gre za prvi tovrsten dogodek v Izolski bolnišnici in tudi slike so iz bolnišnice. Mislim, da nekomu pri vas močno škodi beli prah.
Ramzess
21. 03. 2017 19.32
+3
Kaže da se pri nas izvaja karantena po protokolu, ne glede za kakšno snov gre, ... nekam čudna logika.
Ramzess
21. 03. 2017 19.30
+3
""Skladno z navodili in protokolom specialne enote GPU smo bili v karanteni vsi zaposleni ter koncesionarji (nekje 40 ljudi) in zatečeni pacienti, ki so se v trenutku karantene nahajali v zdravstvenemu domu,"" Kakšna izjava pa je to, koliko karanten pa so imeli in zakaj, da so pacienti šli iz ene v drugo.
Rolesx
21. 03. 2017 15.22
+12
ko zdravniki ubijejo pacienta država to skriva 25 let. Sedaj pa se čudijo takim pošiljkam
proofreader
21. 03. 2017 14.46
+8
Podmladek SDS naročil dostavo snegeca v službo?