Tujina

FOTO in VIDEO: IS 'sporoča', da je pokol v Orlandu delo 'njihovega borca', napadalec pred streljanjem klical 911

Orlando, 12. 06. 2016 10.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
S.S./STA/N.Š.
Komentarji
36

V streljanju v gejevskem klubu na Floridi je umrlo 50 ljudi, 53 so jih odpeljali v bolnišnice, so sporočile oblasti, potem ko se je število mrtvih sprva gibalo okoli 20. Napadalec naj bi pred dejanjem poklical 911 in govoril o zvestobi skrajni skupini IS.

 

Tiskovni predstavnik FBI je potrdil, da so strelca v preteklosti preiskovali zaradi "nevarnih izjav". Potrdil je tudi, da je strelec pred napadom klical interventno številko 911. Mediji poročajo, da je govoril o simpatiziranju z IS in prisegel zvestobo tej skrajni organizaciji.

Orlando na Floridi je pretresel najbolj krvav strelski napad v zgodovini ZDA. Napadalec, gre za državljana ZDA afganistanskih korenin, je za tarčo izbral nočni klub Pulse Club, v katerem se zbirajo homoseksualci. Umrlo je najmanj 50 ljudi, več kot 50 je ranjenih. Oblasti pričakujejo, da bo žrtev še več, saj se za življenja številnih še vedno borijo. 

S puško in pištolo oboroženi napadalec, ki so ga oblasti identificirale kot Omarja Mateena, je vkorakal v klub in začel sejati smrt. 29-letnika so pred leti nekaj časa spremljale oblasti, vendar ni bil del nobene specifične preiskave.

Independent poroča, da je oče strelca Mir Seddique v opravičilu dejal, da dogodek ni povezan z vero. Njegovega sina "naj bi pred mesecem dni razjezilo, ko je v Miamiju videl moška, ki sta se poljubljala".  Dejal je še, da družina "ni imela pojma" in da so pretreseni.

Nekaj ur zatem se je sicer oglasila "tiskovna agencija" skrajne Islamske države. Po poročanju BBC so "sporočili", da je napad izvedel "njihov borec". Pri čemer pa ni znano, ali je imel res kakšen neposreden stik z radikalno skupino ali skrajneži zgolj poudarjajo, da je napad v skladu z njihovo filozofijo.

Strelec ni imel pomočnikov

Varnostne sile so zatrdile, da je potem, ko so ubili napadalca, varnostna grožnja odstranjena in da ni indicev, da bi imel pomočnike. Kljub temu so v mestu razglasili izredne razmere.

Med napadom je bilo v klubu približno 300 ljudi. Moški je po navedbah obiskovalca kluba začel streljati okoli 2. ure zjutraj po lokalnem času.

Napadalec se je sicer še pred vstopom v klub zapletel v streljanje s policistom, ki je bil med napadom na kraju dogodka, a mu je uspelo vstopiti. Policist je bil pri tem ranjen, napadalec pa je po vstopu v klub streljal in zajel talce.

Policijske enote, ki so medtem prihitele na kraj dogodka, so se odločile za napad, v katerem je bil storilec ubit, kot kaže pa je v navzkrižnem ognju umrlo tudi več ljudi. Kot je na novinarski konferenci po dogodku dejal eden od predstavnikov varnostnih sil, napadalec ni bil iz Orlanda.

Dejanje so označili za teroristični napad. "Vedno, ko imamo na desetine žrtev, to lahko označimo za teroristično dejavnost. Ali gre za domači ali mednarodni terorizem, pa bomo morali še ugotoviti," je na novinarski konferenci povedal predstavnik pristojnega floridskega urada Danny Banks.

Streljanje v Orlandu - 3
Streljanje v Orlandu - 3 FOTO: AP

Šok sredi veselega večera

"Ljudje so se vrgli na tla. Mislim, da je napadalec streljal v zrak, ker so na tla popadali luči in steklo. Med kratkim presledkom v streljanju nas je nekaj uspelo zbežati pri zadnjem vhodu," je očividec povedal za televizijo Sky News.

Jon Alamo, eden tistih, ki so bili med streljanjem v klubu, pa je dejal, da je bil v zadnjem delu kluba, ko je v prostor vkorakal strelec. "Slišal sem 40, 50 strelov in glasba je utihnila."  Napad se je zgodil, ko se je zabava v klubu že bližala h koncu. "Ljudje so pili še zadnje požirke," je dejala priča. "Mislil sem si, pa saj to ne more biti res. Bog, pomagaj, da pridem od tukaj."

Streljanje v Orlandu - 1
Streljanje v Orlandu - 1 FOTO: AP

Obama in papež zgrožena

Ameriški predsednik Barack Obama je pokol označil za dejanje terorizma in sovraštva, ki ga ustrezno preiskuje FBI. Doslej največji množični pokol je obsodil tudi papež Frančišek, sožalje in obsodbo pa sta med drugimi izrazila ruski predsednik Vladimir Putin in izraelski premier Benjamin Netanjahu.

"To je še posebej pretresljiv dan za vse naše prijatelje, sodržavljane, ki so lezbijke, geji, biseksualni ali trensseksualni," je dejal Obama. "Strelec je meril na nočni klub, kamor so ljudje šli, da bodo skupaj s prijatelji, da plešejo, pojejo, da živijo. To ni bil le nočni klub. To je bil prostor solidarnosti, kjer so ljudje dvigali zavest, govorili, kar mislijo, in zagovarjali državljanske pravice."

Obama je doslej imel že veliko podobnih sožalnih govorov, ki bi jih bilo, po mnenju demokratov, zanesljivo manj, če bi sprejeli smiselno zakonodajo glede orožja. Strelec je morilsko orožje kupil na zakonit način.

"Pokol nas spet opozarja, kako enostavno je priti do orožja za pobijanje v šoli, cerkvi, kinu ali nočnem klubu. Moramo se odločiti, ali je to država, ki si jo želimo. Če se odločimo, da ne storimo nič, je to tudi odločitev," je dejal Obama, ki je ukazal v znak žalovanja zastave spustiti na pol droga.

Gre za drugo streljanje v Orlandu v zadnjih dveh dneh. V soboto je napadalec ob robu koncerta ubil pevko Christino Grimmie. 

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni