Črna kronika

V javnost prišel posnetek, na katerem policisti ustrelijo brezdomca

Los Angeles, 02. 03. 2015 08.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po spletu je zaokrožil nov videoposnetek policijskega nasilja v ZDA. Iz njega je razvidno, kako policisti po prerivanju z brezdomcem vanj izstrelijo več nabojev. Kot pravijo, je bilo to potrebno, ker je enemu od njih vzel orožje. Nekatere priče pa so povedale drugačno zgodbo.

Iz Los Angelesa prihaja pretresljiv videoposnetek, na katerem policisti ustrelijo brezdomca. Posnel ga je eden od prisotnih, na svoji spletni strani ga je objavil Los Angeles Times, razširil pa se je tudi po družbenih omrežjih in sprožil burne odzive. Mi ga zaradi zelo nazorne vsebine ne objavljamo.

Zgodilo se je v nedeljo, in sicer v predelu mesta, kjer šotorijo brezdomci. Iz posnetka je razvidno, kako več uniformiranih policistov poskuša obvladati brezdomca, ta pa se jim upira tudi potem, ko ga že držijo na tleh. V nekem trenutku se sliši več strelov in moški negibno obleži na pločniku. Na posnetku je moč slišati zgražanje in preklinjanje ljudi, ki vse skupaj opazujejo. 

Da so v bolnišnici potrdili smrt moškega, je za Reuters potrdil tiskovni predstavnik policije Barry Montgomery, a njegove identitete ni razkril. Gre za temnopoltega državljana z uličnim imenom Afrika.

policija v Los Angelesu
policija v Los Angelesu FOTO: Reuters

Različne zgodbe o tem, kaj se je zgodilo

Kaj točno se je zgodilo, ni jasno, saj očividci pripovedujejo različne zgodbe. 29-letni Dennis Horne je povedal, da se je Afrika pretepal z nekom v svojem šotoru, ko je prišla policija. Ko so mu ukazali, naj pride ven iz šotora, se jim je uprl, zato so ga zvlekli ven in stresli s paralizatorjem. Podrli so ga na tla in ko se jim je upiral, so ga ustrelili, je opisal. "To je žalostno. Nobenega opravičila ni za to, da nekomu vzameš življenje," je še dodal.

53-letni Lonnie Franklin je povedal, da se je pet ali šest policistov s tremi avtomobili pripeljalo na kraj dogodka, je Afrika ležal na tleh na pločniku. Približali so se mu s pištolami, uperjenimi vanj in mu ukazovali: "Ostani na tleh!" Poskušal se je pobrati, takrat pa so se začeli prerivati.

38-letni Jose Gil je povedal, da je videl Afriko, kako zamahuje proti policistom. Eden od njih je vzkliknil: "Mojo pištolo ima!", zatem so odjeknili streli. Prav tako je moški, ki ni želel biti poimenovan, potrdil, da je Afrika brcal policiste in večkrat poskušal poseči po njihovem orožju.

Moški, ki se je predstavil kot Booker T. Washington, pa je povedal, da je policija večkrat prišla k Afriki in mu naročila, naj podre svoj šotor. Ljudem namreč dovolijo, da na ulicah spijo med 21. in 6. uro, čez dan pa morajo svoje šotore pospraviti, česar Afrika ni storil. "Ubili so ga zaradi šotora," je dejal.

Ina Murphy, ki živi v bližini, je povedala, da je Afrika v ta predel mesta prišel pred približno petimi meseci. Povedal ji je, da so ga izpustili iz psihiatrične bolnišnice, kjer je preživel zadnjih deset let.

Policija: Nanj so streljali, ker jim je vzel orožje

Andrew Smith iz losangeleške policije je pojasnil, da je bila ekipa policistov na kraj dogodka poklicana zaradi domnevnega ropa. Pristopili so do brezdomca, da bi ga izprašali, a ta se jim je začel upirati. "Policisti so ga želeli prijeti in odpeljati, a ga niso mogli. Uporabili so tudi paralizator, a moški se jim je še naprej upiral. Vsi skupaj so padli na tla in v nekem trenutku je moški zagrabil policistovo pištolo. Takrat so odjeknili streli. Trije policisti so streljali nanj, moški pa je umrl na kraju dogodka," je potrdil Smith. Ni znal povedati, koliko strelov je bilo izstreljenih, čeprav se jih na posnetku sliši vsaj pet. Dva policista pa sta bila v prerivanju poškodovana.

Podrobnosti bo razkrila preiskava, je še povedal Smith. "Seveda vemo za posnetek. Vsak posnetek, na katerem človek umre v konfliktu s policijo, je pretresljiv. Tako za nas kot za druge. Izguba življenja je vedno tragična. To ni stvar, ki jo jemljemo zlahka. A zavezani smo vsem vpletenim in javnosti, da preiščemo zadevo," je še dodal. Poskušali bodo pridobiti še kakšen posnetek, med drugim tudi tistega s telesnih kamer, ki so jih v sklopu testnega programa nosili nekateri policisti oz. vsaj eden od njih. Opravili pa bodo tudi razgovore z očividci.

"Srce mi je začelo močneje biti ob ogledu tega posnetka. Take situacije so grozljive," pa je dejal Steve Soboroff, predsednik komisije, ki nadzoruje policiste. "To, ali je moški policistu res vzel pištolo, je ključno vprašanje in bi bila po mojem mnenju edina možna razlaga dogodka, ki se je odvil tako hitro," je povedal in obljubil temeljito preiskavo.

Los Angeles Times sicer še poroča, da je bilo od leta 2000 v središču mesta kar 12 streljanj s smrtnimi žrtvami, v katere so bili vpleteni policisti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jasnovidec Cosmos
02. 03. 2015 23.49
+2
In kje je ta posnetek?
tali?ni tom
02. 03. 2015 19.41
+2
ne mi zamerit , ampak veliko ,veliko ameriških policistov je obrite glave! in v večini imajo parklje zraven pri umorih ljudi! se mi pa močno zdi da bo črna in rdeča skupnost udarila nazaj po belski manjšini! belčki prosijo sto na uro!
NiMiLahko
02. 03. 2015 18.22
+1
Bom poslal na LAPD nekaj apaurinčkov da se malo umirijo , preden spet začnejo noret z temi samokresi .
NiMiLahko
02. 03. 2015 18.09
+3
Policaji pač mislijo da je svet njihov in da lahko delajo kar hočejo . 6 teh vsaj na oko močnih niso obvladali enega divjaka ?Pa še z paralizatorjem so ga 2x strosli ? Najlažje jim je streljat saj so kot prestrašeni psi . Ko je pes prestrašen te vgrizne ! Pa na mesto enega strela jih je dobil celo korpo . Policisti si preveč dovolijo , po drugi strani pa država daje velik razpon kriminalu in neprimernemu obnašanju do policistov . Ne znajo jim dat vzgojne , državi tako paše , da lahko malce "iztrebijo" počistijo s streli .
ietsspesiaals
02. 03. 2015 13.56
+4
a vi niste javnost
vestalka1
02. 03. 2015 13.47
+19
Sej nočem zagovarjat policajev, ampak večina teh črncev je primitivnih, trmastih, ne poslušajo in se derejo namesto da bi se pogovarjali. Meni se nič čudno ne zdi, da policaji tako reagirajo, ker jim poči film. Vsak ljubi dan se morajo z njimi spopadat in poslušat njihove žalitve. Sploh velja to za tiste tipične črnske predele, kjer vlada revščina, brezposelnost, mamila. Zakaj pa nimajo takih težev z Eropejci, Tajci, Avstrlci, Japonci......samo s črnci.
NiMiLahko
02. 03. 2015 18.13
+5
Preveč so jim pustili . V Ameriki še zdaj meljejo da so črnci le delavski folk plačan le z vodo in kruhom . Saj na koncu so črnci leteli v ameriko in se podrejali , zdaj pa bi imeli iste ali še večje pravice ! Kruto je to življenje pa kjerkoli živiš in kakršnokoli barvo kože imaš !
frako
02. 03. 2015 13.36
+1
Pač dežela pogumnih in svobodnih
NiMiLahko
02. 03. 2015 18.23
+1
schranz91
02. 03. 2015 12.48
-3
v ameriki je zakon da polcaj loh kadarkol strela ko se počuti ogroženga
Die einemaister
02. 03. 2015 13.20
+9
se pravi tudi u kino dvorani, ko gleda grozljivko??
NiMiLahko
02. 03. 2015 18.15
+3
NiMiLahko
02. 03. 2015 18.16
+2
Povsod je ta zakon , samo kako se lahko le eden med 10 policistov počuti ogroženega .
NiMiLahko
02. 03. 2015 18.20
+2
Ma 100x lahko oni grabi po njegovi pištoli streljat nebi kar tak moral , saj jo je iz toka težko vzet v takem položaju potem pa še GLOCKA odpet varnostni zatič nato repetirat kar z eno roko ne gre pol pa še strelat in to z faco na tla . Ni šans
ecnarf
02. 03. 2015 12.39
-2
Ameški šerifi strelajo za prazen nič
Samson80
02. 03. 2015 12.44
+7
policaje je strah da bodo ubiti, vsak policaj pozna nekoga ki je bil ubit ali pozna prijatelja kateri partner je bil ubit in zato je tako kot je. Vsak raje takoj strelja kot da bi bil sam ubit. Zakaj pa je tako, pa se ve.
mulc113
02. 03. 2015 14.08
-2
Če bi si ogledal posnetek, bi videl, da niso streljali za prazen nič. Bravo tistim, ki se odločijo, da bodo opravljali to usrano delo.
ficfiric 1
02. 03. 2015 15.28
-1
Mulc113......hahahahahahhaha.....ta je za v ocvirk...
FIGEC
02. 03. 2015 12.23
+1
Nazorne posnetke bi ravno bilo treba pokazati, ne pa tiste, ki so posneti z gnilim krompirjem in na njih ne ločiš moškega od ženske in policaja od osla. Brez da sem karkoli o tem slišal poprej mi je bilo jasno, da bo žrtev najverjetneje črnec. Policijskih izjav sploh ni treba navajati v takih člankih, ker so vselej zlagane, prirejene in je za njih škoda časa in papirja. Uboji črnih, blagoslovljeni od države, se po Ameriki kar vrstijo. Obama očitno proti temu nima nobene moči in predstavlja samo lutko na čelu države, ki jo vodijo strici iz ozadja. Lahko pa tudi, da obama nima jajc za kaj takega. Video posnetki iz (spodobnih!) kamer, kamor spadajo sedaj že vsi mobiteli, nikoli ne lažejo. Na njih bi bilo treba polagati težišče preiskave, ne pa poslušati lažljive državne eksekutorje, dnevno žejne krvi. Valjda bo nek očividec, ki je dogodek posnel, povedal po pravici kaj se je zgodilo, ker ga njegova lastna kamera lahko postavi na laž. In pri teh krvavih rabljih se s takimi stvarmi ni igrati...
Samson80
02. 03. 2015 12.33
+5
na vsake 28 ur je ubit en črnec s strani policije pove vse potem pa če še šteješ da je pribl. 30,000 mrtvih v raznih streljanih, 1 millijon ljudi na leto je pogrešanih( 2300 na dan) in izginejo neznano kam. Potem pa če še sešteješ kaj se dogaja po celem svetu prideš do grozljivih stvari - joj kam gre to človeštvo, očitno se ljudje niso nič naučili iz zgodovine
?om?
02. 03. 2015 11.33
-8
Sj muje prau ka se pa upira
NiMiLahko
02. 03. 2015 18.26
ljx
02. 03. 2015 11.31
+1
Če bi 24.com objavil kakšne program urjenja imajo njihovi policaji,bi bilo vsem jasno zakaj se take stvari dogajajo. Ampak ker nimajo pojma in jim ameriški oblastniki servirajo kako morajo poročati,potem poslušamo take kot je ali je bil oborožen ali ne,ter branijo policiste. Policaje v Ameriki učijo da je prebivalstvo njihov sovražnik,zato se tudi obnašajo kot Gestapo!
Samson80
02. 03. 2015 11.37
+1
urjenje shot to kill ,sem gledal en posnetek ( mislim da iz UK) ko je nekdo s samorajskim mečem mahal po ulici, obvladali so ga brez izstreljenega metka - če bi to bilo v zda bi bil mrtev v 5 sekundah oz. takoj ko bi policaj stopil iz avtomobila
LOPOVEpredZID
02. 03. 2015 11.25
+0
ko jih mine strah pred muslimanskim prebivalstvom naj jih začne skrbet za njihove temnopolte prebivalce....kmalu bodo policaji tam začel padat pod streli.
SlovenijamaTALENT
02. 03. 2015 11.24
-1
ZDA bodo raspadle..CIA ne bo mogla dolgo obvladovati...
anaheim812
02. 03. 2015 14.43
+3
morda bodo razpadle, raspadle pa sigurno ne...
Tjasa Zavrsnik
02. 03. 2015 11.19
+14
v ameriki sploh nerabijo najemat morilce tko k rusi,ampak majo za to policaje....
NiMiLahko
02. 03. 2015 18.27
+1
Roxy79
02. 03. 2015 11.12
+1
he he " mi ga zaradi nazorne vsebine ne predvajamo" . HALO ?? A vsa klanja in strelanja in mesarija po 20h pa je dovoljena?? Nazorni prikazi.......... itd ??? Zelo nazorno prikaže v filmu kako raznese bombo in frčanje po zraku avtomobilov in trupel..........
scipio
02. 03. 2015 11.11
-3
v vsem tem slabem je tudi nekaj dobrega. bo zdaj vsaj nekaj na tednov na toplem in s tremi obroki na dan na račun davkoplačevalcev, tale klošar.
scipio
02. 03. 2015 11.13
aja pardon, potrdili so smrt moškega, prehitro sem bral, zgleda da je bil taisti. ja to je pa bolj žalostno.
Johnny Panter
02. 03. 2015 11.08
-1
Če policaju jezikaš te nalomijo ko .... ne pa pri nas k vsak lahko reče kar hoče...
Johnny Panter
02. 03. 2015 11.07
+3
Prav je da je red. Ne pa pri nas nekdo nekoga ubije..... se naredi psihiča........ gre za pol leta na psihiatrijo potem pa je prost...halooo
selector
02. 03. 2015 10.55
+2
hehe dežela "svobodnih" po musomeliju :P tko se to dela, najprej kak zunanji oddelek cije izbriše nemceva da mal razburkajo rusijo, doma se znebijo par klošarjev in vidi ti demokracijo na pohodu.. sem bral da so pred dvemi leti v new yorku policaji enga modela v rit ustrelil k je šel tečt zjutri in niso za to odgovarjal ker je župan reku da je to potrebno za "javno varnost". izrojena država do amena
Samson80
02. 03. 2015 11.00
+1
take stvari se dogajajo da se še resnični Serpico zgraža ( če ste gledali film)