Črna kronika

V januarskem verižnem trčenju na primorski avtocesti 20 ločenih prometnih nesreč

Koper, 05. 03. 2016 10.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policisti so zaključili preiskavo januarskega verižnega trčenja na primorski avtocesti. Ugotovili so, da se je v trčenju zgodilo 20 ločenih prometnih nesreč, policisti pa so podali tri kazenske ovadbe in izrekli 15 glob. V trčenju je bilo udeleženih 56 vozil in 128 ljudi. Štirje ljudje so umrli, 25 jih je bilo poškodovanih.

V nesreči je bilo v 56 vozilih udeleženih 128 ljudi.
V nesreči je bilo v 56 vozilih udeleženih 128 ljudi. FOTO: PGD Postojna

Koprski policisti so zaključili preiskavo verižnega trčenja, ki se je konec januarja zgodilo na primorski avtocesti. Po poročanju Primorskih novic so policisti ugotovili, da se je zgodilo 20 ločenih prometnih nesreč, podali pa so tri kazenske ovadbe in izrekli 15 glob.

V nesreči je bilo v 56 vozilih udeleženih 128 ljudi, 99 jih je odneslo brez poškodb, 18 se jih je lažje poškodovalo, sedem huje, štirje pa so umrli.

V nekaj minutah se je zgodilo kar 20 ločenih nesreč. Začelo se je s trkom 30-letnega državljana Bosne in Hercegovine v zadnji del ukrajinskega tovornjaka. 30-letnika je po trku vrglo skozi okno voznikovih vrat, vanj pa ni trčil nihče, ko so sprva predvidevali. Kljub temu so bile poškodbe tako hude, da je na kraju nesreče umrl.

Za njim je v stoječa vozila ali ograjo trčilo še 18 voznikov, nato pa še zadnji, 60-letni Vrhničan, ki se je zaril pod prikolico tovornjaka, pri čemer je potniško kabino zmečkalo vse do zadnjih sedežev.

Kazensko ovadili tri voznike

Za ta dva voznika, ki sta v nesreči umrla, so policisti tožilstvu poslali poročilo, kazensko pa so ovadili tri voznike, ki so zakrivili preostale tri najhujše trke. Zaradi kaznivega dejanja se bodo tako morali zagovarjati italijanski državljan, ki je s fordovim enoprostorcem trčil v stoječe avtomobile, romunski voznik tovornjaka, ki je trčil v stoječe avtomobile in povzročil največje razdejanje, ter romunski voznik avtobusa, ki je prav tako trčil v stoječe avtomobile.

Verižno trčenje na primorski avtocesti - 4
Verižno trčenje na primorski avtocesti - 4 FOTO: PGD Postojna

V fordovem enoprostorcu je umrl 63-letni romunski državljan, Romun s tovornjakom pa je avto 19-letne Ljubljančanke stisnil pod prikolico drugega tovornjaka, kjer je umrla. V avtu, v katerega je trčil voznik avtobusa, pa se je hudo poškodoval moški, še pišejo Primorske novice.

Za preostalih 15 trkov so policisti ugotovili, da niso bili tako hudi in usodni, zato so voznikom, ki so jih povzročili, izrekli le globe.

Uradni razlog za nesreče je gosti megli neprilagojena hitrost in prekratka varnostna razdalja ob takih razmerah na avtocesti.

Pomočnik komandirja koprske prometne policije Milenko Kovačevič je za Primorske novice pojasnil, da so preverili tudi morebitno odgovornost vzdrževalcev avtoceste in niso zaznali nobenih kršitev.

Preiskava je še pokazala, da je bilo v nesreči udeleženih 48 osebnih avtomobilov, sedem tovornjakov in en avtobus. Med udeleženci nesreče je bilo 68 slovenskih državljanov, 30 romunskih, 16 madžarskih, po trije Hrvati, Kosovci in Ukrajinci ter po en Poljak, Srb, Makedonec, Švicar in državljan BiH, izsledke preiskave še povzemajo Primorske novice.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1